PS5 en Samsung 980 Pro NVMe SSD met heatsink in een collage
PS5 en Samsung 980 Pro NVMe SSD met heatsink in een collage

Zo installeer je stap-voor-stap een interne SSD in de PS5

Het uitbreiden van het geheugen van de PS5 kan op verschillende manieren. Zo kun je de opslag uitbreiden met een externe schijf of door een extra interne SSD te installeren. Hoe je dat laatste doet, leggen we stap-voor-stap uit in deze gids, zodat jij het makkelijk thuis kunt doen. Sleutel je liever niet zelf aan je PS5, dan kun je ook gebruikmaken van onze installatieservice.

Zo installeer je een interne SSD in een PS5:

De PS5, een controller en een SSD

Stap 1

Laten we beginnen bij het begin. Zorg ervoor dat de nieuwe SSD compatibel is met de PlayStation 5 console. Dit moet een NVMe M.2 SSD zijn. Alle specificaties vind je terug in de tabel onderaan deze pagina. Op onze webshop en in onze winkels zijn enkele SSD’s te vinden die allemaal te gebruiken zijn voor de PS5 consoles. Je vindt ze ook onderaan deze pagina.

Stap 2

We beginnen met het verwijderen van de kap om bij de opening voor de SSD te komen. Houd de kap zonder het Sony-logo naar boven en trek deze voorzichtig omhoog op de plaats van de gele cirkel. Doe dit terwijl je de kap naar de onderkant van de PS5 schuift. Mogelijk komen er witte vegen het zwarte plastic van je PlayStation 5. Dit is totaal niet erg. Het plastic van de kappen is erg bros en laat dus snel witte vegen achter. Je kunt dit laten zitten of het proberen weg te poetsen.

Stap 3

Zodra de kap eraf schuift, zie je een aantal verschillende schroeven en kleppen. Als je ventilator erg vies is, kun je deze gelijk schoonmaken. We zijn er nu toch! We richten ons op de schroef linksboven, om precies te zijn het zwarte schroefje met PlayStation icoontjes erop. Draai deze los en haal het grijze klepje uit eraf.

Stap 4

Wanneer deze los is gekomen, zie je een gat, met een groene bodem. Hier plaatsen we de SSD zo meteen. Eerst moeten we kijken waar we het kleine ringetje en schroefje moeten plaatsen. Er zijn verschillende formaten NVMe SSD’s, maar in het geval van de Samsung 980 Pro met heatsink, focussen we op het gaatje boven het getal 80. Plaats hier alvast het zilveren ringetje. Deze schroef je niet vast, maar leg je er simpelweg in.

Stap 5

Nu is het tijd om de SSD op zijn plaats te zetten. Dit werkt bijna exact hetzelfde als een USB-stick. Houd de SSD met het dikke gedeelte van de heatsink naar boven en klik deze in zijn plaats op de plek waar de pinnetjes te zien zijn. Duw tot je een lichte klik voelt of totdat de inham bovenop de heatsink gelijk loopt met het schroefgat. Draai vervolgens de schroef vast en let op, vast is vast! Draai dus niet te ver door.

Stap 6

Nu de SSD op zijn plaats zit, plaatsen we grijze klep er weer op. Plaats het klepje zoals deze eruit kwam. Leg eerst de onderkant neer en vervolgens de rest. Draai de schroef weer terug.

Stap 7

Klik de witte kap weer op de PlayStation 5. Dit werkt tegenovergesteld van hoe deze eraf kwam. Leg deze dus neer, druk er lichtelijk op en duw deze naar boven tot je een klik hoort en voelt.

Stap 8

Zodra dit allemaal gelukt is, kun je de PS5 weer aansluiten en opstarten. Wanneer de PS5 is opgestart krijg je de melding om de nieuwe M.2 SSD te formatteren. Geef aan dat je dit wilt doen en druk op de X-knop. Klik de volgende aantal schermen ook gewoon verder, totdat de PlayStation 5 opnieuw wordt opgestart.

Stap 9

Terug bij het PlayStation-menu? Dan ben je klaar! Je kunt voor de zekerheid onder Instellingen > Opslag kijken om te zien of je console de nieuwe SSD werkelijk herkent. Hier zie je ook direct hoeveel extra ruimte er nu is toegevoegd aan je PlayStation 5.

Gefeliciteerd, je hebt succesvol een interne SSD geïnstalleerd in je PS5! 👏 Game on!

Met de extra ruimte die je nu hebt gemonteerd en ingesteld, kun je weer een hele lading nieuwe spellen installeren, zonder oude spellen te moeten verwijderen. Natuurlijk kun je het geheugen ook altijd extra uitbreiden met een externe harde schijf, alleen kunnen daar dan geen PS5 games op afgespeeld worden. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende opties om je PS5-opslag uit te breiden.

NVMe SSD specificaties

Dit zijn de specificaties waar de interne SSD aan moet voldoen om gebruikt te worden met de PS5. Bij Game Mania kun je altijd terecht voor interne SSD's die voldoen aan deze standaarden en veilig gebruikt kunnen worden met de PS5.

    Interface     PCI-Express Gen4x4 ondersteunde M.2 NVMe SSD
Opslag 250GB - 4TB
    Ondersteunde formaten    2230, 2242, 2260, 2280, 22110
   Afmetingen inclusief heatsink   

Breedte: Maximaal 25 mm
Lengte: 30, 40, 60, 80 of 110 mm
Dikte: Maximaal 11,25 mm. (Tot 8,0 mm boven het moederbord en 2,45 mm onder het moederbord.)

  Ononderbrokenleessnelheid     5500 MB/s of sneller
Type Socket Socket 3 (Key M)

Laat je PS5 SSD installeren door Game Mania

Als je je niet zeker voelt over het installeren van de SSD, kun je bij de aanschaf van een SSD bij Game Mania altijd terecht in een van onze winkels om de installatie te laten uitvoeren door onze winkelmedewerkers. Deze dienst is volledig gratis.

Neem bij voorkeur eerst contact op met de winkel om er zeker van te zijn dat er hiervoor tijd vrijgemaakt kan worden. Om de installatie uit te laten voeren dien je je eigen PS5, stroomkabel en controller mee te nemen, en natuurlijk de SSD die je wilt installeren. Bij vragen neem je het beste contact op met je lokale Game Mania-winkel!

Geschikte en aanbevolen SSD's voor PS5

Deze SSD's zijn volledig compatibel met de PS5. Na aanschaf kan je deze SSD zelf installeren aan de hand van onze gids, of de installatie gratis voor u laten uitvoeren bij een van onze winkels.

 
 

Dit artikel maakt deel uit van:

Game Mania Academy Logo

Game Mania Academy is een verzameling van artikelen uit het Game Mania Blog die je alles leren over games.

Zo kan je gebruikmaken van handige gidsen om erachter te komen welke games kinderen leuk vinden en welke geschikt zijn, maar vind je er ook informatie over de nieuwste spellen.

Iedereen die interesse heeft in games, of al vol aan het gamen is, kan mogelijk iets nieuws leren over de wondere wereld van videogames via Game Mania Academy!

Ontdek Game Mania Academy »

Gepubliceerd op: 16/12/2021
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.