Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Zelda Skyward Sword HD geeft je een avontuurlijke zomer

Vanaf 16 juli is er een nieuwe Zelda-game op de Nintendo Switch verkrijgbaar. Echt nieuw is-ie niet helemaal, want The Legend of Zelda: Skyward Sword verscheen oorspronkelijk al in 2011 op de Wii. Het spel kwam toen in de laatste levensjaren van die console uit, dus op de Switch krijgt de game een tweede kans. Die heeft hij dubbel en dwars verdient, want Skyward Sword hint niet alleen naar de unieke gameplay waarmee Breath of the Wild zich onderscheidde, het bevat ook nog eens een wervelend oorsprongsverhaal vol met spannende en emotionele momenten. Dus kom op, stap met Link op die gigantische vogel en suis door het luchtruim!

Video URL:
Currently supported:

Lineaire ervaring

Als Zelda: Breath of the Wild je allereerste Zelda-game was, dan moet je wanneer je Skyward Swordt opstart zeker even wennen. Met de in 2017 verschenen lanceringsgame voor de Switch sloeg de Zelda-serie immers een compleet nieuwe weg in. De focus lag vanaf dat moment op het gigantische, open landschap van Hyrule dat je naar gelieve kon verkennen. De Zelda-spellen die vóór Breath of the Wild uitkwamen, werden juist steeds lineairder. Skyward Sword was daar het uiterste voorbeeld van. De game bevat een open luchtruim van waaruit je kleinere, afgesloten gebieden op de grond bezoekt en verkent.

Geen zorgen: die lineaire ervaring heeft zo zijn voordelen. Niet alleen laat het volgende actievolle moment nooit lang op zich wachten, je wordt tijdens het spelen ook getrakteerd op een spannend verhaal vol met epische plotwendingen. Daarnaast keren de welbekende kerkers waar de Zelda-reeks zo om bekend staat, maar die niet in Breath of the Wild zaten, terug. Deze doolhoven vol met duizelingwekkende puzzels en indrukwekkende eindbazen zijn een absoluut hoogtepunt van de game. Volgens vele spelers vallen de gevarieerde kerkers in Skyward Sword onder de beste van de gehele reeks! Een ware traktatie voor de Zelda-fans dus.

In de lucht en op het land

Hoewel de Zelda-spellen maar door een paar flinterdunne, verhalende draadjes met elkaar in verbinding staan, beeldt Skyward Sword overduidelijk het begin van de legende uit. In de game leven mensen nog hoog in de wolken in een stadje genaamd Skyloft en vliegen ze rond op gigantische vogels. Zo ook Link, die naar het mythische aardoppervlakte moet afreizen om daar zijn jeugdvriendin Zelda te redden van een duister kwaad.

Op de grond aangekomen verkent hij een ongerept Hyrule. In plaats van de open wereld uit Breath of the Wild, bezoek je in Skyward Sword vanuit de lucht verschillende, afgebakende gebieden, waaronder kleurrijke bossen, steile bergen en uitgestrekte oceanen. Hoewel je daardoor in vrijheid inlevert, krijg je er een gefocuste gameplayervaring voor terug. En heb je het wel weer even gezien op de grond, dan roep je je vogel op en vlieg je in een handomdraai weer door het luchtruim, op weg naar het volgende avontuur!

Unieke besturing

Skyward Sword biedt ten opzichte van alle andere Zelda-games behoorlijk unieke gameplay. De game werd op de Wii namelijk gebundeld met de Wii Motion Plus, een klein blokje dat je onder de Wii-controller plaatste om nauwkeurige, bewegingsgevoelige besturing mogelijk te maken. Op de Switch is dat niet nodig, want de Joy-Con-controllers die bij het systeem worden geleverd kunnen uit zichzelf al nauwkeurige bewegingen registeren.

In Skyward Sword HD houd je dan ook in elke hand een Joy-Con vast, waarbij één Joy-Con als een zwaard en de andere Joy-Con als schild functioneert. Gedurende het spel kom je allerlei vijanden en puzzels tegen die vereisen dat je je zwaard in een bepaalde richting zwiept, of je schild op het juiste moment voor je houdt. Zwiep de Joy-Con naar links om in het spel met je zwaard een slag naar links te maken – de bewegingen vertalen zich letterlijk naar het scherm. Alleen door je Joy-Cons écht als je wapens te gebruiken, versla je de meest uitdagende vijanden!

Nieuw in de Switch-versie is dat je Skyward Sword ook op traditionele wijze – zonder bewegingsbesturing – kunt spelen. Je gebruikt dan de rechter analoge stick om precieze bewegingen met je zwaard te maken. Dit is wel zo fijn voor de mensen die geen zin hebben om de Joy-Cons in allerlei richtingen te kantelen en zwiepen. Aan jou de keuze welke besturingsvorm je voorkeur geniet – wissel zeker eens tussen de twee manieren om jouw ideale ervaring te vinden!

Een levend schilderij

Bovenal is Skyward Sword weer een erg goed Zelda-spel, vol met epische gevechten, charmante personages en een avontuurlijk verhaal dat tientallen uren beslaat. Daarbij is de Switch-versie ook op andere manieren een vooruitgang ten opzichte van de oorspronkelijke game. Zo is het spel voor het eerst in HD te spelen en draait het nu in een uiterst soepele 60 frames per seconde. Daarmee komen de schilderachtige graphics en snelle gameplay nog beter tot hun recht. Skyward Sword kent enkele prachtige, voor de serie unieke locaties die dan ook een ware traktatie voor het oog zijn.

Daarbij is goed te zien hoe Nintendo hier al aan het experimenteren sloeg met de traditionele Zelda-formule. Zo heeft Link in Skyward Sword een staminabalk, waarmee bepaald wordt hoelang je kunt klimmen of andere intensieve bewegingen kunt uitvoeren. Dit zou in Breath of the Wild uiteindelijk een van de belangrijkste gameplayelementen worden. Misschien nog wel interessanter is de enorme mate waarin Skyward Sword verschilt van die game. De spellen staan qua structuur lijnrecht tegenover elkaar: in de ene game verken je op je eigen tempo een gigantische, open spelwereld met een relatief luchtig verhaal, terwijl het andere spel je met een spannend plot bij de hand neemt en je de meest uiteenlopende locaties laat verkennen. Naast een erg leuke game is Skyward Sword dus ook een interessante blik op de evolutie van de decenniaoude Zelda-serie.

Of je nou wil weten hoe de wereld van de Zelda-games is ontstaan en wat er voor Breath of the Wild kwam, of dat je gewoon wil genieten van een avontuurlijke reis door een magisch land: Skyward Sword HD wordt voor Switch-eigenaren deze zomer dé ervaring om warm voor te lopen.

Gepubliceerd op: 15/04/2021
Laatste update:

Ontdek meer van Zelda