Banner van bordspel Pandemic
Banner van bordspel Pandemic

Waarom Pandemic niet in je spelletjeskast mag ontbreken

In dit item nemen we je mee in de hectische wereld van het bordspel Pandemic, uitgegeven door Z-Man Games. We leggen uit wat Pandemic is, hoe het spel gespeeld wordt en we geven een aantal redenen waarom deze game zeker een plaatsje verdient in jouw (misschien wel groeiende) spelletjeskast!

Inhoud van een basispakket van Pandemic
 

Wat is Pandemic?

Waarschijnlijk ben je gewend dat je bij de meeste bordspellen tegen je vrienden moet spelen. Door je tegenstanders een loer te draaien, zorg je ervoor dat je de overwinning in de wacht sleept. Vergeet dat allemaal maar, want in Pandemic speel je niet tegen elkaar maar mét elkaar! Door nauw samen te werken en strategisch te werk te gaan maken jullie de meeste kans om het spel te winnen en daarmee de wereld te redden!

In de originele Pandemic staat de wereld onder druk van vier verschillende ziekten gepresenteerd door vier verschillende kleuren; blauw, geel, rood en zwart. Aan jullie als onderzoeksteam de taak om voor elke ziekte een medicijn te ontwikkelen, voordat de wereld ten onder gaat en de mensheid niet meer te redden valt.

Allereerst bestaat jullie team uit twee tot vier onderzoekers. Elke speler krijgt een rol toegewezen waardoor je speciale acties mag uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een “Quarantainespecialist” die ervoor zorgt dat een ziekte niet verder verspreidt, of een “Arts” die ervoor zorgt dat een ziekte niet de overhand krijgt.

Zodra de rollen zijn verdeeld mogen de ziekten het speelbord infecteren. In het begin worden er per werelddeel een aantal steden getroffen door deze vier vervelende ziektemakers. Hierdoor wordt de druk al lekker opgevoerd en voel je de spanning meteen al hangen.

Vervolgens worden er, afhankelijk van het aantal spelers, een aantal stedenkaarten uitgedeeld die nodig zijn om de benodigde medicijnen te ontwikkelen. Alle stedenkaarten zijn verbonden aan één van de vier ziekten (en dus één van de vier eerder genoemde kleuren). Om een ziekte uit te roeien zijn vijf kaarten van dezelfde kleur nodig. Het is daarom noodzakelijk om deze kaarten onderling uit te wisselen en ervoor te zorgen dat tijdens het spel vijf kaarten van dezelfde kleur bij één persoon terecht komen. Hierdoor kan de speler die al deze kaarten in zijn bezit heeft, bij een zogenaamd “onderzoeksstation”, het medicijn uitvinden waardoor je de ziekte kan ontwapenen van zijn kracht.

Het spel begint standaard bij het onderzoeksstation in Atlanta in de Verenigde Staten. Vanuit deze startbasis mag de speler die aan de beurt is vier acties uitvoeren, stedenkaarten pakken en zal hij of zij aan het einde van deze acties een aantal steden moeten infecteren (de boze ziektemakers zitten niet stil natuurlijk). Hieronder leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat.

 
Verschillende kaarten en pionnen tijdens een ronde in Pandemic

Het spelverloop

In een ronde van Pandemic zijn er drie fasen die doorlopen worden voordat de volgende speler aan zet is. Als eerste stap mag de speler die aan zet is vier acties uitvoeren. Hieronder vallen het verplaatsen van je poppetje naar andere aangrenzende plaatsen (waar bijvoorbeeld ziekten de overhand beginnen te nemen), het eerder genoemde uitwisselen van stedenkaarten ter bevordering van het onderzoek, het bouwen van onderzoeksstations (waardoor je makkelijker over het speelbord kan verplaatsen en meer locaties creëert om de medicijnen uit te vinden) of het opruimen van ziekten waardoor de druk van de ketel gehaald kan worden.

Zodra de speler vier van deze acties uitgevoerd heeft, is zijn beurt voorbij en sluit hij de ronde af door twee stedenkaarten te pakken. Als je geluk hebt pak je de stedenkaarten met de specifieke kleur waar je naar op zoek bent. Maar de kans is uiteraard aanwezig dat je kaarten pakt waar jij niks aan hebt en misschien makkelijker zijn om bij een andere speler te plaatsen. Spreek dus gezamenlijk goed af wie welke kleur gaat verzamelen en waar alle kaarten naartoe moeten. Daarnaast kan tijdens deze fase ook de zogenaamde “Epidemiekaart” getrokken worden, wat een rampzalig verloop voor het spel in werking kan zetten. Bij het trekken van deze kaart moeten er drie handelingen uitgevoerd worden die zéér nadelige gevolgen met zich mee kunnen brengen. Allereerst moet de infectiegraadsteen één plek naar voren gezet worden (deze steen houdt bij hoeveel kaarten je aan het einde van je beurt van de infectiekaartenstapel dient te pakken). Zodra dit gedaan is moet de onderste kaart van de infectiekaartenstapel gepakt worden. Op de stad die op deze kaart staat dienen er dan drie ziektestenen geplaatst te worden. Als ook deze stap ondernomen is, hussel je de eerder gepakte stapel infectiekaarten door elkaar en leg je deze weer bovenop de bestaande stapel. Zoals je misschien al door hebt betekent dit dat steden die je eerder getrokken hebt opnieuw voorbij gaan komen. Plan daarom goed vooruit en zorg er voor dat je de zeer bruikbare vaardigheden van je karakter optimaal benut! Hierdoor voorkom je ongemakkelijke en onbehandelbare situaties.

Zodra deze twee kaarten gepakt zijn, gaat de laatste fase van een ronde in. In de derde fase is het spel aan zet en dienen er, afhankelijk van hoe ver de infectiegraadsteen ligt, infectiekaarten gepakt te worden. Op deze kaarten staan steden die getroffen worden door een ziekte waardoor je dus extra gekleurde blokjes op deze plek moet toevoegen. Maar let op! Als een stad al drie blokjes op de plek heeft liggen, dan volgt er een uitbraak. Dat houdt in dat naast de getroffen stad, ook de steden die direct om de stad liggen getroffen worden door deze ziektemakers. Hierdoor wordt het voor jullie als team steeds lastiger om de virussen in toom te houden. Ook moet de uitbraaksteen een stap vooruit gezet worden. Deze steen houdt bij hoe vaak er een epidemie voorgekomen is tijdens jullie speelsessie. Als deze steen te vaak verplaatst moet worden omdat er te vaak epidemieën uitgebroken zijn kan dit resulteren in het verlies van het spel! 

Als deze drie fasen doorlopen zijn, is de volgende speler aan de beurt en gaat dit traject net zolang door totdat er één van de volgende statussen bereikt is.

 
Foto gemaakt tijdens het spelen van een ronde Pandemic

Het spel beëindigen

Er zijn bij Pandemic een aantal manieren om het spel te beëindigen. De eerste is ook de enige leuke; dat is wanneer de vier medicijnen uitgevonden zijn. Het is daarbij niet nodig om alle ziektestenen opgeruimd te hebben, dus zodra ze uitgevonden zijn winnen jullie de strijd tegen de ziekten!

Helaas zijn de andere drie manieren minder gunstig en resulteren dan ook in dat jullie als team verliezen van het spel. Allereerst kan het voorkomen dat de wereld gebukt gaat onder de hoeveelheid ziekten. De virussen zijn te machtig geworden waardoor deze niet meer behandeld kunnen worden. Dit gebeurt zodra er van één (of meerdere) kleuren ziektestenen alle stenen op het bord liggen en er geen bij gepakt kunnen worden.

De tweede manier waardoor jullie verliezen is wanneer de steen die op het uitbrakenspoor ligt te vaak naar voren wordt verplaatst. Het kan zijn dat jullie meesters van het opruimen zijn waardoor er nooit een tekort aan gekleurde steentjes is, maar als er toch te vaak een uitbraak plaatsvindt, is dat ook een manier van verliezen. Krijgen jullie te maken met acht uitbraken, dan is het ook game over!

Als derde optie kan het voorkomen dat jullie te traag waren met het uitvinden van de medicijnen. Na elke beurt moet je twee stedenkaarten pakken. Als jullie de boel wel onder controle kunnen houden, maar niet snel genoeg zijn, raakt deze stapel onvermijdelijk op. Zodra dit het geval is, en de volgende speler zou in zijn beurt geen kaart meer kunnen pakken, dan is het ook helaas niet gelukt om de wereld te redden. Houdt daarom dus alle aspecten van het spel goed in de gaten zodat je niet in deze misère terecht kan komen!

Zoals je misschien merkt is Pandemic de ideale game voor een bordspelavond met je vrienden. Door de combinatie van samenwerken tegen het spel, het ongrijpbare en onvoorspelbare wat het spel kan veroorzaken en de optie om de game naar hartenlust aan te passenmet verschillende moeilijkheidsgraden, spelersrollen en eventuele uitbreidingen maakt dat deze game oneindig herspeelbaar blijft. Mochten jullie de basisgame heer en meester zijn, kun je er ook nog voor kiezen om extra uitbreidingspakketten er bij te nemen waarmee je nog meer uitdaging uit je spel kan halen! Dus waar wacht je nog op? Roep je team van dokters bij elkaar en red de wereld van zijn ondergang!

 
 
 
Een deel van het bord uit Pandemic met verschillende pionnen erop
 
Profielfoto van Jorg Roovers
Game Mania Breda

Jorg is een PlayStation, Nintendo Switch, boardgames, Pokémon & Digimon TCG enthousiast. Hij kan een goede game soundtrack enorm waarderen!

Verschillende edities

Mochten virussen en doctoren nou niet je ding zijn, of is de druk van de hele wereld redden te zwaar, dan kun je alsnog aan de slag met Pandemic! De makers van de game, Z-MAN Games, hebben een aantal losstaande adaptaties van het spel gemaakt waardoor je in verschillende settings alsnog met dit leuke concept aan de slag kan gaan.

Pandemic: Hot Zone

Pandemic Hot Zone doos en inhoud

 

In tegenstelling tot de originele Pandemic, waar je de hele wereld moet redden, moet je in Pandemic: Hot Zone maar één gebied redden van drie opkomende virussen in een bepaalde regio. Omdat deze regio’s natuurlijk kleiner zijn dan de hele wereld is deze editie een stuk kleiner en duurt deze dus ook minder lang. Ideaal om mee te nemen op vakantie of naar je volgende bordspellenavond!

Ondanks dat de game ontzettend veel lijkt op het origineel, zijn er een aantal extraatjes toegevoegd die voor nog meer diepgang zorgen. Allereerst zijn er vier nieuwe karakters die hun eigen acties en vaardigheden met zich mee brengen. Daarnaast wordt er een nieuw type kaart geïntroduceerd; de “Mutatie”-kaart. Deze kaarten worden door de stapels geschud en zorgen ervoor dat het moeilijker wordt om deze ziektes te bestrijden. Denk hierbij aan mutaties waarbij er twee infectiestenen geplaatst moeten worden in plaats van één, of mutaties die invloed hebben op het pakken van bepaalde kaarten. Dit zorgt voor meer diepgang in de game, maar het is niet verplicht om hiermee te beginnen. Pak deze mutatiekaarten er pas bij zodra je de basisgame onder de knie hebt!

Pandemic: Hot Zone is beschikbaar in de regio’s Europa en Noord-Amerika en het leuke is, deze twee kan je combineren waardoor je nog meer keuze hebt in hoe je deze game speelt!

 

Pandemic: The Rising Tide

Pandemic Rising Tide doos en inhoud

 

Na het succesvolle origineel van Pandemic is er in deze losstaande versie een nieuwe dreiging die om de hoek komt kijken; water. In deze editie is het jullie taak om Nederland te behoeden voor een rampzalige overstroming. Door goed samen te werken en vooruit te denken is de kans van slagen het grootst, maar pakt één van jullie een stormkaart (vergelijkbaar met de epidemiekaarten uit het originele spel), dan zou het tij zomaar tegen jullie kunnen keren!

In deze versie van Pandemic is het de bedoeling om zo snel mogelijk de vier waterbouwwerken te bouwen. Dit doe je door, net zoals bij de originele versie, vijf gebiedskaarten van de corresponderende kleuren te verzamelen. In tegenstelling tot het origineel (waarbij je de medicijnen alleen in een onderzoekscentrum mag uitvinden) moet je, zodra je vijf kaarten van dezelfde kleur in de hand hebt, naar een specifieke plek in het gebied waar waterbouwwerk ligt om deze kaarten in te leveren en zo dus het bouwwerk te maken.

Lukt jullie dit vier keer, dan hebben jullie de lage landen behoedt voor een rampzalige overstroming! Om te slagen zijn natte voeten en doorgebroken dijken een vereiste!

Wat deze versie zo uniek maakt, is dat jullie team van experts maar één vijand heeft; de stijgende waterspiegel! Wordt Nederland te vaak getroffen door een storm, dan zal de waterspiegel stijgen wat kan resulteren in gebieden die overstromen. Het is daarom van uiterst belang dat jullie als team ervoor zorgen dat er genoeg dijken gebouwd worden en dat jullie zorgen voor een adequate afvoer van het water. Wat spannend is om te zien is hoe het water zich kan verspreiden als je linie van dijken niet goed geoptimaliseerd is! Daarnaast is de bekende kaart van Nederland ook een originele, historisch correcte afspiegeling waardoor je ziet waar we als klein kikkerlandje toch groots mee geworden zijn!

 

Pandemic: Rapid Response

Pandemic Rapid Response doos en inhoud uitgelicht

 

De dobbel-variant in het universum van Pandemic. Zijn jullie snel genoeg om de juiste grondstoffen bij de juiste stad te krijgen? In deze versie strijd je werkelijk tegen de klok, want de seconden tikken weg in de bijgeleverde zandloper. Jullie bevinden jezelf in een vliegtuig en moeten samen de geïnfecteerde steden bevoorraden met verschillende items zoals water en medicijnen. Dit doen jullie door het om de beurt gooien van verschillende dobbelstenen!

In deze vliegensvlugge variant krijgt elke speler een set dobbelstenen met verschillende tekens voor zich. Gooi je dobbelstenen en kijk welke middelen je tot je beschikking hebt maar houdt goed in de gaten welke middelen je daadwerkelijk nodig hebt! In het begin van het spel worden er een aantal steden getroffen die hun eigen redmiddelen nodig hebben. Dus het goed vooruit plannen en het coördineren tussen verschillende spelers is van cruciaal belang!

Naast dat je de dobbelstenen kan gebruiken om de corresponderende middelen te fabriceren, kan het ook zijn dat er tussen je worp een vliegtuigicoon ligt. Daarmee mag je het kleine mini-vliegtuigje één stap, met de klok mee, verplaatsen. Zoals je misschien al door hebt is het van belang dat het vliegtuig op de juiste plaats is voordat jullie de reddingsmiddelen droppen! Daarnaast moet je ook zeker rekening houden met de zandloper, want deze mag maar beperkt aantal keer opnieuw aangezet worden. Lukt dit niet binnen ongeveer 20 minuten, dan waren jullie te traag en verlies je het spel. Gelukkig kan je extra tijd winnen door steden succesvol te bevoorraden, maar dan moet je wel snel zijn!

Ook al is deze versie van Pandemic een stuk hectischer dan het origineel en ben je overgeleverd aan de onvoorspelbaarheid van de dobbelstenen, het blijft een leuke en unieke twist op het spel waar je al bekend mee bent!

 

Pandemic - World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Pandemic World of Warcraft doos en inhoud

 

Als klap op de vuurpijl komt er later dit jaar een speciale World of Warcraft-editie van Pandemic op de markt. Reis samen af naar Northrend, de koudste regio in Azeroth, om de strijd aan te gaan tegen de Lich King en zijn duistere legers!

In deze versie nemen de spelers de rol aan van bekende helden uit het World of Warcraft-universum, waarbij elke held zijn eigen krachten heeft. Zoals bij elke Pandemic-game moet je er voor zorgen dat de wereld niet overrompeld wordt door de bestaande dreiging. Daarom is het verstandig dat je vaak in de aanval gaat tegen de verschillende “Ghouls” en “Abominations” die de kaart bewandelen. Maar let op, want je helden kunnen natuurlijk ook schade ontvangen als de aanval niet lekker loopt. Als dat te vaak gebeurt, legt je held het loodje en zijn jullie een stap dichterbij een treurig verlies. 

Naast dat je de legers van het Duister moet verslaan, moet je ook queesten voltooien. Net zoals in de videogame van World of Warcraft geeft het voltooien van deze opdrachten extra voordelen voor later in het spel. Daarnaast is het één van de doelstellingen om het spel daadwerkelijk te winnen. Als het jullie lukt om drie taken te volbrengen, staan jullie voor de laatste uitdaging; het verslaan van de Lich King! Lukt dit, dan winnen jullie de strijd tegen de Lich King, voor deze keer!

Het opmerkelijke aan deze editie is de aandacht voor details. Fans van World of Warcraft komen bekende helden en schurken tegen en maken gebruik van vaardigheden die ook in de game voorkomen. Daarnaast krijg je bij deze editie een legio aan gedetailleerde figurines waardoor het spel nog meer gaat leven. Tel daarbij de leuke en unieke toevoegingen van de queesten en het vechtsysteem op en je hebt een must-have voor zowel World of Warcraft- als Pandemic-fans!

 

Daarmee komen we aan het einde van dit artikel. Zoals je merkt zijn er genoeg variaties op dit fantastische spel waardoor er altijd een versie beschikbaar is die bij jou past! Wij kunnen in ieder geval niet wachten op de volgende bordspelavond om de nieuwe dreiging weer in de kiem te smoren!

Bekijk hier alle varianten van Pandemic in ons assortiment.

Ontdek meer leuke bordspellen:

Gepubliceerd op: 12/10/2021
Laatste update:

 

Profielfoto van Jorg Roovers
Jorg Roovers
Game Mania Breda

Jorg is een PlayStation, Nintendo Switch, boardgames, Pokémon & Digimon TCG enthousiast. Hij kan een goede game soundtrack enorm waarderen!