beste games voor kattenliefhebbers
beste games voor kattenliefhebbers

De tien beste games voor kattenliefhebbers

Katten zijn helemaal geweldig! Ze zijn schattig, zacht, miauwen zo nu en dan én doen lekker waar ze zelf zin in hebben, wat ze verrukkelijk eigenwijs maakt. Er gaat natuurlijk niets boven het hebben van een echte kat op schoot, maar als je je liefde voor de pluizenbollen ook virtueel wil uiten, dan zijn er gelukkig genoeg games waar katten een prominente rol in vertolken. De tien onderstaande games mag je als kattenliefhebber dan ook niet missen!

Stray

 Platforms: PS5, PS4, pc

 

Oké, we geven het toe: de recente release van Stray is de hoofdreden dat we hebben besloten een blik te werpen op kattengames. En met goede reden, want Stray bewijst dat een spel waarin je in de harige huid van een kat kruipt hemel op aarde is! In de game bestuur je een kat door een mysterieuze, futuristische stad vol met robots om er zo achter te komen waar de mensen zijn gebleven… wanneer je tenminste niet breekbare objecten van een plank afduwt of een welverdiend dutje doet. Er is wellicht geen andere game die zó realistisch aanvoelt als het aankomt op het besturen van een snoezelige poes. Gecombineerd met de moderne graphics mag Stray met recht een modern miauwsterwerk genoemd worden. De game is vooralsnog alleen digitaal verkrijgbaar, maar vanaf september kun je bij Game Mania ook een fysiek exemplaar voor de PlayStation 5 aanschaffen.

 

Nintendogs + Cats

 Platform: Nintendo 3DS

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Mocht het besturen van een kat zelf niet je ding zijn en je ze liever observeren – weinig is immers leuker dan de rare capriolen van onze harige vriendjes van een afstandje bekijken – dan is Nintendogs + Cats de uitkomst. Nintendogs was al een gigantische hit voor Nintendo, aangezien mensen daarmee hun eigen (virtuele) huisdier konden verzorgen. Dit vervolg is meteen vele malen beter, aangezien er ook katten in zitten. En we weten allemaal dat katten de superieure huisdieren zijn! Geef ze tijdig te eten, speel met ze en geef ze zo nu en dan een warme aai over hun schattig bolletje… als je hart daar niet van smelt, dan weten wij het ook niet meer! Nintendogs + Cats is eigenlijk de ideale uitkomst voor iedereen die om wat voor reden dan ook geen echte viervoeter als huisdier kan houden.

Night in the Woods

 Platforms: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc, mobiel

 

In de sfeervolle adventuregame Night in the Woods keert Mae Borowski na haar studie terug naar haar geboortedorpje, Possum Springs, om er achter te komen dat er veel is veranderd. De lokale mijnen zijn gesloten en de economie is daardoor vrijwel stil komen te liggen, met alle desastreuse gevolgen voor de bevolking van dien. Tot overmaat van ramp heeft ze ook nog eens bizarre nachtmerries die steeds echter lijken te worden. Wat dit met katten heeft te maken vraag je? Nou, Mae is er één! Alle personages in dit spel zijn eigenlijk dieren, maar gedragen zich als mensen. Sterker nog: dankzij het geweldige verhaal en de ijzersterke dialogen, voelen de personages in Night in the Woods echter aan dan menselijke varianten in de meeste games.

Cat Quest en Cat Quest 2

 Platforms: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc, mobiel

 

Is er ook maar iets dat katten niet kunnen? Het antwoord luidt volmondig nee. Ze kunnen zelfs in complete rpg’s schitteren! Cat Quest en het vervolg zijn duidelijk geïnspireerd door Japanse klassiekers zoals Dragon Quest. Net als in die games reis je een fantasievol, Middeleeuws land door, terwijl je mysterieuze wouden en duistere grotten verkend, om je ontvoerde zus te redden. Het grote verschil is dat je hier een kat bent! Neem het in dit ‘katvontuur’ op tegen woeste draken, voer tactische gevechten uit en gebruik zelfs magische spreuken, terwijl je er – zoals het een poes betaamt – enorm schattig uitziet.

Catlateral Damage

 Platforms: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc

Catlateral Damage richt zich volledig op datgene dat het leven van een kat zo verdraaid leuk maakt: de onverklaarbare drang om zoveel mogelijk spullen op de grond te laten vallen! Elke eigenaar van een poes kan zich wel een moment voor de geest halen dat zijn of haar huisdier het een goed idee leek om dat glas water of dat mooie beeldje met een zwiep van het pootje in scherven te laten vallen. En in Catlateral Damage doe je niet anders! Sterker nog: het doel is om zoveel mogelijk in de spelwereld kapot te laten vallen. Oké, zo nu en dan kun je ook een muis vangen, maar de gameplay bestaat voor het grootste gedeelte uit lekker baldadig dingen kapotmaken. Je kunt het spel op pc zelfs in virtual reality spelen, zodat je voor eens en voor altijd ervaart hoe het is om zo’n rotbeest te zijn…

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

 Platform: Nintendo Switch

 

Super Mario heeft in zijn langlopende en succesvolle carrière als Nintendo’s mascotte al vele rollen vervuld. Platformheld en redder van de prinses, racecoureur, tennisser, voetballer, golfer, dokter… er komt geen einde aan de dingen die Mario kan! Dankzij allerlei power-ups in Mushroom Kingdom verandert hij zelfs in de meest uiteenlopende wezens, al verliest hij daarbij nooit zijn iconische snor. In Super Mario 3D World kan hij kattenbelletjes vinden, waarmee hij, net zoals zijn vrienden Luigi, Toad en Princess Peach, in een kat verandert. Daardoor kan hij niet alleen flink uithalen met zijn lange kattennagels, het wordt opeens ook een eitje om op steile muren te klimmen. Zelfs Mario moet toegeven dat het goed voelt om een kat te zijn!

Rain World

 Platforms: PS4, Nintendo Switch, pc

 

Het hoofdpersonage van Rain World is niet precies een kat. In plaats daarvan is het een wonderbaarlijke combinatie tussen een kat… en een slak! Dat verandert verder weinig aan het feit dat dit een van de beste indiegames van de afgelopen jaren is. Dit gigantische 2D-platformavontuur laat je een sfeervolle, post-apocalyptische wereld verkennen, van afgebrokkelde ruïnes van een stad tot smerige riolen. Je moet op zoek naar eten en zien te overleven in deze gewelddadige wereld waarin vijanden telkens random worden geplaatst. De ontwikkelaar geeft je tijdens dit avontuur zo weinig mogelijk sturing om het extra spannend te maken. Eén tip krijg je alvast van ons: vind snel een plekje om te schuilen wanneer je de eerste druppels voelt, want regen is levensgevaarlijk in Rain World!

Cats are Liquid

 Platforms: pc, mobiel

 

Je moet goed kijken wil je in het bestuurbare personage van Cats are Liquid daadwerkelijk een kat zien, maar qua functionaliteit komt het wezen op het scherm aardig in de buurt van het echte werk. Cats are Liquid maakt namelijk dankbaar gebruik van het onwaarschijnlijke feit dat katten nagenoeg vloeibaar lijken, zo makkelijk als ze zich overal door en langs kunnen wurmen! Dit concept levert een fijne 2D-platformer op met nagenoeg abstracte graphics die voor een zeer rustgevende speelervaring zorgen. Spelers kunnen zelfs hun eigen levels maken en delen via Steam Workshop. Het beste nieuws? Het kost je nog geen euro om Cats are Liquid aan te schaffen!

Blacksad: Under the Skin

 Platforms: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc

 

Net als Night in the Woods bestaat Blacksad uit dieren die zich gedragen zoals mensen. Ook hier bestuur je een katachtig wezen, om precies te zijn detective John Blacksad. In het New York van de jaren 50 moet hij een reeks moorden onderzoeken en een verdwenen bokser op zien te sporen. Het verhaal ontvouwt zich als een spannende Telltale-game, terwijl je plaats delicten afspeurt naar aanwijzingen. De game doet qua sfeer bij wijlen denken aan de misdaadthriller L.A. Noire van GTA-makers Rockstar. Met het grote verschil dat je in Blacksad natuurlijk een kat bestuurt, of zomaar een neushoorn in een pak tegen het lijf kunt lopen.

Little Kitty, Big City

 Platforms: PS4, Xbox One, pc

 

We sluiten deze lijst af met het extreem schattig ogende Little Kitty, Big City, de enige game in dit artikel die op moment van schrijven nog uit moet komen. Wanneer weten we niet precies, want volgens de makers ‘doen katten niet aan deadlines’. Vooruit dan maar, want we denken dat Little Kitty, Big City wel eens het wachten waard kan zijn. Een schattig, zwart poesje is in de game verdwaald in de grote stad. Hij moet zijn weg naar huis zien te vinden, maar doet dat natuurlijk op zijn dooie gemakje. Katten moeten immers geneg spelen, in dozen springen, achter hun staart aan rennen en op laptops zitten… Met een grafische stijl die doet denken aan Untitled Goose Game en minstens evenveel geslaagde humor kan Little Kitty, Big City wel eens dé kattenhit van de toekomst worden!

 

Gepubliceerd op: 05/08/2022
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.