supermario film
supermario film

Dit valt ons op in de Super Mario Bros. Movie-trailer

Onlangs werd eindelijk de eerste trailer van de langverwachte animatiefilm rondom iconische Nintendo-mascotte Super Mario aan de wereld getoond. De prachtige met de computer geanimeerde beelden springen natuurlijk meteen in het oog, maar er zitten nog veel meer details in de trailer verstopt die interessant zijn om onder een vergrootglas te leggen. Dat verzacht het lange wachten tot de bioscooprelease van ‘The Super Mario Bros. Movie’ in april 2023 wellicht een beetje… al maakt het ons tegelijkertijd alleen maar nóg ongeduldiger tot we het eindresultaat zelf op het witte doek kunnen aanschouwen!

Films en series gebaseerd op games zijn tegenwoordig populairder dan ooit. Denk maar aan de Sonic the Hedgehog-films en de aankomende serie gebaseerd op The Last of Us. Gelukkig is het moderne kijkmateriaal over het algemeen van een betere kwaliteit dan de gamefilms waar we in de jaren 90 en 00 op getrakteerd werden. Sterker nog: zo’n dertig jaar geleden is al eens een poging gedaan om het Mario-universum naar het witte doek te brengen! Met desastreuse resultaten…

Gelukkig slaat Nintendo nu de handen ineen met Minions-studio Illumination Entertainment om ons in 2023 te trakteren op een animatiefilm die hopelijk de torenhoge kwaliteit van de franchise eer aan doet. Dat wordt de hoogste tijd, want hét bekendste gamepersonage ooit verdient natuurlijk een film om trots op te zijn. Mede dankzij de meest geavanceerde animaties en een sterrencast die de personages van stemmen voorziet zijn de voorlopige verwachtingen alvast veelbelovend. We moeten het voor nu helaas nog doen met de paar minuten aan beelden uit de eerste trailer, maar dat geeft ons des te meer reden om die trailer tot in de kleinste details uit te pluizen.

Video URL:
Currently supported:

Bowser laat van zich zien

Zoals we inmiddels gewend zijn, is pure slechterik Bowser ook in de aankomende film weer eens op oorlogspad. Net zoals vaak in de games het geval is, verkiest hij in de trailer het luchtruim als favoriete manier om lange reizen af te leggen – ditmaal met een indrukwekkend vliegend eiland – om aangekomen op zijn bestemming korte metten met de brave inwoners van Mushroom Kingdom te maken. Hij arriveert bij een prachtige stad die gemaakt is van ijs – het Mario-universum staat immers bol van de winterse gebieden – om die vervolgens in lichte laaien te zetten met zijn vuuradem. We zien ook een hoop Koopa’s onder zijn bewind en Kamek – de Koopa met het toverstafje – lijkt zijn rechterhand te zijn.

Herkenbare pinguïns

De ijsstad die in lichte laaien wordt gezet lijkt overigens het domein te zijn van een stel herkenbare snuiters – de pinguïns die voor het eerst in Super Mario 64 werden geïntroduceerd! In die game moest je niet alleen een race afleggen tegen een pinguïn, maar ook een moederpinguïn met diens kindje herenigen. Overigens kon je in de game, wanneer je de babypinguïn eenmaal in handen had, die zonder pardon over de rand van een afgrond smijten… het zal ons benieuwen of er een soortgelijke situatie in de film zit als een ode aan deze hilarische mogelijkheid uit de klassieke game.

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Iconische melodie

Na de scène met Bowser en de pinguïns gaan we naar een kleurrijker gebied binnen het Mushroom Kingdom. Deze scène start met een wel heel iconische melodie: de ‘TU-DU TU TU-DU-TU!’ waar het eerste level van Super Mario Bros. ook mee startte natuurlijk. Die korte melodie is zó bekend, dat het meteen een groot aantal kijkers overspoelt met een heerlijk gevoel van nostalgie. Een slimme zet om ook de langdurige fans een welkom gevoel te geven!

Voor het eerst in Mushroom Kingdom

Net zo herkenbaar is de groene pijp waar onze held Mario vervolgens uit komt vallen. Wanneer Mario na zijn val opstaat en rondkijkt, vraagt hij zich hardop af waar hij is. Hij kent Mushroom Kingdom dus nog niet, in tegenstelling tot de Mario uit de games! Dat betekent ook dat Mario ergens anders vandaan komt. Misschien wordt de lore uit de oude tekenfilms wel aangehouden, waarin hij en zijn broer Luigi een stel loodgieters uit Brooklyn, New York zijn. Maar dan zijn we alsnog benieuwd hoe Mario in Mushroom Kingdom terechtkomt. Misschien een uit de hand gelopen toiletreparatie?

Het kasteel van Princess Peach

Mario stuit al snel op Toad, die hem uitlegt waar hij is. Wanneer het tweetal vervolgens de wijde wereld intrekt, worden we getrakteerd op een uitbreide shot waarin Mushroom Kingdom te zien is. We zien niet alleen diverse vliegende eilanden en kleinere burchten in de omgeving, maar ook een groot, wit kasteel met rode daken… dat moet natuurlijk het kasteel van Princess Peach zijn! Aangezien deze zo prominent in beeld komt, is het zeer waarschijnlijk dat Mario dit kasteel ergens in de film bezoekt. We zijn benieuwd wat hij daar gaat doen… en hoe zijn eerste ontmoeting met Princess Peach verloopt!

Goed gestemd

In de loop van de trailer horen we voor het eerst de ‘nieuwe’ stemmen van de personages. Dat is even wennen, want we zijn natuurlijk de stemmen uit de games gewend. Vooral Mario zelf, die normaliter met een vrolijk, Italiaans accent de ene na de andere “woohoo!” ten gehore brengt, klinkt schokkend anders dan in de games. Chris Pratt – die we kennen uit films als Guardians of the Galaxy en Jurassic World – geeft een vrij normale, onopvallende stem aan Mario. Aangezien hij het hoofdpersonage in de film is, is het misschien maar beter ook dat zijn stem zo ‘normaal’ klinkt – zo is hij in ieder geval duidelijk verstaanbaar.

Andere stemmen lijken meer weg te hebben van hun gameversies. Jack Black (School of Rock, Jumanji) doet bijvoorbeeld een heerlijk theatrale versie van Bowser, terwijl het geschreeuw van Charlie Day (It’s Always Sunny In Philadelphia) perfect past bij de vaak zo bange Luigi. Ook Keegan-Michael Key’s Toad klinkt lekker aangedikt. We vragen ons af of hij élke Toad in de film van een stem voorziet, aangezien we wezentjes in de games ook allemaal hetzelfde klinken. En dan moeten we andere exemplaren uit de sterrencast nog horen! Zo spreekt Anya Taylor-Joy (The Queen’s Gambit) de stem in van Princess Peach en wordt Donkey Kong gespeeld door niemand minder dan de altijd goedlachse Seth Rogen!

Muzikale intermezzo’s

In de trailer is er nog geen spoor van te bekennen, maar volgens hardnekkige geruchten zitten er enkele musicalnummers in de Mario-film, waarin personages het op een zingen zetten. Onlangs liet acteur Jack Black – die dus de rol van Bowser speelt – weten dat kijkers verrast zullen zijn van de “muzikale kant van Bowser”, wat een goede indicatie is dat we de Mario-cast in de film zullen horen zingen. We zijn benieuwd waar die nummers over zullen gaan. Bowsers obsessie met Princess Peach of Mario’s ervaringen als loodgieter bijvoorbeeld?

Veelbelovend

Buiten een korte scène aan het einde waarin Luigi voor een stel Dry Bones vlucht, blijft het daarbij: de trailer biedt duidelijk een eerste kennismaking met de aankomende film en geeft nog niet veel prijs over de plot. Maar één ding is alvast duidelijk: de productie van de film lijkt in goede handen en het eindresultaat kan wel eens heel speciaal worden. Niet alleen ziet de film er tot dusver prachtig uit, de aanwezige humor is op momenten ook heerlijk gortdroog, waardoor we er vrij zeker van zijn dat er straks genoeg te lachen valt. Het lijkt er op dat Illumination Studios de essentie van het Mario-universum goed heeft begrepen en het heeft omgetoverd naar een echte speelfilm – logisch ook met de hulp van Nintendo en geestelijk vader Shigeru Miyamoto zelf. Dan rest ons nu alleen nog het geduld op te brengen tot we in april 2023 zo snel mogelijk naar de bioscoop kunnen rennen en in een comfortabele bioscoopstoel kunnen springen om het eindresultaat te bekijken. Het is de hoogste tijd dat de onbetwiste koning van het gamelandschap ook de filmindustrie verovert!

 

Gepubliceerd op: 14/10/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.