Een PS5 met daaromheen een interne SSD, externe SSD en externe HDD
Een PS5 met daaromheen een interne SSD, externe SSD en externe HDD

PlayStation 5-opslag uitbreiden: Zo doe je dat

Mocht je een van de geluksvogels zijn die een gloednieuwe PlayStation 5 in huis heeft staan, dan wil je vroeg of laat misschien wel de opslagcapaciteit van de console uitbreiden. De SSD-schijf van de PlayStation 5 – waarop je spellen worden geïnstalleerd en je je savedata opslaat – zit immers zo vol. Gelukkig kun je de PS5 uitbreiden met een externe harde schijf. Dat is vrij gemakkelijk om te doen, maar toch moet je met een aantal zaken rekening houden. In dit artikel lees je wat je kunt doen om meer opslagcapaciteit te creëren op de PlayStation 5.

Waarom de opslagcapaciteit van de PS5 uitbreiden?

De PlayStation 5 is standaard uitgerust met een interne NVMe SSD-schijf van 825 gigabyte (gb). Ongeveer 150 gb daarvan wordt gebruikt voor het besturingssysteem van de console, waardoor je in de praktijk ‘maar’ zo’n 667 gb overhoudt voor vrij gebruik. Dat is genoeg om er een stuk of tien forse spellen op te installeren - afhankelijk van hoe groot ze zijn natuurlijk - maar daarna moet je er weer spellen afgooien om zo meer ruimte voor nieuwe games te creëren.

De interne opslag van je PS5 is binnen no-time vol.

Overigens maakt het niet uit of je games fysiek of digitaal koopt: alle PS5-spellen moeten volledig op het systeem worden gezet om ze te kunnen spelen. Dus ook de spellen die je bijvoorbeeld bij Game Mania koopt, vereisen opslagruimte op je console. Logischerwijs staat dat schitterende apparaat binnen de kortste keren vol!

Geen nood: wanneer je een spel verwijdert, kun je hem later altijd weer opnieuw downloaden (via de PlayStation Store) of installeren (via een disk). Maar dat kost natuurlijk kostbare tijd die je liever besteedt aan het spelen van de spellen zelf! Met meer opslagcapaciteit kun je logischerwijs meer spellen tegelijk geïnstalleerd hebben staan op de console. Dat scheelt een hoop gedoe.

Hoe breid je de opslagcapaciteit van de PS5 uit?

Er zijn twee manieren om de opslagcapaciteit van de PlayStation 5 uit te breiden. Hieronder nemen we beide manieren met je door.

Optie 1: De interne opslag uitbreiden

Het is mogelijk om een NVMe SSD-schijf te kopen en die via de SSD-opening in de console te installeren. Dit is een erg fijne oplossing, omdat NVMe SSD-schijven – waarmee de PS5 standaard al is uitgerust – de snelste schijven op het moment zijn. Hierdoor zijn installatie- en laadtijden extreem kort. Het is belangrijk dat je een SSD-schijf haalt die aan een aantal voorwaarden voldoet. Niet elke interne SSD-schijf is namelijk geschikt voor de PlayStation 5. Hier gaan we straks dieper op in.

Lees ook:

Close-up van het slot waarin de interne SSD geïnstalleerd kan worden op de PS5

Hier kun je extra interne opslag installeren.

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Optie 2: Een externe SSD of HDD aansluiten

Je kunt een ‘externe’ schijf kopen, oftewel eentje die je via de USB-aansluiting aan de console hangt. Misschien heb je er wel eentje in huis liggen die je voor je pc of een voorgaande console hebt gebruikt – al is het niet zeker dat die ook echt werkt, want de schijf moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Daarover lees je later meer.

Wanneer je besluit een nieuwe schijf te kopen, kun je kiezen tussen een SSD- of HDD-schijf. SSD is, zoals hierboven uitgelegd, sneller, maar nog altijd niet zó snel als de interne SSD in de PS5. Een HDD-schijf is ‘ouderwetse’ technologie en dus langzamer, maar het grote voordeel is dat deze schijven veel goedkoper zijn.

Wat is het verschil tussen SSD en HDD?

Mochten de termen SSD en HDD hierboven je verwarren, dan leggen we nog even uit wat het verschil is. Zoals eerder gezegd is SSD nieuwere technologie en dus een stuk sneller (en duurder). SSD staat voor Solid State Disk en bewaart data op een chip. De ‘ouderwetse’ HDD-schijven bewaren data juist op een ronddraaiende schijf, waardoor deze manier van opslag gebruiken veel langzamer is – voor data moet immers elke keer de juiste plek op deze schijf gevonden worden. Hoewel het bij een harde schijf die je voor opslag gebruikt niet echt van toepassing is, zorgen SSD-schijven er ook voor dat (spel)computers sneller kunnen opstarten.

Een hardeschijf, interne SSD en externe SSD met een PS5 op de achtergrond

SSD is een stuk sneller dan HDD, maar je betaalt er ook voor.

Wat kun je met een SSD- of HDD-schijf voor je PS5?

Zoals gezegd is de voornaamste reden om een extra interne SSD in je PlayStation 5 te plaatsen of een externe SSD- of HDD-schijf eraan te hangen, om de opslagruimte uit te breiden. Of je nou voor een duurdere, snellere SSD-schijf of een goedkopere, langzamere HDD-schijf kiest, je kunt er zowel PlayStation 5- als PlayStation 4-games op zetten. Op die manier hoef je ze niet te de-installeren en – wanneer je een spel weer eens wilt spelen – opnieuw te downloaden en/of te installeren. Dat scheelt dus de nodige tijd.

Het is daarnaast mogelijk om PlayStation 4-games direct vanaf een externe harde schijf op te starten en te spelen. PlayStation 5-games kunnen alleen vanaf een interne SSD afgespeeld worden. Als je een PS5-game op een externe schijf hebt staan, moet je het spel dat je wilt spelen dus eerst kopiëren van je externe harde schijf naar de interne opslag van de console. Dit is nog altijd vele malen sneller dan een game helemaal opnieuw downloaden of installeren, en logischerwijs is dit nog sneller met een externe SSD-schijf.

Wanneer je een nieuwe PlayStation 5-game hebt gekocht via een winkel of via de PlayStation Store, moet je hem altijd eerst installeren op het interne geheugen van de PS5. Daarna kun je naar gelieve het spel naar de externe harde schijf kopiëren. PS4-games kun je wél meteen installeren op de externe schijf – in de instellingen van de console kun je er zelfs voor kiezen dit te automatiseren, zodat de PS5 automatisch al je PS4-games op de externe harde schijf installeert.

PlayStation menu waarin games verplaatst kunnen worden tussen schijven.

Met een externe schijf kun je games over en weer plaatsen.

Wat zijn goede interne NVMe M.2 SSD-schijven voor PS5?

De interne SSD-schijf die je wilt gaan gebruiken voor extra opslagcapaciteit moet aan enkele voorwaarden voldoen. Ten eerste moet het een PCI-Express NVMe M.2 SSD zijn, met een opslagcapaciteit van 250 gb tot 4 tb. Daarnaast moet er een heatsink op de SSD zitten die tot maximaal 8mm boven de SSD uitkomt en moet de leessnelheid 5500 mb/s of sneller zijn.

Sommige SSD-schijven bevatten een vooraf geïnstalleerde heatsink. Je kunt eventueel zelf een heatsink plaatsen op de SSD, maar dit is niet gemakkelijk en enkel aan te raden als je weet waar je mee bezig bent.

Geen zorgen als dit allemaal wat technisch klinkt. Onderaan dit artikel vind je onze aanbevolen interne SSD's voor PS5, die gegarandeerd compatibel zijn met de PlayStation 5!

Hoe installeer je een interne M.2 SSD in de PS5?

Een interne SSD installeren in de PS5 is niet moeilijk. Met onze stap-voor-stap gids wordt dit zelfs een fluitje van een cent!

Toch liever wat hulp inschakelen? Koop je SSD bij Game Mania en wij installeren hem kosteloos voor je in een van onze winkels. Lees hier meer over deze service.

Lees ook:

Wat zijn goede externe SSD- en HDD-schijven voor PS5?

Ook de externe SSD- of HDD-schijf die je voor je opslag gebruikt op de PlayStation 5 moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de schijf een capaciteit van minimaal 250 gb en maximaal 8 tb bevatten, moet het een schijf zijn die SuperSpeed 5 gbps of hoger ondersteunt (USB 3.0) en mag het niet via een USB-hub – een apparaat waaraan je meer usb-schijven hangt – verbonden worden.

Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je altijd om advies in onze winkels vragen. Daarnaast bieden we hieronder enkele harde schijven aan die je met een gerust hart kunt kopen om de opslagcapaciteit van je PS5 uit te breiden.

Hoe maak je een externe SSD of HDD gebruiksklaar voor PS5?

Het is heel gemakkelijk om een externe SSD- of HDD-schijf gebruiksklaar te maken voor de PlayStation 5. Hang hem met een kabeltje aan één van de USB-poorten achter op de console – die poorten zijn bedoeld voor snelle data-overdracht – en ga vervolgens naar de instellingen op je console. Kies bij opslag de optie ‘externe opslag’ en kies vervolgens voor de optie om je externe opslag te formatteren. Op die manier is je schijf helemaal gebruiksklaar. Mocht je bepaalde games op je PS5 hebben staan die je meteen wil overzetten naar je externe harde schijf, dan kun je die games selecteren bij je games en apps.

Onze aanbevolen interne SSD's voor PS5

Onze aanbevolen HDD's voor PS5

Gepubliceerd op: 28/04/2021
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.