Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Plezier met z'n vieren in Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Vanaf 12 februari kun je aan de slag met een nieuwe Mario-game op de Nintendo Switch. Super Mario 3D World + Bowser’s Fury combineert de beste elementen van alle Mario-games en is zowel in je eentje als met vrienden genieten geblazen. Daardoor is het een unieke parel tussen alle eerder verschenen Mario-platformers!

Mario en zijn vrienden trekken er weer op uit om de ene na de andere heldendaad te verrichten. Ditmaal heeft aardsvijand Bowser chaos aangericht in Sprixieland, waar hij de magische Sprixies heeft gevangengenomen en een hele reeks aan uitdagingen heeft klaargezet om het Mario zo moeilijk mogelijk te maken. Tja, om de diepzinnige verhalen hoef je Mario-games natuurlijk niet te spelen… het gaat om puur platformplezier, en ook in Super Mario 3D World zit dat wel snor!

Video URL:
Currently supported:

3D… maar toch anders

Super Mario 3D World is vergelijkbaar met je op Nintendo 3DS verschenen platformer Super Mario 3D Land. Daardoor houdt het spel min of meer het midden tussen de klassieke 2D-avonturen van Mario en zijn uitgebreide driedimensionale spellen. De spelwereld wordt wel degelijk in drie dimensies weergegeven – je loopt dus niet alleen van links naar rechts zoals in de ‘platte’ Mario-games – maar je verkent ook weer niet de grote, open werelden zonder duidelijke finish zoals in bijvoorbeeld Super Mario Odyssey.

In plaats daarvan zijn de levels in Super Mario 3D World relatief lineair met een duidelijk begin- en eindpunt. Aan het einde van elk level staat die oude vertrouwde vlaggenpost dus weer op je te wachten! Dat is eigenlijk precies zoals in de New Super Mario Bros.-reeks, maar dan in drie dimensies, zodat je wel alle kanten op kunt lopen. Doordat levels vaak één duidelijke route hebben, spring je zonder te verdwalen vanzelf van de ene naar de andere uitdaging, en krijg je een sterk gefocust avontuur voorgeschoteld. Hoe verder je komt, hoe uitdagender de levels natuurlijk worden!

Screenshot van Super Mario 3D World waarin Mario en Bowser Junior rennen

Avatar van Game Mania
Game Mania HQ

In je eentje of met z’n vieren

Waar je Mario Odyssey in je eentje speelt, daar is Super Mario 3D World een veel socialere ervaring. Natuurlijk is het mogelijk – en minstens zo leuk – om het spel helemaal alleen te doorlopen. Het is echter ook een optie om het spel met één, twee of drie vrienden te spelen. Met z’n vieren ren en spring je door dezelfde levels, waarbij het wel zo fijn is om elkaar een handje te helpen waar nodig.

Natuurlijk kun je met z’n vieren op de bank voor de televisie de multiplayermodus doorlopen, maar Super Mario 3D World op de Switch is ook uitgerust met een online multiplayermodus. Met een Nintendo Switch Online-abonnement is het daardoor mogelijk om via internet samen levels door te spelen, ongeacht waar je vrienden of vriendinnen zich op dat moment bevinden. Je kunt onder andere Mario, Luigi, Princess Peach en Rosalina uitkiezen, en elk personage bestuurt weer net even anders.

Screenshot van Super Mario 3D World waarin Mario, Luigi en Toad reusachtig zijn
Screenshot van Super Mario 3D World waarin vier personages samenwerken in een level

Een kattig avontuur

Super Mario 3D World heeft naast bovenstaande elementen nog meer unieke features die het spel anders maken dan gebruikelijke Mario-games. De belangrijkste is zonder twijfel een power up genaamd de Super Bell, waarmee Mario en zijn vrienden kattenoortjes krijgen! Wanneer je in een kat verandert, zie je er niet alleen heel schattig uit, maar je kunt ook flink uithalen met je klauwen en over muren klimmen om zo niet eerder bereikbare plekken in levels te vinden.

Maar dat is niet het enige dat Super Mario 3D World zo’n unieke ervaring maakt. In levels kun je bijvoorbeeld stempels verzamelen om je zelfgemaakte screenshots van het spel mee te versieren. Veel spelwerelden zijn daarnaast uitgerust met doorzichtige warppijpen. Als je daar ingaat, zie je Mario en zijn vrienden daadwerkelijk door de pijp heen reizen! Ook zijn er als tussendoortje Captain Toad-levels tussen de reguliere werelden te vinden. In deze levels begeleid je de stoere kapitein door allerlei puzzelgebieden – vergelijkbaar met Captain Toad’s Treasure Tracker.

Screenshot van Super Mario 3D World waarin vier personages springen
Screenshot van Super Mario 3D World waarin Mario door een level rent

Bowser’s Fury

Super Mario 3D World verscheen oorspronkelijk op de Wii U. Deze Switch-versie is door allerlei verbeteringen zowel een aanrader voor mensen die de Wii U-game al hebben gespeeld, als nieuwe spelers. Zo is de bovengenoemde online multiplayer uniek voor de Switch-versie en lopen personages in deze editie ook wat sneller, waardoor het tempo er goed in zit.

De meest unieke feature van de Switch-versie is echter Bowser’s Fury, een compleet losstaand avontuur dat een spel op zich zou kunnen zijn! Hierin komt Mario terecht in een speciale kattenwereld die – hoe kan het ook anders – Bowser probeert te vernietigen. Je slaat de handen ineen met Bowser Jr. om zijn vader tegen te houden. Dat doe je door in een grote 3D-wereld, vergelijkbaar met de werelden in Super Mario Odyssey, zogeheten Cat Shrines te verzamelen. Verzamel er genoeg en Mario verandert in een gigantische kat, waardoor hij het eindelijk kan opnemen tegen Fury Bowser. Bowser’s Fury is compleet nieuw en dus een aanrader voor álle Mario-fans!

Screenshot van Bowser's Fury

Amiibo

Alsof je aan al het bovenstaande nog niet genoeg hebt, verschijnen tegelijk met Super Mario 3D World + Bowser’s Fury ook twee nieuwe Amiibo in de vorm van Cat Mario en Cat Peach. Deze beeldjes van de bekende Mario-personages in schattige kattenpakjes staan niet alleen prachtig in je huis, je kunt ze via het NFC-aanraakpunt op de Switch of de controller ook inscannen in de game. Wanneer je Cat Mario scant, verander je in het spel tijdelijk in een onverslaanbare Cat Mario. Door Cat Peach te scannen ontvang je een random item. Dat zijn nog eens handige extra’s!

Niet voor de poes

Het moge duidelijk zijn: Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is het nieuwe avontuur van Mario en zijn vrienden die je absoluut niet mag missen! Kattenpakjes, een (online) multiplayer, een grote verscheidenheid aan prachtig vormgegeven en uitdagende levels en een compleet nieuw avontuur in de vorm van Bowser’s Fury: deze Switch-game biedt tientallen uren aan speelplezier. Niet voor de poes, maar wel voor jou!

Bestel nu

Gepubliceerd op: 09/02/2021
Laatste update:

 

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ