Zo word je een echte PlayStation Trophy-jager

Je hebt het waarschijnlijk vaak genoeg voorbij zien komen wanneer je een spel op je PlayStation 4 of PlayStation 5 uitspeelt: een berichtje dat je een Trophy hebt behaald. Vaak gebeurt dit op een cruciaal moment binnen het verhaal van een game, of wanneer je een bepaalde puzzel oplost. Alleen al het fijne geluid voelt als een beloning voor je noeste arbeid. Dat smaakt naar meer! Maar hoe word je nou een echte Trophy-jager?

PlayStation Trophies uitgelegd

Voordat je een ervaren Trophy-jager wordt, is het goed om even op een rijtje te zetten wat Trophies precies zijn. Trophies zijn vergelijkbaar met Achievements op Xbox: digitale beloningen voor het behalen van een bepaalde uitdaging in games. Ze zijn in de levensloop van de PlayStation 3 geïntroduceerd en dus heeft in ieder geval elke PS4- en PS5-game Trophies, of ze nou van Sony zelf of van een andere uitgever zijn.

Elke game heeft vier verschillende Trophies: bronzen, zilveren, gouden en één platinum Trophy. Logischerwijs zijn bronzen Trophies het minst zeldzaam en dus vaak het gemakkelijkst te halen, terwijl de platinum Trophy alleen vrijgespeeld wordt wanneer je alle andere Trophies in een game hebt behaald – Trophies voor een uitbreiding op een game uitgezonderd.

Maar wat voor nut hebben Trophies eigenlijk? Je speelt er niets mee vrij – een tastbare beloning is er dus niet. Maar het voelt wél gewoon fijn om ze te behalen en ze zijn vaak een goede graadmeter voor hoeveel progressie je in een game hebt geboekt. Ze zijn daarom ook handig om echt álles uit de game die je met je zuurverdiende geld hebt gekocht te halen.

Elke Trophy levert daarnaast een bepaald aantal punten op - afhankelijk van of het een bronzen, zilveren, gouden of platinum Trophy is - die bij je totale score wordt opgeteld. Deze score bepaalt het Trophy-level dat je bereikt – ergens tussen de 1 en 999. Logischerwijs stijg je in rang wanneer je meer Trophies vrijspeelt. Zo kun je aan de wereld tonen hoe goed je bent in het vrijspelen van Trophies en je eigen niveau vergelijken met die van andere spelers. Iedere PlayStation-gamer heeft immers een Trophy-level.

Nu we uiteen hebben gezet wat Trophies precies zijn, is het tijd voor een aantal tips om uit te groeien tot een ervaren Trophy-jager!

Bepaal welke Trophies je wil halen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het kan geen kwaad om van te voren te bedenken welke Trophies je wil halen. In het Trophy-menu op de PlayStation 4 of PlayStation 5 kun je gemakkelijk alle vrij te spelen Trophies in een game die je speelt oproepen. Hoewel sommige Trophies nog in nevelen gehuld zijn – vaak om verhaalspoilers tegen te gaan – kun je velen alvast bekijken. Daar wordt netjes uitgelegd wat de voorwaarden zijn om ze vrij te spelen. Zo weet je tenminste op voorhand dat een bepaalde Trophy van je vereist dat je alle gloeiende bollen verzamelt of dat je alle torens in het spel moet beklimmen – daar kun je dan tijdens het spelen rekening mee houden.

Ga voor de makkelijkste Trophies

Hoewel echte verzamelaars natuurlijk alle Trophies in een game willen vrijspelen om zo de platinum Trophy vrij te spelen, is dat niet noodzakelijk om toch je Trophy-level flink op te krikken. Wil je snel een hoge score krijgen, richt je dan vooral op de bronzen, zilveren en gouden Trophies in games. Die zijn immers het makkelijkst vrij te spelen. Ze leveren een minder hoge score op, maar veel Trophies met een relatief lage score laten je niveau ook stijgen… misschien wel sneller dan wanneer je je wekenlang stukbijt op die ene uitdagende platinum Trophy! Mocht je willen weten hoeveel ervaringspunten elk type Trophy waard is: voor een bronzen ontvang je 15 punten, voor een zilveren 30 punten en voor een gouden 90 punten. Een platinum Trophy is driehonderd punten waard.

Het mooie is dat je een groot deel van de bronzen, zilveren en gouden Trophies in feite al vrijspeelt door simpelweg de game te spelen. Je hoeft daarbij niet eens écht op te letten wat de vereisten zijn. Alleen wanneer je een game helemaal wil klaren en een platinum Trophy wil behalen, is dit echt belangrijk. Vergeet dus nooit: ook zonder platinum Trophies kun je een hoog Trophy-level bereiken!

Kies de games met de makkelijkste Trophies

In het verlengde daarvan is het ook een goed idee om specifieke spellen te spelen wanneer je je Trophy-level zo snel mogelijk op wil krikken. Dit zijn vaak makkelijke of snel uit te spelen games, of juist spellen met Trophies die heel eenvoudig zijn te ontgrendelen door het spel uit te spelen. Het maakt immers niet uit met welk spel je Trophies vrijspeelt: ze zijn evenveel waard. Door op Google te zoeken naar PlayStation-games met makkelijke Trophies vind je allerlei complete lijsten met games waar je je aan kunt wagen. Vaak gaat het om relatief onbekende spellen, maar er zijn ook enkele grote titels die je in een handomdraai een platinum Trophy laten behalen, zoals Astro’s Playroom, Life is Strange: True Colors en de meeste Telltale-adventuregames. Hoe dan ook: Google is je vriend!

Raadpleeg Trophy-guides op internet

Als je het jezelf nog makkelijker wil maken, kun je voor zo’n beetje elke game die er bestaat wel een zogenaamde ‘Trophy Guide’ vinden op internet. Websites als Powerpyx, PSNProfiles en PlayStation Trophies houden voor heel veel games bij hoe je Trophies vrijspeelt. Op die manier heb je niet alleen een duidelijk overzicht bij de hand, je kunt ook in de gaten houden of er geen Trophies in een game zitten die gemakkelijk te missen zijn – stel je voor dat je helemaal opnieuw moet beginnen om die platinum Trophy binnen te halen… daar moet je toch niet aan denken?

Laat games met tijdrovende Trophies links liggen

We gaven al aan dat je het beste op zoek kunt gaan naar games met makkelijke Trophies. Het is dan ook logisch dat je spellen met moeilijke of tijdrovende Trophies het beste links kunt laten liggen. Check voordat je een spel koopt via Google eerst wat de Trophies voor die game zijn. Zitten er Trophies in waarvoor de het spel op verschillende moeilijkheidsgraden moet uitspelen? Of moet je Trophies behalen in de multiplayermodus en ben je dus afhankelijk van andere spelers? Laat deze games lekker links liggen… in ieder geval wanneer je specifiek op jacht bent naar Trophies.

Koop een PlayStation 5

Dit klinkt misschien als flauw advies (en soms ook onmogelijk, afhankelijk van hoeveel exemplaren van Sony’s nieuwe console er op voorraad zijn), maar de PlayStation 5 maakt het jagen op Trophies wel degelijk makkelijker! Zo kun je Trophies op de PS5 ‘tracken’ – selecteer een Trophy in het menu en kies voor tracken zodat de game bijhoudt dat je specifiek op die Trophy jacht maakt. Daarbij wordt in het Trophy-menu op de PS5 ook getoond hoeveel progressie je voor een specifieke Trophy hebt geboekt. Als je voor een Trophy bijvoorbeeld honderd vijanden moet doden, wordt er bijgehouden hoeveel vijanden je al hebt gedood. Zo kun je in één oogopslag zien wat je nog moet doen om die Trophy vrij te spelen.

Speel games voor je plezier!

Leuk en aardig al die Trophies, maar wat heb je er aan als je tijdens het gamen geen plezier meer hebt? Uiteindelijk zijn Trophies vooral een leuke extra optie om te kijken hoeveel je uit een game hebt gehaald en hoeveel spellen je hebt gespeeld ten opzichte van andere gamers. Je kunt Trophies ook volledig negeren en simpelweg genieten van het spel dat je speelt, of je alleen richten op de makkelijkste Trophies die je toch al spelenderwijs vrijspeelt. Trophies zijn eigenlijk vooral bedoeld om het onderste uit de kan te halen en spellen op unieke, creatieve manieren te doorlopen – het is helemaal geen schande als je daar geen zin in of tijd voor hebt. Gamen moet natuurlijk wel leuk blijven!

xp play

"Huh, dat kan toch niet?". Je hebt het echt wel goed gelezen. Vanaf nu is het mogelijk om binnen XP beloond te worden door te gamen. Koppel nu je PSN-ID aan je XP profiel en je bent klaar om te starten!

 

Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Gepubliceerd op: 20/04/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.