Jongens met een Nintendo Switch en Switch Lite
Jongens met een Nintendo Switch en Nintendo Switch Lite

Welke Nintendo Switch moet ik kiezen?

De Nintendo Switch is een van de meest populaire spelcomputers van dit moment. Dat is ook niet zo gek, want het systeem is perfect voor zowel gamers die het liefst voor de televisie kruipen, als mensen die graag onderweg een spel spelen. Maar moet je bij het kopen van een Switch voor de reguliere versie, de Switch Lite gaan of juist wachten op het OLED-model? En wat zijn die Joy-Cons nou precies? Dit artikel informeert je over je toekomstige aankoop!

Nintendo Switch in Docking Station

De Nintendo Switch

Mocht je nog niet bekend zijn met het concept achter de Switch: het is een hybride console. Dat betekent dat hij zowel geschikt is voor gamen op de televisie, als spellen spelen op het scherm zelf. De console ís in feite het scherm, en functioneert daardoor als een handheld, vergelijkbaar met de (3)DS of Vita – maar dan veel krachtiger. Waar je ook bent, je kunt hem altijd aanzetten en een spel spelen. In de bus, in de pauze op werk of school, of op vakantie. Je games worden vervolgens afgebeeld op het heldere scherm van het apparaat.

Maar soms wil je spellen gewoon lekker in de woonkamer op een grote televisie spelen. Dat kan gelukkig ook met de Switch. Elke Switch komt met een zogenaamde ‘docking station’, die je met een HDMI-kabel aan de televisie koppelt. Hier schuif je vervolgens de Switch zelf in en zo verschijnt het Switch-beeld meteen op de tv. Dit kun je ook gewoon tijdens het spelen van een game doen. Zijn je ouders, partner of vriend eindelijk klaar met televisie kijken en was jij ondertussen wat aan het spelen op de Switch, dan schuif je de console dus met het grootste gemak in de docking station en ga je lekker verder waar je gebleven was.

De Nintendo Switch die nu in de winkels te vinden is, is niet het model uit 2017. De nieuwere variant gaat beter met stroom om waardoor de accuduur een stuk is verbeterd. Hierdoor kan je dus langer genieten van je spellen in handheld, de batterij gaat zo’n 4,5 tot 9 uur mee, afhankelijk van hoe intensief de games die je speelt zijn. Op alle andere vlakken, zijn de oude en de nieuwe Switch, identiek.

 
 
Nintendo Switch Lite met Splatoon 2

De Switch Lite

De Switch Lite is een heel ander beestje: deze versie van de Switch kun je permanent niet aan je televisie koppelen. De Lite wordt niet geleverd met een docking station, maar ook al zou je er eentje hebben liggen, dan nog kun je hem er niet aan koppelen. De Lite is dus puur bedoeld als handheld: spellen zijn alleen op het scherm van de Lite zelf afspeelbaar.

Je levert dus in qua mogelijkheden: de Lite kan niet op een televisie worden aangesloten. Het voordeel is echter dat de Lite een stuk goedkoper is. Als je toch al niet van plan was om veel op de tv te gamen, dan is de Lite een perfect (en goedkoop) alternatief. Daarbij worden ze in verschillende, kekke kleuren geleverd. Ze zien er daardoor enorm hip uit!

De batterijduur van de Switch Lite is iets korter dan die van het reguliere Switch-model: het apparaat gaat zonder voeding 3 tot 7 uur mee, afhankelijk van het spel dat je speelt. Dat is alsnog langer dan de oorspronkelijke Switch, maar dus wel korter dan de huidige reguliere Switch.

 
 
De Nintendo Switch OLED

De Switch OLED

Dit model is het meest recente en het meest dure model. Het grootste verschil tussen het OLED-model en het standaard model is dat er een geheel ander scherm in zit. In plaats van een LCD-scherm zit er een OLED-scherm in. Dit zorgt voor diepere en levendigere kleuren, waardoor games er prachtig uitzien.

Dit model is meer gericht op handheld- en tafelstijlgebruikers, door aanpassingen aan de interne speakers, kickstand en formaat van het scherm. Deze verschillen worden vrijwel niet gebruikt als je vooral in op de tv speelt. Qua prestaties is het OLED-model identiek aan de andere Switch-modellen: games zijn dus niet in 4K of een andere verbeterde resolutie.

Het OLED-model kwam in oktober 2021 uit, en is sindsdien moeilijk leverbaar, waardoor deze Switch mogelijk niet eens tot je opties behoren. Gezien de meer premium prijs is dit model echt bedoeld voor degenen die voornamelijk spelen op handheld en die enkel op zoek zijn naar de allerbeste speelervaring in handheldmodus.

Pro Controller met Joy-Con met polsband en in stuur

De Joy-Cons (en andere controllers)

De Joy-Cons zijn de standaard Switch-controllers. Het zijn twee meegeleverde controllers die je los kunt gebruiken – bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin waarbij elke speler één Joy-Con vast heeft – of beiden tegelijk door er in elke hand één vast te houden. Je kunt ze zelfs combineren met een Joy-Con-houder om er een meer traditionelere controller van te maken. Wanneer je op de Switch zelf speelt, kun je aan de zijkanten van de Switch schuiven zodat je het hele apparaat vasthoudt tijdens het spelen.

Dit kan niet met de Switch Lite. De Joy-Cons zitten echt aan de console zelf vast, omdat je hem toch altijd als handheld gebruikt. Dit levert met enkele spellen wel een probleem op: voor games als 1-2-Switch en Super Mario Party heb je losse Joy-Cons nodig om bepaalde gedeeltes te spelen. Je kunt daarom de Joy-Cons ook los in de winkels kopen, zodat je ook op de Lite alsnog deze spellen kunt spelen.

Er zijn overigens ook Pro Controllers te koop. Deze controllers zijn traditioneel qua indeling en lijken het meeste op de controllers van de PlayStation 4 en Xbox One. De Pro Controllers kun je ook gebruiken om Switch-games te spelen – zowel op de televisie als in handheldmodus.

 

Andere dingen om rekening mee te houden

Verder is het goed om te weten dat je om online te kunnen gamen, een Nintendo Switch Online-abonnement nodig hebt. Deze kun je afsluiten op het systeem zelf – bijvoorbeeld voor een kwartaal of een jaar – of je kunt een code aanschaffen via Game Mania. Een abonnement voor één maand kost 3,99 euro, een abonnement voor drie maanden 7,99 euro en een abonnement van een jaar 19,99 euro.

Met Switch Online kun je niet alleen online gamen tegen anderen, je krijgt ook toegang tot apps waarmee je allerlei klassieke NES- en Super NES-games kunt spelen en ontvangt regelmatig kortingen, krijgt toegang tot cloudopslag, waardoor je save-data nooit verloren raakt en andere extra’s.

Nintendo Switch Online

 

Ook kun je eventueel een screen protector aanschaffen. Dit is goed te vergelijken met een screen protector op je telefoon. Hierdoor komen er geen krassen op het scherm van de Switch zelf en ben je gelijk beschermd tegen schade op het scherm. Daarnaast wil je wellicht investeren in een MicroSD-kaart. De Switch zelf heeft 32 GB aan interne schijfruimte, maar wanneer je veel games digitaal koopt via de Switch eShop is dat snel gevuld. Met een kaart van type MicroSD, MicroSD HC of MicroSD XC vergroot je de ruimte aanzienlijk.

 

Avatar van Game Mania
Game Mania HQ

Games!

Natuurlijk koop je een Switch of Switch Lite vooral voor de games. Gelukkig is er keuze te over, want naast vele kwalitatief hoogstaande spellen van Nintendo zelf, brengen ook allerlei andere uitgevers hun games naar het platform. Of je nou op een episch avontuur wil gaan in The Legend of Zelda: Breath of the Wild, als laatste over wil blijven in de populaire shooter Fortnite of je eigen onbewoonde eiland wil inrichten in Animal Crossing: New Horizons, de Switch heeft voor ieder wat wils.

 

Conclusie: kun je beter een Switch of Switch Lite kopen?

Zoals je hebt kunnen lezen hangt de keuze tussen de Switch en Switch Lite enorm af van je persoonlijke voorkeuren. De reguliere Switch kun je zowel op de televisie als onderweg spelen, en de batterijduur is iets langer. De Switch Lite is alleen bedoeld voor draagbaar vermaak, maar is daardoor ook een stuk goedkoper en heeft een hip design. Uiteindelijk komt het neer op de vraag of je van plan bent de Switch vaak op je televisie aan te sluiten. Is dat het geval, dan is de Switch de beste keuze. Zo niet, dan ben je prima af met een Switch Lite.

 

Twijfel je nog steeds tussen een Switch of Switch Lite? Spreek gerust een van onze medewerkers aan in een Game Mania-vestiging, zodat we je advies kunnen geven gebaseerd op je persoonlijke voorkeuren.

Gepubliceerd op: 01/09/2021
Laatste update:

 

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ