Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Een Nintendo Switch aansluiten doe je zo

Ben je van plan om binnenkort een Nintendo Switch of Switch Lite te kopen, of heb je er nét eentje in huis staan? Tijd om aan de slag te gaan met je prachtige nieuwe hybride console! Via deze gids kom je er precies achter hoe je de Switch helemaal speelklaar krijgt, zodat je zonder zorgen met de tofste games aan de slag kunt.

Video URL:
Currently supported:

Sluit de Switch aan op tv

Er zijn twee verschillende Switch-versies: de reguliere editie en de Switch Lite. De Lite kun je niet aansluiten op een televisie en dient puur als draagbare spelcomputer, dus voor die versie kun je doorgaan naar de volgende stap.

De reguliere Switch is zo uniek omdat je hem zowel als draagbare spelcomputer – oftewel gamen op het scherm zelf – en als console kunt gebruiken, dus aangesloten op de televisie. Dit doe je met de bijgeleverde Switch dock. Je maakt het klepje aan de achterkant van de dock open en plugt daar de voeding (voor in het stopcontact) en de HDMI-kabel (voor in de televisie) in. Sluit vervolgens het klepje weer. Daarna kun je de Switch-console zelf in de bovenkant van de dock schuiven (zorg dat het scherm aan de voorkant zit). Zet vervolgens de Switch aan met de Joy-Con-controllers of een Pro Controller. Het beeld verschijnt dan op het overeenkomende HDMI-kanaal van de televisie. Je kunt op elk moment de Switch uit de dock schuiven om op het scherm van het apparaat zelf verder te spelen. Je zet het systeem dan aan en uit met de knop bovenop de console.

 

De controllers

De meeste Switch-games zijn zowel met Joy-Cons als met een Pro Controller te besturen. De Joy-Cons zitten aan de linker- en rechterkant van de Switch zelf en kun je er naar gelieve op- en afschuiven. Dit doe je door een klein knopje aan de achterkant van de Joy-Cons in te drukken en ze vervolgens van het systeem af te schuiven.

Voor sommige games is het handig om in elke hand een Joy-Con te houden (zoals je een afstandsbediening vasthoudt), voor andere games kun je één Joy-Con horizontaal houden (zoals een reguliere controller). Hoe dan ook zitten de gebruikelijke actieknoppen, schouderknoppen en een joystick op beide Joy-Cons. Daarnaast bevatten de controllers ook bewegingsgevoelige technologie. Beide Joy-Cons kunnen ook in een bijgeleverde houder geplaatst worden. Zo vormen ze samen een traditionele controller.

De Pro Controller is ook een traditionele manier om games op de Switch te spelen. Deze controller bevat echter ook een vierpuntdruktoets. De Pro Controller kan los gekocht worden. Joy-Cons kun je natuurlijk ook los kopen in verschillende kleuren. Zowel de Joy-Cons als Pro Controllers zijn draadloos. De Joy-Cons laadt je bijvoorbeeld op door ze aan de Switch te schuiven, de Pro Controllers door ze met de bijgeleverde kabel van stroom te voorzien.

 

Maak verbinding met internet

Goed, je Switch (Lite) staat aan – je hebt hem vast in je handen of hij staat in de dock en je hebt beeld op je televisie. Vervolgens is het aan te raden om hem te verbinden met het internet. Hoewel het niet verplicht is, kun je daardoor nieuwe updates voor het systeem en de games downloaden en ook tegen anderen spelen.

Je kunt op twee manieren de Switch verbinden met het internet: met vast internet of draadloos. Omdat het een handheld is, raden we draadloos aan. Dit kan zolang je een router hebt die een draadloos signaal in je huis afgeeft. Op het hoofdmenu van de Switch kun je onderin ‘Systeeminstellingen’ vinden, en in dat menu ‘Internetinstellingen’. Zoek vervolgens naar je router, kies hem en voer het wachtwoord van de router in. Vervolgens maakt de Switch automatisch verbinding met het internet.

Wil je vast internet gebruiken, dan moet je allereerst een Switch LAN Adapter kopen en die aansluiten via de achterkant van de Switch-dock. Vervolgens kun je bij de Internetinstellingen kiezen voor ‘Kabelverbinding’.

 

Maak een gebruikersaccount aan

Het is tijd om jezelf een gebruikersaccount te geven op de Switch. Dat doe je door naar de Systeeminstellingen (onderin het hoofdmenu) te gaan, op ‘Gebruikers’ te drukken en vervolgens ‘Gebruiker toevoegen’ te selecteren. Je kunt vervolgens je gegevens invullen, een plaatje selecteren en een eigen ‘Mii’ creëren; een virtueel poppetje dat je bijvoorbeeld op jezelf kunt laten lijken. Je kunt zonder kosten zoveel gebruikers als je wil aanmaken, handig voor wanneer bijvoorbeeld meerdere mensen op de Switch spelen.

 

Maak een Nintendo-account aan

De Switch-accounts zijn voor op het systeem zelf, maar het is ook handig om als eigenaar van de Switch een Nintendo-account te hebben. Deze gebruik je bijvoorbeeld om aankopen te doen in de eShop – de digitale winkel – en om je vriendencode met andere spelers uit te wisselen zodat je online kunt gamen. Je maakt een Nintendo-account aan door op het eShop-icoontje onderin het hoofdmenu te drukken. Je wordt vervolgens gevraagd om in te loggen met een bestaand account of er eentje aan te maken. Je kunt dan je e-mailadres invoeren en ontvangt op je e-mail verdere instructies. Als alternatief kun je een account aanmaken via deze link, of altijd inloggen in je bestaand account om je gegevens te bekijken. Je kunt bij Systeeminstellingen vervolgens je via de computer aangemaakte Nintendo-account koppelen aan de Switch.

Koppel een eventuele Nintendo Network ID

Tot slot is het ook mogelijk dat je een Nintendo Network ID hebt – dit is in feite de voorloper van een Nintendo-account en werd op de Wii U en 3DS gebruikt. Mocht je deze willen koppelen met je nieuwe Nintendo-account – bijvoorbeeld omdat je nog tegoed hebt staan op het Nintendo Network ID – dan doe je dat via de account-pagina op een browser. Hier kun je je Nintendo Network ID koppelen aan je Nintendo-account.

 

Bezoek de Switch eShop

Je gebruikersaccount is aangemaakt en je hebt inmiddels ook een Nintendo-account. Nu kun je de Switch eShop verkennen en eventueel games en andere apps kopen! Op de eShop staan duizenden games om te kopen en vervolgens te downloaden. Je kunt zoeken op titel, maar ook op genre. Verder zijn er diverse lijstjes te vinden – bijvoorbeeld een lijst met populaire games – en is er regelmatig uitverkoop met fikse kortingen. Je kunt hier ook diverse gratis games vinden en downloaden – denk bijvoorbeeld aan het immens populaire Fortnite – en gratis demo’s van games binnenhalen om ze alvast uit te proberen. Ook zijn er leuke apps om te gebruiken op je Switch, zoals YouTube. Daarnaast kun je op de eShop codes invoeren – bijvoorbeeld wanneer je een code van een Switch-game bij Game Mania hebt gekocht.

 

Sluit een Nintendo Switch Online-abonnement af

Je kunt er voor kiezen om een betaald Nintendo Switch Online-abonnement af te sluiten. Hiermee kun je online met en tegen andere spelers gamen en worden je savegames geüpload naar de cloud, zodat je ze altijd terug kunt krijgen wanneer je ze kwijtraakt. Maar er zijn meer voordelen: zo ontvang je met een Switch Online-abonnement af en toe een gratis game (zoals Tetris 99) en kun je via de eShop apps downloaden waarmee je klassieke NES- en Super NES-games speelt. Soms zijn er ook exclusieve aanbiedingen voor Switch Online-leden.

De Nintendo Switch Online service biedt tal van voordelen:

Online spelen
Geniet van competitieve en coöperatieve onlinegaming met vrienden en rivalen van over de hele wereld.

NES & SNES Games
Krijg toegang tot een groeiend aantal klassieke NES & SNES-games, inclusief toegevoegde onlinefuncties!

Opslagcloud
Maak online veilig en automatisch een back-up van je spelgegevens.

Smartphone-app
Schakel voicechat in en krijg toegang tot speciale functies in ondersteunde Nintendo Switch-games.

Exclusieve aanbiedingen
Haal je voordeel uit een reeks aanbiedingen die alleen voor leden beschikbaar zijn!

Een abonnement voor één maand kost 3,99 euro, een abonnement voor drie maanden 7,99 euro en een abonnement van een jaar 19,99 euro. Dit abonnement wordt automatisch verlengd wanneer de periode is afgelopen. Je kunt ook een familieabonnement afsluiten van een jaar lang voor 34,99 euro. Dit is duurder dan een regulier jaarabonnement, maar hier kunnen acht Nintendo-accounts tegelijk gebruik van maken – bijvoorbeeld mensen in je familie of vrienden. Daarvoor hoeven de acht mensen niet eens gebruik te maken van dezelfde Switch!

Een abonnement afsluiten kan via de eShop, of via een code die je bij Game Mania hebt gekocht. Je ontvangt de code dan meteen via e-mail. Bijkomend voordeel is dat het abonnement na afloop niet automatisch wordt verlengd! Bekijk nu alle beschikbare abonnementen:

Nintendo Switch Online

Avatar van Game Mania
Game Mania HQ

Stel eventueel ouderlijk toezicht in

Mocht je van plan zijn om de Switch door een kind te laten gebruiken, dan is het mogelijk om ouderlijk toezicht in te stellen. Op die manier bepaal je precies wat voor soort content de spelers in kwestie voorgeschoteld te krijgen, en kun je vermijden dat er gewelddadige spellen gespeeld worden. Via deze uitgebreide gids kom je er achter hoe je het ouderlijke toezicht op de Switch (en andere consoles) instelt.

Gebruik een screen protector

Zo’n mooie, nieuwe console wil je natuurlijk wel beschermen. Het zou zonde zijn als er binnen de kortste keren al krassen op het scherm van de Switch zitten. Er zijn dan ook diverse screen protectors te koop bij Game Mania – soms in een pakket met allerlei handige accessoires. Let op dat je de juiste screen protector koopt – afhankelijk van of je een Switch of Switch Lite hebt.

Screen protectors

En niet te vergeten: speel games!

Heb je de bovenstaande stappen (of degene die voor jou van toepassing zijn) afgevinkt, dan is het tijd voor het belangrijkste: games spelen! Bij alle Game Mania-vestigingen en op de website kun je een hoop nieuwe en tweedehands Switch-games vinden. Natuurlijk zijn er ook talloze games beschikbaar via de Switch eShop.

Op de Switch vind je allerlei kleurrijke spellen van Nintendo zelf – deze games zijn vaak geschikt voor alle leeftijden. Van het epische avontuur in The Legend of Zelda: Breath of the Wild en de wereldreis die de beroemde loodgieter maakt in Super Mario Odyssey, tot de vechtersbazen in Super Smash Bros. Ultimate en het griezelig goede Luigi’s Mansion 3. Er is zelfs een gloednieuw Pokémon-avontuur beschikbaar in de vorm van Pokémon Sword en Shield. Maar ook andere uitgevers brengen hun spellen naar de Switch. Denk aan games als Overwatch, The Witcher 3: Wild Hunt en DOOM. Genoeg te spelen dus!

Hopelijk ben je met deze gids helemaal op de hoogte van hoe je de Switch gereed voor gebruik maakt. Geniet van deze unieke console!

Gepubliceerd op: 15/02/2021
Laatste update:

 

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ