Grote illustratie van Ghost of Tsushima Director's Cut
Grote illustratie van Ghost of Tsushima Director's Cut

Laat je meevoeren naar Iki Island in Ghost of Tsushima: Director's Cut

Vanaf 20 augustus is de Director’s Cut van Ghost of Tsushima, één van de meest geprezen PlayStation-exclusives van het afgelopen jaar, verkrijgbaar. Dankzij verbeterde prestaties op de PlayStation 5 is dit hét moment om dit gigantische avontuur alsnog te ervaren. Maar ook wanneer je het oorspronkelijke spel al hebt gespeeld, loont het de moeite om aan de Director’s Cut te beginnen. Er wordt namelijk een compleet nieuw, spannend avontuur bijgeleverd in de vorm van Iki Island, waar je op onderzoek gaat naar aanleiding van toenemende geruchten over een nieuwe invasie van de Mongolen.

Video URL:
Currently supported:

Een unieke ervaring

Mocht je Ghost of Tsushima nog niet eerder hebben gespeeld, dan staat je een geweldige ervaring te wachten. Je kunt het een klein beetje vergelijken met de Assassin’s Creed-games: ook hier is er een gigantische, open wereld om te verkennen in een exotische, historische locatie: het oude Japan, specifiek het Tsushima-eiland.

Dit eiland wordt aangevallen door de Mongolen en samoerai Jin Sakai, die logischerwijs het beste met de lokale bevolking van zijn geboorteplek voorheeft, steekt daar een stokje voor. Gedurende het spel leert hij langzaam maar zeker een ‘Ghost’ te worden, door vier verschillende vechtstijlen de meester te maken en – indien gewenst – als een geruisloze geest soldaten één voor één te overmeesteren door rond te sluipen en zijn pijl en boog te gebruiken.

Screenshot van Legends-modus uit Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima heeft echter heel duidelijk zijn eigen gezicht, mede dankzij de prachtig ontworpen setting. Met je trouwe paard verken je de prachtige natuur van Tsushima, waardoor het voelt alsof je écht getransporteerd wordt naar het Feodale Japan. Kabbelende beekjes, kleurrijke wouden, indrukwekkende bergtoppen en pittoreske dorpjes vechten om je aandacht. Elke locatie voelt daarbij uniek en met de hand gemaakt, waardoor het eiland bol staat van duidelijke herkenningspunten. Het ‘gouden bos’ maakt door zijn felgele bladeren ook echt zijn naam waar, terwijl je even verderop een dichtbegroeid bamboebos doorloopt.

Verken je omgeving goed genoeg en je kent de spelwereld voordat je het weet op je duimpje. De wereld van Ghost of Tsushima is groot, maar ook weer niet zo groot dat je constant verdwaalt. Je hoeft écht niet constant op de kaart te kijken om je weg te vinden.

Screenshot van Jin die over een kleurrijke grasvlakte rent in Ghost of Tsushima

Daarover gesproken: de game pakt diverse elementen anders aan dan gebruikelijke openwereldgames, wat voor een verrassend originele en ontspannende ervaring zorgt. Zo galoppeer je niet simpelweg over een vooraf bepaalde route op de kaart, maar laat je je leiden door de richting van de wind. Volg de vlucht van een enthousiast fluitend vogeltje of een vrolijk springende vos en je kunt zomaar op een geheime locatie eindigen. Daar mediteer je bijvoorbeeld terwijl je een haiku opleest en van het ontzagwekkende uitzicht geniet, of hak je in een leuk bedachte minigame bamboestelen zo snel mogelijk in stukjes.

Zelfs wanneer je niet kampen of complete steden van de Mongolen bevrijdt, houdt Ghost of Tsushima je constant geboeid. Niet dat die afleiding nodig is, want als een volleerd samoerai wandelen door de schitterende natuur is al een beloning op zich.

Concept artwork van Ghost of Tsushima Iki Island

Nieuwe content in de Director’s Cut

Of je de Director’s Cut nou in zijn geheel koopt als iemand die nog nooit Ghost of Tsushima heeft gespeeld, of voor een upgrade op je PlayStation 4 of PlayStation 5 gaat; je ontvangt sowieso nieuwe content in deze verbeterde versie. Naast het gigantische spel zelf (waar je met gemak vijftig à zestig uur in steekt) komt daar de Iki Island-uitbreiding bovenop. Dit is een geheel nieuw eiland nabij Tsushima, waar de Mongolen naar het schijnt zijn gearriveerd en een flink pak slaag verdienen van Jin.

Op dit eiland – dat vanaf Act 2 van het hoofdspel wordt ontgrendeld – laat je je door een compleet nieuw verhaal vervoeren. Jin wordt daarin geconfronteerd met enkele traumatische gebeurtenissen uit zijn verleden. Ook neemt hij het op tegen compleet nieuwe vijanden, zijn er nieuwe minigames om te spelen, nieuwe vechttechnieken om de meester te maken, nieuwe uitrusting om te ontgrendelen en zelfs nieuwe dieren om een aai over hun bol te geven! Natuurlijk speel je tijdens je avontuur op Iki Island nieuwe Trophies vrij. Deze forse uitbreiding is ongeveer zo lang als een complete Act uit het hoofdspel – reken dus maar op een uur of twintig aan compleet nieuw speelplezier.

Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Video URL:
Currently supported:

Daarnaast bevat de Director’s Cut ook alle eerder uitgegeven downloadbare content, waaronder de New Game Plus-modus om na het uitspelen van de game met alle verkregen ervaring het avontuur opnieuw te beginnen én de Legends-modus. In deze coöperatieve modus speel je door fantasievol vormgegeven verhaalmissies met twee spelers of overlevingsmissies voor vier spelers, die speciaal voor deze speelstand zijn ontwikkeld. De ontwikkelaar van het spel voegt zo nu en dan zelfs nieuwe levels toe aan dit speltype.

Exclusief voor de PlayStation 5-versie

Wanneer je de stap van PlayStation 4 naar PlayStation 5 maakt, kun je genieten van een aantal indrukwekkende verbeteringen. Het was altijd al mogelijk om de Engelstalige stemmen in de game om te zetten naar Japanstalige dialogen, maar de lippen van personages bewogen dan niet precies mee met die stemmen. In de Director’s Cut op PlayStation 5 is dat wél het geval, waardoor je nog meer het gevoel krijgt dat je een spannende, klassieke samoeraifilm kijkt.

 
 

Op PlayStation 5 draait het spel daarnaast in een 4k-resolutie, waardoor het spel nog mooier dan gebruikelijk oogt op je krachtige televisie – al heb je natuurlijk wel een scherm nodig dat 4k ondersteunt om dat ten volle te benutten. Ook de framerate is verbeterd en streeft nu naar 60 frames per seconde, waardoor je tochten door de Japanse natuur en gevechten met Mongolen vloeiender verlopen. De DualSense-controller van de PS5 wordt daarnaast ingezet voor een realistischere ervaring dankzij de haptische feedback en adaptieve triggers en natuurlijk mag 3D-audio niet ontbreken voor een ultiem gevoel van immersie.

Hoe upgrade je naar de Director’s Cut?

Er zijn verschillende manieren om de Director’s Cut van Ghost of Tsushima aan te schaffen. Als je het basisspel niet in het bezit hebt, kun je desgewenst de complete Director’s Cut van de game aanschaffen op PlayStation 4 (€64,98) of PlayStation 5 (€79,98). Mocht je de basisgame al in het bezit hebben, dan betaal je via de PlayStation Store €19,99 voor een upgrade naar de Director’s Cut op PS4 en €29,99 voor een upgrade op de PS5. Dan is er ook nog de mogelijkheid dat je de Director’s Cut voor PlayStation 4 aanschaft en daarna toch de PlayStation 5-versie wil spelen; dat kost je €9,99 op de PlayStation Store.

Illustratie van de inhoud van de Ghost of Tsushima Director's Cut

Mocht je Ghost of Tsushima op PlayStation 4 hebben gespeeld en de Director’s Cut op PlayStation 5 willen spelen, dan is het via de console zelf mogelijk om je opgeslagen progressie over te zetten. Op die manier kun je zonder problemen verder spelen waar je was gebleven. Dat is bijvoorbeeld erg handig als je Ghost of Tsushima op de PS4 al hebt uitgespeeld, en met al je opgedane ervaring op de PS5 aan Iki Island wil beginnen.

In de ban van Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima is een van de meest unieke openwereldgames van de afgelopen jaren en dankzij de wonderschone setting, uitstekend gebalanceerde gameplay en het spannende en emotionele verhaal een must voor gamers. Dankzij de Director’s Cut heb je dan ook echt geen excuus meer om dit epische avontuur aan je voorbij te laten gaan. Iedereen die Ghost of Tsushima al heeft gespeeld, weet hoe goed in het spel in elkaar steekt en verwelkomt het nieuwe avontuur op Iki Island in de Director’s Cut dan ook met open armen. Of je nou compleet nieuw bent of terugkeert naar het oude Japan: pp 20 augustus zijn we met z’n allen weer helemaal in de ban van Ghost of Tsushima! 

 

Gepubliceerd op: 03/08/2021
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.