Koop de juiste games voor je kind dankzij PEGI

Games spelen is voor kinderen de normaalste zaak van de wereld. Als ouder zijnde heb je echter niet altijd goed zicht op welke spellen geschikt zijn voor je kind. Gelukkig staan er handige icoontjes op de hoezen van spellen. Deze vallen onder Pan European Game Information, kortweg PEGI: een Europees leeftijdsclassificatiesysteem waarmee in één oogopslag duidelijk is of een game voor een persoon van een bepaalde leeftijd geschikt is. Maar hoe werkt dat nou precies?

Hoewel games in veel gevallen het creatieve brein van een kind stimuleren, is het waarschijnlijk niet de bedoeling dat hij of zij gewelddadige of enge beelden voorgeschoteld krijgt die niet bij zijn of haar leeftijd passen. Gelukkig staat op alle gamehoesjes een minimum leeftijd afgebeeld. Deze leeftijd dient als richtlijn en wordt niet wettelijk gehandhaafd. 

Misschien koop je zelf wel eens een game voor je kind. Dan is het een goed idee om deze minimum leeftijd in de gaten te houden om er voor te zorgen dat je kind geen ongewenste beelden voorgeschoteld krijgt. Je hebt zelf waarschijnlijk een goed beeld van wat je kind aankan en wat niet, maar de PEGI-classificatie kan als hulpmiddel dienen bij het bepalen van welke game je voor je kind koopt.

Groene en rode Yoshi springen over een Piranha Plant in een level van Yoshi's Crafted World

De leeftijdscategorieën van PEGI

 

Er zijn vijf leeftijdscategorieën. Nagenoeg alle games vallen onder één van deze categorieën.

 

Logo van PEGI 3


 PEGI 3

Een game met het PEGI 3-logo is geschikt voor alle leeftijden. De game bevat geen beelden of geluiden die jonge kinderen bang kunnen maken en ook grof taalgebruik is niet aanwezig. Een lichte mate van geweld, bijvoorbeeld in een komische setting, kan aanwezig zijn.

 

Logo van PEGI 7


 PEGI 7

Deze game kan beelden of geluiden bevatten die mogelijk eng kunnen zijn voor jonge kinderen. Er kan een milde vorm van geweld voorkomen in het spel (zonder al te veel details, of op een onrealistische manier). De aanbevolen minimum leeftijd is 7.

 

Logo van PEGI 12


 PEGI 12

Games die hier onder vallen tonen iets meer geweld, vaak in een fantasievolle setting, of op een onrealistische manier bij menselijke personages. Er kan gehint worden naar seksuele situaties, of personages in de game kunnen een licht erotische houding aannemen. Grof taalgebruik kan in milde vorm voorkomen. Ook kunnen er kansspelen zoals kaartspellen aanwezig zijn. De aanbevolen minimum leeftijd is 12.

 

Logo van PEGI 16


 PEGI 16

In games met een PEGI 16-logo wordt geweld afgebeeld. Ook kunnen er seksuele activiteiten in voorkomen. Dit soort situaties kunnen uitgebeeld worden met beelden die op de realiteit lijken. Er kan (extreem) grof taalgebruik voorkomen. Ook gokken, het gebruik van tabak, alcohol of illegale drugs kunnen in het spel zitten. De aanbevolen minimum leeftijd is 16.

 

Logo van PEGI 18


 PEGI 18

Dit logo geeft aan dat er extreem, soms zelfs misselijkmakend geweld in het spel kan zitten, alsmede moord zonder motief of geweld richting personages die zichzelf niet kunnen verdedigen. Het spel kan drugsgebruik idealiseren. Ook kunnen er uitvoerige seksuele activiteiten uitgebeeld worden.

Yooka en Laylee uit de game Yooka-Laylee die worden achtervolgd door blauwe monsterjes

De inhoudssymbolen van PEGI

 

Als extra steun in de rug kunnen er op de achterkant van gamehoezen diverse inhoudssymbolen staan die beschrijven wat voor inhoud de game precies heeft. Er zijn acht symbolen. Let op: deze zijn afhankelijk van de leeftijdsclassificatie op de voorkant van de hoes. Een spel met een PEGI 7-logo bevat dus een andere vorm van geweld dan een spel met een PEGI 16-logo.

 

Logo van geweld in films en games van PEGI


 Geweld
 

In het spel wordt geweld uitgebeeld. In PEGI 7-games is dit op een onrealistische of niet gedetailleerde manier. Games met PEGI 12 kunnen geweld in een fantasiesetting of onrealistisch geweld tegen menselijke personages bevatten. PEGI 16 en -18-games hebben realistisch ogend geweld.

 

Logo van grof taalgebruik in films en games van PEGI


 Grof taalgebruik
 

Een game bevat grof taalgebruik. In PEGI 12-games kunnen dit nare woorden zijn, vanaf PEGI 18 kan het om vloeken of seksueel taalgebruik gaan.

 

Logo van angst in films en games van PEGI


 Angst
 

De game bevat angstwekkende beelden. In een PEGI 7-spel zijn dat beelden of geluiden zijn die jonge kinderen bang kunnen maken, in een PEGI 12-spel gaat het om horrorachtige beelden of geluiden. Let op: dit staat niet gelijk aan geweld, behalve in combinatie met het Geweld-symbool.

 

Logo van gokken in films en games van PEGI


 Gokken
 

Het spel bevat elementen die gokken leren of aanmoedigen. Denk aan kansspelen die we bijvoorbeeld kennen uit casino’s of gokhallen. Dit symbool kan voorkomen bij games met een PEGI 12-, PEGI 16- en PEGI 18-classificatie.

 

Logo van seks in films en games van PEGI Seks

In een PEGI 12-game kan dit symbool betekenen dat er seksuele toespelingen worden gemaakt, terwijl het in combinatie met een PEGI 16-rating betekent dat er erotische naaktheid of seksuele activiteiten in de game voorkomen. Bij het uitbeelden van naaktheid zonder seksuele bijbedoelingen is er geen specifieke leeftijdsclassificatie nodig. In dat geval wordt dit symbool ook niet afgebeeld.

 

Logo van drugsgebruik in films en games van PEGI


 Drugs
 

In de game wordt het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak uitgebeeld of gerefereerd. Games met dit symbool hebben altijd een PEGI 16- of PEGI 18-classificatie.

 

Logo van discriminatie in films en games van PEGI


 Discriminatie
 

De game beeldt (mogelijk hatelijke) etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes uit. Deze content kan alleen voorkomen bij een game met een PEGI 18-classificatie.

 

Logo van online toegankelijkheid in games van PEGI


 Online
 

Dit spel kan via internet met of tegen andere spelers gespeeld worden. Hoewel dat in principe niet schadelijk is, kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld grof taalgebruik plaatsvindt tussen spelers. Het wordt aangeraden dat kinderen niet onbeheerd gamen op het internet.

 

Logo van in-game aankopen in films en games van PEGI


 In-game aankopen
 

Er zitten in-game aankopen in dit spel. Dat betekent dat de speler met echt geld – bijvoorbeeld via een creditcard of PayPal – aankopen kan doen voor specifieke items in de game, zoals diamanten, een ‘Battle Pass’ om een seizoen lang te kunnen spelen of upgrades. In dit geval is het handig om je kind goed te informeren over wat echt geld kost en wat niet, om zo onverwachte kosten te voorkomen.

Twee personages die een dans in Just Dance 2021 voordoen

Welke games voorziet PEGI van een classificatie?

 

PEGI probeert zoveel mogelijk games van bovenstaande leeftijds- en inhoudssymbolen te zien. Hieronder vallen alle games op disk voor Xbox-consoles, alle games op disk en digitaal op PlayStation-consoles, alle digitale en fysieke games voor Nintendo-platformen en de meeste PC-games. PEGI voorziet de spellen van een classificatie in meer dan 35 Europese landen, waaronder Nederland en België. Staat er geen classificatie op het hoesje van een game? Vraag dan om meer informatie bij je plaatselijke Game Mania-vestiging.

 

Wat toont PEGI niet?

 

Er bestaan soms misverstanden over de classificaties van PEGI. Zo zeggen de symbolen niets over de moeilijkheidsgraad van een spel. Ook de lengte van een game wordt niet uitgebeeld met de symbolen. Het kan dus voorkomen dat een spel met bijvoorbeeld een PEGI 3-classificatie te moeilijk is voor een kind.

Hoe helpt Game Mania?

 

Als winkelketen gespecialiseerd in games helpen we je graag een handje bij het kiezen van de juiste games voor je kind. Je kunt vanaf nu filteren op PEGI-leeftijd op onze website, om zo snel de games te vinden die geschikt zijn voor een specifieke leeftijd. Natuurlijk staat het altijd vrij om in een van onze vestigingen advies te vragen over de geschiktheid van een game. Wij helpen je zo goed mogelijk. Je kunt ook altijd vragen of je een game zelf in de winkel mag uittesten.

 

Dit artikel maakt deel uit van:

Game Mania Academy Logo

Game Mania Academy is een verzameling van artikelen uit het Game Mania Blog die je alles leert over games.

Zo kan je gebruikmaken van handige gidsen om erachter te komen welke games kinderen leuk vinden en welke geschikt zijn, maar vind je er ook informatie over de nieuwste spellen.

Iedereen die interesse heeft in games, of al vol aan het gamen is, kan mogelijk iets nieuws leren over de wondere wereld van videogames via Game Mania Academy!

Ontdek Game Mania Academy »
Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Gepubliceerd op: 13/12/2021
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.