key art screenshot gran turismo 7
key art screenshot gran turismo 7

Gran Turismo 7 is de ultieme game voor autoliefhebbers

Racegames komen en gaan, maar onze liefde voor Gran Turismo blijft voor altijd bestaan! De geprezen reeks stond immers aan de wieg van de moderne, virtuele racesimulatie. Met Gran Turismo 7 herinnert Sony ons eens te meer aan het feit dat er voor autoliefhebbers niets mooiers is dan op de gasknop (of het plastic gaspedaal) te rammen om je tegenstanders stof te laten happen. Start de motoren maar alvast!

Video URL:
Currently supported:

De koning van het racegenre

Racen met een klein wagentje die je van de schamele hoeveelheid credits aan het begin van de game ontvangt, je rijbewijzen halen, een paar wedstrijden winnen, een betere bak kopen, gigantisch klop krijgen tijdens de volgende race, flink tunen en uiteindelijk toch als winnaar over de finish komen: zeker in de jaren 90 en 00 konden virtuele asfaltvreters dit riedeltje haast dromen. Met de oorspronkelijke Gran Turismo op de allereerste PlayStation zette ontwikkelaar Polyphony Digital een nieuwe standaard neer voor realistische racegames. De graphics waren (voor die tijd) fenomenaal en de besturing uiterst realistisch. Gran Turismo stond dan ook al snel synoniem aan het racegenre.

De laatste jaren heeft Gran Turismo er flink wat concurrentie bijgekregen. Dat is alleen maar goed natuurlijk, want dat motiveert de toch al gedreven ontwikkelaars alleen maar om het achterste van hun kiezen te laten zien. Daarbij viel de nieuwe structuur van het vorige deel, Gran Turismo Sport, niet bij iedereen even goed in de smaak. Het is dus de hoogste tijd dat de koning van het genre zijn kroon terugeist. Met Gran Turismo 7 keren de makers dan ook terug naar de essentie van de reeks: puur racevermaak, gegoten in lekker makende autoporno.

screenshot gt7

Een waar autoparadijs

Pak je koffer maar in, want in Gran Turismo 7 vlieg je naar een virtueel resort dat er op gebrand is autoliefhebbers een onvergetelijke vakantie te bieden! Via een wereldkaart kun je verschillende locaties bezoeken die allemaal bijdragen aan een ongekende simulatie waar je nooit meer afscheid van wil nemen.

Zo is er een Cafe waar je zogenaamde Menu Books vindt. In deze boeken selecteer je in feite allerlei missies die je naar de juiste plekken wijzen om rubber op de weg te verbranden. Natuurlijk moet de autocollectie ondertussen aangevuld worden. Gelukkig zijn er drie autohandelaren in het resort die in totaal 420 verschillende wagens aanbieden, van klassieke bakken tot de nieuwste modellen.

In een locatie genaamd Brand Central kun je alles te weten komen over die verschillende wagens, waarbij soms zelfs ontwerpers van de echte auto’s aan het woord komen om meer over hun ontwerpkeuzes te vertellen. Gran Turismo 7 voelt daardoor een beetje aan als een virtuele bibliotheek specifiek gericht op de autosport.

Tijd om te racen (en tunen)!

Maar wat heb je aan dat alles als je niet lekker kunt racen? Natuurlijk is er een uitgebreide License Center – een traditie in Gran Turismo – waar je verschillende rijbewijzen kunt scoren door je raceskills tentoon te stellen. De B-licentie binnenhalen is nog vrij gemakkelijk, maar de andere rijbewijzen vergen het uiterste van je skills. Lukt het je niet in één keer, blijf dan vooral goed oefenen tijdens races – voor je het weet heb je het volgende rijbewijs in de pocket.

De echte actie vindt logischerwijs plaats op de raceparcoursen. Er zijn 34 verschillende parcoursen die in totaal 97 verschillende layouts opleveren. Iconische banen als Deep Forest en Trial Mountain keren tot vreugde van de oude garde terug. Dankzij de extreem gedetailleerde graphics ogen die realistischer als ooit tevoren. Zeker op PlayStation 5 valt je mond open van de schitterende beelden, die in een haarscherpe 4k-resolutie worden weergegeven. Dankzij een relatief nieuwe techniek genaamd ‘ray-tracing’ zijn de lichteffecten soms oogverblindend. Tijd om die zonneklep naar beneden te trekken dus!

Video URL:
Currently supported:

Tussen het racen door ben je niet alleen maar bezig met het aanschaffen van fonkelnieuwe wagens, je kunt je favoriete auto’s ook tunen om zo de competitie te slim af te zijn. Auto’s tunen kan via de Tuning Shop – bereikbaar via het Cafe – en geeft je de mogelijkheid zo’n beetje elk onderdeel van je wagen aan te passen. Pas wanneer je op een bepaald niveau zit qua rijvaardigheden en verzamelde onderdelen speel je alles vrij om je auto te finetunen. Het uiteindelijke doel is niveau vier te bereiken, waardoor je via de Club Sports-catalogus je wagen in een handomdraai in een waar racemonster verandert.

gt7 screenshot weather

Wat een weertje, hé?

In Gran Turismo 7 speelt weer een grote rol – niet alleen op het gebied van immersie, maar ook qua het verloop van de races en het rijgedrag van je wagen. Zoals eerder aangegeven zorgt ray-tracing soms voor oogverblindende reflecties, maar ook de manier waarop wolken bewegen en zich vormen is uiterst realistisch. De wolkenformaties zijn gebaseerd op echte meteorologische data afkomstig uit de regio waar het parcours is gesitueerd.

Natuurlijk kan dat een wolkenbreuk tot gevolg hebben. Bij regenval reageert de grip van de banden anders op het natgeregende wegdek en na de regenval drogen gedeeltes van de weg waar het vaakst over geracet wordt zelfs eerder op. Dat voel je des te beter dankzij de haptische feedback in de DualSense-controller. Maar ook een heldere nacht treffen is geen straf: zelfs de sterren die je aan de hemel ziet zijn afhankelijk van de tijd van de dag waarop je rijdt.

Simulatie én vermaak

Het maakt niet uit of je Gran Turismo 7 speelt voor de realistische weergave van auto’s, of voor het pure vermaak dat tijdens het racen om de hoek komt kijken: beide type spelers komen aan hun trekken. Zo is er een enorm uitgebreide livery editor, waarmee je je wagens kunt uitrusten met herkenbare designs van racewagens en stickers van sponsors. Ben je helemaal tevreden met je prachtexemplaar, dan kun je je wagen poseren voor iconische landschappen, zoals Miami Beach en Manhattan, en foto’s nemen. Er zijn in totaal meer dan 2500 omgevingen waarin je je auto kunt fotograferen!

Video URL:
Currently supported:

Speel je Gran Turismo 7 voor het pure plezier, dan is er naast de bovengenoemde gameplay genoeg te beleven. Zo is er ‘Music Rally’, waarbij je op het tempo en ritme van het afgespeelde nummer moet racen over parcoursen. En als we het toch over muziek hebben: er zitten dik driehonderd nummers in het spel, zodat je altijd wel een opzwepend nummer kunt vinden om een race naar je hand te zetten. En dan zijn er natuurlijk nog de multiplayeropties: van een splitscreen multiplayer voor twee spelers tot ‘Meeting Places’, een modus waarin spelers virtuele meetings bijwonen om hun prachtige wagens te showen. Via Showcase deel je vervolgens al je gemaakte foto’s, replays en autodesigns.

Totaalpakket

Je leest het al: Gran Turismo 7 is een totaalpakket waar je u tegen zegt. Vanaf 4 maart kunnen PlayStation 5- en PlayStation 4-spelers er mee aan de slag. De koning van de virtuele autosport is teruggekeerd, lang leve de koning!

Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

gt7 stuurwiel banner
 
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.