Artwork van AC origins, mirage, valhalla
Artwork van AC origins, mirage, valhalla

Dit is de toekomst van Assassin’s Creed

Assassin’s Creed behoeft eigenlijk geen introductie meer. De reeks staat al zo’n vijftien jaar garant voor fantasievolle avonturen in de meest prachtige, eeuwenoude omgevingen. De laatste jaren zijn de games alleen maar uitgebreider geworden in de vorm van gigantische actie-rpg’s – met Assassin’s Creed Valhalla als meest recente voorbeeld - waar je jezelf met gemak meer dan honderd uur in kunt verliezen. Gelukkig ziet ook de toekomst van Assassin’s Creed er bijzonder rooskleurig uit, zoals de games die we hieronder met je doornemen bewijzen.

Onlangs deed uitgever Ubisoft een boekje open over wat fans de komende jaren kunnen verwachten van Assassin’s Creed. Duidelijk is dat de reeks een aantal interessante nieuwe wegen inslaat, terwijl ook het roemruchtige verleden van de franchise niet vergeten wordt. Meer dan ooit is er ruimte voor verschillende soorten ervaringen die een grote verscheidenheid aan gamers kunnen aanspreken. Duik met ons mee in de nabije toekomst van Assassin’s Creed en laat je alvast enthousiasmeren voor de aankomende avonturen die in het verschiet liggen!

Assassin’s Creed Mirage

We beginnen met een duidelijke ode aan de klassieke Assassin’s Creed-ervaring. Assassin’s Creed Mirage doet qua gameplay en formaat namelijk vooral denken aan de allereerste games uit de reeks. Waar de moderne AC-games gigantische open spelwerelden bieden waarin actie en rpg-elementen de boventoon voeren, richtten de klassieke games binnen de franchise zich vooral op stealth-gameplay en één uiterst gedetailleerde omgeving.

Zo ook Mirage. Het decor is Bagdad tijdens de gouden eeuw van de stad, in het jaar 816. Daar worden we herenigd met een oude bekende: niemand minder dan Basim Ibn Ishaq, de man die de Brotherhood opbouwde in het Viking-dorpje Ravensthorpe in het meest recente deel, Assassin’s Creed Valhalla. Aangezien Mirage zich voor die game afspeelt, maken we kennis met een jongere Basim, die hier nog maar een simpele straatdief is. Wanneer hij de leider van de Hidden Ones – Roshan – tegen het lijf loopt, leidt ze hem op tot de gevaarlijke assassin die we inmiddels kennen.

Zoals gezegd trekt Mirage veel inspiratie uit de eerste AC-games. Dat uit zich onder andere via een grote focus op stealth. Hoewel stiekem rondsluipen en vijanden stilletjes uitschakelen nog altijd een optie is in moderne Assassin’s Creed-spellen, heeft het een minder grote prioriteit dan we van de oudere games gewend zijn, maar gelukkig kunnen sluipmoordenaars zich helemaal uitleven in Mirage. Daarbij moet het spel een compactere ervaring bieden dan de gigantische avonturen uit Valhalla, Odyssey en Origins, waardoor je niet ergens honderd uur uit je leven vandaan hoeft te trekken.

Assassin’s Creed Mirage moet ergens in 2023 uitkomen op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc.

Video URL:
Currently supported:
Game Mania Blog
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Assassin’s Creed Infinity

De volgende grote stap in de Assassin’s Creed-franchise is Infinity. Dat vergt even wat uitleg, want Infinity is geen game in de traditionele zin van het woord. De naam (het Engelse woord voor oneindigheid) geeft al een duidelijke hint: Infinity moet een soort hub worden van waaruit nieuwe Assassin’s Creed-avonturen beschikbaar komen. Als het allemaal loopt volgens Ubisofts visie, dan start je de toekomstige AC-games dus op via deze hub en niet meer door afzonderlijke games te kopen.

Hoe deze hub in de game vormgegeven gaat worden is op moment van schrijven nog niet duidelijk, maar we kunnen ons zo voorstellen dat spelers wellicht plaatsnemen in een virtuele Animus – het technologische hoogstandje binnen het AC-universum waarmee naar personages uit het verleden ‘gereisd’ kan worden – en vanuit daar een verhaal kiezen. Dit is echter puur speculatie; het moet nog blijken wat voor vorm Infinity precies gaat aannemen.

Er zijn op dit moment in ieder geval al twee ‘avonturen’ voor Assassin’s Creed Infinity bevestigd: Codename Red en Codename Hexe. Hieronder vind je de eerste details over beide avonturen.

Assassin’s Creed: Codename Red

De codenaam in de titel geeft waarschijnlijk aan dat dit nog niet de uiteindelijke titel van het spel is, maar wel duidelijk is de setting: we reizen af naar Feodaal Japan. Dat is sinds het bestaan van de reeks al een veelgevraagde locatie onder fans en eindelijk krijgen we waar we al die jaren al hoopten.

In de eerste korte teaser is te zien hoe een Shinobi – oftewel een ninja – op een erg Japans ogend dak landt. Duidelijk is ook dat het spel qua structuur, lengte en gameplayopties vergelijkbaar wordt met de meest recente Assassin’s Creed-games, zoals Valhalla en Odyssey. Verwacht dus vele tientallen uren aan speelplezier, een gigantische open spelwereld om te verkennen en rpg-elementen die je het gevoel geven dat je zelf je pad binnen de spelwereld uitstippelt.

Video URL:
Currently supported:

Verdere details over Codename Red zijn op moment van schrijven helaas nog schaars. Ubisoft heeft wel laten weten dat dit de volgende grote stap voor de serie wordt, en dat we dus flink wat verbeteringen in de dynamische spelwereld en de animaties binnen de game kunnen verwachten. Een evolutie binnen de AC-franchise dus, en dat overgoten in een verrukkelijk oosters sausje. We kunnen niet wachten!

Assassin’s Creed: Codename Hexe

Het tweede avontuur dat via Assassin’s Creed Infinity wordt uitgegeven is Codename Hexe. Daar is zo mogelijk nóg minder over bekend in vergelijking met Codename Red. Het enige dat de korte teaser weggeeft, is een duister sfeertje in een bos. Dat doet vermoeden dat we te maken krijgen met hekserij of duistere magie. Ubisoft heeft al aangegeven dat Codename Hexe een compleet andere ervaring wordt dan eerdere AC-games. Zouden we voor het eerst een horrorgame binnen de Assassin’s Creed-serie kunnen verwachten? De toekomst gaat het uitwijzen!

Video URL:
Currently supported:

Assassin’s Creed Invictus

Ubisoft werkt tevens aan een onvervalste multiplayerervaring binnen de Assassin’s Creed-reeks, genaamd Assassin’s Creed Invictus. Ook hier is op moment van schrijven nog niets over bekend, behalve dat het bedrijf de hulp heeft ingeroepen van experts op het gebied van multiplayergames als Rainbow Six Siege en For Honor. Niet helemaal duidelijk is nog of het als losstaande ervaring uitkomt, of als onderdeel van Infinity. Maar eens te meer bewijst het dat Ubisoft van plan is om de franchise uit te breiden naar de meest uiteenlopende ervaringen, zodat er voor elke speler wat wils is.

Een Assassin’s Creed-serie op Netflix

Ubisoft werkt samen met Netflix aan een serie gebaseerd op de Netflix-reeks. In 2016 kwam er al een film uit gebaseerd op de franchise met Michael Fassbender in de hoofdrol, maar het lijkt er op dat we via de serie met een schone lij kunnen beginnen. Jeb Stuart – de schrijver van iconische actiefilms als Die Hard en The Fugutive, alsmede de serie Vikings: Valhalla – is de showrunner.

Buiten het feit dat de productie nog mar net begonnen is, en dat we dus waarschijnlijk nog wel enkele jaren moeten wachten op het eindresultaat, is er nog niets over bekend. Ubisoft claimt in ieder geval dat het “een epische, genre overstijgende live-action versie van de gamereeks” moet worden. Aangezien de Assassin’s Creed-games vele prachtige settings en interessante hoofdpersonages beslaan, is de potentie voor een hitserie in ieder geval enorm!

Er zijn trouwens nog meer verfilmingen van bekende videogames op komst. Een overzicht daarvan kun je op het Game Mania Blog terugvinden.

assasins creed netflix

Mobiele Assassin’s Creed-games

De komende jaren kan echt niemand meer onder Assassin’s Creed uit, en om dat te bewerkstelligen wordt er ook gewerkt aan een tweetal games voor mobiel. Over Codename Jade weten we het meeste, mede dankzij een eerste trailer die de typische gameplay van de reeks goed weergeeft. Codename Jade speelt zich af in het oude China, zodat spelers onder andere de indrukwekkende Chinese Muur kunnen beklimmen.

Codename Jade breekt verder met enkele eigenschappen die we inmiddels gewend zijn van de franchise. Zo is er geen duidelijk vooraf bedacht hoofdpersonage, maar kunnen spelers zelf hun eigen assassin creëren en van een uniek uiterlijk voorzien. Verdere details – bijvoorbeeld wanneer we op onze iPhones of Android-telefoons aan de slag kunnen met Codename Jade – zijn nog niet bekendgemaakt.

Ubisoft werkt ook aan een tweede mobiele Assassin’s Creed-game, maar daar is nog niet eens een naam van bekend. Duidelijk is wel dat het spel uitgebracht gaat worden via Netflix Games, een apart tabblad van Netflix op mobiel van waaruit mobiele spellen kunnen worden opgestart. Het zou ons dan ook niets verbazen dat deze mobiele game gebaseerd is op de aankomende Netflix-serie. Wordt vervolgd!

Een prachtige toekomst

Je leest het: er komen mooie jaren aan voor Assassin’s Creed-liefhebbers. Met Mirage keert Ubisoft terug naar de elementen die de reeks ooit zo populair hebben gemaakt en Infinity zal als hub ons prachtige avonturen geven, onder andere in het oude Japan via Codename Red. Tel daar een multiplayergame, meerdere mobiele spellen én een hitserie op Netflix bij op, en er is geen beter moment dan nu om vol overgave je in de wereld van Assassin’s Creed te storten!

Gepubliceerd op: 20/09/2022
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.