10 beste mario games
10 beste mario games

De tien allerbeste Super Mario-games ooit

Op 10 maart is het Mario Day! Of het nou precies deze speciale dag is waarop we het bestaan van de beroemde Nintendo-mascotte vieren, of elke andere dag van het jaar: het spelen van Mario-games is en blijft leuk. Zeker met de naderende première van de aankomende animatiefilm The Super Mario Bros. Movie in het achterhoofd, hebben we enorm veel zin gekregen in een platformavontuur – of een van de vele andere uitstapjes – met de besnorde loodgieter in de hoofdrol. Gelukkig zijn er de afgelopen decennia letterlijk honderden spellen verschenen om uit te kiezen. Hieronder vind je wat ons betreft de tien allerbeste Super Mario-games!

10. Super Mario Bros.

 Oorspronkelijk verschenen op: NES
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo Switch Online

De hekkensluiter van deze top 10 is de game waar het allemaal mee begon. Nou ja, Mario en Luigi kwamen al in eerder spellen van Nintendo voor, maar het is Super Mario Bros. – dat helemaal terug in de jaren 80 verscheen – waarmee de loodgieters écht naam voor hunzelf maakten. De game was dan ook een ware revolutie binnen het platformgenre en games an sich. Zo beweegt het scherm mee met Mario, in plaats van dat er ‘nieuwe’ schermen ingeladen moeten worden, en zijn er power-ups zoals de paddenstoel en de vuurbloem te vinden om sterker mee te worden. Het ongelooflijk strakke leveldesign van bedenker Shigeru Miyamoto zorgt er voor dat je spelenderwijs de ‘spelregels’ leert kennen. Daardoor is Super Mario Bros. tientallen jaren later nog altijd een van de meest toegankelijke games ooit, en speelt het zelfs nu nog heerlijk weg!

Video URL:
Currently supported:

9. Mario & Luigi: Superstar Saga

 Oorspronkelijk verschenen op: Nintendo Switch
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo Switch Online + uitbreidingspakket

Mario kan ook echt álles, zo blijkt wel uit Mario & Luigi: Superstar Saga! Dit is namelijk geen platformspel, maar een heuse rpg, inclusief gevechten waarbij je op je beurt moet wachten. Die turn-based gevechten zijn echter een stuk spannender dan in de gemiddelde rpg, want door tijdens je beurt op het juiste moment op een knop te drukken, geef je je aanval extra kracht mee. Superstar Saga is echter vooral zo goed vanwege de geweldige humor: het is een van de eerste Mario-games die erg zelfbewust is, door Mario, Luigi en andere personages uit het Mario-universum op de hak te nemen. We moeten nog steeds hardop lachen om de gekke kapriolen waar Mario en zijn broer in terechtkomen, zeker in combinatie met de koddige vormgeving van het duo.

Video URL:
Currently supported:

8. Super Mario Maker 2

 Oorspronkelijk verschenen op: Nintendo Switch
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo Switch

Wat is leuker dan door allerlei platformlevels springen met Mario? Zelf je eigen platformlevels creëren natuurlijk! Als kind droomden we er al van om eigen gamelevels te creëren, en de Mario Maker-spellen laten die droom in vervulling gaan. Super Mario Maker 2 zit bomvol opties, van verschillende gamestijlen om te gebruiken voor je level (zoals Super Mario Bros., Mario Bros. 3 en Mario World) tot zo’n beetje elke vijand of item uit de Mario-platformgames die je je maar kunt bedenken. Je kunt zelfs hele levels aan elkaar koppelen om zo je eigen volledige Mario-game te maken… en je creaties vervolgens online delen. Zo kom je er meteen achter of andere gamers je meesterwerk evenzeer kunnen waarderen. Natuurlijk kun je ook de levels van andere spelers doorlopen, waardoor Super Mario Maker 2 tegelijkertijd dienst doet als een oneindig speelbare Mario-platformer!

Video URL:
Currently supported:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

7. Paper Mario: The Thousand-Year Door

 Oorspronkelijk verschenen op: Nintendo GameCube
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo GameCube

Kort na het hierboven genoemde Mario & Luigi: Superstar Saga kwam nóg een rpg rondom de heldhaftige loodgieter uit, ditmaal op de GameCube. Paper Mario: The Thousand-Year Door is zo mogelijk nóg beter, mede dankzij de prachtige op Paper Mario 64 gebaseerde graphics. Alles in deze spelwereld – waaronder Mario zelf – is namelijk van papier gemaakt! Dat ziet er niet alleen supertof uit, het heeft ook grote gevolgen voor de gameplay. Aangezien Mario zo plat is als een velletje papier, kan hij zich bijvoorbeeld gemakkelijk door kieren tussen muren wringen. Toch speelt net zoals in Superstar Saga vooral de humor de hoofdrol. Zo loopt Mario gedurende het spel meerdere malen Luigi tegen het lijf, die parallel aan Mario zijn eigen avontuur beleeft en in geuren en kleuren zijn ervaringen deelt. Ook de enorme variatie in personages en omgevingen die je in The Thousand-Year tegenkomt is nog altijd indrukwekkend. Zelfs Nintendo is het sindsdien niet gelukt om een Paper Mario-game van dezelfde torenhoge kwaliteit af te leveren. We hopen dan ook dat het bedrijf de game ooit naar een moderne console overzet!

Video URL:
Currently supported:

6. Super Mario 64

 Oorspronkelijk verschenen op: Nintendo 64
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo Switch (Super Mario 3D All-Stars) en Nintendo Switch Online + uitbreidingspakket

Net zoals Super Mario Bros. een revolutie voor het 2D-platformgenre ontketende, deed Super Mario 64 dat voor de 3D-platformer. Games waarin je in drie dimensies kon rondlopen waren er al wel, maar het was deze game die tegelijk met de Nintendo 64 uitkwam die de game-industrie echt voorgoed veranderde. Opeens kwamen er bijna alleen nog maar 3D-games uit! Dat is ook niet zo gek, want Super Mario 64 speelde, mede dankzij de toen nog nieuwe analoge stick op de N64-controller, als een droom. Alleen al het begingebied van de game – de tuin voor het kasteel van Princess Peach – voelt als een speeltuin waarin je jezelf oneindig zoet kan houden door met Mario in het rond te springen. Maar ook de verschillende levels, die je bereikt via schilderijen die in het kasteel houden, zitten barstensvol avontuur. De game is inmiddels misschien wel ingehaald door modernere technologie en vergt dan ook even wat gewenning, maar nog altijd is overduidelijk dat Super Mario 64 een van de belangrijkste spellen ooit is.

Video URL:
Currently supported:

5. Super Mario Odyssey

 Oorspronkelijk verschenen op: Nintendo Switch
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo Switch

Van de oudste driedimensionale Mario-platformer gaan we naar de nieuwste: Mario Odyssey voor de Nintendo Switch. In essentie biedt dit spel dezelfde uitmuntende 3D-gameplay die we inmiddels van Mario gewend zijn, maar zelden waren de verschillende thema’s van levels (hier ook wel koninkrijken genoemd) zó creatief ingestoken. Zo bezoek je gedurende de game New Donk City, een moderne wereldstad met wolkenkrabbers die wel erg op Manhattan lijkt. Of wat te denken van Luncheon Kingdom, waar alles om kokkerellen draait? Volhardende spelers kunnen zelfs een prachtige ode aan Super Mario 64 vinden. Waar de Mario-games de jaren voordat Odyssey uitkwam steeds lineairder werden, biedt deze game weer échte vrijheid via de groots opgezette levels vol met maantjes om te verzamelen. Dat gevoel van vrijheid is haast ongeëvenaard – als Zelda: Breath of the Wild niet zou bestaan natuurlijk. Hoe dan ook is Odyssey een moderne klassieker die in geen Switch-collectie mag ontbreken. Alleen al het feit dat je in een gigantische Tyrannosaurus Rex kunt veranderen, zou je moeten overtuigen!

Video URL:
Currently supported:

4. Super Mario World

 Oorspronkelijk verschenen op: Super NES
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo Switch Online

Na drie 2D-platformers op de NES bracht Nintendo hun langverwachte nieuwe console uit: de Super NES was een stuk krachtiger, maar natuurlijk moest er game komen waarmee dat bewezen kon worden. Wie anders dan Mario zou daar het meest geschikt voor zijn? Super Mario World bleek dan ook meteen een van de beste platformers ooit gemaakt. Nadat het Mushroom Kingdom al meerdere malen was verkend, vonden veel spelers het een verademing om eens een andere locatie in de vorm van Dinosaur Island te bezoeken. De landkaart van waaruit levels worden gekozen is deze keer één geheel, er zijn allerlei geheime routes om in levels te vinden én spelers maakten kennis met de schattige dinosaurus Yoshi, waar Mario op kan rijden en die met zijn tong vijanden grijpt en inslikt. De nog altijd prachtig afgewerkte graphics en aanstekelijke soundtrack maken in combinatie met de ijzersterke gameplay van Super Mario World een onbetwistbare klassieker.

Video URL:
Currently supported:

3. Mario Kart 8 Deluxe

 Oorspronkelijk verschenen op: Wii U (Mario Kart 8-versie)
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo Switch (Deluxe-versie)

Mario is een alleskunner: naast platformen, voetballen, golfen en tennissen is hij ook een fervent karter. De Mario Kart-games zijn tijdens elke samenkomst van vriendengroepen het feestelijke middelpunt. De toegankelijke games laten je met Mario en consorten in karts racen in allerlei omgevingen gebaseerd op de rijke geschiedenis van de Mario-franchise. Over de beste game in de reeks kunt je twisten, maar geen deel is zo compleet als Mario Kart 8 Deluxe op de Switch. Met tientallen personages en circuits puilt het spel uit van de content, en dan is er ook nog een uitbreidingspakket beschikbaar die het aantal circuits bijna verdubbelt! Sterker nog: zelfs Zelda-, F-Zero- en Animal Crossing-fans komen hier aan hun trekken. Gecombineerd met de gedetailleerde en kleurrijke graphics is dit een must-have voor iedere gamer. We vragen ons alleen af het Nintendo ooit gaat lukken om een nog betere en complete Mario Kart te maken…

Video URL:
Currently supported:

2. Super Mario Galaxy en Super Mario Galaxy 2

 Oorspronkelijk verschenen op: Wii
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo Switch (Super Mario Galaxy, via Super Mario 3D All-Stars) en Wii (Super Mario Galaxy 2)

Oké, misschien is dit een beetje valsspelen. Het gaat immers om twee games! Maar Super Mario Galaxy en het vervolg horen onlosmakelijk bij elkaar. Super Mario Galaxy 2 is eigenlijk vooral meer van hetzelfde, maar dan ook wel met zoveel creativiteit bedacht dat het evenzeer de moeite waard is als het eerste deel. In beide games doet Mario een grote verscheidenheid aan planeten aan. Dat zorgt er niet alleen voor dat je kunt spelen met de zwaartekracht, maar het geeft Nintendo ook carte blance om te experimenteren met de meest uiteenlopende omgevingen en gameplaysegmenten, waardoor de Galaxy-spellen bol staan van de duizelingwekkende ideeën. Dankzij de relatief lineaire levels, gecombineerd met driedimensionale gameplay, bieden deze games het beste van beide werelden: 2D én 3D Mario! Het enige nadeel is dat de eerste Mario Galaxy alleen via de Super Mario 3D All-Stars-collectie op Switch verkrijgbaar is, en het tweede deel zelfs helemaal niet. Alsjeblieft, Nintendo, maak deze games voor een zo groot mogelijk publiek beschikbaar!

Video URL:
Currently supported:

1. Super Mario Bros. 3

 Oorspronkelijk verschenen op: NES
Makkelijkste manier om nu te spelen: Nintendo Switch Online

Over de beste Mario-game kun je wikken en wegen. Iedereen heeft zijn of haar eigen favoriet, en een goed antwoord bestaat er dan ook niet. Wij zijn in ieder geval uitgekomen bij deze tijdloze klassieker, Super Mario Bros. 3. Technologisch is de platformer wellicht al lang en breed ingehaald door vele andere games. Des te duidelijker is het dat de besturing en het ontwerp van de levels na al die jaren nog steeds fier overeind staan, want Super Mario Bros. 3 is nog altijd een genot om te spelen. Mario laat zich extreem soepel besturen en voelt haast als een verlengde van je hand-oogcoördinatie. Levels barsten van de gameplayideeën; power-ups laten je onder andere letterlijk door levels heen vliegen; de aanstekelijke muziek blijft eeuwig in je hoofd zitten; de geheime fluitjes waarmee je hele werelden kunt overslaan maken geen speelsessie gelijk: Super Mario Bros. 3 is een van de weinige games die we eind jaren 80 al met veel plezier speelden en nog altijd met evenveel lol kunnen doorlopen. Mama mia, wat een game!

Video URL:
Currently supported:

De bovenstaande games zijn natuurlijk maar een kleine greep uit de gigantische stapel games met Mario in de (hoofd)rol. Van de Mario Party-games tot Super Mario 3D World, van de tactische Mario + Rabbids-games tot Luigi’s Mansion 3 (oké, die game draait meer om Luigi, maar toch): de keuze is reuze en het moet wel heel gek lopen wil je je niet vermaken met het gros van het aanbod. We zijn dan ook blij dat Nintendo ons al die jaren verreikt met het ene na het andere Mario-avontuur, en kunnen niet wachten om te zien hoe zijn escapades in de aankomende film gaan verlopen. De draait vanaf 6 april in de bioscoop!

Video URL:
Currently supported:

Gepubliceerd op: 07/03/2023
Laatste update: 07/03/2023

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.