10 beste coop games collage

Tien geweldige co-op-games om op Valentijnsdag (of elke andere dag) te spelen

Valentijnsdag is het ideale moment voor je partner en jij om van elkaar te genieten. Dat kan natuurlijk door een filmpje mee te pikken of lekker uit eten te gaan, maar waarom niet je favoriete hobby combineren met de dag van de liefde? Er zijn meer dan genoeg coöperatieve games die je samen op de bank kunt doorlopen. Door elkaar virtueel uit de brand te helpen groeit jullie band misschien alleen maar meer. Hieronder vind je een selectie van de beste lokale co-op-ervaringen voor stelletjes (of goede vrienden). Leuk voor op Valentijn én stiekem natuurlijk ook elke andere dag van het jaar!

It Takes Two

 Platform(s): PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc

It Takes Two is misschien wel dé perfecte game voor deze lijst. Dit doldwaze avontuur kan immers alleen maar met z’n tweeën gespeeld worden, en draait ook nog eens om een virtueel koppel! Het getrouwde stel Cody en May ruziet wat af, tot grote frustratie van dochter Rose. Wanneer zij met een stel poppen net doet alsof het haar ouders zijn, gebeurt er iets bijzonders: Cody en May worden daadwerkelijk in de poppen getransformeerd! Het tweetal moet nauw samenwerken om de vele uitdagingen in hun huis – dat opeens gigantisch aanvoelt – te overkomen. Zelfs een insect kan nu immers al levensgevaarlijk zijn. Of jij en je partner nou twee handen op één buik zijn of soms ook wat onenigheid hebben; het verhaal en de gameplay van It Takes Two leert je meer dan ooit om samen puzzels op te lossen en uitdagingen te overkomen.

Video URL:
Currently supported:

Minecraft Dungeons

 Platform(s): PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc

Oké, Minecraft Dungeons is ergens gewoon Diablo in een vrolijker jasje. Maar de Minecraft-wereld is juist dankzij dat vrolijke jasje een stuk toegankelijker en dus ideaal om je partner, die misschien niet zoveel met games heeft, toch te verleiden voor een virtuele speelsessie. Je kunt samen een weg door talloze kerkers banen en het luchtige verhaal volgen. Die toegankelijkheid is daarbij echt een belangrijk speerpunt van het spel. Zo zijn er geen aparte klassen, maar kun je alle wapens die je vindt gebruiken. Dankzij een slim systeem kun je op elk gewenst moment alleen verder spelen als je partner even geen zin heeft, en zodra de behoefte er is weer samen verder. Minecraft Dungeons is dankzij al deze opties leuk voor iedereen!

Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Video URL:
Currently supported:

Moving Out

 Platform(s): PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc

Het concept van Moving Out is even simpel als geniaal: je moet zo snel mogelijk meubels en spullen uit een huis naar de verhuiswagen dragen. Logischerwijs vergen de zwaardere meubels de draagkracht van twee verhuizers. Een goede samenwerking is dus wel vereist! Dat neemt niet weg dat potjes al snel in complete chaos kunnen uitmonden. Hoe dan ook is dit natuurlijk een geweldige oefening voor het echte werk: misschien gaan je partner en jij ooit wel verhuizen, en Moving Out is dan ook meteen een ludieke testmethode om te kijken of jullie een beetje stressbestendig zijn.

Video URL:
Currently supported:

Luigi’s Mansion 3

 Platform(s):  Nintendo Switch

De hele Mario-bende neemt het er eens lekker van tijdens een gewonnen reis naar een statig hotel, tot de spoken die daar rondwanen ze stuk voor stuk gevangen nemen. Behalve Luigi natuurlijk: nota bene de angstig aangelegde broer van Mario moet dit hotel doorlopen om zijn broer en vrienden te redden. Hij is alleen bewapend met een zaklamp en een stofzuiger. Vooral die stofzuiger levert leuke gameplay op: niet alleen vang je er spoken mee, je kunt zo’n beetje alles wat los en vast zit in de uiterst gevarieerde kamers van het hotel beïnvloeden met je zuigkracht. Luigi’s Mansion 3 is in feite een avontuur voor één speler, maar je partner kan je helpen (of jij hem of haar natuurlijk) door in de huid te kruipen van Gooigi, een geestige versie van Luigi met oneindig veel levens. Daardoor is het spannende Luigi’s Mansion 3 juist erg leuk om samen te doorlopen… als jullie durven tenminste!

Video URL:
Currently supported:

Cuphead

 Platform(s):  PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc

Deze aanrader is vooral bedoeld voor een koppel dat bestaat uit twee fanatieke gamers. Cuphead is namelijk een extreem uitdagende game, vol met levels en eindbaasgevechten die het uiterste van je skills vragen. Kijk er dan ook niet gek van op als je wel twintig, dertig of veertig keer een gevecht overnieuw moet doen om zo maar de precieze moves van de eindbaas te leren kennen en je de zoete overwinning eindelijk kan proeven. Je kunt Cuphead met z’n tweeën spelen, waarbij de ene speler Cuphead is en de andere speler Mugman. Daar wordt het spel niet per se makkelijker van, want bazen passen hun tactiek hier op aan, maar het voordeel is wel dat wanneer je partner het loodje legt je hem of haar nog snel kunt redden en zo samen verder speelt. Uitbreiding The Delicious Last Course voegt zelfs een derde personage, Ms. Chalice, toe die wat extra moves heeft om het spel iets toegankelijker te maken. Ongeacht de hoge moeilijkheidsgraad ga je sowieso genieten van de wonderschone graphics en animaties die de game laten ogen als een tekenfilm uit het begin van de vorige eeuw.

Video URL:
Currently supported:

Sackboy: A Big Adventure

 Platform(s):  PS5, PS4, pc

Hou je van 3D-platformers, kijk dan niet verder dan Sackboy: A Big Adventure! De schattige PlayStation-mascotte – in feite een tot leven gekomen juten zak – rent, rolt en springt zich in deze game weer een weg door allerlei inventief in elkaar stekende levels. Daarbij verzamel je constant toffe kledingstukken om je Sackboy mee aan te kleden, wat het een stijlvolle en soms enorm grappige bedoening maakt. De game bevat zelfs een heel stel levels die je alleen met meerdere spelers kunt doorlopen, dus om het onderste uit de kan te halen in Sackboy: A Big Adventure heb je een partner in crime nodig! De kers op de taart zijn geweldige muzieklevels, waarin je op de maat van popnummers er op los springt. Van deze game worden je partner en jij gegarandeerd vrolijk!

Video URL:
Currently supported:

Untitled Goose Game

 Platform(s):  PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc

Soms verbindt niets zo goed als samen lekker kattenkwaad uithangen. In dit geval kunnen we beter zeggen ganzenkwaad, want in Untitled Goose Game kruip je in de gevederde huid van een gans. Dat geeft je niet alleen de mogelijkheid om flink wat te ‘honken’ naar onschuldige voorbijgangers, maar ook om de bewoners van een rustiek dorpje te irriteren, bijvoorbeeld door met je snavel hun spullen te stelen en ze ergens anders neer te leggen. Op deze manier los je ook puzzels op waarmee je vanzelf nieuwe gebieden vrijspeelt. Dankzij een latere toevoeging aan het spel kun je de game met z’n tweeën spelen, waarbij jullie allebei een gans zijn. Samen de boel terroriseren gaat immers nog beter én is stiekem ook veel leuker. Honk honk!

Video URL:
Currently supported:

De Overcooked-games

 Platform(s):  PS4, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc

Zoek je een hectische partygame om met je partner te spelen, zoek dan vooral niet verder dan de Overcooked-games. Of je nou het eerste deel, het vervolg of de All You Can Eat-bundel aanschaft, een hoop chaos en plezier staat sowieso gegarandeerd. In Overcooked kruipen jullie in de huid van een stel koks die een keuken moeten runnen. De bestellingen blijven binnenkomen en er moet van alles gebeuren, van borden wassen tot de gerechten voorbereiden en bakken. Om het allemaal nog verwarrender te maken worden de keukens waarin je werkt steeds vreemder. Wat te denken van een vlot op een rivier of een keuken hoog in de lucht? Het duurt niet lang voordat je door de vele bestellingen commando’s naar het hoofd van je partner blaft om zo maar de controle proberen te behouden… een ijzersterke relatie is dus wel een vereiste!

Video URL:
Currently supported:

The Dark Pictures Anthology: The Devil In Me

 Platform(s): PS5, PS4, Xbox-consoles, pc

De The Dark Pictures-games van Supermassive Games zijn stuk voor stuk superspannende horrorverhalen. Bepaald niet voor de bangerds onder ons dus! Maar samen sta je sterk en je hoeft de meest recente game in de reeks, The Devil In Me, dan ook niet alleen te spelen. Je kunt het zelfs met z’n vieren doorlopen – ideaal voor een double date! Iedereen is dan een ander personage en je geeft de controller door wanneer het personage van de speler in kwestie aan de beurt is. Dat maakt het ijzingwekkende avontuur in het ‘moordkasteel’ waar deze game zich afspeelt toch iets toegankelijker. Bijkomend voordeel is dat je partner uit angst wellicht extra dicht tegen je aankruipt…

Video URL:
Currently supported:

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

 Platform(s):  PS5, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc, mobiel

Zeker mensen die hun jeugd in de jaren 90 hebben beleefd zullen nog met weemoed terugdenken aan de Teenage Mutant Ninja Turtles… en natuurlijk de toffe brawler-games die op de heldhaftige, gemuteerde schildpadden waren gebaseerd! Hebben je partner en jij ook zulke goede herinneringen aan die mooie tijd, dan kun je de plank simpelweg niet misslaan met Shredder’s Revenge. Deze game ademt één en al nostalgie. Je kunt Leonardo, Donatello, Michaelangelo, Raphael en zelfs April O’Neil besturen en vervolgens samen door de straten en riolen van New York lopen en allerlei vijanden – waaronder de Foot Clan – een flink pak slaag geven. De originele stemacteurs uit de klassieke tekenfilm zijn zelfs opgetrommeld om de personages in de game van stem te voorzien. Cowabunga, dude!

Video URL:
Currently supported:

Bovenstaande games zijn maar een kleine selectie uit de talloze co-opervaringen die er beschikbaar zijn. Maar met deze spellen ga je gegarandeerd een interessante en gevarieerde Valentijnsdag tegemoet. En geef je helemaal niets om die feestdag, of ben je even zonder partner? Geeft niks, want de games zijn ook leuk om op andere dagen of met vrienden te doorlopen!

Gepubliceerd op: 09/02/2023
Laatste update: 09/02/2023

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.