Meest waardevolle Pokémon kaarten Artwork
Meest waardevolle Pokémon kaarten Artwork

Dit zijn de meest waardevolle Pokémon-kaarten

Haal je verzameling maar van zolder!

De Pokémon-games zijn een geweldig tijdverdrijf, maar minstens zo populair zijn de Pokémon-kaarten die je kunt verzamelen en waar je echte battles mee kunt houden met vrienden. De Pokémon Trading Card Game (kortweg Pokémon TCG) bestaat sinds 1996 en is sinds ’99 ook hier verkrijgbaar. Logischerwijs zijn er inmiddels ontelbaar veel kaarten beschikbaar, waaronder een aantal extreem waardevolle exemplaren. We nemen er een aantal met je door.

 
Pikachu Trophy card

Trophy Pikachu Trainer No. 1

💰 Tussen de 60.000 en 70.000 dollar

Er zijn speciale Trainer-kaarten die aan de winnaars van de Pokémon World Championships worden gegeven, waarbij de edities uit het eerste toernooi in 1997 logischerwijs het meest waardevol zijn. Er zijn geen officiële prijzen van bekend, maar de No. 3 Trainer-kaart is wel eens voor 60.000 dollar verkocht, en de No. 1 Trainer-kaart met Pikachu erop stond eerder te koop voor 70.000 dollar. Latere exemplaren hebben weer andere illustraties en zijn ook best wat geld waard, maar de originele drie zijn dus het meest waardevol – daar zijn er dan ook maar een paar van gemaakt. Die kaarten stijgen de komende jaren waarschijnlijk alleen maar in waarde!


 
Illustrator card

Illustrator

💰 Ongeveer 250.000 dollar

Pikachu prijkt op deze Illustrator-kaart. Het is een van de meest waardevolle Pokémon-kaarten die er bestaan. Dat komt omdat er maar een paar van zijn gemaakt. Het Japanse CoroCoro hield in 1997 een wedstrijd waarin deelnemers mooie artwork moesten maken, en de winnaars ontvingen deze exclusieve kaart. Zover bekend zijn er maar twintig van gemaakt. In 2020 ging de kaart voor een bizar bedrag van 250.000 dollar – meer dan 200.000 euro – over de toonbank! Gezien de exclusiviteit van de kaart gaat die prijs de komende jaren alleen nog maar omhoog.

Avatar van Game Mania
Game Mania HQ

 
Prerelease Raichu card

De pre-release Raichu-kaart

💰 Onbekend

Raichu was onderdeel van de eerste basisset van Pokémon, maar er gingen jarenlang geruchten dat er voor de officiële uitgave al een paar exemplaren van de kaart rondgingen. Deze pre-release kaart heeft een speciaal symbool en er zouden er maar zo’n acht zijn gedrukt. Het bestaan van de kaart werd door distributeur Wizards of the Coast jarenlang ontkent, tot een van de werknemers van het bedrijf zelf een foto van de kaart plaatste! Officieel is de kaart nooit verkocht – er wordt nog steeds getwijfeld over het bestaan ervan en het is dan ook moeilijk een waarde aan deze legendarische ‘heilige graal’ van Pokémon kaarten te hangen.


 
Black Triangle Booster box cards

Booster Box met zwarte driehoek

💰 Enkele tienduizenden euro's

In een Booster Box zitten booster kaartensets. De meest waardevolle Booster Box-doosjes zijn de oudere exemplaren, zéker wanneer er een foutje op gedrukt staat. Het gaat om een Booster Box waarbij de voorkant met een zwarte driehoek werd bedrukt. De fout werd er na een paar uur al uitgevist, dus er zijn er niet veel van. De prijzen op de grijze markt variëren, maar sommige verzamelaars hebben er enkele tienduizenden euro’s voor over!


 
Shadowless Charizard card

Charizard 1st Edition Shadowless grade 10

💰 Ongeveer 369.000 dollar

Een van de meest waardevolle kaarten ooit is op moment van schrijven een in 1999 gemaakte holografische kaart met Charizard er op. Het is natuurlijk sowieso een van de populairste klassieke Pokémon, en toen het spel rond de millenniumwisseling populair werd, zocht elke speler wel naar deze kaart. Ze zijn inmiddels vaker gedrukt, maar er doen een aantal exemplaren de ronde waarbij er een schaduw mist naast Charizard. Die drukfout maakt deze ‘shadowless’-editie extreem waardevol. Eind 2020 werd hij via een veiling voor 350.000 dollar verkocht, en op dezelfde dag ging de kaart zelfs voor 369.000 dollar weg. Je moet het er maar voor over hebben!


 
Tropical Wind card

Tropical Wind Trophy Card

💰 Mogelijk een miljoen dollar

De meest waardevolle Pokémon-kaart ooit zou wel eens de Tropical Wind Trophy Card kunnen zijn. Deze kaart werd tijdens een Pokémon-toernooi in 2001 in Hawaii verspreid en er zouden er maar een paar van bestaan. De kaart wordt op moment van schrijven voor een miljoen dollar op eBay aangeboden! Een miljoen! Wie geeft in hemelsnaam een miljoen dollar uit voor een Pokémon-kaart? Nou, op dit moment dus nog niemand, maar voel je vrij om er op te bieden…


De kans dat je één van deze kaarten in het bezit hebt of vindt in een pakje, is erg klein. Maar dat maakt ook niet uit: er zijn talloze kaarten die misschien minder geld waard zijn, maar nog wel zeldzamer zijn dan de basis-Pokémon. Daarbij is het zoeken naar waardevolle kaarten maar een klein onderdeel van het plezier. Het verzamelen van de kaarten is voor iedereen weggelegd, en het opnemen tegen andere spelers is minstens zo leuk. Laat de prijzen die hierboven worden genoemd je dus niet afschrikken – voor een vriendenprijsje koop je al een startersdeck! Bijvoorbeeld bij Game Mania.

Zo werkt de Pokémon Trading Card Game

In de Pokémon Trading Card Game neem je het tegen een andere speler op met je eigen kaarten die je kunt kopen – waaronder bij Game Mania. Het is de bedoeling om met jouw Pokémon-kaarten schade aan te richten aan de Pokémon-kaarten van de tegenstander, waarna je een zogenaamde ‘prijskaart’ mag trekken. De eerste speler die zes prijskaarten heeft, wint. Ook kom je als winnaar uit de bus wanneer je de laatste speler bent met overgebleven kaarten in je deck.

Soorten kaarten

Er zijn drie typen kaarten. Met de Pokémon-kaarten ga je de gevechten aan en win je de prijskaarten, de Trainer-kaarten helpen je Pokémon en de Energy-kaarten gebruik je om aanvallen in gang te zetten of juist te verdedigen. Onder de Pokémon-kaarten bestaan ook weer verschillende categorieën. Zo zijn er basis-Pokémon die de hoofdmoot vormen van elk potje – met deze Pokémon begin je elk gevecht – maar ook geëvolueerde Pokémon die bovenop een reguliere Pokémon worden geplaatst. Logischerwijs zijn deze kaarten sterker.

Sinds de lancering van het kaartspel zijn er tientallen uitbreidingen en andere typen kaarten bijgekomen. Zo zijn er Pokémon EX-kaarten die sterkere aanvallen kunnen uitvoeren, Baby Pokémon-kaarten met weinig HP maar soms opvallend sterke aanvallen, Mega Pokémon die onder een speciale stage vallen en daardoor niet aangevallen kunnen worden door basis-Pokémon en Pokémon GX-kaarten die een specifieke move maar één keer per potje kunnen uitvoeren. Het lijkt nogal ingewikkeld, maar speel een paar potjes tegen iemand met ervaring en je krijgt de smaak vanzelf te pakken.

Waardevolle kaarten verzamelen

Het vechten met je Pokémon-kaarten is erg populair – er worden zelfs professionele toernooien georganiseerd – maar het is maar één van de leuke aspecten ervan. Bij veel mensen draait het puur om het verzamelen van kaarten, en het liefst natuurlijk waardevolle exemplaren. Gelukkig wordt op elke kaart duidelijk aangegeven hoe schaars die kaart is. Een cirkeltje in de hoek van de kaart geeft aan dat het om een reguliere kaart gaat, terwijl een diamant aangeeft dat de kaart minder vaak voorkomt. Een sterretje betekent dat je een zeldzame kaart te pakken hebt.

Overigens zijn er verschillen tussen Westerse en Japanse kaarten. Sommige kaarten komen alleen in één van deze twee regio’s voor, en in Japan wordt de waarde van een kaart met C, U, R, RR en SR aangeduid. Hoe dan ook ontvang je in een pakje kaarten die je koopt meestal vijf reguliere kaarten, drie kaarten met een diamant er op, één zeldzame kaart en één holografische kaart. In dit artikel vond je enkele extreem waardevolle kaarten. Heb jij er al eentje van deze in je verzameling zitten?

Gepubliceerd op: 11/03/2021
Laatste update: 11

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ