Beste Games voor Nintendo Switch Artwork
Beste games voor Nintendo Switch Artwork

De vijftien beste games voor Nintendo Switch

De Switch is inmiddels een kleine vijf jaar verkrijgbaar en draait op volle toeren. Er zijn honderden games beschikbaar voor de hybride console van Nintendo die je zowel thuis onderuitgezakt voor de televisie, als overal waar je maar bent kunt spelen. Maar wat zijn nu de beste spellen voor het apparaat? Hieronder nemen we de vijftien beste Switch-games met je door – naar onze bescheiden mening natuurlijk!

Screenshot The Legend of Zelda: Breath of the Wild

97

#1 The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Genre: Actie-avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar

Jong en oud kunnen genieten van de epische The Legend of Zelda-serie, maar met Breath of the Wild slaat Nintendo een nieuwe, indrukwekkende weg in. Het spel biedt een gigantische, open wereld die vrij te verkennen is. Zie je die bergen in de verte? Daar kun je heen en zelfs op klimmen! Als Link moet je na een diepe slaap van honderd jaar erop uit om de slechte Calamity Ganon tegen te houden. Hij dreigt Hyrule Castle en het complete land op te slokken. Verken prachtige stranden, glooiende heuvels en mysterieuze bossen en wordt sterk genoeg om af te rekenen met het kwaad. Breath of the Wild houdt je letterlijk honderden uren zoet. Nog nooit was een Zelda-game zó avontuurlijk!

Probeer ook eens: The Legend of Zelda - Link's Awakening

 

Screenshot Super Mario Odyssey

97

#2 Super Mario Odyssey

Genre: Platformer
PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar

De wereldberoemde loodgieter is terug in dit uitgebreide platformavontuur waarin hij in een luchtschip in de vorm van een hoed de wereld doorreist! Bowser heeft namelijk Princess Peach ontvoerd en Mario moet er snel achteraan voordat ze gedwongen in het huwelijksbootje moet stappen. Bezoek de wolkenkrabbers in New Donk City, de eindeloze woestijn van Sand Kingdom of loop een T-Rex tegen het lijf in Cascade Kingdom. De vrijheid die je in de grote, open levels krijgt is vergelijkbaar met spellen als Super Mario 64 en Super Mario Sunshine. De originele uitdagingen die zichzelf in rap tempo opvolgen doen dan juist weer denken aan de Super Mario Galaxy-games. Hoe dan ook biedt Super Mario Odyssey een wereldreis om nooit te vergeten.

Probeer in deze serie ook: New Super Mario Bros. U Deluxe

Probeer in dit genre ook: Donkey Kong Country - Tropical Freeze

Avatar van Game Mania
Game Mania HQ
 

Screenshot Super Smash Bros. Ultimate

93

#3 Super Smash Bros. Ultimate

Genre: Fighting
PEGI-leeftijd: Vanaf 12 jaar

Al die schattige personages uit de stal van Nintendo kunnen ook flink van zich afbijten. In Super Smash Bros. Ultimate nemen ze het namelijk allemaal tegen elkaar op in arena’s! Je kunt met tientallen vechters knokken, van Mario, Link en Donkey Kong tot Samus Aran en Bowser. Er zitten zelfs personages in uit games die niet van Nintendo zijn, zoals Pac-Man, Solid Snake en Ryu en Ken. Bij elkaar zorgen ze voor het grootste rooster ooit in de geschiedenis van Super Smash Bros. Natuurlijk keren alle bekende modi terug en kun je het online of lokaal tegen vrienden opnemen. Daarnaast kun je nu Spirits verzamelen, gebaseerd op honderden bekende gamepersonages, die unieke eigenschappen aan gevechten geven. Super Smash Bros. Ultimate is een bomvol spel en essentieel voor iedereen die een voorliefde voor games heeft.

Probeer ook eens: Splatoon 2

 


Screenshot Mario Kart 8 Deluxe

92

#4 Mario Kart 8 Deluxe

Genre: Racing
PEGI-leeftijd: Vanaf 3 jaar

Start de motoren maar! Met Mario Kart 8 Deluxe heb je meteen een zeer compleet pakket in handen: het spel bevat alle parcours uit de Wii U-game Mario Kart 8, alsmede de tracks die als uitbreiding zijn verschenen. Dat betekent dat je 48 verschillende duizelingwekkende racetracks aandoet waarop je met karts alle kanten op scheurt… zelfs ondersteboven! Veel van de tracks zijn gebaseerd op bekende locaties uit de Mario-games, al zullen ook fans van Zelda en F-Zero enkele omgevingen herkennen. Met verschillende snelheden en een uitgebreide online modus - inclusief de optie om elkaar aan te vallen in arena’s - raak je nooit uitgespeeld met Mario Kart 8 Deluxe. En hadden we de meer dan veertig personages al genoemd?

Probeer in dit genre ook: Crash Team Racing Nitro-Fueled

 

Screenshot Animal Crossing: New Horizons

90

#5 Animal Crossing: New Horizons

Genre: Simulatie
PEGI-leeftijd: Vanaf 3 jaar

Als je in de put zit door de waan van de dag, dan heeft Tom Nook de perfecte oplossing voor je: zijn gloednieuwe, superexclusieve Eilandleven-pakket! Je hebt overal kleurrijke personages ontmoet. Je hebt mogen proeven aan het stadsleven. Je hebt misschien zelfs een tijdje een publieke functie bekleed! Maar schuilt er niet iets in je dat smacht naar… vrijheid? Gewoon doen waar je zin in hebt, wanneer het jou uitkomt? Een lange strandwandeling op een onbewoond eiland met ongerepte natuur is wellicht precies wat de dokter je heeft voorgeschreven!

Probeer in dit genre ook: Stardew Valley

 

Screenshot van Super Mario 3D World + Bowser's Fury

89

#6 Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Genre: Platformer
PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar

Super Mario 3D World was op de Wii U al een erg leuke platformer, en op de Switch is hij er alleen maar beter op geworden! Niet alleen kun je dankzij de hybride console nu waar je maar wil op avontuur gaan met de besnorde loodgieter en zijn vrienden; ze lopen allemaal ook een stuk rapper, waardoor het spel nog lekkerder wegspeelt. Mario 3D World houdt daarbij het midden tussen de platformrijke 2D-games uit de franchise en de uitgebreidere 3D-versies. Levels hebben een duidelijke finish in de vorm van de iconische vlaggenmast, maar bieden wél de vrijheid om zo nu en dan op ontdekkingstocht te gaan. Onder andere in een kattenpakje – waardoor je flink uit kunt halen met je klauwen en over hoge muren kunt klimmen – en in de multiplayermodus voor vier spelers. En ben je eenmaal door de vele levels die het spel rijk is gespeeld, dan staat er nog een gloednieuw avontuur in de vorm van Bowser’s Fury op je te wachten. Hierin terroriseert een gigantische Bowser een open wereld. Verken allerlei kleurrijke eilandjes en verzamel genoeg zonnetjes om de grote kattenbel te ontgrendelen, zodat je het tegen deze reus van een slechterik op kunt nemen! Daarmee is Super Mario 3D World + Bowser’s Fury een rijkelijk gevuld totaalpakket voor jong en oud.

 

Screenshot van Samus Aran in Metroid Dread

88

#7 Metroid Dread

Genre: Actie-avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 12 jaar

Eindelijk maakt de Metroid-franchise een comeback, en wat voor een! Ruimtepremiejager Samus Aran schittert in dit prachtig ogende 2D-avontuur waar ze planeet ZDR aandoet om de gevaarlijke X Parasites te onderzoeken. Aldaar krijgt ze het ook nog eens aan de stok met de E.M.M.I., robots die eigenlijk waren ingeschakeld voor het onderzoek, maar schijnbaar een eigen leven zijn gaan leiden. Dat levert een aantal ijzingwekkend spannende momenten op, want Samus kan niets tegen de E.M.M.I. beginnen en moet er dus voor zorgen dat ze niet gezien of gehoord wordt… anders volgt een huiveringwekkende achtervolging! Verder is dit een metroidvania pur sang, dus spelers kunnen een doolhof aan gangenstelsels verwachten die met het vergaren van nieuwe moves en items steeds beter uit te pluizen zijn. Hopelijk hoeven we deze bejubelde franchise van Nintendo nooit meer zo lang te missen!

 

Screenshot van Monster Hunter Rise

88

#8 Monster Hunter Rise

Genre: Actie-rpg
PEGI-leeftijd: Vanaf 12 jaar

Alle monsterjagers verzamelen! Na het grote succes van Monster Hunter World op PlayStation- en Xbox-consoles zijn ook Nintendo Switch-eigenaren getrakteerd op een gloednieuwe game in de Japanse franchise. Deze pakt de beste elementen uit World en breidt ze verder uit. Een gigantische spelwereld zit tot de nok toe gevuld met de meest uiteenlopende monsters om tegen te vechten. Deze soms gigantische wezens voelen eigenlijk als eindbazen op zich: met sommigen ben je wel drie kwartier aan het knokken voordat ze het onderspit delven! Gelukkig speel je na elk gevecht nieuwe materialen vrij om zo sterkere bepantsering en wapens te creëren. Die grote spelwereld is gemakkelijk te verkennen dankzij dierlijke hulpjes om op te rijden en een vreemd insect waarmee je met gemak naar de top van die berg in de verte springt. Je kunt dit insect zelfs inschakelen om op een monster te rijden! Monster Hunter Rise biedt vele tientallen uren speelplezier en ontwikkelaar Capcom blijft het spel voorlopig uitbreiden met allerlei nieuwe gevechten en opties, zodat je hier vele maanden zoet mee bent.

 

Screenshot Luigi's Mansion 3

86

#9 Luigi's Mansion 3

Genre: Avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar

Het is griezelen geblazen met Luigi, het angstige broertje van Mario! In Luigi’s Mansion 3 gaat de hele groep op vakantie in een prachtig hotel, maar ’s nachts slaat het noodlot toe… wanneer Luigi wakker wordt, zijn Mario en zijn vrienden gevangengenomen door een stel spoken die in het hotel wonen. Met zijn zaklamp verkent hij de verschillende verdiepingen van het hotel om de rest te redden. Gelukkig heeft hij zijn trouwe Poltergust bij – een stofzuiger waarmee hij de spoken kan vangen. Elke verdieping van het hotel heeft weer een totaal ander thema, van een uitgebreide filmset tot een levensecht winkelcentrum. Er zit zelfs een multiplayermodus in Luigi’s Mansion 3, waarin je het tegen maximaal zeven andere spelers opneemt in de chaotische tumulttoren.

Probeer in dit genre ook: Captain Toad - Treasure Tracker

 

Screenshot van The Witcher III: Wild Hunt

85

#10 The Witcher III: Wild Hunt

Genre: RPG
PEGI-leeftijd: Vanaf 18 jaar

The Witcher 3 is gebaseerd op een spannende, fantasievolle boekenreeks en is nu als Netflix-serie te zien! In deze Switch-versie van deze openwereld-RPG verken je een gigantische spelwereld vol met moerassen, weidse landschappen en zelfs complete steden. Kruip in de huid van de stoere monsterjager Geralt of Rivia en gebruik je vlijmscherpe zwaarden om korte metten met je vijanden te maken. De game zit vol met spannende missies met indrukwekkende plottwists en sterk geacteerde dialogen. Alsof de gigantische hoofdgame nog niet genoeg is, zitten in deze Complete Edition ook de geprezen uitbreidingen in het spel verwerkt. Ervaar nu zelf een van de meest indrukwekkende RPG’s van de laatste jaren, dankzij de draagbare Switch waar je maar wil!

Probeer in dit genre ook: Divinity: Original Sin 2 (verkrijgbaar via Nintendo eShop)

 

Screenshot van Kirby en de vergeten wereld

85

#11 Kirby en de Vergeten Wereld

Genre: Platform-adventure

Er zijn maar weinig gamepersonages zo schattig als de roze held Kirby. In zijn nieuwste avontuur, Kirby en de Vergeten Wereld, doet hij een mysterieuze driedimensionale wereld aan die op een of andere manier veel op die van ons lijkt… maar compleet door de mensheid is verlaten. Overgroeide gebouwen en wegen worden nu bevolkt door allerlei vijanden, die zoals we van Kirby gewend zijn door hem opgezogen kunnen worden om zo hun krachten over te nemen. Nieuw is dat deze krachten nu ook te upgraden zijn, wat ze niet alleen sterker maakt, maar soms ook compleet nieuwe aanvallen geeft. Daarnaast kan Kirby nu ook gigantische objecten, zoals een snackautomaat of zelfs een complete auto in zijn mond proppen, wat de gekste nieuwe moves oplevert!

 

Screenshot van Paper Mario: The Origami King

83

#12 Pokémon Legends : Arceus

Genre: RPG-avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar

In Arceus bezoek je een eeuwenoude versie van de welbekende Sinnoh-regio, ver voor de gebeurtenissen uit Pokémon Diamond en Pearl. Je doel: de allereerste Pokédex van dit gebied samenstellen. Op zoek dus naar allerlei pokémon, die in veel gevallen ook nog eens compleet anders ogen dan hun moderne versies. Maar pas op: je kunt nu direct schade oplopen door een plotselinge aanval van een wilde pokémon, of door als een kip zonder kop rond te rennen en van een grote hoogte te vallen. Gelukkig zijn er overal verspreid in de spelwereld basiskampen, waar je even uit kunt rusten en Pokéballs kunt maken (die hier overigens nog van hout gemaakt worden). Pokémon Legends: Arceus is een Pokémon-game zoals je die nooit eerder hebt beleefd!

 

Screenshot van Ring Fit Adventure

83

#13 Ring Fit Adventure

Genre: Sport
PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar

Met Ring Fit Adventure blijf je niet alleen fit dankzij de bijgeleverde Rig-Con en beenband, je gaat ook op een spannend avontuur in een fantasievolle spelwereld. Door te joggen beweeg je je echt voort in het spel, en tijdens je avontuur krijg je allerlei fysieke oefeningen voorgeschoteld die je armen, buik en benen trainen. Je hartslag wordt ook geregistreerd, zodat je een schatting krijgt van hoeveel calorieën je verbrandt. En heb je even geen zin in het uitgebreide avontuur? Dan kun je elke dag specifiek de oefeningen opstarten om zo toch in conditie te blijven. Leuk én goed voor de gezondheid, een ideale

Probeer in dit genre ook: Just Dance 2020, Fitness Boxing 2

 

Screenshot van Zelda Skyward Sword HD

81

#14 The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

Genre: Avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 12 jaar

Het was een van de laatste topgames op de Wii en daarom kreeg het misschien niet de aandacht die het verdiende, maar op de Switch krijgt The Legend of Zelda: Skyward Sword geheel terecht een tweede leven. Dat is maar goed ook, want dit uitgebreide avontuur mag geen Zelda-fan missen! Bezoek Skyloft, een dorpje zwevend in de lucht, en daal met Link en zijn Loftwing – een uit de kluiten gewassen, kleurrijke vogel – af naar het aardoppervlak waar een ongerept Hyrule op je ligt te wachten. De game biedt niet een soortgelijke open wereld als Breath of the Wild, maar schotelt daardoor wel een heel gefocust, verhaalgedreven avontuur voor dat vergelijkbaar is met de klassieke Zelda-games. Daarbij heeft Nintendo het een en ander verbeterd ten opzichte van de oorspronkelijke Wii-game. Het spel oogt niet alleen scherper, elk opgepakte item wordt ook niet tot in den treure toe beschreven, wat het tempo er goed in houdt. En je bepaalt helemaal zelf hoe je de game speelt: met of zonder bewegingsgevoelige besturing.

 

Screenshot van Pokémon Sword & Shield

80

#15 Pokémon Sword & Shield

Genre: RPG
PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar

Verken de compleet nieuwe Galar-regio – gebaseerd op Groot-Brittannië – in Pokémon Sword en Shield. De prachtige heuvels en stadjes in het spel worden gecomplimenteerd door de Wild Area. Voor het eerst in de Pokémon-franchise kun je dit open gebied op eigen tempo verkennen en de meest uiteenlopende pokémon tegenkomen. Natuurlijk zitten er heel wat oude bekende zakmonstertjes in het spel, maar de nieuwe pokémon zijn minstens zo interessant. Dankzij de nieuwe Dynamax-optie kunnen de pokémon daarnaast gigantisch worden. Dat maakt de gevechten nog gevarieerder en spannender.

Probeer in deze serie: Pokémon - Let’s Go, Pikachu!, New Pokémon Snap

 

Of je nou van epische avonturengames zoals The Legend of Zelda of Super Mario Odyssey houdt, gewoon plezier wil hebben met vrienden in multiplayergames in Monster Hunter Rise of Super Smash Bros. Ultimate, of het relaxte eilandleven in Animal Crossing: New Horizons op wil zoeken: de Switch heeft voor ieder wat wils!

Gepubliceerd op: 03/06/2021
Laatste update:

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ