Artwork van Spider-Man Miles Morales, Sackboy A Big Adventure en Astro's Playroom
Artwork van Spider-Man Miles Morales, Sackboy A Big Adventure en Astro's Playroom

De vijftien beste games voor PlayStation 5

De PlayStation 5 is nog niet zo lang verkrijgbaar, maar toch zijn er al een aantal mooie games op uitgekomen om je spiksplinternieuwe console te laten pruttelen. Hieronder vind je op willekeurige volgorde de beste games om te spelen op de PS5. Pak je DualSense-controller er maar bij en geniet van het gevarieerde aanbod aan topspellen!

Screenshot van GTA V

82

#1GTA V

Genre: Actie-avontuur

Met meer dan honderd miljoen spelers kan niemand er omheen: Grand Theft Auto V is misschien wel de meest succesvolle Rockstar-game ooit. En met goede reden: de ontwikkelaar brengt Los Santos, gebaseerd op Los Angeles en nabij gelegen gebieden, op spectaculaire wijze tot leven. Verken de gigantische wereldstad en omliggende dorpjes, woestijnen en bossen en wordt een meestercrimineel. Het spannende verhaal volgt drie verschillende personages, die je alle drie bestuurt: de zakelijke Michael de Santa, de stoere Franklin Clinton en de compleet gestoorde Trevor Philips. Op elk moment kun je tussen deze heren schakelen, banken beroven, auto’s stelen en alles doen wat wettelijk verboden is. In het bijgeleverde GTA Online bouw je met talloze andere spelers je eigen criminele imperium op. Met Grand Theft Auto V raak je nooit uitgespeeld!

 
 
Elden ring

96

#Elden Ring

Genre: Actie-RPG

FromSoftware stond met de Demon’s Souls en Dark Souls-games en later ook Bloodborne en Sekiro aan de wieg van een compleet nieuw genre: de soulslike. Deze actiegames vergen het uiterste van de skills van spelers, want elke vijandelijke aanval kan fataal zijn. Met Elden Ring maken ze de volgende grote stap: de vertrouwde soulslike gameplay wordt gecombineerd met een volledig open spelwereld, waarin je zelf bepaalt waar je reis je heenbrengt. De Lands Between en het spannende verhaal zijn in samenwerking met George R.R. Martin, de schrijver van de A Song of Ice and Fire-boeken waarop HBO de serie Game of Thrones baseerde, gemaakt. Vecht tegen gigantische, bizarre eindbazen, verken mysterieuze bossen, bergen en kastelen en verander in de Elden Lord in dit avontuur dat zijn weerga niet kent! Op PlayStation 5 kunnen spelers daarnaast kiezen tussen een grafische modus (met een 4k-resolutie) en een Performance-modus (met een framerate tot 60 fps).

 
 
Demon's Souls Remake

92

#Demon's Souls Remake

Genre: Actie-RPG
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar

Doodgaan is eerder regel dan uitzondering in games als Dark Souls en Bloodborne. Het ‘soulslike’-genre werd echter geboren met Demon’s Souls. De nieuwe generatie begint voor PlayStation-gamers meteen goed met een remake van die revolutionaire titel. Nog steeds is het zaak om de aanvallen van vijanden nauwlettend te bestuderen, om jezelf zo te wapenen tegen de onverbiddelijke moeilijkheidsgraad. Elke keer wanneer je doodgaan begin je van vooraf aan in een level, maar je wordt steeds een beetje beter in de aanval inzetten en jezelf te verdedigen in deze lugubere, gotische wereld. Gruwelijke monsters en gigantische draken staan je op te wachten, maar de aanhouder wint! En dit alles heeft er nog nooit zo mooi uitgezien als op de PlayStation 5. De kracht van de console brengt de Middeleeuwse omgevingen echt tot leven. Nu je eigen hachje nog zien te redden!

 
 
Screenshot van Immortals Fenyx Rising

88

#4Horizon Forbidden West

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar

De stoere Aloy gaat in het vervolg op het voor de PS4 uitgebracht Horizon Zero Dawn opnieuw op avontuur. Deze keer trekt ze naar het mysterieuze Westen van wat ooit de Verenigde Staten was om een rood goedje dat langzaam de wereld en diens inwoners corrupt maakt te onderzoeken. Maak je klaar voor wonderschone graphics, emotionele filmpjes, actievolle gameplay en vooral een gigantische open spelwereld om te verkennen, vol met prachtige bossen, gezonken steden en reusachtige bergen. Dit is een must play voor iedereen die fan is van filmische games!

 
Screenshot van Ratchet & Clank: Rift Apart

88

#5Ratchet & Clank: Rift Apart

Genre: Actie-platformer
PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar

Ratchet en zijn robotmaatje Clank zitten weer in het nauw: het universum wordt opengereten door random dimensieportalen en natuurlijk ziet de slechte Dr. Nefarious zijn kans schoon om die situatie voor zijn eigen gewin uit te buiten. Ratchet, Clank én de vrouwelijke Lombax Rivet reizen door allerlei dimensies en kammen verschillende planeten uit om de vredelievende bewoners een handje te helpen. Dat levert onder andere enkele gigantische levels op, een hoop spannende gevechten met soms wel tientallen vijanden tegelijkertijd én natuurlijk een hoop origineel wapentuig om dat te bewerkstelligen. De echte sterren van de game zijn echter de dimensieportalen, waardoor je in een handomdraai, zonder merkbare laadtijden, in compleet andere werelden verzeild raakt. Dat is alleen mogelijk dankzij de razendsnelle SSD-schijf in de PlayStation 5!

 
 
Screenshot van Deathloop

88

#6Deathloop

 

Genre: Shooter
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar

Laat het maar aan Arkane Studios – de makers van Prey en Dishonored – over om een compleet unieke ervaring voor te schotelen. Uniek is Deathloop zeker: als Colt zit je vast in een tijdlus op het mysterieuze eiland Blackreef. Om er voor te zorgen dat hij niet telkens elke dag opnieuw beleeft, moet hij acht doelwitten uitschakelen. Al spelenderwijs leer je steeds meer over de plekken waar deze doelwitten zich schuilhouden en vergaar je allerlei speciale krachten die er voor zorgen dat je einddoel steeds dichter in de buurt komt. Maar pas op voor Julianna: deze rivaal kan bestuurd worden door een online speler. Haar doel? De tijdlus bewaken en jou dus uitschakelen! De unieke gameplay zorgt, gecombineerd met de prachtige graphics die mogelijk worden gemaakt door de PlayStation 5, voor een geweldige ervaring.

 
 
Screenshot van Ghost of Tsushima

88

#7Ghost of Tsushima: Directors Cut

Genre: Actie-avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 18 jaar

Net als je denkt dat de openwereldgame Ghost of Tsushima niet beter kan, komt deze Director’s Cut uit. Naast de volledige game, waarin samoeraistrijder Jin Sakai het Tsushima-eiland probeert te redden van een grootschalige Mongoolse invasie, bevat deze speciale editie ook de Iki Island-uitbreiding: een compleet nieuw gebied inclusief een nieuw verhaal en nieuwe vijanden. Ook de online co-op-modus Legends zit inbegrepen. Verken de prachtig vormgegeven spelwereld, volgt vrolijk fladderende vogels of in het rond springende vossen naar geheime locaties, verzin een haiku terwijl je in kleermakerszit geniet van een prachtig uitzicht en reken met je samoeraiskills af met véle vijanden om zo tot de Geest van Tsushima uit te groeien. Daarbij komen die schitterende vergezichten nog beter tot hun recht in een 4K-resolutie en 60 frames per seconde.

 
 
 
Screenshot van It Takes Two

88

#8It Takes Two

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar

De titel ‘It Takes Two’ mag je gerust letterlijk opvatten: voor dit spel zijn twee spelers vereist. Gelukkig heb je maar één exemplaar van de game nodig om toch met z’n tweeën dit unieke en bij tijden hilarische avontuur te ervaren. It Takes Two is een soort romcom in gamevorm; het draait om het ruziënde stel Cody en May, die door hun dochter in een stel kleine poppen worden getransformeerd en samen moeten werken om zich weer uit deze hachelijke situatie te redden. Ze verkennen onder andere hun eigen huis en tuin, en door hun formaat doet de game denken aan de klassieke comedy Honey, I Shrunk the Kids. Neem het op tegen gigantische insecten, balanceer op een uit de kluiten gewassen bowlingbal en werk vooral goed samen om dit unieke avontuur tot een goed einde te brengen. Eigenlijk is er qua games niets vergelijkbaars te vinden en daarom moét je It Takes Two een keer ervaren hebben. De grappige en spannende situaties houden je aan de buis gekluisterd en de manier waarop Cody en May met de hulp van jou en je medespeler met elkaar om leren gaan, verwarmt ieders hart.

 
 
Screenshot van Sackboy: A Big Adventure

87

#9Uncharted Legacy of Thieves Collection

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar

Net zoals Nathan Drake geen nee kan zeggen tegen een schattenjacht, kunnen wij geen genoeg krijgen van zijn en Chloe Frasers avonturen gevuld met beklemmende jungles, stoffige tempels en bloedstollende achtervolgingen. Wie Uncharted 4 of Uncharted: The Lost Legacy nog niet heeft gespeeld op PlayStation 4 staat een weergaloos avontuur te wachten op PS5 dankzij deze nieuwe uitgave die is volgestampt met nieuwe features. Denk bijvoorbeeld aan haptische feedback en adaptieve triggers dankzij de DualSense-controller en natuurlijk een vlijmscherpe resolutie en vloeiende framerate, aangevuld met 3D-audio die je volledig in de spelwereld dompelt. Ook als je al bekend bent met deze twee games, is het herbeleven ervan dus volledig de moeite waard!

 
 
Screenshot van Gran Turismo

87

#10Gran Turismo

Genre: Racing

Gran Turismo staat al jaren bekend als de ultieme gamereeks voor auto- en raceliefhebbers en Gran Turismo 7 wordt de volgende grote stap binnen de franchise. In het spel reis je af naar een resort dat er op is gebrand virtuele racefanaten een vakantie te bieden om nooit te vergeten. Behaal rijbewijzen, race over tientallen verschillende parcours en koop én tune honderden verschillende wagens om de snelste racer te worden. De game puilt uit van de details – zo is het weer gebaseerd op meteorologische data van die specifieke locatie en heeft regen daadwerkelijk invloed op de controle die je over je auto hebt. Ook kun je een overdaad aan informatie over elke wagen vinden en worden zelfs de sterren aan de hemel op correcte wijze weergegeven. Zeker op een PlayStation 5 valt je mond open van verbazing wanneer je de schitterende graphics in 4k-resolutie en met uiterst realistische HDR-belichting aanschouwt, terwijl de haptic feedback van de DualSense-controller je het idee geeft dat je echt achter het stuur zit. Start de motoren maar, want Gran Turismo 7 mag je niet missen!

 
 
Screenshot van Returnal

86

#11 Returnal

Genre: Roguelike
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar

Ontwikkelaar Housemarque stal op de PlayStation 4-lancering de show met hun klassieke shoot ‘em up Resogun. Op de PlayStation 5 tonen ze hoeveel ervaring ze in de tussentijd op hebben gedaan, want Returnal voelt aan als een grote productie van Sony zelf en is dus een PlayStation 5-game die je niet wil missen! Selene landt op een mysterieuze planeet, waar ze het al snel aflegt tegen een bizar wezen… om vervolgens weer wakker te worden en het hele riedeltje overnieuw te moeten doen! Dat is dan ook het concept van deze roguelike: probeer steeds langer te overleven en vecht je door de verschillende gebieden om uit deze bizarre tijdlus te geraken. Gelukkig speel je een flink arsenaal aan wapens en andere items vrij om steeds beter je mannetje te staan tegen de vreemde wezens die deze planeet bevolken. Het concept motiveert enorm om telkens nóg een potje op te starten – je merkt hoe je langzaam maar zeker steeds kundiger wordt. De herspeelbaarheid is dan ook enorm. De wonderschone graphics die van je beeldscherm af lijken te spatten, dragen daar zeker aan bij. 

 
 
Screenshot van Yakuza Like a Dragon

86

#12Yakuza: Like a Dragon

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
De langlopende Yakuza-reeks krijgt op fenomenale wijze een tweede leven dankzij Yakuza: Like a Dragon. Maak kennis met Ichiban Kasuga, een onbelangrijk lid van een net zo onbelangrijke yakuza-familie in Tokio. Nadat hij jaren in de gevangenis heeft vertoefd uit loyaliteit richting zijn familie, komt hij er als vrij man achter dat hij dat zijn clan niet meer bestaat. Verken Japan om meer te leren over het lot van je familie en maak het nieuwe, dynamische RPG-systeem je meester. Wanneer je er eenmaal aan bent gewend, kun je je de Yakuza-games niet meer zonder de turn-based gevechten voorstellen! De game zit daarbij geheel volgens conform vol met de meest knotsgekke minigames, van karten door de straten van Yokohoma tot het spelen van klassieke Sega-games. Dus twijfel niet en ga meteen aan de slag met dit gigantische avontuur.

 
 
Screenshot van Judgment

85

#13Death Stranding: Director's Cut

Genre: Actie-avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 18 jaar

Het nieuwste meesterwerk van de legendarische bedenker van de Metal Gear-reeks, Hideo Kojima, is Death Stranding. Dat spel gooide op de PlayStation 4 al hoge ogen, maar de PlayStation 5-versie is nóg completer. Nieuwe missies, hulpmiddelen om je gemakkelijker over het mystieke spellandschap te verplaatsen en pakketjes mee te dragen én zelfs een complete racebaan om voertuigen mee te testen: Death Stranding: Director’s Cut is de ultieme versie van een duizelingwekkende game. Trek met Sam Porter Bridges – gespeeld door The Walking Dead-ster Norman Reedus – door een post-apocalyptische Verenigde Staten, dat wordt verscheurd door een bizar fenomeen genaamd ‘timefall’. Wanneer het regent, verouderen materialen in ongelooflijk snel tempo en proberen geesten uit een andere dimensie je te grijpen. Ondertussen probeer je de overgebleven nederzettingen van de

 
 
Marvel's Spider-Man - Miles Morales

85

#14 Marvel's Spider-Man - Miles Morales

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar

Peter Parker – de echte identiteit van de vriendelijke superheld Spider-Man – gaat eens lekker met vakantie. Gelukkig blijft New York niet onbeschermd achter, want zijn goede vriend Miles Morales, die je misschien nog kent uit de vorige game, heeft zijn eigen latex pakje en duizelingwekkende moves om de vele slechteriken te dwarsbomen. Inwoners van de wereldstad noemen hem dan wel gekscherend ‘Spider-Boy’; hij staat wel degelijk zijn mannetje, niet in de laatste plaats door zijn elektrische aanvallen. Miles Morales speelt zich net als Spider-Man af in Manhattan, maar nu is het winter en dat levert een aantal prachtige, besneeuwde plaatjes op. Het verhaal is in een uur of vijftien te doorlopen, maar weet de spanning daardoor juist constant vast te houden. Dankzij de ray-tracing technologie van de PS5 zie je jezelf voorbij sjezen in de reflectie van wolkenkrabbers, en dat alles wordt afgebeeld in een heerlijk soepele 60 frames per seconde. De echte ster van de game blijft echter de besturing, waarmee het een eitje is om heerlijk over de drukbevolkte straten van New York te swingen.

 
 
Screenshot van Astro's Playroom

83

#15Astro's Playroom

Genre: 3D-platformer
PEGI-Leeftijd: Vanaf 7 jaar

De driedimensionale platformer Astro’s Playroom, waarin je een schattig ogende robot bestuurt, speelt heerlijk soepel weg en zit vol met talloze kleine details die je gamershart opwarmen. De game is werkelijk één grote viering van decennia aan PlayStation-herinneringen. Niet alleen vind je onderweg allerlei oude PlayStation-consoles en -accessoires die je kunt verzamelen, in elke uithoek van de levels zijn ook robotjes te spotten die bekende gameseries uitbeelden. Van God of War en Horizon Zero Dawn tot Castlevania en Metal Gear Solid: het is haast een sport om alle referenties te vinden. Astro’s Playroom is daarbij de ideale showcase voor de DualSense-controller en de gevarieerde feedback die de controller kan geven via diverse trillingen. Het mooiste van dit alles is dat deze compacte maar liefdevolle ervaring je geen cent kost: het spel staat namelijk automatisch op elke PlayStation 5 geïnstalleerd!

 
 

Met bovenstaande games hoef je je voorlopig in ieder geval niet te vervelen op de PlayStation 5. En er komen natuurlijk alleen maar meer toffe spellen uit naarmate de tijd verstrijkt. Game on!

Gepubliceerd op: 05/03/2021
Laatste update:

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ