Artwork van de beste PS5 games
Artwork van de beste PS5 games

De vijftien beste games voor PlayStation 5

De PlayStation 5 is nog niet zo lang verkrijgbaar, maar toch zijn er al een aantal mooie games op uitgekomen om je spiksplinternieuwe console te laten pruttelen. Hieronder vind je op willekeurige volgorde de beste games om te spelen op de PS5. Pak je DualSense-controller er maar bij en geniet van het gevarieerde aanbod aan topspellen!

Marvel's Spider-Man - Miles Morales

85

#1 Marvel's Spider-Man - Miles Morales

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar

Peter Parker – de echte identiteit van de vriendelijke superheld Spider-Man – gaat eens lekker met vakantie. Gelukkig blijft New York niet onbeschermd achter, want zijn goede vriend Miles Morales, die je misschien nog kent uit de vorige game, heeft zijn eigen latex pakje en duizelingwekkende moves om de vele slechteriken te dwarsbomen. Inwoners van de wereldstad noemen hem dan wel gekscherend ‘Spider-Boy’; hij staat wel degelijk zijn mannetje, niet in de laatste plaats door zijn elektrische aanvallen. Miles Morales speelt zich net als Spider-Man af in Manhattan, maar nu is het winter en dat levert een aantal prachtige, besneeuwde plaatjes op. Het verhaal is in een uur of vijftien te doorlopen, maar weet de spanning daardoor juist constant vast te houden. Dankzij de ray-tracing technologie van de PS5 zie je jezelf voorbij sjezen in de reflectie van wolkenkrabbers, en dat alles wordt afgebeeld in een heerlijk soepele 60 frames per seconde. De echte ster van de game blijft echter de besturing, waarmee het een eitje is om heerlijk over de drukbevolkte straten van New York te swingen.

 

De PS4-versie kan gratis worden geüpgraded naar de PS5-versie.

 
 
Demon's Souls Remake

92

#2Demon's Souls Remake

Genre: Actie-RPG
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar

Doodgaan is eerder regel dan uitzondering in games als Dark Souls en Bloodborne. Het ‘soulslike’-genre werd echter geboren met Demon’s Souls. De nieuwe generatie begint voor PlayStation-gamers meteen goed met een remake van die revolutionaire titel. Nog steeds is het zaak om de aanvallen van vijanden nauwlettend te bestuderen, om jezelf zo te wapenen tegen de onverbiddelijke moeilijkheidsgraad. Elke keer wanneer je doodgaan begin je van vooraf aan in een level, maar je wordt steeds een beetje beter in de aanval inzetten en jezelf te verdedigen in deze lugubere, gotische wereld. Gruwelijke monsters en gigantische draken staan je op te wachten, maar de aanhouder wint! En dit alles heeft er nog nooit zo mooi uitgezien als op de PlayStation 5. De kracht van de console brengt de Middeleeuwse omgevingen echt tot leven. Nu je eigen hachje nog zien te redden!

 
 
 
Screenshot van Returnal

86

#3Returnal

Genre: Roguelike
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar

Ontwikkelaar Housemarque stal op de PlayStation 4-lancering de show met hun klassieke shoot ‘em up Resogun. Op de PlayStation 5 tonen ze hoeveel ervaring ze in de tussentijd op hebben gedaan, want Returnal voelt aan als een grote productie van Sony zelf en is dus een PlayStation 5-game die je niet wil missen! Selene landt op een mysterieuze planeet, waar ze het al snel aflegt tegen een bizar wezen… om vervolgens weer wakker te worden en het hele riedeltje overnieuw te moeten doen! Dat is dan ook het concept van deze roguelike: probeer steeds langer te overleven en vecht je door de verschillende gebieden om uit deze bizarre tijdlus te geraken. Gelukkig speel je een flink arsenaal aan wapens en andere items vrij om steeds beter je mannetje te staan tegen de vreemde wezens die deze planeet bevolken. Het concept motiveert enorm om telkens nóg een potje op te starten – je merkt hoe je langzaam maar zeker steeds kundiger wordt. De herspeelbaarheid is dan ook enorm. De wonderschone graphics die van je beeldscherm af lijken te spatten, dragen daar zeker aan bij. 

 
 
 
Screenshot van Resident Evil Village

84

#4Resident Evil Village

Genre: Horror
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar

De geprezen Resident Evil-reeks laat gamers al jarenlang sidderen van angst. Dat is met dit officiële achtste deel niet anders. Ethan Winters doet een luguber ogend Oost-Europees dorpje aan om zijn dochter te redden. Zodra hij zijn eerste stappen zet in dit besneeuwde dorpje, weet hij dat er iets niet in de haak is: al snel wordt hij aangevallen door uit de kluiten gewassen weerwolven. De omgevingen in de game volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Zo duurt het niet lang voordat Ethan in een Victoriaans kasteel terechtkomt, waar de gigantische vampier Lady Dimitrescu en haar bloedzuigende dochters de dienst uitmaken. Village combineert daarmee de actievolle schietactie uit Resident Evil 4 en 5 met de angstaanjagende horrortaferelen uit de klassieke games en het eerstepersoonsaanzicht uit Resident Evil 7. Dat levert een even kwalitatief hoogstaand als verfrissend Resident Evil-spel op, dat er op de PlayStation 5 en Xbox Series X ook nog eens verbluffend mooi uitziet. En razendsnel laadt, waardoor je nooit lang hoeft te wachten op het volgende schrikmoment… als je durft tenminste! Daarbij ontvangt iedereen die Resident Evil Village koopt later deze zomer toegang tot de multiplayergame Resident Evil Re:Verse, waarin je in iconische omgevingen uit de franchise met bekende gezichten het tegen elkaar opneemt. Dat is nog eens waar voor je geld!

 

De PS4-versie kan gratis worden geüpgraded naar de PS5-versie.

 
 
Screenshot van It Takes Two

88

#5It Takes Two

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar

De titel ‘It Takes Two’ mag je gerust letterlijk opvatten: voor dit spel zijn twee spelers vereist. Gelukkig heb je maar één exemplaar van de game nodig om toch met z’n tweeën dit unieke en bij tijden hilarische avontuur te ervaren. It Takes Two is een soort romcom in gamevorm; het draait om het ruziënde stel Cody en May, die door hun dochter in een stel kleine poppen worden getransformeerd en samen moeten werken om zich weer uit deze hachelijke situatie te redden. Ze verkennen onder andere hun eigen huis en tuin, en door hun formaat doet de game denken aan de klassieke comedy Honey, I Shrunk the Kids. Neem het op tegen gigantische insecten, balanceer op een uit de kluiten gewassen bowlingbal en werk vooral goed samen om dit unieke avontuur tot een goed einde te brengen. Eigenlijk is er qua games niets vergelijkbaars te vinden en daarom moét je It Takes Two een keer ervaren hebben. De grappige en spannende situaties houden je aan de buis gekluisterd en de manier waarop Cody en May met de hulp van jou en je medespeler met elkaar om leren gaan, verwarmt ieders hart.

 

De PS4-versie kan gratis worden geüpgraded naar de PS5-versie.

 
 
Screenshot van Yakuza Like a Dragon

86

#6Yakuza: Like a Dragon

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
De langlopende Yakuza-reeks krijgt op fenomenale wijze een tweede leven dankzij Yakuza: Like a Dragon. Maak kennis met Ichiban Kasuga, een onbelangrijk lid van een net zo onbelangrijke yakuza-familie in Tokio. Nadat hij jaren in de gevangenis heeft vertoefd uit loyaliteit richting zijn familie, komt hij er als vrij man achter dat hij dat zijn clan niet meer bestaat. Verken Japan om meer te leren over het lot van je familie en maak het nieuwe, dynamische RPG-systeem je meester. Wanneer je er eenmaal aan bent gewend, kun je je de Yakuza-games niet meer zonder de turn-based gevechten voorstellen! De game zit daarbij geheel volgens conform vol met de meest knotsgekke minigames, van karten door de straten van Yokohoma tot het spelen van klassieke Sega-games. Dus twijfel niet en ga meteen aan de slag met dit gigantische avontuur.

 

De PS4-versie kan gratis worden geüpgraded naar de PS5-versie. Let op: Save file kan niet worden overgezet van PS4 naar PS5 versie.

 
 
Screenshot van Sackboy: A Big Adventure

79

#7Sackboy: A Big Adventure

Genre: 3D-platformer
PEGI-Leeftijd: Vanaf 7 jaar

Het schattige poppetje uit de LittleBigPlanet-games heeft nu zijn eigen 3D-game waar je alleen of met vrienden doorheen kunt springen! In Craftworld leven de Sackpeople in vrede tot slechterik Vex de wereld over probeert te nemen. Samen met Sackboy steek je daar een stokje voor. Je baant je een weg door allerlei 3D-levels met de meest uiteenlopende uitdagingen. Dankzij verschillende items gooi je met een boemerang, hang je met een touw aan platforms of suis je zelfs met een jetpack door de lucht. Verken bergdorpjes, zompige jungles en zelfs futuristische steden. Levels uitspelen is maar de helft van de uitdaging: de echte doorzetter zoekt in elke wereld alle verzamelbare items, waaronder een grote diversiteit aan grappige pakjes voor Sackboy. Voordat je het weet loop je als sjamaan, piraat of zelfs Roodkapje rond! Op PlayStation 5 zijn de laadtijden daarbij zo kort dat je nauwelijks hoeft te wachten tussen al dat speelplezier.

 

De PS4-versie kan gratis worden geüpgraded naar de PS5-versie.

 
 
Screenshot van Nioh Collection

88

#8The Nioh Collection

Genre: Actie-rpg
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar

De twee Nioh-games bieden een unieke combinatie tussen de pijlsnelle actie waar Team Ninja (o.a. van Ninja Gaiden) bekend om staat, en de uitdaging van een gemiddelde Dark Souls-game. Dat maakt van Nioh en Nioh 2 spellen die voor de échte volhouders bestemd zijn. De games spelen zich af in Japan gedurende het Sengoku-tijdperk, waar je het niet alleen opneemt tegen ervaren krijgers, maar ook tegen de meest bizar ogende monsters. Dit totaalpakket bevat niet alleen beide games, maar ook alle grote uitbreidingen, waardoor je vele tientallen uren zoet bent met de Nioh Collection. Dankzij de kracht van de PlayStation 5 zien beide games er als nieuw uit en ben je nóg effectiever op het slagveld dankzij de soepele 120 frames per seconde. Ook de laadtijden zijn sterk verbeterd, waardoor je nooit lang hoeft te wachten op nog een kans om je samoeraikunsten te bewijzen wanneer je het onderspit hebt gedolven. Scherp dat zwaard alvast aan en maak je klaar voor de ultieme test van je gamerskills!

 
 
 
 
Screenshot van Assassin's Creed Valhalla

84

#9Assassin's Creed Valhalla

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar

De Assassin’s Creed-serie staat de laatste jaren garant voor tot de nok toe gevulde, gigantische open spelwerelden die je helemaal opslokken en niet meer loslaten tot je alle steden hebt verkent, elke Tempelier hebt gedood en je personage hebt uitgebouwd met alle dodelijk moves. Valhalla verplaatst de actie naar de tijd van de Vikingen, die vanuit Scandinavië allerlei landen in én buiten Europa aandeden om dorpen leeg te plunderen en de macht over te nemen. Als Eivor verlaat je de prachtige witte bergen van Noorwegen om voet te zetten aan Engeland. Daar meng je je in allerlei politieke intriges tussen legendarische Vikingen en Engelse koningen, val je talloze rustieke dorpjes aan, verken je mysterieuze grotten en galoppeer je over de vele groene, rollende heuvels die het land zo herkenbaar maken. Als je goed zoekt, kun je zelfs op de legendarische, bovennatuurlijke koninkrijken uit de verhalen van Vikingen stuiten… Zet maar gerust honderd uur apart voor dit epische avontuur! En als je hem dan toch speelt, dan het liefst op de een next-gen console zoals de PlayStation 5: de omgevingen ogen verbluffend mooi en gedetailleerd in 4K – je kunt zowat heel de spelwereld zien vanaf de hoge bergen! – en Eivor rent, springt en rolt een stuk soepeler op de nieuwe console.

 

De PS4-versie kan gratis worden geüpgraded naar de PS5-versie.

 
 
Screenshot van God of War

94

#10God of War

Genre: Actie
PEGI-leeftijd: Vanaf 18 jaar

De God van de oorlog ruilt de Griekse mythologie in voor een spannende Noors epos. Kratos is inmiddels een stuk ouder en probeert in gure wouden te overleven en ondertussen zijn zoon Atreus op te voeden. Wanneer Kratos’ vrouw sterft, is het tweetal van plan het as van haar lichaam vanaf de hoogste berg te verspreiden… maar die lange reis zit vol met gevaren en angstaanjagende monsters. Met het spectaculaire nieuwe camerastandpunt kijk je over de schouder van Kratos en doorklief je met je magische bijl de vele gigantische wezens die deze mythische wereld bevolken. Het geweld uit de vorige delen is nog altijd aanwezig, maar dankzij de realistische graphics wordt het nog spectaculairder beeld gebracht. Daarbij heb je nu een nobele missie: te allen tijde je zoon beschermen. Sterker nog; gedurende de game leer je hem de fijne kneepjes van het vak, waardoor hij meer dan eens Kratos uit de brand kan helpen!

De PS4-game heeft een gratis update gekregen waardoor je God of War op PlayStation 5 kunt spelen met een verbluffende 4K-resolutie en 60 frames per seconden. De game zag er al magnifiek uit op PS4, maar op PS5 is het nog indrukwekkender. Als je PlayStation Plus hebt, kan je God of War gratis downloaden via de PlayStation Plus Collection. Dat is pas een goede deal!

 
 
 
Screenshot van Astro's Playroom

83

#11Astro's Playroom

Genre: 3D-platformer
PEGI-Leeftijd: Vanaf 7 jaar

De driedimensionale platformer Astro’s Playroom, waarin je een schattig ogende robot bestuurt, speelt heerlijk soepel weg en zit vol met talloze kleine details die je gamershart opwarmen. De game is werkelijk één grote viering van decennia aan PlayStation-herinneringen. Niet alleen vind je onderweg allerlei oude PlayStation-consoles en -accessoires die je kunt verzamelen, in elke uithoek van de levels zijn ook robotjes te spotten die bekende gameseries uitbeelden. Van God of War en Horizon Zero Dawn tot Castlevania en Metal Gear Solid: het is haast een sport om alle referenties te vinden. Astro’s Playroom is daarbij de ideale showcase voor de DualSense-controller en de gevarieerde feedback die de controller kan geven via diverse trillingen. Het mooiste van dit alles is dat deze compacte maar liefdevolle ervaring je geen cent kost: het spel staat namelijk automatisch op elke PlayStation 5 geïnstalleerd!

 
 
Screenshot van Judgment

82

#12Judgment

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar

De studio achter de Yakuza-franchise slaat een nieuwe weg in met Judgment – een game die zich in hetzelfde universum als eerder genoemde spellen afspeelt, maar toch geheel uniek is. Waar de Yakuza-reeks zich bijvoorbeeld steeds meer op rpg-elementen richt, onder andere via turn-based gevechten, laat Judgment je in real-time knokken. Maar het grootste verschil is het uitgangspunt van de games: in Yakuza speel je een gangster, terwijl je in Judgment juist een detective bent. Rechercheur Takayuki Yagami onderzoekt diverse locaties waar een misdaad is gepleegd, onderzoekt aanwijzingen en zet zo nu en dan de achtervolging in om de dader te vangen. Als een ware geheim agent onderzoek je allerlei locaties, vermom je je om verdachten te volgen en breek je zo nu en dan zelfs in. Dankzij de Dragon Engine komt het moderne Tokio op fabuleuze wijze tot leven en worden gevechten spectaculair in beeld gebracht. Of je nou een grote Yakuza-fan bent of voor het eerst kennismaakt met dit universum: dit is hét moment om Judgment te spelen, want het vervolg is al aangekondigd en verschijnt later dit jaar!

 
 
 
Screenshot van Immortals Fenyx Rising

76

#13Immortals Fenyx Rising

Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Wat gebeurt er als Ubisoft de open werelden van games als Assassin’s Creed combineert met fantasievolle elementen? Dan krijg je Immortals: Fenyx Rising! Als de gevleugelde halfgod Fenyx moet je de Griekse goden redden van een vloek. In de praktijk verken je daarom een prachtige, kleurrijke open wereld, waar je de meest uiteenlopende avonturen beleeft en puzzels oplost. Het spel heeft best wat weg van Zelda: Breath of the Wild, waardoor avonturiers van het eerste uur zich hier meteen thuis zullen voelen. Gebruik je goddelijke krachten om mythologische helden en monsters te verslaan en suis door de lucht met je magische vleugels. Op de PlayStation 5 draait het spel in een schitterende 4K-resolutie, waardoor de schilderachtige graphics nog beter tot hun recht komen.

 

De PS4-versie kan gratis worden geüpgraded naar de PS5-versie.

 
Screenshot van DiRT 5

80

#14DiRT 5

Genre: Race
PEGI-Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Off-road racen was nog nooit zo gevarieerd als in Dirt 5, dat zowel voor nieuwkomers als fanatiekelingen de ultieme off-road ervaring biedt! Je bezoekt de gehele wereld en rijdt over allerlei soorten parkoers en oppervlakten, waaronder ijs, grind en natuurlijk modder. Scheur over een bevroren East River in New York of rij in Noorwegen terwijl boven je het noorderlicht een schitterend luchtspektakel vormt. Je kunt op de PlayStation 5 daarbij kiezen of je het spel in 4k speelt, of voor een uiterst soepele 120 framer per seconde gaat, zodat je preciezer dan ooit op het juiste moment de bocht in kunt gaan. Met zowel online als offline multiplayer en spannende dialogen van gamesterren Nolan North en Troy Baker ben je voorlopig wel even zoet met deze spectaculaire racer!

 

De PS4-versie kan gratis worden geüpgraded naar de PS5-versie.

 
 
Screenshot van Call of Duty Black Ops Cold War

76

#15Call of Duty Black Ops Cold War

 

Genre: Shooter
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar

De nieuwste Call of Duty-game is een direct vervolg op de allereerste Black Ops en daardoor een heerlijk nostalgisch ritje door de jaren ’80. De sfeer zit er meteen goed in met een eerste missie die begint in een oer-Hollands café, waarna een spectaculaire achtervolging over de Amsterdamse daken volgt. De actie was nog nooit zo gevarieerd, met missies die je in een helikopter boven de Vietnamese jungles plaatsen, je in een door Russen nagebouwde Amerikaanse stad laten knallen en je stiekem door de streng bewaakte straten van Oost-Berlijn laten sluipen. Natuurlijk wordt de spetterende campagne gecomplimenteerd door een uitgebreide multiplayer vol met modi en maps, én keert de geprezen Zombies-modus terug. De soepele framerate en nauwelijks bestaande laadtijden op de PlayStation 5 zorgen ervoor dat je nog nooit zo secuur en snel te werk kon gaan op het slagveld. En vergeet ook zeker de toegevoegde waarde van de DualSense-controller niet, waarmee elk geweer weer nét even anders aanvoelt.

 
 

Met bovenstaande games hoef je je voorlopig in ieder geval niet te vervelen op de PlayStation 5. En er komen natuurlijk alleen maar meer toffe spellen uit naarmate de tijd verstrijkt. Game on!

Gepubliceerd op: 05/03/2021
Laatste update:

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ