Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury

De twintig beste digitale games voor PS4

Misschien wist je het al, maar via het menu van de PlayStation 4 kun je met een druk op de knop de PlayStation Store bezoeken. Hierin staan letterlijk duizenden games – niet alleen spellen die je fysiek in de winkels kunt kopen, maar ook games die alleen digitaal verkrijgbaar zijn. Daar zitten echte pareltjes tussen en in dit artikel sommen we de beste digitale PS4-spellen voor je op! Deze games zijn bovendien allemaal te spelen op een PS5!

Je kunt in de PlayStation Store je rekening aan de winkel koppelen, maar het is net zo gemakkelijk en snel om PlayStation-tegoed via Game Mania te kopen. Je bepaalt zelf hoeveel tegoed je koopt en ontvangt dan meteen een e-mail met een code die je in de PlayStation Store in kunt wisselen. Je ontvangt zelfs Game Mania XP Coins, waardoor je met tegoed van Game Mania nog voordeliger uit bent ook. Met onderstaande spellen ga je je in ieder geval prima vermaken!

Undertale

92

Undertale

Genre: RPG
Prijs in PlayStation Store: €14,99

Undertale is met recht één van de voorvaders van de indiescène. De game verscheen al in 2015 en lag daarmee aan de bakermat van de toenemende populariteit van kleinere, digitale games die niet onderdoen voor de grote releases. De back-to-basics grafische stijl is een kwestie van smaak, maar de verslavende gameplay is dat niet. Je komt terecht in de Underground, een groot gebied onder het oppervlakte van de aarde waar je al strijdend tegen monsters weer zo snel mogelijk uit probeert te komen. Een uniek aspect van de game is dat je de monsters ook kunt laten leven, wat weer invloed heeft op het interessante verhaal dat is geïnspireerd op de klassieke Nintendo-franchise Earthbound.

Screenshot van Outer Wilds

Outer Wilds

Genre: Avontuur
Prijs in PlayStation Store: €23,99

Outer Wilds geeft je maar een verwaarloosbare 22 minuten om een heel zonnestelsel te verkennen! Geen nood: het spel is gelukkig een langer leven beschoren dan een krap halfuurtje. Na elke 22 minuten wordt het zonnestelsel namelijk vernietigd door een opzwellende zon… en begint het riedeltje weer van vooraf aan. Als een soort Groundhog Day in de ruimte probeer je meer te weten te komen over deze vreemde ‘loop’ en hem natuurlijk te doorbreken: er moet toch een manier zijn om het universum te redden? Bezoek de verschillende planeten en ontrafel zo steeds meer van het mysterie dat centraal staat in Outer Wilds. Dit is met recht een van de meest vreemde en unieke virtuele avonturen die je ooit zal beleven!

 

Avatar van Game Mania
Screenshot van Spelunky

90

Spelunky

Genre: Platform, roguelike
Prijs in PlayStation Store: €14,99

Nog zo’n moderne indieklassieker: gamers kunnen eigenlijk niet meer om Spelunky heen. Met een acrobatische grottenverkenner doorloop je mysterieuze tombes, op zoek naar schatten en dames in nood die je kunt redden. Gebruik je zweep om vijanden af te weren en rond te klauteren: Indiana Jones is er niets bij! Elke speelsessie begin je weer van vooraf aan en bezoek je verschillende random gegenereerde grotten, waardoor Spelunky in feite oneindig speelbaar is. De eerste paar keer zul je ongenadig hard falen tijdens je tocht naar het einde van de grot, maar de aanhouder wint en wordt een expert in het zo veilig mogelijk verkennen van de spannende omgevingen. En ben je na honderden uren verkennen toch uitgespeeld? Dan is inmiddels het net zo spannende vervolg, Spelunky 2, verkrijgbaar.

 
Screenshot van The Witness

87

The Witness

Genre: Puzzel
Prijs in PlayStation Store: Gratis tot 23 april

Omdat games in deze lijst voor het overgrote deel geen fysieke releases hebben gehad, is het soms makkelijk om er eentje te mis te lopen, maar laat dat alsjeblieft niet met The Witness gebeuren! Deze moderne adventure van de maker van Braid plaatst je op een schijnbaar onbewoond eiland, vol met mysterieuze gebouwen, weelderige tuinen en vooral heel veel lijnpuzzels. Het is nog een hele klus om deze puzzels, die je overal op schermen verspreid op het eiland tegenkomt, op te lossen: je moet goed naar de omgeving kijken om de uitkomsten te raden. Misschien geeft de schaduw van die boom wel een hint, of hoor je iets in de omgeving dat je op het juiste pad zet. Terwijl je de prachtige, kleurrijke spelwereld verkent, leert het spel je langzaam maar zeker de unieke ‘taal’ van deze puzzels en begin je de mysteries van het eiland te doorgronden. Soms zit je even goed vast op een puzzel, maar wanneer je eindelijk de oplossing vindt, voel je je des te slimmer. The Witness is uniek in zijn soort, maar als je toch een vergelijking moet trekken, combineer dan klassieke adventures als Myst met lijntjespuzzels en je komt een heel eind!

Screenshot van Kentucky Route Zero

88

Kentucky Route Zero

Genre: Avontuur
Prijs in PlayStation Store: €21,99

De eerste episode van de vijfdelige point ’n click-adventure Kentucky Route Zero verscheen al in 2013, maar pas in 2020 kwam de reeks op spectaculaire wijze ten einde. Het complete pakket vertelt een intrigerend verhaal over trucker Conway die tijdens de levering van een pakketje verdwaald raakt. Dit simpele gegeven is de basis voor een soms duizelingwekkend avontuur die je even vaak verward als aan het denken zet. Maar maak je niet druk dat je ergens vast komt te zitten: het spel kent geen gevechten of puzzels, maar wordt geheel door dialoog gedreven. Laat die dialogen nu net het sterkste punt van de game zijn! Dus hup, stap in die truck en plankgas naar de volgende mysterieuze locatie!

 
Screenshot van Hyper Light Drifter

80

Hyper Light Drifter

Genre: Actie
Prijs in PlayStation Store: €18,99

Verschillende aspecten van Hyper Light Drifter maken er een bijzondere ervaring van. De stijlvolle pixelgraphics bijvoorbeeld, die duidelijk geïnspireerd zijn door 8- en 16-bit games, of de fijne gameplay waarin de klassieke Zelda-games met Diablo worden gecombineerd. Het hoofdpersonage neemt het niet alleen op tegen allerlei monsters met zijn energiezwaard, hij heeft ook last van een mysterieuze ziekte. Dat heeft een diepere betekenis: de maker van Hyper Light Drifter lijdt aan een hartziekte, en daar liet hij zich overduidelijk door inspireren tijdens het maken van deze game. De geweldige atmosfeer en prachtige soundtrack leveren een totaalplaatje op waar je niet omheen kunt

 
Screenshot van What Remains Of Edith Finch

88

What Remains of Edith Finch

Genre: Avontuur
Prijs in PlayStation Store: €19,99

Edith keert na een lange tijd terug naar het huis van haar familie op het Orcas Island, vlakbij de staat Washington. Het huis staat nu echter leeg, en ze bezoekt de kamers van de verschillende familieleden om meer over hun dood te leren. Zo kom je langzaam maar zeker achter het lot van de familie en de mysterieuze vloek die over hen lijkt te heersen. Ook in deze game ben je niet aan het vechten of aan het puzzelen, maar neemt het narratief de overhand, met een bijzonder verhaal tot gevolg dat je niet onberoerd laat. Niet voor niets sleepte What Remains of Edith Finch prijs na prijs in de wacht en is het nog altijd een van de belangrijkste digitale releases op de PlayStation 4. Zakdoekjes bij de hand en spelen maar!

 
Screenshot van Firewatch

76

Firewatch

Genre: Avontuur
Prijs in PlayStation Store: €19,99

We willen niet in herhaling vallen, maar het moge duidelijk zijn dat digitale games een uitermate geschikte uitlaatklep zijn voor ontwikkelaars om hun emoties mee te uiten. Ook Firewatch laat je niet talloze gevechten aangaan, maar de diepste uithoeken van je emotionele intelligente verkennen. De game draait om een boswachter genaamd Henry, die moet controleren of er geen brand uitbreekt in een nationaal bosgebied in de Verenigde Staten. Terwijl hij – en dus jij als speler – het gebied verkent, probeert hij om te gaan met het feit dat zijn vrouw leidt aan dementie. Via een walkietalkie staat hij in contact met zijn collega Delilah. Samen komen ze op het spoor van een mysterie, en geloof ons dat je niet wil stoppen met spelen voordat je dat mysterie hebt opgelost!

 
Screenshot van Abzu

78

Abzû

Genre: Avontuur
Prijs in PlayStation Store: Gratis tot 23 april

Abzû is een kunstzinnig ogend avontuur in een vergelijkbare stijl als de moderne klassieker Journey. In plaats van dat je je een weg door de woestijn baant, verken je in Abzû een prachtige onderwaterwereld. Duik in rustieke meertjes, duistere grotten en zwem langs eeuwenoude ruïnes terwijl je het natuurlijke leven in deze waterlichamen weer terugbrengt. In een middag of avondje heb je dit lineaire spel wel doorlopen (of moeten we zeggen: doorzwommen?), maar door de prachtige graphics en rustgevende gameplay is het absoluut de moeite van de aankoop waard. Heb je genoten van games als Journey en Flower, dan is dit je volgende topper!

 
Screenshot van Spiritfarer

82

Spiritfarer

Genre: Actie, simulatie
Prijs in PlayStation Store: €24,99

Spiritfarer was een van de grote verrassingen van 2020. De unieke gameplay helpt daar zeker aan mee: spelers zijn de kapitein van een schip met daarop een dorpje. Aan jou de taak om de constant nieuwe inwoners van dit dorpje op het schip naar het hiernamaals te varen. De boot vaart namelijk op rivier de Styx, volgens mythologieën de revier die overledenen naar het hiernamaals brengt! Je gaat je al snel hechten aan de verschillende dieren, elk met hun eigen karakter, dialogen en unieke personagetrekken. Tegelijkertijd weet je ook dat het uiteindelijk de bedoeling is om afscheid van ze te nemen. De tweestrijd die dit in je teweeg brengt, gecombineerd met de charmante presentatie van de game, leveren een hele speciale ervaring op.

 
 

PlayStation-tegoed Direct in je mailbox!

 
Screenshot van Journey

Journey

Genre: Avontuur
Prijs in PlayStation Store: €14,99

Journey is al een oudere titel in vergelijking met de andere games die we in dit artikel zullen bespreken, maar het toont meteen de kracht van dit pareltje. Journey mag binnenkort namelijk al zeven kaarsjes uitblazen op de taart. In de game bestuur je een figuur in een rood gewaad en heb je één simpel doel: bereik de berg in de verte.

Op weg naar de berg kan je lopen door een eindeloze woestijn, die doorbroken wordt door mysterieuze ruïnes. Wil je even je voeten wat rust gunnen, dan heb je ook de mogelijkheid om korte stukjes te zweven met je magische sjaal. Daarnaast kan het figuurtje zingen om objecten tot leven te laten komen en puzzels op te lossen, om uiteindelijk die ene berg te bereiken. Het duurt ongeveer drie uur om het avontuur van Journey te doorlopen, maar zelfs zeven jaar na dato blijft het een magische ervaring die je niet mag missen.

 
Screenshot van Hellblade: Senua's Sacrifice

81

Hellblade: Senua's Sacrifice

Genre: Actie
Prijs in PlayStation Store: €29,99

Mentale ziektes en schizofrenie zijn thema’s die we niet vaak tegenkomen in games, op Suda51’s Killer7 na. Logisch, want je start een game op om lekker te ontsnappen aan de drukte van het echte leven, niet om er keihard mee geconfronteerd te worden. Maar sluit je ogen niet voor altijd, want straks mis je Hellblade – Senua’s Sacrifice, een game die het verdient om gespeeld te worden.

Zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen raden stap je in Hellblade in de stoute schoenen van Senua, een Pictische krijger die zich een weg baant naar de Noorse versie van de hel om haar geliefde terug te halen. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is worstelt Senua met stemmen in haar hoofd en zijn de effecten daarvan goed te voelen, ontwikkelaar Ninja Theory heeft dan ook samengewerkt met neuropsychologen om spelers zich zo rot mogelijk te laten voelen. Gelukkig worden de heftige stukken afgewisseld met puzzels en ijzersterke, snoeiharde hack-and-slash-gevechten met misvormde Noorse krijgers uit de onderwereld. Geloof ons maar, Hellblade – Senua’s Sacrifice is echt een game die je wil spelen. We kunnen alleen niet garanderen dat je na het spelen een goede nachtrust krijgt.

 
Screenshot van 11-11 Memories Retold

11-11 Memories Retold

Genre: Avontuur
Prijs in PlayStation Store: €24,99

De Eerste Wereldoorlog is al meer dan honderd jaar geleden geëindigd, maar nog steeds spreekt de oorlog tot onze verbeelding en blijven we erdoor gefascineerd. Om het honderdjarige jubileum te ‘vieren’ hebben studio Aardman en ontwikkelaar DigixArt de handen ineen geslagen en het emotionele 11-11 Memories Retold gemaakt, dat twee kanten van de oorlog laat zien.

In Memories Retold maken we kennis met de jonge Canadese fotograaf Harry (ingesproken door Elijah Wood), die besluit oorlogsfotograaf te worden aan het Europese front. Dezelfde dag komt de Duitse techneut Kurt erachter dat zijn zoon wordt vermist aan het front en gaat in dienst op zoek naar zijn zoon. De paden van de twee personages kruisen elkaar al snel en vertellen een sterk verhaal over de gevolgen van oorlog en wat er in zo’n situatie overblijft van menselijkheid. Het verhaal eindigt op 11 november 1918, de dag dat de oorlog tot zijn einde komt en Kurt en Harry voor de beslissing van hun leven staan. Heb je zin in een meeslepend en volwassen verhaal in een gelikt jasje, dan mag je 11-11 Memories Retold niet missen.

 
Screenshot van Inside

91

INSIDE

Genre: Avontuur
Prijs in PlayStation Store: €19,99

Ontwikkelaar Playdead is goed in het maken van games waarin een kleine jongen zich een weg moet banen door een depressief-makende wereld. Dat liet het bedrijf in 2010 al zien met het geweldige Limbo en het trucje heeft ze succesvol herhaald met Inside.

Net zoals Limbo is de wereld van Inside voor het grootste gedeelte ontdaan van kleur en worden je ogen getrakteerd op een grijs kleurenpalet, met af en toe de realisatie dat je niet kleurenblind bent geworden. Het doel is om het jongetje veilig door 2.5-dimensionale levels heen te loodsen die bezaaid zijn met puzzels, obstakels en vijanden. Als je faalt in die taak, dan sterft het jongetje over het algemeen een gruwelijk lot, zoals het vallen van een grote hoogte, uit elkaar worden gereten door honden, vernietigd worden door beveiligingsmachines of door simpelweg opgeblazen te worden. Waar een dystopisch regime wel niet goed voor is. Inside weet een heerlijk beklemmend sfeertje neer te zetten en mixt dat met zeer sterke gameplay die je uitdaagt om je hersens aan het werk te laten zetten. Een titel die geen enkel platform-liefhebber mag missen.

 
Screenshot van Hotline Miami 2

75

Hotline Miami 2: Wrong Number

Genre: Actie
Prijs in PlayStation Store: €14,99

Wie zegt dat de jaren 80 helemaal uit de mode zijn heeft het ongelofelijk mis, want de 80’s zijn springlevend in Hotline Miami 2: Wrong Number. Maar laat je niet misleiden door de felle kleuren, neon-lichten en stijlvolle maatpakken van het tijdperk, want de game is zo geweldadig als het maar kan zijn en spuit met bloed alsof het een fles Heinz tomatenketchup is.

In Hotline Miami 2 neem je dertien verschillende karakters onder de knoppen die je van bovenaf ziet. Net zoals het origineel speelt de game zich af tijdens een oorlog tussen verschillende mafia-organisaties, bendes en ander crimineel tuig. Het is dan ook niet verrassend dat al snel de kogels om je oren vliegen en de enige manier om te overleven het sneller uitschakelen van je tegenstanders is. Maar dat is niet zo makkelijk als het klinkt, want Hotline Miami 2 is een moeilijke game en je zult vaak doodgaan. Des te meer reden om de volgende keer je vijanden nog gruwelijker van het leven te beroven en de muren rood te verven. Roze is zo passé.

 
Screenshot van Shovel Knight: Treasure Trove

91

Shovel Knight: Treasure Trove

Genre: Platform
Prijs in PlayStation Store: €24,99

Als je denkt aan het ultieme wapen van een ridder, dan denk je al snel aan een zwaard, bijl, hellebaard of misschien wel een goededag. Waar je absoluut niet aan denkt, en als je dat wel doet verklaren we je voor gek, is een schep. Maar als het aan Shovel Knight ligt, dan zal de klassieke ridder, gehuld in een harnas, nooit meer naar buiten gaan zonder schep.

In Shovel Knight speel je met de gelijknamige ridder, die zijn metgezel Shield Knight wil redden uit de klauwen van de Enchantress in de Tower of Fate. Gewapend met zijn trouwe schep gaat hij de gevaren van de toren te lijf in 2D-levels. Om bij de Enchantress te komen moet Shovel Knight ook de Order of No Quarter verslaan, een groep ridders die trouw heeft gezworen aan de duivelse tovenares en die de rol van eindbazen vervult in de game. Shovel Knight leent daarnaast een paar elementen uit Dark Souls.  Zo is de game behoorlijk moeilijk, want wanneer je doodgaat verlies je een gedeelte van je opgegraven schatten en kan je die ophalen op het punt waar je bent doodgegaan. Dus wie op zoek is naar een uitdaging en een leven toegewijd aan de schep is bij Shovel Knight aan het goede adres.

 
Screenshot van Stardew Valley

86

Stardew Valley

Genre: Simulatie
Prijs in PlayStation Store: €13,99

Al dat geweld en drukte in games kan nogal op de zenuwen werken. Er is vaak geen moment om even te ontspannen of tot rust te komen. Gelukkig is er nu Stardew Valley om het geweld, bloed, explosies en geschreeuw van andere games achter je te laten.

Wanneer je grootvader komt te overlijden erf je een boederij in Stardew Valley en is het aan jou de taak om je laarzen aan te trekken en een boederij te runnen. Van zonsopkomst tot zonsondergang kan je gewassen verbouwen en het vee verzorgen, maar eerst is het de bedoeling om de boederij te ontdoen van rotsen, onkruid en andere obstakels die geen plaats hebben op een boerenparadijs. Al snel verandert Stardew Valley van een ontspannende activiteit in een ware verslaving en kan je niet wachten om nieuwe gewassen te verbouwen, te vissen, grondstoffen uit de grond te halen of andere taken te verrichten op jouw stukje grond.

 
Screenshot van 
Celeste

91

Celeste

Genre: Platform
Prijs in PlayStation Store: €19,99

Toen de eerste 3D-games op de markt verschenen werd het 2D platform-genre al snel begraven en vergeten. Hoe kan een game met minder dimensies beter zijn dan een volwaardige 3D-game met alle mogelijkheden? Gelukkig zijn we sinds een paar jaar geleden van dat denkbeeld afgestapt en is er aantal geweldige pure 2D platform-titels ontwikkeld, waaronder Celeste.

In Celeste speel je als Madeline, die dolgraag de berg Celeste wil beklimmen om de top te bereiken, ondanks de vele mensen die haar dat afraden. Het beklimmen van de berg is namelijk levensgevaarlijk en kent vele obstakels. Madeline kan bovendien alleen rennen, springen en in de lucht een dash uitvoeren om net iets verder te komen. Voor de rest heeft ze geen rugzak vol trucjes om de berg te slim af te zijn. Naast uitdagende gameplay vertelt Celeste ook een intrigerend verhaal over tegenslag, woede, angst en het overwinnen van die angsten. Het is dan ook geen raadsel dat Celeste is overladen met prijzen en een niet te missen indie titel voor de PlayStation 4 is.

 
Screenshot van 
Dead Cells

Dead Cells

Genre: Actie
Prijs in PlayStation Store: €24,99

Wanneer worden elementen van een game niet meer het ‘kopiëren’ van een bepaalde titel maar een genre op zichzelf? Neem bijvoorbeeld Dark Souls, dat de inspiratie vormt voor een hele reeks andere games, waarbij doodgaan en het daarbij kwijtraken van je voortgang een intregaal onderdeel is van de games. Ook Dead Cells valt daar onder, maar voegt zoveel meer toe dat je het moeilijk nog een kopie kan noemen.

Het karakter dat centraal staat in Dead Cells is een massa cellen dat een levenloos lichaam heeft overgenomen. Met het lichaam, genaam de Prisoner, doorzoek je kerkers op een eiland en kom je voor een heel leger aan vijanden te staan, die stuk voor stuk een uitdaging zijn om voorbij te komen. Door het verslaan van bazen vergaar je steeds meer wapens, krachten en vaardigheden. Tevens ontgrendel je manieren om voorbij obstakels te komen en het eiland verder te verkennen. Maar wanneer je het loodje legt, en dat zal vaak gebeuren, dan kom je terug bij het begin van de kerker en raak je een gedeelte van je voortgang kwijt. Niet alleen dat, het eiland verandert ook van vorm, waardoor geen enkel level hetzelfde zal zijn. Dead Cells is een geweldige game die uitdaging en progressie mixt met een briljant vechtsysteem en een prachtige vormgeving. Wat ons betreft is de game dan ook dé indie titel die je gespeeld moet hebben op de PlayStation 4, als je de uitdaging aan kan tenminste.

 
Screenshot van 
Disco Elysium

80

Disco Elysium

Genre: Avontuur
Prijs in PlayStation Store: €39,99

Dit spel mag je echt niet missen. Het won namelijk meerdere Game of the Year-prijzen, vanwege het geweldige schrijfwerk en ongekende keuzevrijheid.

In Disco Elysium kruip je in de huid van een detective die aan geheugenverlies lijdt. Samen met hem probeer je te achterhalen hoe zijn leven en persoonlijkheid eruit ziet, terwijl hij ook nog eens een moordmysterie op moet lossen in een door oorlog verscheurde stad. De vele scherpe dialogen zijn het absolute hoogtepunt van dit spel en zorgen voor een hoop hilarische en tegelijk macabere situaties. Alleen voor volwassen spelers!

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg pareltjes te vinden in de PlayStation Store die het spelen waard zijn, die na een aanschaf van een PlayStation Store-tegoedkaart direct naar jouw PS4 of PS5 gedownload kunnen worden! Beroof jezelf niet van deze unieke ervaringen, misschien houd je er een nieuwe favoriete game aan over!

Koop je digitale tegoeden bij Game Mania en profiteer van unieke voordelen!


Ontvang Game Mania XP Coins voor je aankopen

Code direct zichtbaar in je account en mailbox

 

Gepubliceerd op: 14/04/2021
Laatste update:

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania