Apex Legends Artwork
Apex Legends Artwork

Apex Legends is leuker dan ooit

Waarom het nooit te laat is om aan de battle royale-shooter te beginnen

Dik twee jaar geleden bracht Respawn Entertainment, de studio achter Titanfall, de battle royale-shooter Apex Legends uit. De game heeft inmiddels meer dan 70 miljoen spelers en is in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Of je nou nog nooit aan het spel bent begonnen of al ruim en breed bent gestopt: dit is hét moment om (weer) aan de slag te gaan. Maak kennis met het Apex Legends van 2021!

Video URL:
Currently supported:

Zo werkt Apex Legends

In concept heeft Apex Legends veel weg van andere bekende battle royale-games zoals Fortnite en Call of Duty: Warzone. Twintig squads van drie spelers of dertig squads van twee spelers landen in een afgebakend gebied en moeten wapens en items oppakken om vervolgens de andere teams te elimineren. Ondertussen krimpt het speelgebied van het eiland steeds meer, waardoor constant in beweging blijven een vereiste is. Het team dat als laatste overblijft, heeft natuurlijk gewonnen.

Als winnaar ontvang je logischerwijs het meeste in-game geld, waarmee je weer allerlei extra’s kunt ontgrendelen, zoals verschillende kleuren voor je wapens of nieuwe outfits. Met een Battle Pass – die voor elk seizoen los beschikbaar komt – kun je met de ervaringspunten die je opdoet wanneer je uitdagingen voltooit daarnaast ook meer extra’s ontgrendelen.

Apex Legends - Octane Adrenaline

Dit maakt Apex Legends uniek

Apex Legends heeft echter ook een aantal unieke eigenschappen waarmee het spel zich duidelijk onderscheidt van genregenoten. Zo ben je in de game een stuk flexibeler dan in andere battle royale-spellen. Dit komt omdat je onder andere met ziplines door levels heen zoeft, over hellingen glijdt en sinds een recente update zelfs stukjes over muren kunt rennen – vergelijkbaar met Titanfall. Sowieso implementeert Respawn regelmatig elementen uit die geprezen shooter in deze game, waaronder speciale moves en wapens.

Eén van de belangrijkste verschillen is dat Apex Legends veel wegheeft van een hero-shooter: er zijn verschillende personages om uit te kiezen die elk een uniek karakter en hun eigen specialiteiten hebben. Elk seizoen wordt er een nieuw personage beschikbaar gesteld, waardoor de teller inmiddels op zestien staat. Deze nieuwe personages kunnen met echt geld gekocht worden (door je geld in te wisselen voor Apex Coins), maar ook gewoon door de game te spelen. Door vaak te winnen of levels omhoog te gaan, verkrijg je Legend Tokens, waar de nieuwe ‘Legends’ – oftewel personages – mee ontgrendeld worden.

Apex Coins kun je trouwens ook via de website van Game Mania aanschaffen. Je ontvangt die niet alleen meteen in je mailbox, je spaart er ook Game Mania XP-coins over waarmee je korting krijgt op diverse games!

Avatar van Game Mania
Game Mania HQ

Nieuwe Legends en maps

Apex Legends is inmiddels al ruim twee jaar uit. Ontwikkelaar Respawn Entertainment houdt goed de vinger aan de pols wat betreft balans en feedback van spelers. Daardoor worden er constant aanpassingen gemaakt aan hoe krachtig wapens en personages zijn en gaan ook complete maps op de schop. Daarnaast brengt elk nieuw seizoen – we zitten inmiddels in seizoen acht – ook vele grote veranderingen met zich mee, van compleet nieuwe gebieden en nieuwe spelmodi tot nieuwe personages en items.

Eén van de grootste veranderingen is zoals gezegd de toevoeging van nieuwe Legends. Apex Legends telde er op lancering zes, maar inmiddels zijn er tien nieuwe personages verkrijgbaar die met Legend Tokens te ontgrendelen zijn. Elk personage heeft zo zijn eigen sterke en zwakke punten, waardoor spelers al snel een favoriet hebben. Aangezien elke squad alleen uit verschillende personages mag bestaan, vervullen spelers vaak een unieke rol binnen het spel, van aanvallen tot verdedigen. Onder de nieuwe personages vallen bijvoorbeeld de psychopaat Fuse, de gun-modder Rampart, de dief Loba en de hacker Crypto.

De game begon met de map Kings Canyon, dat de afgelopen jaren al vele veranderingen is ondergaan. In het derde seizoen werd World’s Edge daar aan toegevoegd en in het zevende seizoen volgde Olympus, een hectisch gebied dat al snel tot een van de favorieten van spelers uitgroeide. Elk seizoen telt maar twee maps – bij ieder nieuw seizoen valt één van de maps tijdelijk af en keert die in het seizoen daarop – vaak met de nodige aanpassingen – terug. Waar je in bijvoorbeeld Fortnite altijd op één map speelt die per seizoen verandert, biedt Apex Legends met dit systeem de nodige variatie.

Apex Legends Season 8 - New Legend: FUSE
Apex Legends Season 8 - Crash Site

Evo Shields, voertuigen en evenementen

Eén van de belangrijkste toevoegingen die van invloed is geweest op de gameplay van Apex Legends, is de Evo Shield. Dit schild is aan het begin van een potje niet bepaald krachtig, maar door tegenstanders raak te schieten wordt hij steeds sterker, waardoor het loont om je verstopplek te verlaten en er op uit te trekken. Het is inmiddels ook mogelijk om tijdens het spelen materialen te verzamelen, die in Replicator-stations kunnen worden gebruikt om nieuwe ammunitie en items te craften. Dat is wel behoorlijk spannend: het duurt tien seconden om iets te craften en nabijgelegen tegenstanders worden verwittigd dat iemand het station gebruikt. Sinds seizoen zeven bevat de game ook voertuigen in de vorm van de Trident. Wanneer je squad in dit voertuig zit, ben je heel kwetsbaar voor aanvallen van tegenstanders, maar je kunt je wél snel uit de voeten maken.

En dan zijn er nog diverse nieuwe modi die vaak via kortstondige evenementen aan Apex Legends worden toegevoegd. Bijna elke maand worden er wel één of twee tijdelijke evenementen georganiseerd, die allerlei nieuwe modi bevatten waarmee de spelregels worden veranderd. Denk bijvoorbeeld aan een modus waarbij je meteen aan het begin al een volledige load-out hebt, of een modus waarin gestorven spelers als ‘Shadows’ nog mee kunnen doen aan een potje – ze kunnen hun unieke aanvallen dan niet meer gebruiken, maar zijn wel sneller en hebben krachtigere mêlee-aanvallen!

Video URL:
Currently supported:

Verhalende content

Battle royale- en hero-shooters hebben vaak niet of nauwelijks een verhaal. Dat is zonde, want al die interessante personages smeken erom om uitgediept te worden! Waarom werken bepaalde personages samen en wat brengt al die veranderingen in de spelwereld nou teweeg? Sinds het vijfde seizoen van Apex Legends bevat ieder seizoen dan ook een verhaal, waarmee diepgang wordt gegeven aan het speluniversum. Elke week ontgrendelen spelers via zogenaamde ‘Quests’ nieuwe stripverhalen – gemaakt door Dark Horse Comics – waarin meer diepgang wordt gegeven aan de huidige gebeurtenissen binnen het spel. Dat ziet er ook nog eens erg leuk uit.

Apex Legends - Lifeline

Tijd om te knallen!

Bovenstaande elementen die de afgelopen jaren aan Apex Legends zijn toegevoegd, beslaan nog maar het topje van de ijsberg. Vergeleken met twee jaar geleden is dit eigenlijk een volkomen andere game, die zeker nog eens het proberen waard is. Maar ook als je nooit aan de battle royale-shooter bent begonnen, is het de moeite waard om alsnog in te stappen. Dat kun je doen op pc via Steam of EA Origin, of op PlayStation 4 of Xbox One. Je kunt de consoleversie ook via backward compatibility op PlayStation 5 of Xbox Series X en S spelen. Daarnaast moet er later dit jaar een flinke upgrade voor de nieuwe consoles uitkomen waardoor het spel nog beter oogt en draait. En sinds begin maart is Apex Legends ook verkrijgbaar via de Nintendo Switch eShop – je hebt dus echt geen excuus meer om je niet in dit geweldige spel te storten!

Gepubliceerd op: 19/03/2021
Laatste update: 19

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ