Alles over de PlayStation VR2: de volgende generatie van Sony’s vr-technologie
Niet alleen op pc kun je de indrukwekkende technologische hoogstandjes van virtual reality ervaren; ook op PlayStation 4 is vr een reële optie dankzij PlayStation VR. Hoewel je deze headset ook op de PlayStation 5 kunt gebruiken voor PS4-games met vr-ondersteuning, verdient zo’n krachtige console natuurlijk ook een unieke vr-headset die is uitgerust met de nieuwste snufjes. Gelukkig werkt Sony al geruime tijd aan de PlayStation VR2. De hoogste tijd dus om eens uiteen te zetten wat ons allemaal te wachten staat!
Een helm opzetten en jezelf ín de spelwereld wanen: het is bijna onwerkelijk dat het kan. Als je opgegroeid bent in de jaren 90 of begin jaren 00, zul je virtual reality misschien wel voor altijd associëren met futuristische sciencefictionverhalen. Toch is het de laatste jaren pure realiteit en is er vooral voor pc-gamers een ruime keuze aan (al dan niet betaalbare) vr-helmen. Op consoles is Sony de absolute koploper op dit innovatieve gebied dankzij de PlayStation VR, een zeer verdienstelijke accessoire voor de PS4 die inmiddels al wel wat verouderd is. Daarom kijken we zo reikhalzend uit naar de PlayStation VR2, die specifiek voor de PlayStation 5 wordt ontwikkeld.
De PlayStation VR2-helm
Virtual reality begint natuurlijk met de helm zelf. Het eerste wat opvalt als we de PlayStation VR2 met zijn voorganger vergelijken, is dat Sony van een zwarte naar een witte kleur is gegaan – al zijn er nog wel zwarte accenten te zien. Dit past natuurlijk ook beter bij het design van de PlayStation 5 zelf. Aangezien je uren met de helm op je hoofd zit, is het stijlvolle uiterlijk niet onbelangrijk.
Bij het aansluiten van de headset op de PS5 wordt de volgende verbetering merkbaar: je kunt hem met één usb-kabel via de voorkant van de console aansluiten. De eerste PSVR-headset moest met meerdere kabels aan een apart kastje aangesloten worden, die vervolgens weer aan de PS4 gekoppeld moest worden. Dat was nogal een gedoe. Gamen met de PSVR2 is straks dus een stuk makkelijker en gebruikersvriendelijker.
De PSVR2-helm kan tijdens het spelen subtiele vibraties doorgeven, zodat intense momenten in games nog realistischer aanvoelen. Een ingebouwd motortje in de headset geeft je nog meer het idee dat je écht meemaakt wat er in de game gebeurt of dat objecten vlak langs je heen vliegen. De Tempest 3D-audiotech die hoorbaar is zorgt er daarnaast voor dat geluid uit de correcte richting komt. Bepaal de positie van aankomende vijanden of hoor een personage in je oor fluisteren: met PSVR2 wordt de illusie nooit gebroken.
Ingebouwde camera’s
Voor het gebruik van de PSVR heb je een PlayStation-camera nodig, zodat bijgehouden kon worden welke richting je je hoofd (en dus de headset) op beweegt. Dat is niet het geval bij de PlayStation VR2. Deze headset heeft namelijk ingebouwde vier camera’s voor een techniek genaamd ‘inside-out-tracking’. Kortgezegd betekent dit dat de camera’s op de headset zelf weten waar je in de game naar kijkt en waar de bijbehorende controllers in de ruimte zijn – een externe camera is dus niet nodig.
Aan de binnenkant van de headset zitten ook camera’s die je ogen in de gaten houden. Op die manier kun je met je ogen een game besturen. Ook wordt er een techniek genaamd ‘foveated rendering’ gebruikt, waarbij de plek waar je ogen precies naar kijken het meest gedetailleerd zijn. Dit moet een nog realistischere ervaring bieden.
Mooiere beelden
Games zien er op de PSVR2 logischerwijs ook beter uit – niet alleen door de krachtigere PlayStation 5, maar ook door verbeterde techniek in de helm zelf. Zo is er een hogere resolutie: 2000 bij 2040 pixels per oog, ten opzichte van de eerste PSVR die 960 bij 1080 pixels per oog bood. Er zit dus een 4k-scherm in de PSVR2. Net als in de eerste helm, gaat het om een oledscherm, wat voor de scherpste beelden moet zorgen. Het blikveld is met 10 graden verbreed naar 110 graden, zodat je ogen nog meer ondergedompeld worden in een virtuele wereld.
De PlayStation VR2 Sense-controllers
Waar de eerste PSVR soms de Move-controllers en soms een DualShock-controller gebruikt om de game te besturen, daar wordt de PlayStation VR2 geleverd met gloednieuwe controllers: de PlayStation VR2 Sense. Beide controllers hebben actieknoppen, een analoge stick en een uniek bolvorming ontwerp waardoor ze ultieme bewegingsvrijheid in games geven. Net als in de DualSense-controller zit er in de VR2 Sense-controller haptische feedback voor realistische trillingen en adaptieve triggers voor de juiste hoeveelheid weerstand wanneer je bijvoorbeeld een geweer afschiet. Tot slot zit er ook vingerdetectie over de behuizing van de controller, waardoor je nog natuurlijke bewegingen in games maakt. De PlayStation VR2 Sense-controllers zijn samen met de helm zelf je gereedschappen om je in talloze fantasievolle werelden te wanen.
De games voor PlayStation VR2
Er is op moment van schrijven één game aangekondigd voor de PlayStation VR2: Horizon Call of the Mountain. Deze game speelt zich af in het fantasievolle universum van Horizon Zero Dawn en Forbidden West, en wordt door het Nederlandse Guerrilla Games in samenwerking met Firesprite Games ontwikkeld. In een korte trailer is te zien hoe je tussen de poten van een indrukwekkende Tallneck doorvaart. Ook bekend is dat je in de huid kruipt van een nieuw personage en een aantal bekende gezichten – waaronder Aloy – tegen het lijf gaat lopen. Met de geweldig ogende robotdino’s uit deze franchise kan het in ieder geval niet anders dat Horizon Call of the Mountain een waar paradepaardje voor de nieuwe headset wordt.
Andere games zijn nog niet aangekondigd, maar met een beetje fantasie kunnen we ons een indrukwekkende line-up voorstellen. Er is bijvoorbeeld een grote kans dat er aan een nieuwe Astro Bot gewerkt wordt: Astro Bot Rescue Mission was immers ook een hit op de oorspronkelijke PSVR en elke PlayStation 5 wordt met Astro’s Playroom geleverd om nieuwe eigenaren bekend te maken met de techniek achter de console en DualSense-controller. Wie kan er dus beter als mascotte voor de PSVR2 functioneren als deze schattige platformheld?
Ook zou het ons verbazen als Sony niet diverse andere grote franchises gaat inzetten om van PlayStation VR2 een nog groter succes te maken. Paradepaardjes als God of War, Uncharted, The Last of Us en Ghost of Tsushima bieden allen indrukwekkende spelwerelden die geweldig dienst zouden kunnen doen als setting voor een doldwaze vr-achtbaan. Natuurlijk kunnen bestaande games ook geüpdatet worden met vr-ondersteuning: Gran Turismo 7 zou de perfecte kandidaat zijn.
En wat te denken van indrukwekkende virtualrealitygames die op pc beschikbaar zijn, maar nooit naar PSVR zijn gekomen omdat de PS4 daar niet krachtig genoeg voor was? Het zou bijvoorbeeld een geweldige zet voor zowel Valve als Sony zijn om het geprezen Half-Life Alyx naar PSVR2 te brengen. Deze prequel op het Half-Life 2is een van de beste vr-games ooit gemaakt en kan vriend en vijand overtuigen van deze speciale technologie. Hoewel we dus nog maar weinig van de line-up weten, is er enorm veel potentie.
Wil je nu al VR ontdekken op je PlayStation? Dat kan!
Gepubliceerd op: 17/03/2022
Laatste update: 17/03/2022