nintendo switch sports screenshot soccer
nintendo switch sports screenshot soccer

Nintendo Switch Sports is de terugkeer van Nintendo’s geliefde sportreeks

Je kon in de tweede helft van de jaren 00 nauwelijks een woonkamer, sportkantine of bejaardentehuis binnenlopen zonder mensen te zien zwiepen met een hoekige, witte afstandsbediening. Ze speelden op de Wii, en negen van de tien keer werd specifiek het sportieve spel Wii Sports gespeeld. Dit voorjaar keert de rage terug in de vorm van Nintendo Switch Sports.

Met de Wii – en in het bijzonder Wii Sports – had Nintendo een onmiskenbaar succesverhaal te pakken. De console deed echt iets nieuws dankzij de unieke, bewegingsgevoelige controller. Niet alleen kwam de Wii uit met een gloednieuwe Zelda, elk exemplaar van de console werd in het Westen ook nog eens standaard geleverd met Wii Sports. Dat bleek een geniale zet van het Japanse bedrijf.

Het spel maakte immers meteen duidelijk wat er allemaal mogelijk was met de unieke ‘Wii-mote’: bewegingen die je met je hand of arm maakte, vertaalden zich vrij letterlijk naar de sport die op het beeldscherm werd uitgebeeld! Zo sloeg je op geheel natuurlijke wijze een virtuele tennisbal naar de overkant, gooide je een strike op de bowlingbaan of genoot je in alle rust van een potje golfen. Vergeleken met de knoppen op een traditionele controller, die voor mensen die nooit een game hebben aangeraakt toch behoorlijk intimiderend kunnen zijn, was Wii Sports voor iedereen meteen duidelijk.

wii senioren

Dat zorgde er dan ook voor dat zowel de console als het spel uitgroeiden tot een ware rage. Zelfs opa’s en oma’s, die nog nooit van hun leven een game hadden gespeeld, hadden thuis plots een Wii staan. Op televisie en YouTube werd er ook massaal over gepraat. Het idee achter Wii Sports is zo eenvoudig, maar door de kwalitatief hoogstaande uitvoering won het met het grootste gemak ieders hart. Het vervolg, Wii Sports Resort, was misschien niet net zo’n wereldwijd fenomeen, maar voegde wel veel nieuwe sporten toe en maakte dankzij een nieuwe accessoire voor de Wii-controller, de Motion Plus adapter, ook nog eens veel nauwkeurige bewegingen mogelijk.

Nintendo Switch Sports

Vanaf 29 april keren de hoogtijdagen van de bewegingsgevoelige virtuele sporten terug, want dan is dan eindelijk het nieuwste deel in de reeks verkrijgbaar op de Switch: Nintendo Switch Sports. De Joy-Cons van de Switch bevatten immers soortgelijke, gyroscopische technologie als de Wii-controller, dus ook op de Switch kan naar lieve lust gesport worden.

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe game zijn de scherpe, kleurrijke graphics, die de sporten meer dan ooit tot leven toveren. Ook het dorpje waar de game zich afspeelt en waar de verschillende sporthallen zijn te vinden – Spocco Square – oogt erg uitnodigend. De technologie heeft niet stilgestaan in al die jaren en Nintendo Switch Sports is dan ook een prachtig ogende, moderne game geworden.

Video URL:
Currently supported:

De personages die je in de game bestuurt hebben ook een nieuw likje verf gekregen. Dit zijn zogenaamde ‘sportmates’, die je helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen. Je bepaalt zo’n beetje heel het uiterlijk van je personage, van de haarkleur en gezichtsopties tot een grote verscheidenheid aan kledingstukken. Natuurlijk kun je – net als in Wii Sports – ook je zelfgemaakte Mii’s importeren.

De verschillende sporten

Het draait echter natuurlijk vooral om het sporten zelf. Nintendo Switch Sports heeft een ruime selectie van zes sporten, bestaande uit sporten die al in eerdere Wii Sports-games zijn voorgekomen én compleet nieuwe sporten. Dit zijn ze:

  • Tennis: Dit is de ware klassieker onder de beschikbare sporten in Nintendo Switch Sports, vooral dankzij de even simpele als geniale besturing, waardoor je echt het idee hebt een tennisracket vast te houden. Je kunt verschillende soorten slagen maken in twee-tegen-twee wedstrijden.
  • Volleybal: Serveren, passen, smashen: in Nintendo Switch Sports kun je voor het eerst complete volleybalwedstrijden spelen. Je kunt in je eentje spelen, maar ook in teamverband – dan is het natuurlijk wel belangrijk om goed samen te werken.
  • Bowlen: Eén van de populairste sporten uit Wii Sports keert natuurlijk terug in Nintendo Switch Sports. Met bowlen is het de bedoeling om in één of twee beurten de tien pins omver te rollen met de bal. Door je pols een beetje te draaien tijdens de worp, kun je ballen daarnaast effect meegeven. Ook zijn er speciale bowlingbanen te vinden met allerlei obstakels om het nog uitdagender te maken.
  • Badminton: Ook badminton is volledig nieuw in de Sports-franchise. In eerste instantie lijkt het veel weg te hebben van tennis, maar de shuttle reageert heel anders dan een tennisbal en de één-op-één-actie speelt zich op een veel kleiner veld af, wat voor veel intensere actie zorgt.
  • Chanbara: Chanbara zat al in Wii Sports Resort en is in feite zwaardvechten. Je kunt aanvallen blokkeren en natuurlijk zelf de aanval inzetten in spannende één-op-één-gevechten. Het is daarbij ook mogelijk om uit verschillende soorten zwaarden te kiezen. Je kunt zelfs twee zwaarden tegelijk gebruiken, als je armen dat tenminste volhouden!
  • Voetbal: Voor het eerst in de reeks maakt voetbal onderdeel uit van de beschikbare sporten. Er kunnen wedstrijden van vier tegen vier of één tegen één gespeeld worden. De shoot-outs op het doel kunnen gespeeld worden met een speciale beenband waar je de Joy-Con in stopt. Deze band wordt met de fysieke editie van de game geleverd en zat ook al inbegrepen bij Ring Fit Adventure. In de loop van de zomer verschijnt er een gratis update voor Nintendo Switch Sports, waarmee de wedstrijden zelf ook met de beenband gespeeld kunnen worden.

 

Video URL:
Currently supported:

Als je bovenstaande sporten doorneemt, valt het je misschien op dat een hele leuke sport uit Wii Sports ontbreekt: golfen! Geen zorgen: dat wordt in de loop van de herfst kosteloos aan de game toegevoegd via een update. Zo kun je er zeker van zijn dat je uiteindelijk ook in Nintendo Switch Sports een balletje richting de hole kunt meppen.

Speel tegen iedereen en doe mee aan de Pro League

Nintendo Switch Sports laat je alle sporten tegen de computer uitoefenen, maar je kunt het natuurlijk ook tegen andere spelers opnemen. Dat kan lokaal in je huiskamer tegen vrienden of familie, maar ook online tegen vrienden of willekeurig geselecteerde spelers. Er zijn zelfs complete toernooien om aan deel te nemen. Zo is er een spannende bowlingtoernooi voor zestien spelers.

Als je online in de diverse sporten vaak genoeg wint, kun je toegang krijgen tot de Pro League. Dit zijn uitdagende competities met de beste spelers. Je kunt op deze manier je rang verhogen, waarbij E de laagste is en A de hoogste. Met Nintendo Switch Sports staat de volgende uitdagende wedstrijd altijd op stapel!

Vanaf 29 april verkrijgbaar

Vanaf 29 april kunnen Nintendo Switch-eigenaren dus heerlijk sportief aan de slag met Nintendo Switch Sports. Dankzij de Joy-Cons maak je echte bewegingen en heb je het idee dat je de verschillende sporten echt speelt. Of je nou in je eentje een tennis- of bowlingwedstrijd speelt of het opneemt tegen anderen: Nintendo Switch Sports geeft je uitgebreide mogelijkheden om met veel plezier sportief bezig te zijn. En aangezien Nintendo deze zomer en herfst gratis updates gepland heeft staan, lijkt de game een lang leven te beschoren. We zien je in Spocco Square!

 
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Gepubliceerd op: 07/04/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.