Alles wat we weten over Harry Potter-game Hogwarts Legacy

Fans van Harry Potter dromen al jaren van een moderne game waarin ze zelf kunnen studeren aan Zweinstein. Die droom gaat eind dit jaar eindelijk in vervulling, wanneer Hogwarts Legacy uitkomt op PlayStation- en Xbox-consoles, Nintendo Switch en pc. Via dit artikel kom je alvast alles te weten over dit fabelachtige spel.

Harry Potter is al jaren niet meer weg te denken uit moderne popcultuur, en met goede reden. Niet alleen zijn de boeken een gigantisch succes, de films blijven ook maar uitkomen – na de verfilmingen van de Harry Potter-boeken kunnen we tegenwoordig genieten van de Fantastic Beasts-films. Hoewel er in het verleden vaak genoeg Harry Potter-games zijn verschenen, snakken fans al geruime tijd naar een moderne openwereldgame waarin je de magische wereld uit de boeken en films in alle vrijheid kunt verkennen. Hogwarts Legacy komt dan ook als geroepen: het spel lijkt met precies dit uitgangspunt de ultieme ervaring voor ‘Potterhoofden’ te worden.

Daar hebben we echter wel engelengeduld voor moeten opbrengen. Het spel werd al in 2020 onthuld, maar vervolgens bleef het geruime tijd stil rondom de veelbelovende titel. Onlangs werd gelukkig eindelijk meer getoond van Hogwarts Legacy, en de beelden en bijbehorende informatie leverden eigenlijk precies waar iedereen al die tijd op hoopte: een levende, ademende wereld om naar hartenlust te verkennen. Zo krijg je echt het idee dat je deel uitmaakt van de wereld uit de boeken en films. Wederom heb je wel nog wat geduld nodig: een precieze releasedatum is er nog niet, maar duidelijk is dat je ergens eind dit jaar de game kunt spelen op je systeem naar keuze.

Welkom op Zweinstein

Hogwarts Legacy neemt je mee naar Zweinstein, de beroemde Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus waar studenten worden opgeleid tot echte tovenaars. De school staat in Schotland, maar door speciale magie kunnen mensen zonder tovenaarskrachten (ook wel Dreuzels genoemd) het prachtig ogende kasteel niet vinden. De school bestaat niet alleen uit plekken om te studeren en met je medestudenten op te trekken, zoals de bibliotheek en een grote eetzaal, maar ook uit vier afdelingen: Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich. Elke afdeling heeft zo zijn eigen expertise en de verschillende studenten zijn erg aan elkaar gewaagd – zowel tijdens als buiten de Zwerkbalwedstrijden!

Je bezoekt Zweinstein in Hogwarts Legacy niet ten tijde van de Harry Potter-boeken en -films, maar rond 1800. Dat betekent dat je welbekende personages uit deze verhalen niet tegen het lijf loopt – een paar verrassende uitzonderingen daargelaten – maar laat dat de pret vooral niet drukken: de hallen van de school zijn een feest van herkenning! De makers van het spel hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten en hun eigen draai aan het uiterlijk van Zweinstein gegeven, maar het voelt op momenten haast alsof de fantasieën die je tijdens het lezen van de boeken had voor je ogen werkelijkheid ziet worden.

Video URL:
Currently supported:

Zweinstein puilt dus uit van de herkenbare locaties en geheime gangen en kerkers. Alleen al op je gemak rondlopen op de school prikkelt de fantasie dan ook enorm. Je stuit regelmatig op mysterieuze schilderijen, puzzels die je op kunt lossen met magie en creatief denken, en zelfs complete, verborgen kerkers. Sommige locaties ken je nog uit de films, terwijl andere gedeeltes van de school nooit eerder in zoveel detail zijn uitgebeeld.

Maar niet alleen Zweinstein is het verkennen waard. In het spel bezoek je ook nabijgelegen locaties, zoals het Verboden Bos en Goudgrijp. Hier maak je de meest wilde avonturen mee waar je je opgedane kennis in de praktijk kunt uittesten… als je het aandurft natuurlijk! Ook bezoek je Zweinsveld, waar je kunt winkelen en zo nieuwe, stijlvolle kleding en materialen voor je vele spreuken kunt aanschaffen. Het Harry Potter-universum was nog nooit zó dicht binnen handbereik.

Een van de leukste locaties in de game is trouwens de Kamer van Hoge Nood, een ruimte binnen Zweinstein die alleen op magische wijze te vinden is. Deze constant veranderende ruimte doet dienst als een soort van thuisbasis voor de speler, waar je onder andere toverdrankjes kunt brouwen en mythische beesten kunt tentoonstellen in een onderkomen dat je helemaal naar eigen smaak samenstelt.

Het leven van een tovenaarsleerling

In Hogwarts Legacy ben je een tovenaarsleerling aan Zweinstein die als vijfdejaars binnenstroomt. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen - tijd om flink aan het studeren te slaan! Je kiest uit een van de vier afdelingen en leert zo allerlei handige skills die van pas komen, van het gebruik van toverspreuken en jezelf wapenen tegen zwarte magie, tot het rondvliegen op een bezem. Door nieuwe spreuken te leren – waaronder Accio, Petrificus Totalus en Avada Kedavra – word je steeds sterker en kun je het opnemen tegen de vele vijanden in de game.

Het leven van een tovenaarsleerling bevat namelijk de nodige obstakels. Tijdens je verblijf op Zweinstein kom je er achter dat je een oude, mysterieuze soort magie kunt manipuleren. Het is aan jou om uit te zoeken waar deze magie vandaan komt en wie de slechterik is die dit voor zijn of haar eigen gewin probeert te gebruiken. Er zijn tovenaars die de Duistere Zijde aanhangen die een obstakel vormen, maar ook een opstand van de Kobolden dreigt aan de horizon. Dat moet een spannend verhaal opleveren dat je aan de buis gekluisterd houdt, alsof de virtuele versie van Zweinstein daar al niet genoeg voor zorgde. Je zou eigenhandig wel eens het lot van de tovenaarswereld kunnen bepalen!

Je kiest daarbij geheel zelf hoe je personage eruitziet en hoe je hem of haar gedurende het spel ontwikkelt. Je kunt niet alleen de afdeling waar je aan studeert kiezen, maar ook je uiterlijk, geslacht en zelfs het soort toverstaf. Je huidskleur, je kapsel, eventuele littekens op je gezicht: niets is te gek, of je nou een personage maakt die als twee druppels water op jezelf lijkt, of je creativiteit de vrije loop laat.

Maar niet alleen het creëren van je personage aan het begin van de game barst van de mogelijkheden. Gedurende het spel kun je je personage upgraden met nieuwe spreuken die je tijdens de lessen leert of via ervaringspunten die je tijdens je avontuur ontgrendelt. Upgrade je meest gebruikte spreuken om er alleen maar beter in te worden. Dat moet er voor zorgen dat iedere speler een unieke speelstijl creëert. Ook het soort beesten dat je temt bepaal je zelf, en je kunt sommigen daarna als vervoermiddel gebruiken. Hogwarts Legacy bevat zelfs een moraliteitssysteem: keuzes die je gedurende het spel maakt hebben invloed op de verloop van het verhaal en de banden die je met andere personages opbouwt.

Video URL:
Currently supported:

Een prachtig plaatje

Als al het bovenstaande nog niet genoeg is om Potterhoofden op hol te laten slaan, dan is de hoogstaande presentatie van de game dat wel. Het spel oogt werkelijk schitterend: de indrukwekkende graphics wekken de iconische locaties uit het Harry Potter-universum op fabuleuze wijze tot leven. De vele personages in de game, van medeleerlingen tot ervaren docenten, zijn uitmuntend geanimeerd en voorzien van professioneel ingesproken stemmen, waardoor Hogwarts Legacy op geen enkel moment onderdoet voor de films.

Alles wijst er dus op dat de game een regelrechte must-have wordt voor iedereen die ook maar een béétje geïnteresseerd is in Harry Potter. Dankzij de geweldige presentatie en toegankelijke, maar tegelijk diepgaande gameplay, kunnen zelfs spelers die nog nooit fatsoenlijk kennis hebben gemaakt met dit universum genieten van een weergaloos avontuur. Eind dit jaar wordt naar school gaan dus eindelijk leuk dankzij Hogwarts Legacy!

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Pre-order nu

 
 

Gepubliceerd op: 26/04/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.