Alles wat we weten over God of War: Ragnarök
Een dikke vier jaar geleden werd de God of War-franchise op spectaculaire wijze nieuw leven ingeblazen. ‘God of War’ was de even simpele als doeltreffende naam van dit spel en sindsdien wachten fans met smart op het vervolg waar aan het einde van die game naar gehint werd. Het wachten wordt later dit jaar eindelijk beloond, want God of War: Ragnarök verschijnt op 9 november op PlayStation 5 en PlayStation 4. Kom in dit artikel alvast alles te weten over Kratos’ nieuwe epos!
De God of War-reeks is al sinds de PlayStation 2 een gevestigde naam in gamesland. Daarop verschenen immers de twee eerste spellen rondom Kratos, een Spartaanse strijder die door de god Ares wordt bedonderd en als gevolg daarvan zijn gezin verliest. Kratos is uit op wraak en moordt in een drietal games – en diverse spin-offs – zo’n beetje alle belangrijke goden en godinnen uit de Griekse mythologie uit. Het is niet voor niets dat hij in de loop van de reeks tot de god van de oorlog wordt uitgeroepen. Een gevaarlijk baasje die je niet tegen je wil hebben dus.
Van Griekenland naar Scandinavië
Met het in 2018 verschenen God of War wordt een interessante nieuwe weg ingeslagen: de gewelddadige uitspattingen van Kratos blijven een belangrijk onderdeel van de ervaring, maar ditmaal is er ook meer ademruimte voor verschillende soorten emoties, alsmede een hernieuwd gevoel van avontuur bij het verkennen van een minder lineair opgezette spelwereld: Midgard. Mocht je dat alles behalve Grieks vinden klinken, dan is dat geen toeval: deze God of War verkent de Noordse mythologie in de vorm van de negen magische rijken waar de Scandinavische mythen op gebaseerd zijn. Dat is een heel andere setting dan het oude, vertrouwde Griekenland, en natuurlijk wordt er daarmee ook een heel blik aan nieuwe goden opengebroken.
Aan het begin van God of War (2018) leeft Kratos een relatief rustig bestaan in een blokhut middenin de natuur, samen met zijn nieuwe vrouw Faye en hun zoon Atreus. Hij geniet na jaren strijd te hebben geleverd eindelijk van het gezinsleden en wil alles behalve op oorlogspad, maar natuurlijk kan dat niet voor eeuwig duren. Wanneer Faye komt te overlijden, besluiten vader en zoon het as van hun vrouw en moeder uit te strooien over de hoogste berg van de Nine Realms. Onderweg krijgen ze het echter – hoe kan het ook anders? – aan de stok met een god: Baldur, de zoon van Odin en halfbroer van de legendarische Thor.
Hoewel we niet elk plotpunt uit de game uit de doeken zullen doen – het is veel leuker om het spel zelf te spelen! – vatten we voor het gemak wel even de kern samen om te kunnen gissen naar wat ons in het aankomende, directe vervolg te wachten staat. Kratos en Atreus leren gedurende hun reis samen te werken en weten zo de nodige mythische monsters en goden te verslaan, waaronder de zonen van Thor en de eerder genoemde Baldur. Atreus komt er daarnaast achter dat hij niemand minder dan Loki is, deels een reus en deels God. De game interpreteert de Noordse mythologie losjes en het is dus nog niet zeker wat dit voor de knul gaat betekenen, maar dat hij alles behalve een vreedzame toekomst tegemoet gaat lijkt zo goed als zeker.
Ragnarök
Aan het einde van God of War genieten vader en zoon in hun oude, vertrouwde hutje eindelijk van hun welverdiende rust, wanneer Atreus een visioen krijgt: Thor staat aan de deur om verhaal te halen – zijn halfbroer is immers door het duo vermoord – en daarmee wordt ook Fimbulwinter ingeluid, een drie jaar durende, intense winter die wordt afgesloten met Ragnarök. Dat is de Noordse versie van het einde der tijden, de ondergang van de goden en de mensheid, dus dat belooft wat!
Hoewel veel van het plot uit God of War: Ragnarök nog in nevelen is gehuld, zijn er wel een paar elementen zo goed als zeker. Zo gaan Kratos en Atreus in ieder geval te maken krijgen met Thor – al is het niet duidelijk of hij op wraak zint of juist hun hulp nodig heeft. Ook Freya, een machtige godin die voorheen nog aan de kant van Kratos stond, lijkt een belangrijke vijand in de game te worden – ook zij was immers familie van Baldur. Ondertussen probeert Atreus te achterhalen wat zijn afkomst precies betekent voor zijn eigen identiteit, en zet hij zich wellicht af tegen wat er van hem verwacht wordt. Gelukkig krijgt het duo gedurende de game hulp van Týr, de Noordse God van de oorlog. Hij mag dan wel de halfbroer van Baldur en Thor zijn, maar hij heeft nog een appeltje te schillen met zijn vader…
God of War: Ragnarök neemt je mee naar alle negen magische rijken. In God of War uit 2018 waren er maar zes te bezoeken, maar in deze game zijn ze alle negen te verkennen, inclusief Vanaheim, Svartalfheim en Asgard. Het laatstgenoemde gebied is het rijk der goden, dus het lijkt er op dat Kratos en Atreus daar flink huis gaan houden. De zes rijken uit de vorige game zijn overigens opnieuw te bezoeken, vol met nieuwe locaties om te verkennen. De eerste trailer van de game toont in ieder geval een grote verscheidenheid aan omgevingen, van besneeuwde bossen en zompige moerassen tot pittoreske riviertjes en havendorpjes.
Actie en avontuur
We zeiden het al eerder: de pure, non-stop actie uit de oude God of War-games werd in het meest recente deel op de schop genomen. Er is nu ook ruimte voor het verkennen van de spelwereld tussen het knokken door, bijvoorbeeld door alle uithoeken van de ‘hubwereld’ van waaruit je naar de verschillende rijken reist te verkennen. Midgard verandert gedurende het spel voortdurend en de manier waarop je omgevingspuzzels oplost, doet soms zelfs een beetje denken aan The Legend of Zelda. We verwachten dat in vervolg Ragnarök deze perfecte balans tussen actie en avontuur blijft behouden.
Maar dat actie een essentieel ingrediënt is van God of War, staat buiten kijf. Kratos hakt in de eerste beelden van Ragnarök in ieder geval weer lustig in het rond met de Leviathan Axe. Dit wapen werd in het vorige deel geïntroduceerd en kan naar vijanden geworpen worden, waarna hij vanzelf weer terugvliegt in je hand. Dat geeft niet alleen erg veel voldoening tijdens het betere hakwerk, maar staat ook centraal in allerlei omgevingspuzzels. De Blades of Chaos – de iconische hakmessen die met kettingen aan de armen van Kratos hangen uit de oorspronkelijke trilogie – zijn gedurende het voorgaande deel ook weer uit de kast getrokken en keren natuurlijk ook in de nieuwe game weer terug. Welke nieuwe wapens er op je liggen te wachten in Ragnarök moet nog blijken, maar hoe mooi zou het zijn als we de beroemde Mjolnir-hamer van Thor uiteindelijk zelf mogen vasthouden?
Hoe dan ook moeten de gevechten volgens de ontwikkelaar nog gevarieerder worden dan in diens voorganger. Als speler krijg je daarbij zelf enorm veel keuze hoe je het aanpakt: afwachten en tactisch te werk gaan, of juist agressief met de meest spectaculaire combo’s jezelf in het gevecht storten. Zoals gewoonlijk bestuur je Kratos, maar kun je Atreus op cruciale momenten ook om hulp roepen om zo samen het leven van vijanden zuur te maken. Wat die vijanden betreft moeten er een hoop nieuwe wezens uit de Noordse mythologie de revue passeren, waaronder de Stalker en de Dreki. En natuurlijk kijken we allemaal uit naar de nieuwe bazen. In een cinematische trailer zagen we al de gigantische wolf Fenrir, volgens de mythologieën een van de zonen van Loki… hé, maar dat is toch Atreus? We gaan er tijdens het spelen vast achter komen hoe de vork precies in de steel zit!
De afsluiter van de Noordse mythologie
Aangezien de oorspronkelijke God of War-reeks ook uit een trilogie bestond, zou je verwachten dat deze nieuwe reeks gericht op de Noordse mythologie ook uit drie delen zou bestaan. Niets blijkt echter minder waar: ontwikkelaar Santa Monica Studio heeft al aangegeven dat God of War: Ragnarök het slotstuk is van deze nieuwe verhaallijn. Het verhaal wordt hier dus afgesloten en krijgt een duidelijke conclusie – al kunnen Kratos en Atreus in de toekomst altijd nog ergens anders opduiken natuurlijk.
Ergens is het jammer, want we kunnen geen genoeg krijgen van deze sfeervolle setting en de epische mythologieën en goden. Tegelijkertijd kunnen we het wel waarderen dat de ontwikkelaar het niet wil uitsmeren over teveel games. In plaats daarvan krijgen we na de game uit 2018 hoogstwaarschijnlijk een tot de nok toe gevuld vervolg waarin alle bekende goden de revue passeren en Kratos en Atreus alles op alles zetten om hun eigen voortbestaan veilig te stellen. Het feit dat dit de laatste game in deze nieuwe reeks is, kan in feite als bevestiging worden gezien dat met Ragnarök álles uit de kast wordt getrokken voor een onvergetelijke ervaring.
Vanaf 9 november verkrijgbaar
God of War Ragnarök moet kortom een ultieme afsluiter van het ‘nieuwe’ God of War worden, en daardoor bomvol staan met actievolle momenten, interessante personages en een hoop Noordse goden die het Kratos vast moeilijk gaan maken. Vanaf 9 november kun je zelf aan de slag met Ragnarök op PlayStation 5 en PlayStation 4.
Pre-order nu
Gepubliceerd op: 15/07/2022
Laatste update: 15/07/2022