Alle verschillende soorten games
Collage van verschillende spellen waaronder Super Mario Odyssey en Just Dance 2021

Welke soorten games zijn er?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Speel het Slim en is met toestemming opnieuw gepubliceerd als onderdeel van de Game Mania Academy. Speel het Slim zet zich in om (groot)ouders, begeleiders en leerkrachten te informeren over veilig en verantwoord gamen.

Er is geen tekort aan verschillende soorten games. Meer nog, door de technologische vooruitgang in de gamesector is het aantal gamegenres de laatste jaren sterk toegenomen. Niet iedereen houdt van elk genre, maar er is voor elk wat wils.

Zijn er genres die beter passen voor (klein)kinderen? Waarvoor staan afkortingen als FPSMMO of RTS? We beantwoorden deze vragen en overlopen enkele populaire gamegenres in vogelvlucht. 

Een eerste indeling in games is het onderscheid tussen singleplayer en multiplayer games. Singleplayer games worden slechts door één persoon gespeeld. In multiplayer games kunnen er meerdere mensen tegelijkertijd spelen, dat kan samen of tegen elkaar, individueel of in teamverband.

 

First Person Shooters (FPS)

In deze games kijken spelers door de ogen van hun personage en het vizier van hun wapen. Dit geeft je de indruk alsof je zelf midden in de actie staat. Bewapen jezelf met een geweer, pijl en boog, zwaard, speer… en tracht je vijanden uit te schakelen en hiermee het spel uit te spelen. Deze games zijn vaak bijzonder intensief en vragen een hoge reactiesnelheid. Enkele bekende FPS-titels zijn de oorlogklassiekers Call of Duty: Black Ops Cold War en Medal of Honor: Above and Beyond, de futuristische toppers Destiny 2: Beyond Light en Overwatch en de survival horror games Doom Eternal en Bioshock. Dit zijn meestal games met een PEGI 16 of 18 leeftijdsclassificatie en dus niet geschikt voor jonge spelers.

 

Role Playing Games (RPG)

Indien je er nog aan twijfelde, RPG staat niet voor really popular game maar voor role-playing game. RPG’s zijn meeslepende games waar je in uitgebreide en creatieve spelwerelden ondergedompeld wordt en uren, dagen of zelfs weken spelplezier aan hebt. Bij aanvang van de game kies je een personage dat je meestal volledig kan aanpassen naar je eigen wensen. Met je personage vertrek je op avontuur om talloze queestes te vervolledigen. Naarmate het spel vordert, wordt je held sterker door ervaringspunten, ook wel experience points of XP genoemd. Voorbeelden van RPG’s zijn Diablo 3, Xenoblade Chronicles 2 of de klepper van formaat -én van eigen Belgische bodem- Divinity: Original Sin II.

Goed om te weten

Twee populaire RPG-subgenres zijn de Japanse role-playing games (JRPG's) zoals Pokémon of de Persona-reeks en massively multiplayer online role-playing games (MMORPG's) zoals World of Warcraft: Shadowlands die gericht zijn op een online-ervaring met andere spelers van over de hele wereld.

 

Strategy games

Denk maar aan bordspellen zoals schaken, Stratego en Risk. Strategy games vereisen strategisch denken en het nemen van strategische beslissingen om te slagen. De speler controleert bijvoorbeeld een leger of een ganse beschaving en moet vijanden veroveren, het land verder ontwikkelen of verdedigen tegen binnenvallende troepen. Deze games kunnen turn-based zijn waarbij spelers om de beurt acties uitvoeren, zoals Civilization VI, of het gaat om real-time strategy (RTS) waarbij de speler in real time controle krijgt over bijvoorbeeld een leger, zoals in de strategy game Starcraft 2: Wings of Liberty.

 

Fitness- & dansgames

Zit het gevoel voor ritme je in het bloed? Warm je dansbenen dan maar op want fitness- & dansgames zijn leuk én goed voor de gezondheid, een ideale combinatie! Werk jezelf in het zweet door te boksen in Fitness Boxing 2: Rythm & Exercise of beweeg op de muziek in Just Dance 2021. Niet enkel jonge kinderen maar ook volwassenen kunnen hier urenlang speelplezier aan beleven.

 

Simulatiegames

Dit zijn games die op een realistische manier een al dan niet bestaande wereld of activiteit nabootsen (of simuleren). Heb je al een vliegtuig willen leren besturen, een pretpark uitbaten, een boerderij uitbouwen, een sportclub managen of nog een tweede leven willen leiden in een virtuele wereld? Dit kan allemaal in een simulatiegame. Populaire voorbeelden zijn RollerCoaster Tycoon World, Microsoft Flight Simulator 2020, The Sims 4, Football Manager 2021 en Farming Simulator 20.

 

Casual games

Een casual game richt zich tot de casual speler of tot een breed publiek terwijl een hardcore game eerder ontwikkeld is voor meer geroutineerde spelers. De casual videogamer speelt spontaan, op onregelmatige tijdstippen en is iemand die van een videogame geniet zonder er te veel tijd aan te besteden. Casual games hebben vaak vereenvoudigde regels, kortere spelsessies en geen al te steile leercurve. Verschillende genres kunnen gedefinieerd worden als casual games waaronder puzzle games als Bejeweled, strategy games als Diner Dash, bepaalde simulatie games als FarmVille of platformers als Crash Bandicoot 4: It’s About Time. Ook de immens populaire endless runner games als Temple Run en Super Mario Run, zijn meestal casual games. Hierin controleert de speler een personage die alsmaar door blijft lopen, rennen of springen en zo ver mogelijk door bepaalde levels probeert te geraken door obstakels te vermijden.

 

Battle royale

Een razendpopulaire online multiplayer game waarin alles draait om de overlevingsstrijd tussen tientallen, of soms honderden spelers. Iedere strijder begint met een minimale uitrusting en tracht alle tegenstanders in kolossale slagvelden uit te schakelen. De laatste speler of het laatste team dat overleeft en binnen de krimpende safe zone blijft, wordt gekroond tot winnaar. De laatste jaren werd het battle royale genre ontzettend populair met games als PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) en natuurlijk Fortnite en Fall Guys: Ultimate Knockout.

 

Sportgames

Sporten in teamverband, atletiek, extreme sporten en gevechtssporten, al dit en meer kan gesimuleerd worden in sportgames. De nadruk kan liggen op de beoefening van een sport, zoals de gekende FIFA-reeks, of op strategische gameplay en zelfs sportmanagement zoals in Football Manager. Een aantal sportreeksen bootsen echte competities na met bestaande spelers en teams en worden bijgewerkt om de evoluties in de echte sportwereld te volgen. Populaire games zijn FIFA 2021NBA 2K21 en PGA Tour 2K21.

 

Action adventure games

Een action adventure game bundelt actie en avontuurlijke elementen, vaak ook met puzzelelementen en bevat een meeslepende verhaallijn met een inventarissysteem en vaak talrijke personages. De actie en het tempo liggen meestal hoger dan bij traditionele adventure games. Enkele voorbeelden zijn Marvel’s AvengersImmortals Fenyx Rising en A Plague Tale: Innocence.

 

Fighting games

De nadruk hier ligt op de intense strijd tussen een beperkt aantal spelers of tussen een speler en een niet-speelbaar personage, ook wel NPC (non playable character) genoemd. Vechters nemen het tegen elkaar op in knokpartijen totdat er één winnaar overblijft of de tijd is verstreken. Wedstrijden bestaan meestal uit verschillende rondes en worden uitgevochten in arena’s waarin de grenzen vastliggen. De speler kiest tussen verschillende personages, elk met speciale vaardigheden. Populaire voorbeelden zijn Soul CaliburTekkenDead or Alive en Super Smash Bros. Ultimate.

 

Platformer

In een platformer is het doel je personage van het begin naar het einde van een reeks levels te krijgen. Deze games hebben een kenmerkend level design, met oneffen terrein en platforms die op verschillende hoogtes hangen. Door te springen en klimmen navigeer je door uitdagende omgevingen heen en bereik je het eindpunt van de levels.

Het Metroidvania subgenre bevat elementen uit de populaire Metroid- en Castlevania-reeksen. Ze bevatten een grote onderling verbonden wereldkaart die de speler verkent. De toegang tot bepaalde delen in de game wordt versperd door deuren of obstakels die alleen kunnen worden ontgrendeld door middel van speciale voorwerpen, wapens of vaardigheden die je tijdens het spel verwerft.

De run-and-gun-platformer is een ander subgenre dat wordt gekenmerkt door een grote nadruk te leggen op het schieten in alle richtingen en het neerschieten van hordes vijanden, zoals in de Metal Slug en Contra series.


Roguelike en roguelite games

Dit genre ontleent zijn naam aan de videogame Rogue uit 1980 en bevat kenmerkende ingrediënten als permadeath (als je personage sterft, moet je het level helemaal opnieuw beginnen) en willekeurig gegenereerde levels. Doodgaan in een roguelike betekent ook dat alle voortgang verloren is en dat je opnieuw moet beginnen, geen saves, geen continues, geen progressie.

Een roguelite game is, zoals de naam aangeeft, een lichtere versie van de roguelike. Dat genre onderscheidt zich door wel een progressiesysteem te hebben waarbij je vooruitgang, zoals vaardigheden en experience points (vaardigheidspunten), wordt overgedragen van de ene sessie naar de volgende. Returnal, The Binding of Isaac en Hades zijn voorbeelden van roguelike of roguelite games.


Trivia games

Vooral populair op mobiele toestellen. In deze games moet je vragen beantwoorden, meestal binnen een bepaalde tijdslimiet en zoveel mogelijk punten verdienen. Sommige trivia games zijn gebaseerd op bestaande spelprogramma’s zoals Who Wants To Be A Millionaire? Bekende mobile trivia games zijn Trivia Royale en Trivia Crack, maar ook de (ondertussen stopgezette) Buzz-reeks op consoles.


Graphic adventure games

Graphic adventure games laten je puzzelen, werelden ontdekken en een boeiend verhaal beleven; kortom: op avontuur gaan! Een subgenre van deze categorie is de point-and-click adventure game, waarin de speler, met behulp van een computermuis of een ander besturingssysteem, op zijn personage klikt om zich te verplaatsen, interactie te hebben met personages, voorwerpen te gebruiken of toegang te krijgen tot je inventaris. Deze gameplay kan ook bestaan uit interactieve filmfragmenten waarin je bepaalde keuzes moet maken die een impact hebben de verhaallijn. Minecraft: Story Mode en de meeste Telltale Games waaronder Batman: The Telltale Series en The Walking Dead vallen onder deze categorie van games.


Digital collectible card games (DCCG) of online collectible card games (OCCG)

Dit zijn videogames waarin verzamelkaarten een centrale rol spelen en die meestal online worden gespeeld. Sommige DCCG's zijn digitale versies van fysieke trading card games en volgen de traditionele spelregels, zoals Magic: The Gathering – Duals of the Planeswalkers en Pokémon Trading Card Game. Andere OCCG’s zijn nieuwe digitale games met hun eigen spelregels en ze bevatten creatieve alternatieven voor kaarten, dobbelstenen en andere elementen. Hearthstone en Artifact zijn DCCG’s.


(Bron: Mediawijs)

 

Dit artikel maakt deel uit van:

Game Mania Academy Logo

Game Mania Academy is een verzameling van artikelen uit het Game Mania Blog die je alles leert over games.

Zo kan je gebruikmaken van handige gidsen om erachter te komen welke games kinderen leuk vinden en welke geschikt zijn, maar vind je er ook informatie over de nieuwste spellen.

Iedereen die interesse heeft in games, of al vol aan het gamen is, kan mogelijk iets nieuws leren over de wondere wereld van videogames via Game Mania Academy!

Ontdek Game Mania Academy »
Game Mania Blog logo
Profielfoto van Speel het Slim
www.speelhetslim.be

Speel het Slim informeert (groot)ouders, begeleiders en leerkrachten over veilig en verantwoord gamen.

Gepubliceerd op: 13/12/2021
Laatste update:

Profielfoto van Speel het Slim
www.speelhetslim.be

Speel het Slim informeert (groot)ouders, begeleiders en leerkrachten over veilig en verantwoord gamen.