Vier Internationale Kattendag met deze virtuele katten

Wél voor de poes!

Het is vandaag Internationale Kattendag, een mooi moment om stil te staan bij het feit dat we al jaren als gewillige onderdanen dienen voor de veeleisende maar oh zo schattige diertjes. En hoe kunnen we dat beter doen dan door een kijkje te nemen naar enkele van de meest bekende virtuele poezen uit games?

Bubsy uit de Bubsy-games

Bubsy is zonder twijfel een van de meest populaire katten die we in games terug kunnen vinden. De platformavonturen van deze coole kat begonnen al in de jaren 90. Tegenwoordig is hij echter vooral bekend van het in 1996 verschenen Bubsy 3D: Furbitten Planet, een 3D-platformer die zo vervelend bestuurt dat het als een van de slechtste 3D-platformers ooit wordt beschouwd. Laten we echter niet te kattig doen: Bubsy heeft in al die jaren zonder twijfel ons hart veroverd. Toevallig komt zijn meest recente platformgame, Bubsy Paws on Fire, eind deze maand uit voor de Switch!

 

Amanda uit D4: Dark Dreams Don’t Die

Hidetaka Suehiro is vooral bekend als Swery65, een Japanse ontwikkelaar die het lekker gekke en mysterieuze Deadly Premonition heeft gemaakt. Zijn Xbox One- en pc-game D4: Dark Dreams Don’t Die is minstens zo vreemd, al is het maar omdat hoofdpersonage David samenwoont met een dame genaamd Amdanda… die zich gedraagt als een kat. Ze kleedt zich niet alleen als een kat, ze denkt dat ze er écht eentje is. Ze miauwt af en toe wat, likt haar handen en doodt muizen en kleine vogels. Natuurlijk, technisch gezien is het geen kat, maar dat weet Amanda zelf niet…

 

Een heleboel katten in Okami

Dierenliefhebbers (en fijnproevers die een Zelda-achtig avontuur willen ervaren) kunnen al jaren terecht bij PS2-game Okami (inmiddels ook verkrijgbaar op Xbox One, PS4 en Switch). Hierin kruip je in de huid van Amaterasu, een godin in het lichaam van een wolvenlichaam. Gedurende de game kom je allerlei dieren tegen die je wat voedsel kan geven. Dat stellen ze niet alleen erg op prijs – je ziet hartjes boven de hoofden van de dieren verschijnen – het levert je ook nog meer goddelijke krachten op. Natuurlijk zitten er ook katten in het spel, en natuurlijk paai je die vooral met vissen! Daarnaast bevat Okami ook de god Kabegami, een katachtige die Amaterasu een goddelijke kracht geeft… en zijn kleine maatje Issun als speelbal gebruikt. God of niet, het blijven toch katten!

 

Mario uit Super Mario 3D World

Wacht even, Mario is toch een Italiaanse loodgieter en geen kat? Dat klopt, maar met het kattenpakje uit Super Mario 3D World (en inmiddels ook Super Mario Maker 2) wordt Nintendo’s mascotte zo lening als een kat! Hij kan flinke krabben met zijn nagels uitdelen en alsof het niets is op steile muren klimmen, om daarna erg behendig een snoekduik naar een andere locatie te maken. Met het kattenpakje aan ervaar je pas echt hoeveel vrijheid je hebt als kat.

 

Dusty uit Gravity Rush

Als het op katten aankomt die je in games speciale krachten geven, dan is Dusty een van de belangrijkere poezen uit dit lijstje. Zij geeft hoofdpersonage Kat (toevallig die naam!) namelijk de mogelijkheid om zwaartekracht aan te passen, een kracht van enorm belang in Gravity Rush die de game nog een stuk beter maakt. Ook in het prima vervolg heeft Dusty een rol. Het is dan ook een superschattige kat. Awww…

 

De katten uit Nintendogs + Cats

We weten allemaal dat katten superieur zijn aan die kwijlende honden. De Nintendo DS-game Nintendogs was een gigantische hit, maar het miste dus nog een belangrijk element. Dat maakte Nintendo meer dan goed met Nintendogs + Cats, waarin je ook een lief kitten kon verzorgen! Al snel hadden we nauwelijks meer oog voor de – toegegeven – schattige puppy’s en kreeg onze kat alle aandacht die het verdiende. Nintendo lijkt de franchise inmiddels achter zich te hebben gelaten, maar niet getreurd: op de Switch kun je nu Little Friends: Dogs & Cats aanschaffen en weer vele uren verliezen aan het verzorgen van je virtuele haarbal.

 

Night in the Woods

Deze indiegame is op zo’n beetje elk modern platform verkrijgbaar, en dat is maar goed ook, want hoofdpersonage Mae is in feite een kat. We zeggen in feite, want ondanks het harige uiterlijk, gedragen Mae en alle andere dieren in deze game zich als mensen. Mae besluit om te stoppen met haar opleiding en keert terug naar haar geboortestad, waar het een en ander is veranderd. Wat volgt is een emotioneel avontuur met veel interessante gesprekken en indrukwekkend schrijfwerk.

 

Big the Cat uit de Sonic-games

Oké, zelfs met katten kunnen ontwikkelaars wel eens de plank misslaan. De Sonic-games hebben in de loop der jaren al heel wat nutteloze vriendjes aan het rooster toegevoegd, en Big the Cat is daar absoluut een van. In Sonic Adventure waren zijn segmenten verreweg het saaist. In een game waarin alles om snelheid draait, moest je met de logge kat een potje lopen vissen. Inmiddels mogen we Big the Cat gelukkig al wat meer door zijn rol in de Sonic Racing-games, maar we worden nog steeds wel eens badend in het zweet wakker na een nachtmerrie over het spelen met Big in Sonic Adventure…

 

De katten in Assassin’s Creed Origins

Assassin’s Creed Origins speelt zich in Egypte af, en laten ze daar katten nou net verafgoden… precies zoals het hoort! Natuurlijk lopen er in de game dan ook overal katten rond. Dat had kunnen uitmonden in een frustrerende ervaring als het niet mogelijk was geweest om ze te aaien, maar gelukkig hoef je alleen maar Bayek laten bukken naast een kat en verder niets te doen, zodat hij daarna de kat in kwestie een fijne aai over haar bol geeft. Zonder twijfel virtuele therapie!

 

De Khajiit uit The Elder Scrolls

Khajiit has wares! Dit katachtige ras kom je in zo’n beetje elke The Elder Scrolls-game tegen. Zeker wanneer je ze in Skyrim tegen het lijf loopt, weet je negen van de tien keer zeker dat ze iets hebben te verkopen. De Khajiit worden echter alles behalve gewaardeerd in de wereld van The Elder Scrolls, omdat er neer wordt gekeken op volken die op dieren lijken. Desondanks is het zeker een ervaring om als een Khajiit te spelen in een The Elder Scrolls-game, al is het maar omdat zoveel personages opeens een stuk meer vooroordelen hebben!

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer katten te vinden in games, van Katt Monroe uit Starwing tot Rover uit Animal Crossing. Hopelijk hebben we je geïnspireerd om op deze feestelijke dag een game met een poezelig diertje op te starten, en geef anders die eventuele haarbal thuis maar een dikke knuffel van ons!

Ook binnenkort komen er nog enkele leuke games uit waarbij katten een belangrijke rol spelen. Onderstaand kan je ze alvast terug vinden!

Little Friends: Dogs & Cats
Blacksad Under the Skin
Persona V Royal
Animal Crossing: New Horizons