Zo werkt ouderlijk toezicht op de spelcomputer van je kind

Veilig gamen op Switch, PlayStation 4 en Xbox One

Als ouder ben je niet altijd in de gelegenheid om te controleren wat je kind speelt op zijn of haar spelcomputer. Gelukkig hebben de moderne consoles allemaal uitgebreide opties voor ‘parental controls’, oftewel ouderlijk toezicht. Via een aantal simpele instellingen maak je in een handomdraai een spelcomputer geschikt voor de specifieke leeftijdscategorie waar je kind onder valt. De instellingen verschillen wel per console. Daarom bekijken we hieronder per apparaat hoe het instellen van het ouderlijk toezicht in zijn werk gaat.

Spring direct naar jouw console:

Ouderlijk toezicht op PlayStation 4

Op PlayStation 4 zijn er uitgebreide opties om het ouderlijk toezicht nauwlettend te bepalen. Via ‘Instellingen’ in het hoofdmenu van de console kun je Ouderlijk toezicht/Familiebeheer selecteren en vervolgens kiezen of je de algemene regelgeving van de spelcomputer wil aanpassen, of dat je per PlayStation 4-account regels wil bepalen. De algemene regelgeving geldt logischerwijs voor alle accounts op de console.

Wanneer je een keuze maakt, moet je eerst een viercijferig wachtwoord invullen die je verderop in het menu altijd nog kunt wijzigen. Op deze manier ben je er zeker van dat alleen jij toegang hebt tot deze opties. Vanzelfsprekend is het niet verstandig om het wachtwoord aan je kind te geven, aangezien hij of zij dan ook deze opties aan kan passen.

De algemene systeembeperkingen

Kies je voor de algemene systeembeperkingen die voor alle accounts gelden – dat is vooral handig wanneer alleen je kind gebruikmaakt van de PS4 – dan krijg je een overzichtelijk menu met alle opties voorgeschoteld. Zo kun je bepalen of de persoon die gebruikmaakt van de PlayStation 4 het recht heeft om nieuwe accounts aan te maken of als gast in te loggen. Dit is ook van invloed op het inloggen op PlayStation Network.

Er is voorts een optie om een webfilter te installeren. Voor een vast bedrag kunnen hier abonnementen voor Trend Micro Kids Safety – dat websites met volwassen materiaal blokkeert – en Trend Micro Web Security – dat websites die ongemerkt informatie stelen – afgesloten worden. Het is ook mogelijk om een combinatieabonnement te kopen. Verder kunnen de systeembeperkingen tijdelijk uitgeschakeld worden en kan het bovengenoemde viercijferige wachtwoord veranderd worden.

De belangrijkste optie is ‘Standaardinstellingen voor Ouderlijk toezicht’. Kies je deze optie, dan kom je in een apart menu waar je precies kunt bepalen wat voor games en films je kind op de PlayStation 4 afspeelt. Zo kun je de leeftijdsniveau van games bepalen, waarbij games gefilterd worden op de PEGI-leeftijdsclassificatie. Lees hier meer over de verschillende leeftijdscategorieën. Je kunt kiezen tussen games geschikt voor spelers van 3 jaar, 7 jaar, 12 jaar, 16 jaar en 18 jaar en ouder. Dit kun je ook instellen voor dvd’s en blu-ray’s die afgespeeld worden. Verder kun je bepalen of de PlayStation VR en de internetbrowser gebruikt mogen worden.

Familiebeheer

Binnen de optie ‘Familiebeheer’ kun je per account op de console bepalen wat de regels zijn. Dit is vooral handig als zowel jij als je kind, of kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën, gebruikmaken van dezelfde PlayStation 4. Je krijgt een lijst met alle accounts op de console voorgeschoteld waar je uit kunt kiezen. Net als bij de algemene systeembeperkingen kun je hier de leeftijdsgrenzen voor games en films bepalen, maar dan per gebruiker.

Uniek in dit menu is dat je per gebruiker kunt bepalen hoelang er dagelijks gespeeld mag worden. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je kind maar op bepaalde uren van de dag mag spelen, dat ze wanneer de tijd afloopt meldingen krijgen of dat de persoon zelfs geheel wordt uitgelogd. Op die manier weet je zeker dat je kind maar een vooraf bepaalde hoeveelheid uren aan het gamen is. Let wel op dat je hier ook de juiste tijdzone instelt, afhankelijk van waar je woont.

Instellen via Sony’s website

Door op Sony’s website in te loggen met je PlayStation-account, kun je in het menu ‘Familiebeheer’ de opties ook instellen. Hier kun je ook de speeltijd en speelactiviteit van de diverse accounts in de gaten houden, zodat je er zeker van bent dat alles naar behoren werkt.

Let op

Sommige games, zoals het populaire Fortnite, kijken niet naar de instellingen van ouderlijk toezicht, maar naar de leeftijd van het account waar het spel in kwestie op gespeeld wordt. Als je hebt ingesteld dat je kind van 12 jaar toch games van – bijvoorbeeld – 16 jaar en ouder mag spelen, dan verbieden deze games het alsnog omdat het kind niet oud genoeg is. De enige optie is dan om een nieuw account aan te maken, specifiek voor deze games, en een oudere leeftijd voor de gebruiker in te stellen.

Meer informatie over ouderlijk toezicht is te vinden op de officiële PlayStation-website.

Ouderlijk toezicht op Xbox One

Ook op Xbox One kun je de instellingen voor regelgeving per account tot in detail bepalen. De manier waarop je deze instelt is vergelijkbaar met hoe het werkt op PlayStation 4, al zijn de opties op andere manieren onderverdeelt.

Via het startscherm op de Xbox One, of door op de Home-knop op de controller te drukken en daar het tandwiel te selecteren, worden de instellingen bereikt. Ga vervolgens naar ‘Account’, waar enkele opties staan om de Xbox One zo kindvriendelijk mogelijk te maken. Voor een aantal van deze opties moet ingelogd worden op het Microsoft-account. Zorg dus dat je alleen zelf toegang hebt tot het wachtwoord hiervan, zodat je kind deze opties niet kan wijzigen.

Contentrestricties

Binnen het Account-menu is de categorie Contentrestricties te vinden. Hier bepaal je – net als op PlayStation 4 – welke leeftijdscategorieën voor games, films en ook apps afgespeeld mogen worden op de Xbox One. Qua games geldt ook hier de PEGI-classificatie met leeftijdscategorieën voor 3 jaar, 7 jaar, 12 jaar, 16 jaar en 18 jaar en ouder.

Gezinsinstellingen

In het Account-menu kun je tevens de optie Gezinsinstellingen vinden. Hier kun je verschillende rollen voor accounts bepalen. Je kunt een kind bijvoorbeeld toevoegen en precies bepalen wat met zijn of haar account mogelijk is. Zo kun je er voor kiezen dat er een wachtwoord nodig is voor het doen van aankopen op de console en bepaal je zelf wat voor activiteiten online gedaan kunnen worden.

Door naar Microsoft’s website te gaan, in te loggen op je account en naar Privacy-instellingen te gaan, kun je nog meer opties voor het account van je kind bepalen. Zo is het hier mogelijk om de maximale speeltijd van je kind in te stellen. Via een overzichtelijke kalender heb je complete controle over wanneer en hoelang je kind mag spelen. Vanaf het moment dat het kind inlogt op zijn of haar account, wordt de tijd bijgehouden en wat hij of zij doet op de console. Hier kun je ook geldbedragen toewijzen aan kinderen om te bepalen hoeveel ze kunnen uitgeven.

Privacy en onlineveiligheid

Nog een optie binnen het Account-menu is Privacy en onlineveiligheid. Hier kun je de regelgeving voor Xbox Live en voor diverse apps op de console instellen. Voor Xbox Live kun je per account instellen of het voor kinderen, tieners of volwassenen geschikt is. Zo kunnen kinderen alleen gratis games en content downloaden, maar hebben ze toestemming van een volwassene nodig om multiplayergames te spelen of vrienden toe te voegen. Dat is dan weer wel mogelijk met een tieneraccount. In de instellingen voor apps kun je de regelgeving voor diverse andere applicaties op de Xbox One, zoals de internetbrowser, bepalen.

Via de Xbox support-website kun je alle opties nauwkeurig doornemen.

Ouderlijk toezicht op Nintendo Switch

Natuurlijk kun je ook op de Nintendo Switch bepalen welke games er gespeeld worden. Hoewel veel games van Nintendo zelf geschikt zijn voor alle leeftijden, zijn er ook genoeg spellen voor volwassen verkrijgbaar op de Switch. Het is dus zeker geen verspilde moeite om deze instellingen door te nemen wanneer je kind gebruikmaakt van de Switch.

Via de Systeemsettings op de Switch (die je bereikt via de opties onderin het hoofdmenu) kun je de settings voor Ouderlijk toezicht selecteren. Je krijgt vervolgens de keuze of je de opties wil instellen via het systeem zelf, of via een smartphoneapp. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je een van deze opties kiezen.

Via het systeem

Via de Switch zelf kun je tussen een aantal vooraf bepaalde restricties kiezen, of je eigen custom settings bepalen. Nintendo heeft vooraf bepaalde settings voor kinderen, ‘preteen’ (kinderen van 9 tot 12 jaar) en tieners. Door een van deze opties te selecteren zorg je ervoor dat de Switch-gebruiker in kwestie alleen content die geschikt is voor hem of haar kan consumeren.

Natuurlijk kun je het ook geheel zelf instellen. Bij de software is het mogelijk om te bepalen welke games iemand speelt. Kies je daarbij voor de optie PEGI, dan houd je de Europese regelgeving aan en weet je zeker dat de gebruiker spellen speelt die bij zijn of haar leeftijd passen. Verder is het mogelijk om te bepalen of je kind via de Switch berichten plaatst op Twitter en Facebook, of er gecommuniceerd kan worden met andere spelers en of hij of zij de Switch-profielen van andere spelers kan bekijken. Als het account van je kind gekoppeld is aan een Nintendo-account, kun je voorts ook bepalen of hij of zij aankopen kan doen in de Nintendo eShop. Als dat niet het geval is, kan dat alleen met je eigen account.

Bepaal de pincode

Bij het opslaan van bovenstaande instellingen, moet je een pincode van vier tot acht cijfers invoeren – of, wanneer je er nog geen hebt, eentje verzinnen. Mocht je kind aanwezig zijn en wil je niet dat hij of zij ziet welke cijfers je invoert, dan kun je op de +-knop van de controller drukken om het lastiger zichtbaar te maken welke code je precies invoert.

 

De parental controls-app

Waar je de opties voor ouderlijk toezicht voor PlayStation 4 en Xbox One in nog meer detail kunt bekijken via de websites van de bedrijven, daar heeft Nintendo een speciale smartphone-app ontwikkeld. Deze kun je zonder verdere kosten downloaden via de App Store (voor iPhone) of Google Play Store (voor Android-toestellen). Vervolgens moet je in de app inloggen op je Nintendo-account die gekoppeld is aan je Switch.

Dan is het zaak om de app met de Switch te koppelen. Kies je bij Ouderlijk toezicht op de Switch voor de smartphoneapp, dan krijg je een code die je in de app in kunt voeren. Vervolgens zijn de Switch en de app met elkaar verbonden. In de app kun je precies bepalen hoelang iemand per dag op de Switch speelt. Verder wordt de speeltijd per game bijgehouden. Dat is niet alleen goed om het speelgedrag van je kind bij te houden, het is ook handig voor jezelf om te achterhalen hoelang je een game precies hebt gespeeld.

Op de website van Nintendo lees je meer over het instellen van ouderlijk toezicht op de Switch.

Met bovenstaande tips maak je je console in een handomdraai veiliger voor je kind. Zo ben je er zeker van dat hij of zij alleen games speelt en meedoet aan activiteiten die bij zijn of haar leeftijd passen.

Lees ook: