De ultieme Nintendo Switch-accessoires gids

Wat heb je nodig bij een Nintendo Switch?

Met de Nintendo Switch speel je zowel onderweg als op de bank fantastische games. Natuurlijk kun je gelijk aan de slag zodra je het apparaatje uit de doos haalt, maar het loont ook zeker om je goed te verdiepen in de verschillende accessoires die voor de Nintendo Switch beschikbaar zijn. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een Pro Controller en een Joy-Con? Kun je gratis online spelen? En hoe bescherm je de Switch het beste tegen krassen? Gelukkig kunnen wij je helpen in de jungle van Switch-accessoires en leggen we uit welke accessoires handig zijn om te gebruiken!

Bescherm je Switch met een screen protector

Aangezien de Nintendo Switch een groot touchscreen heeft, is deze ook erg gevoelig voor krassen en vingerafdrukken. Een screen protector is daardoor een perfect voorbeeld van een kleine investering die zichzelf makkelijk terugbetaalt. Er zijn verschillende soorten waarmee je je scherm kunt beveiligen. Zo zijn er simpele screen protectors die voorkomen dat er krassen en vette vingerafdrukken op je scherm belanden, maar voor de ietwat onhandige (of jonge) gamer zijn er bijvoorbeeld ook zogenaamde glass screen protectors. Deze zijn veel dikker en van robuuster materiaal, waardoor je de kans verkleint dat het scherm van je Switch barst als je deze per ongeluk zou laten vallen.

Bekijk hier alle screen protectors voor Nintendo Switch.

Neem de Switch mee in een geschikte beschermhoes

De Nintendo Switch is ook onderweg te gebruiken en hoeft dus niet standaard onder je televisie te staan. In tegenstelling tot de Nintendo 3DS past de Switch niet in een broekzak en kun je hem ook niet dichtklappen om het scherm te beschermen. Het is daarom verstandig om je Switch mee te nemen in een beschermende carry case of beschermhoes, zodat hij geen schade oploopt van bijvoorbeeld een slingerende sleutelbos in je tas.

Beschermhoezen zijn er in allerlei vormen en ze hoeven helemaal niet saai te zijn. Neem bijvoorbeeld een beschermhoes met een afdruk van je favoriete game, of eentje waar je bijvoorbeeld ook aantal spelletjes in kan meenemen. Er zijn dunne en lichte cases, maar ook zeer stevige beschermhoezen waardoor je Switch nog beter een stootje kan verdragen. Als je helemaal goed voorbereid wil zijn, zijn er zelfs uitgebreide reistassen waar je zelfs een TV-Dock en de kabels in kan opbergen, zodat je alle onderdelen van de Switch mee kunt nemen, bijvoorbeeld op vakantie.

Bekijk hier alle beschermhoezen voor Nintendo Switch.

Meer plezier met meer controllers

Het valt misschien niet in één oogopslag te zien, maar de Nintendo Switch heeft standaard al twee controllers, genaamd Joy-Cons. Je krijgt een linker Joy-Con en een rechter Joy-Con die beide aan één kant van het scherm van het systeem geplaatst worden. Wanneer het systeem in de TV-Dock zit, kun je de Joy-Cons loskoppelen en ze in de speciaal meegeleverde Joy-Con Grip plaatsen om deze te gebruiken als één controller.

Met Joy-Cons heb je wat dat betreft een alles-in-één controller. Wanneer je de twee meegeleverde Joy-Cons in de speciale Grip doet heb je een goede, redelijk comfortabele controller die je kunt gebruiken tijdens lange speelsessies, maar als je ze loskoppelt heb je ineens twee individuele controllers, waardoor Joy-Cons ideaal zijn voor multiplayer-games zoals Mario Kart 8 Deluxe en Super Mario Party. Wil je met meer dan twee spelers karten of minigames spelen, dan biedt een extra setje Joy-Cons uitkomst. Met een extra setje heb je dan in totaal vier controllers.

Joy-Con controllerset Neon Red & Blue Joy-Con controllerset Grey

Bekijk hier alle Joy-Con-accessoires voor Nintendo Switch.

Nintendo Switch Pro Controller

Naast de handige Joy-Cons is er nog een ander soort controller die je kunt gebruiken, namelijk de Nintendo Switch Pro Controller. Dit is een ergonomische en luxe controller die veel beter in de hand ligt. Daarnaast gaat de Pro Controller een stuk langer mee met één keer opladen dan de Joy-Cons en is de connectie een stukje beter.

Het is daarom de perfecte controller voor gamers die van singleplayer games houden en veel tijd in een game willen stoppen, want het ergonomische design en de lange batterijduur is ideaal voor lange speelsessies. Het grootste verschil tussen Pro Controller en de Joy-Cons is dan ook dat de Pro Controller wat beter is in gebruik, terwijl de Joy-Cons ideaal zijn voor wanneer je vrienden over de vloer hebt voor een multiplayer game als Super Smash Bros. Ultimate. Uiteraard kun je Joy-Cons en Pro Controllers ook gemengd gebruiken in een spel - dat wordt dan vechten om wie de Pro Controller mag gebruiken!

Nintendo Switch Pro Controller

Bekijk hier alle Pro Controller-accessoires voor Nintendo Switch.

Online spelen? Vergeet Nintendo Switch Online niet!

Een onmisbare extra voor de Nintendo Switch is Nintendo Switch Online, een abonnement dat je afsluit om online multiplayer games te spelen op de Switch. Zonder deze dienst kun je namelijk niet via internet tegen anderen spelen*. Als extra krijg je toegang tot een groot aantal klassieke NES-spellen zoals de allereerste Super Mario Bros. en Zelda en krijg je verder de mogelijkheid om opslagdata van bepaalde games online op te slaan. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je honderden uren aan speeltijd kwijtraakt in het geval dat je Switch onverhoopt kapot of verloren gaat. Een volledig overzicht van alle voordelen van Nintendo Switch Online, vind je hier.

*Er is één uitzondering als het aankomt op online multiplayer. Het spel Fortnite Battle Royale is zonder Nintendo Switch Online-abonnement online te spelen. Voor games als Mario Kart 8 Deluxe en Super Smash Bros. Ultimate en nagenoeg alle andere games is het abonnement wel nodig om online te spelen.

Een Nintendo Switch Online abonnement is gelukkig helemaal niet zo duur: je betaalt bijvoorbeeld maar €19,98 voor een jaarabonnement, maar er is ook een korter abonnement van drie maanden. Je kunt het Nintendo Switch Online abonnement makkelijk aanschaffen via onze webshop. Na betaling ontvang je automatisch een code in je e-mail inbox die je invult op je Nintendo Switch. Je Nintendo Switch Online-abonnement wordt dan direct opgeladen!

Er bestaat ook een Familie-jaarabonnement (€34,98), waar maximaal acht accounts op aangesloten kunnen worden. Heb je bijvoorbeeld familieleden of vrienden die ook een Switch gebruiken, dan is het aantrekkelijk om een Familie-abonnement te kopen en dan de kosten met elkaar te delen. Met acht personen geniet je dan bijvoorbeeld van Nintendo Switch Online voor omgerekend maar €4,37 per jaar!

3 maanden 12 maanden 12 maanden Familie

Zorg voor voldoende opslagruimte voor je games

Een Nintendo Switch heeft standaard 32 GB geheugen die je kunt gebruiken om games te downloaden, maar door de omvang van games tegenwoordig zit je Switch dan al snel aan zijn limiet. Zo neemt de downloadversie van New Super Mario Bros. U Deluxe bijvoorbeeld 2,7 GB in beslag en Zelda: Breath of the Wild zelfs 13,4 GB schijfruimte. Wanneer de Switch vol is, kun je geen games of updates meer downloaden totdat je ruimte hebt vrijgemaakt.

Gelukkig is dat geheugen makkelijk uit te breiden door een Micro SD-kaart in de Switch te steken. Deze zijn in verschillende groottes verkrijgbaar, bijvoorbeeld van 32 GB, 64 GB en 128 GB. Koop je altijd fysieke versies van spellen, dan heb je minder ruimte nodig dan als je al je games download via de Nintendo eShop, maar ook (systeem)updates, screenshots en videos die je opneemt op de Switch nemen ruimte in beslag. Je kunt altijd zien hoeveel ruimte je nog vrij hebt op je Switch door naar de instellingen te gaan.

Micro SD 32 GB Micro SD 64 GB Micro SD 128 GB

Ga op in het geluid van je games met een headset

Wanneer je de Switch meeneemt in de trein of een andere openbare plek, wil je natuurlijk wel van het geluid genieten. Op de Switch zelf zit gelukkig een koptelefoonaansluiting, waardoor je gemakkelijk een paar oordopjes of een koptelefoon aan kan sluiten. Maar ook als je thuis bent, wil je misschien wel een koptelefoon gebruiken. Bij het spelen van een game als Fortnite Battle Royale kun je dan beter horen wanneer iemand om je heen sluipt, en met een headset met microfoon kun je ook praten met je vrienden. En als je niet je eigen tv hebt, biedt een headset natuurlijk ook uitkomst voor de mensen met wie je de ruimte deelt.

Bekijk hier alle headsets voor Nintendo Switch.

Kies de juiste lader voor onderweg

Bij aanschaf van een Nintendo Switch krijg je standaard een voedingskabel die je gebruikt om de Switch mee op te laden of als stroomtoevoer voor de Dock. Wanneer je de Dock voorziet van stroom met deze kabel, kun je de Nintendo Switch opladen door deze in de Dock te plaatsen. Op deze manier kun je ongestoord op de tv blijven gamen, omdat de Switch opgeladen blijft.

Zodra je de Switch uit de Dock haalt, werkt de Switch op batterij. Een volledig opgeladen Switch kan ongeveer 2,5 tot 6 uur teren op zijn accu (afhankelijk van het gebruik), waarna je hem opnieuw zal moeten opladen. Dit kan uiteraard met de kabel die je ook voor de Dock gebruikt, maar als je kabels netjes zijn weggewerkt of geen tijd of zin hebt om de kabel steeds weer los en vast te moeten maken, is een tweede oplaadkabel een uitkomst. De Nintendo Switch en de Dock hebben een USB C-aansluiting, maar dat betekent niet gelijk dat iedere USB C-lader zomaar werkt. Voor veilig gebruik adviseren we om niet elke willekeurige oplaadkabel te gebruiken. Een verkeerde kabel kan namelijk je Switch permanent beschadigen. Bij twijfel is de meest verstandige keuze om de officiële voedingskabel van Nintendo te gebruiken: zo ben je verzekerd van een goede, veilige kabel die geschikt is om zowel je Switch mee op te laden, als om de Dock van stroom te voorzien.

Nintendo Switch AC Adapter

Bekijk hier alle opladers voor Nintendo Switch.

Meerdere TV's? Neem een extra Dock!

Als je meerdere TV's in huis hebt en je je spel soms op een andere tv wil voortzetten, kan een extra Dock uitkomst bieden. Je sluit deze aan op de andere tv, en wanneer je je Switch in deze Dock steekt, speel je op je gemak verder op het grote scherm. Ook als je bijvoorbeeld vaak reist tussen je studentenkamer en je ouderlijk huis en je de Dock niet steeds wilt meenemen, is een extra Dock een perfecte oplossing. Zo kun je, waar je ook bent, altijd weer op het grote scherm verdergaan. Bij een Dock zit standaard een extra voedingskabel, dus daar hoef je je ook geen zorgen meer om te maken.

Nintendo Switch Dock Set

Bovenstaande zijn de meest essentiele accessoires voor de Nintendo Switch, maar er zijn natuurlijk nog veel meer accessoires die je spelervaring rijker kunnen maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van versiering voor je Dock, een oplaadstation voor je Joy-Con-controllers, of een Nintendo Labo-pakket? Een volledig overzicht van alle Nintendo Switch accessoires vind je hier!

Heb je nog vragen over bepaalde Nintendo Switch-accessoires of zou je ze van dichterbij willen bekijken? Kom langs bij een van onze Game Mania-stores, waar onze game-experts altijd klaar staan om je verder te helpen!