Een Netflix voor games? Dit is Xbox Game Pass!

Eén laag bedrag per maand; honderden games tot je beschikking.

Een Netflix-abonnement voor games. Dat klinkt misschien als een droom, maar sinds 2017 is dit de realiteit, want toen lanceerde Microsoft de Xbox Game Pass. Xbox Game Pass is een abonnementsdienst waarmee je onbeperkt meer dan honderd games voor Xbox One kunt spelen voor een vaste prijs per maand. Benieuwd hoe dat werkt? Hier kun je precies lezen hoe de vork in de steel zit!

Wat is Xbox Game Pass?

Xbox Game Pass is een abonnement voor de Xbox One waarmee je direct toegang krijgt tot een enorme catalogus van games om te spelen. Denk hierbij aan de allernieuwste en oudere Xbox One-titels (waarvan sommigen ook speelbaar op pc), maar ook Xbox 360-spellen en games voor de allereerste Xbox. Jawel, games van meerdere Xbox-generaties zijn speelbaar! Met een Xbox Game Pass-abonnement heb je daardoor gelijk een gigantische gamebibliotheek tot je beschikking.

Welke games zitten er in de Xbox Game Pass?

Met Xbox Game Pass krijg je toegang tot een grote en gevarieerde bibliotheek aan games die je direct kunt spelen. Op het moment van schrijven staan er bijvoorbeeld al 220 titels in de Game Pass-bibliotheek, met tal van singleplayer games, zoals Sunset Overdrive en Life is Strange, maar ook veel titels voor de multiplayer-fanaat en van alles in allerlei genres, is er voor iedereen wel wat te vinden.

Voor het volledige overzicht van de Xbox Game Pass bibliotheek kun je de website van Microsoft bezoeken. Zo zie je precies met welke games je direct van start kunt zodra je je abonneert op Xbox Game Pass!

Is Xbox Live Gold een vereiste voor Xbox Game Pass?

Nee, je kunt ook lid worden van Xbox Game Pass zonder Xbox Live Gold. Om gebruik te maken van de online multiplayer functies in de games heb je wel een Xbox Live Gold-abonnement nodig. Dat betekent dat je bijvoorbeeld wel de verhaalmodus van Halo 5: Guardians in je eentje kunt spelen of races kunt voltooien in Forza Horizon 4, maar zodra je online met vrienden wil schieten of scheuren, je ook een Xbox Live Gold-abonnement moet afsluiten (indien je deze niet al hebt).Je kunt Xbox Live Gold apart aanschaffen in verschillende abonnementsvormen.

Krijgt Xbox Game Pass nieuwe (en exclusieve) games?

Het aanbod aan games wordt iedere maand uitgebreid en alle nieuwe games van Microsoft zelf worden bovendien meteen op de releasedag aan de Game Pass-catalogus toegevoegd. Zo kun je Crackdown 3 op de releasedatum van 15 februari al meteen spelen als onderdeel van jouw Game Pass abonnement en hetzelfde zal gelden voor toekomstige Xbox-games, zoals Gears 5 en Halo Infinite. Andere grote exclusieve titels die al zijn uitgekomen zoals Forza Horizon 4, Halo 5: Guardians, Gears of War 4 en Sea of Thieves zijn al beschikbaar via Game Pass.

Op onze website vind je iedere maand een overzicht van de nieuwste Game Pass toevoegingen in het Nieuwsoverzicht.

Blijven games voor altijd op Xbox Game Pass?

Alle games kun je zorgeloos spelen door ze naar je Xbox One te downloaden totdat de games uit de Xbox Game Pass-catalogus verwijderd worden of je abonnement afloopt. Het gebeurt niet vaak, maar het kan voorkomen dat een titel gaat verdwijnen uit de Game Pass-bibliotheek. Via de Xbox Game Pass App wordt je op de hoogte gehouden van games die de bibliotheek zullen verlaten. Heb je een game gedownload via Game Pass die inmiddels niet meer is opgenomen in de Game Pass-bibliotheek, dan blijft de game wel nog op je hardeschijf staan maar kun je de game niet meer spelen, tenzij je deze hebt aanschaft. Je save data blijft altijd opgeslagen, dus je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je je voortgang verliest.

Wist je dat veel Xbox Game Pass-games ook op PC speelbaar zijn?

Xbox Game Pass is niet alleen voor Xbox One-gebruikers, want de zogenaamde "Play Anywhere" games kun je ook op een Windows 10 PC spelen. Hierdoor kun je zowel op je Xbox One als op je (game)pc genieten van Game Pass. Als je een beetje een krachtige laptop hebt, kun je zelfs onderweg gebruikmaken van je abonnement. Hiervoor moet je wel instellen dat je de game offline wilt kunnen spelen. Waar anderen in de trein Netflix aanzetten, pak jij je game-abonnement erbij! Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het aantal Xbox Play Anywhere-games beperkt is. Dit betekent dat de meeste spellen enkel op de Xbox One te spelen zijn.

Wat is de Xbox Game Pass app?

Om het gemakkelijk te maken is er ook een gratis app voor Xbox Game Pass die je in de App Store kunt downloaden als je gebruik maakt van iOS. Android-gebruikers kunnen de app via de Google Play Store vinden en gratis downloaden. Vervolgens kun je inloggen met je eigen Xbox-account om de catalogus van de Game Pass te bekijken.

Via de app kun je games alvast downloaden naar je Xbox One zodat je thuis niet hoeft te wachten om te beginnen met spelen. Je kunt precies zien hoeveel geheugen een game inneemt op je console en of alles wel past. De app geeft je ook de kans om alvast te zien welke games uit de catalogus gaan verdwijnen en welke daarvoor in de plaats komen, zodat jij je agenda daarop kunt aanpassen. Want soms zullen er, net als op Netflix, oude titels weggehaald worden.

Je kunt de iOS-app hier downloaden en de Android-app kun je hier downloaden.

Krijg leuke kortingen op games via Game Pass!

Naast dat je meer dan honderd verschillende games krijgt via Xbox Game Pass is er nog een ander voordeel in de vorm van speciale kortingen. Heb je een leuke game gevonden en wil je deze altijd kunnen blijven spelen, zelfs als de game verdwijnt van Game Pass, dan kun je deze met korting aanschaffen. Hoeveel korting je krijgt op een game is afhankelijk van de huidige prijs en wanneer de game voor het eerst werd uitgebracht, maar het is in ieder geval zeker dat je met Game Pass een slimme koopjesjager bent.

Je krijgt bijvoorbeeld tien procent korting nadat een game minstens 30 dagen op de markt is en de korting loopt na 90 dagen nog verder op. Xbox Game Pass-leden krijgen dan namelijk 20 procent korting op de game, maar daar blijft het niet bij. Wanneer een game downloadbare content heeft, krijg je ook korting als je besluit om die te kopen. Wanneer de DLC uitkomt, krijgen Game Pass-leden vanaf de eerste dag tien procent korting.

Klinkt goed! Maar wat kost Xbox Game Pass?

Xbox Game Pass geeft je enorm veel waarde voor maar een klein maandelijks bedrag. Je betaalt voor deze enorme gamecatalogus namelijk slechts €9,99 per maand. Je kunt ook gemakkelijk voor drie of zes maanden afsluiten. Activeringscodes voor deze drie abonnementsvormen zijn gemakkelijk aan te schaffen in alle Game Mania-winkels. In de webshop zijn deze per 3 maanden of 6 maanden verkrijgbaar. Bestel je online, dan krijg je na betaling direct de activeringscode in je mailbox en kun je gelijk profiteren van Xbox Game Pass!

3 maanden Xbox Game Pass 6 maanden Xbox Game Pass

Een overzicht van Xbox Game Pass

Al met al haal je met Xbox Game Pass voor maar weinig geld, een enorme catalogus aan games in huis. Maandelijks worden er nieuwe (en exclusieve) games toegevoegd, zodat je altijd iets nieuws hebt om te spelen. Om het gebruik nog gemakkelijker te maken is er een speciale app voor op je telefoon waarin je de volledige catalogus kunt bekijken en krijg je via Game Pass ook nog eens exclusieve kortingen op games en DLC. Daardoor is het eigenlijk een onmisbare dienst voor iedere Xbox One-eigenaar.