Smart Delivery uitgelegd: upgrade je games gratis naar next-gen

De release van de nieuwe generatie consoles lijkt nog zo ver, maar is dichterbij dan je denkt. Ondanks de coronacrisis staan de PlayStation 5 en Xbox Series X nog steeds gepland voor dit najaar. Dat werpt voor gamers momenteel een aantal vragen op: moet ik nog wel games kopen voor mijn PS4 of Xbox One?

Voor de Xbox One heeft Microsoft al een duidelijk antwoord gegeven: je kunt nog gerust games voor de Xbox One kopen, want alle Xbox-games werken ook op Xbox Series X. En ze doen er nog een schepje bovenop: dankzij een systeem genaamd Smart Delivery hoef je een game maar één keer te kopen en ontvang je de Xbox Series X-upgrade helemaal gratis!

Smart Delivery

Wat is Smart Delivery?

Smart Delivery betekent dat je altijd gegarandeerd bent van de best beschikbare versie van een game op jouw Xbox-console. Stel je hebt nu een Xbox One en je koopt later een Xbox Series X, dan hoef je de games die Smart Delivery-ondersteunen niet opnieuw te kopen om gebruik te maken van de verbeteringen van de Xbox Series X-versie!

Dankzij backwards compatibiliteit met alle Xbox-games en Smart Delivery zet Microsoft nogmaals een stap richting Xbox als een platform, in plaats van te werken met console-generaties. Je koopt geen games meer voor een specifieke console, maar gewoon voor “Xbox”. Jouw games evolueren als het ware mee met de hardware die je koopt. Het is een beetje vergelijkbaar met gamen op een pc, waarbij de hardware de prestaties bepaalt. Hoe krachtiger jouw Xbox-console, hoe mooier en soepeler de game loopt.

Hoe werkt Smart Delivery

Momenteel is het bekend dat Smart Delivery zal werken voor zowel fysieke games als digitaal gekochte games. Games die Smart Delivery ondersteunen kun je herkennen aan het icoontje op de voorkant van het doosje.

Belangrijk om te weten is dat Smart Delivery niet altijd vanaf dag één beschikbaar zal zijn voor alle spellen. De upgrade kan tijd in beslag nemen omdat het spel opnieuw geoptimaliseerd moet worden voor de nieuwe hardware.

Voorbeeld: een game voor Xbox One zal dankzij backwards compatibility altijd speelbaar zijn op Xbox Series X en al enige prestatieverbeteringen kennen, maar om optimaal gebruik te maken van de kracht van Series X is er een speciale update nodig. Wanneer deze update klaar is, kan hij gratis beschikbaar worden gesteld middels Smart Delivery. Daarna zal deze game geoptimaliseerd zijn voor Xbox Series X.

Optimized for Xbox Series X

Wat betekent “geoptimaliseerd voor Xbox Series X”?

Games met het Geoptimaliseerd voor Xbox Series X-logo maken gebruik van de extra power die Xbox Series X biedt. Denk bijvoorbeeld aan extreem korte laadtijden, nog mooiere graphics, soepele gameplay en framerates tot wel 120 fps. Je vindt dit logo op nieuwe titels die zijn ontwikkeld voor Xbox Series X en op eerder uitgebrachte titels die speciaal voor de Xbox Series X zijn bewerkt, bijvoorbeeld via Smart Delivery.

Welke games ondersteunen Smart Delivery?

Microsoft heeft bevestigd dat alle games van hun eigen studio’s sowieso Smart Delivery zullen ondersteunen. Dit zijn bijvoorbeeld games uit de volgende series: Halo, Gears (of War), Hellblade, Forza en Ori. De technologie wordt ook beschikbaar gesteld aan andere uitgevers. De keuze ligt bij de andere partijen om ook met Smart Delivery aan de slag te gaan.

Je kan op de website Smart Delivery-games ook herkennen aan de banner op de productpagina.

Daarnaast belooft Microsoft dat alle games die in het eerste jaar verschijnen voor Xbox Series X, ook speelbaar zullen zijn op Xbox One. Je hebt dus een jaar om te upgraden, voordat nieuw ontwikkelde spellen van Microsoft niet meer ondersteund zullen worden door de Xbox One, Xbox One S en Xbox One X.

In de onderstaande tabel vind je meer informatie over welke spellen Smart Delivery ondersteunen:

Titel Smart
Delivery
Assassin's Creed: Valhalla
Bright Memory: Infinite X
Call of the Sea
Chorus
Cyberpunk 2077
Destiny 2
DiRT 5
Far Cry 6
FIFA 21 X*
Forza Horizon 4
Gears 5
Halo Infinite
Hellblade: Senua's Saga 2
Madden NFL 21 X*
 Marvel's Avengers
NBA 2K21 X**
Ori and the Will of the Wisps
 Psychonauts 2
Sea of Thieves
Scarlet Nexus
Scorn X
Second Extinction
The Ascent
The Medium X
Vampire the Masquerade - Bloodlines 2
Watch Dogs Legion
Yakuza: Like a Dragon

Deze tabel wordt periodiek bijgewerkt. Laatste update: 24-07-2020. Onder voorbehoud aan wijzigingen en zetfouten. Specifieke verbeteringen variëren per game.

* Titels van EA zoals FIFA 21 en Madden NFL 21 kunnen gratis worden geüpgraded naar de Xbox Series X-versie indien je de Xbox One-versie koopt vóórdat het volgende deel (FIFA 22 of Madden NFL 22) uitkomt.
** Wanneer je de Mamba Forever Edition van NBA 2K21 voor Xbox One koopt, ontvang je kosteloos een digitaal exemplaar van de standaard editie van NBA 2K21 voor Xbox Series X.