Dit zijn de verschillende game-abonnementen voor consoles

Een handig overzicht om het meeste uit je PS4, Switch of Xbox One te halen

Steeds meer vermaak in het leven valt te halen uit verschillende abonnementen. Voor je dagelijkse dosis muziek ben je lid van Spotify of Apple Music en films en televisieseries bekijk je bijvoorbeeld op Netflix en Disney+. Ook op consoles zijn er diverse aan games gerelateerde abonnementsdiensten te vinden. Sommigen stellen je in staat online te gamen, anderen laten je kiezen uit een flinke lading verschillende games. Zie je door de bomen het bos niet meer of wil je gewoon weten welke abonnementen er op de drie huidige consoles beschikbaar zijn, dan bevat dit artikel een handig overzicht.

Game-abonnementen op PlayStation 4

PlayStation Plus

Heb je een PlayStation 4 in huis, dan is een abonnement op PlayStation Plus een inkoppertje. Het is niet voor niets dat tientallen miljoenen gamers van de dienst lid zijn. Je hebt het sowieso nodig om online te kunnen gamen op de PlayStation 4, bijvoorbeeld een potje Call of Duty tegen vrienden of onbekenden. Daarnaast kun je elke maand zonder verdere kosten twee PS4-games downloaden en die blijven spelen zolang je lid bent van PS Plus. Zeg je het abonnement op, dan zijn deze games niet meer beschikbaar tot je weer lid wordt. Hier zitten best grote titels bij, ook van Sony zelf! In een speciaal menu op de console of op Sony’s website zie je maandelijks de gratis games staan. Verder kun je met PS Plus je savegames op de cloud opslaan om er zo altijd bij te kunnen (je krijgt tot 10 GB aan ruimte) en krijg je tot slot toegang tot exclusieve deals en bèta’s van games.

Een maandabonnement op PlayStation Plus kost je 8,99 euro, een kwartaalabonnement 24,99 euro en een jaarabonnement 59,99 euro. Voor dezelfde prijzen kun je deze abonnementen ook via Game Mania aanschaffen – bijkomend voordeel is dat je dan geen creditcardgegevens op hoeft te geven en dat je abonnement na afloopt niet automatisch verlengd wordt.

1 Maand PlayStation Plus 3 Maanden PlayStation Plus 12 Maanden PlayStation Plus

PlayStation Now

PlayStation Now geeft je meteen toegang tot een groot scala aan games: meer dan 700 stuks! Voor een maandelijks bedrag van 9,99 euro, een kwartaalbedrag van 24,99 euro of een jaarbedrag van 59,99 euro kun je al deze games onbeperkt spelen – en niet alleen op PlayStation 4, maar ook op pc! Je hoeft ze niet eens te downloaden en kunt meteen beginnen met streamen, al is de optie om ze te downloaden wel beschikbaar.

Qua games biedt Sony een selectie spellen die zowel op PlayStation 2, PlayStation 3 als PlayStation 4 zijn verschenen, dus je kunt meteen genieten van het beste van meerdere generatie spelcomputers. Sony voegt regelmatig grote releases toe, al doen ze dit meestal niet voor games die pas net in de winkels liggen. Let wel op: het bedrijf voegt maandelijks nieuwe spellen toe aan de service, maar kan ze ook weer eraf halen. De games kun je dus niet voor eeuwig blijven spelen. Hier vind je alle games die op dit moment op PlayStation Now staan. Ook hier geldt dat je via Game Mania een abonnement af kunt sluiten, waardoor je nergens aan vast zit.

1 Maand PlayStation Now 3 Maanden PlayStation Now 12 Maanden PlayStation Now

EA Access

Uitgever Electronic Arts – bekend van onder andere FIFA, Apex Legends en de Star Wars-games – heeft zijn eigen game-abonnement opgericht. Met EA Access krijg je toegang tot behoorlijk wat games van de uitgever – op moment van schrijven 44 stuks. Denk aan spellen als de één laatste FIFA, Titanfall 2, Anthem, Battlefield V en Star Wars Battlefront 2. Ook kun je proefversies uitproberen van de nieuwste releases, zoals FIFA 20 en Need for Speed Heat. Hier vind je alle games die je met een EA Access-abo op PlayStation 4 kunt spelen. Je krijgt daarnaast tien procent korting op alle EA-games die je digitaal koopt, alsmede downloadbare content en seizoenspassen. Regelmatig kun je ook al wat eerder aan de slag met de nieuwste releases, zodat je andere gamers voor bent. Voor 3,99 euro per maand (lid worden kan via de officiële website of de PS Store) levert dat dus behoorlijk wat voordelen op, zeker als je fanatiek EA-games speelt.

Game-abonnementen op Nintendo Switch

Nintendo Switch Online

Het enige game-abonnement op de Switch dat er toe doet, is Nintendo Switch Online. Allereerst heb je dit abonnement nodig wanneer je het online tegen andere spelers op wil nemen. Speel je graag online games tegen anderen, dan kun je dus eigenlijk niet zonder een Switch Online-abo. Daarnaast ontvang af en toe een gratis game – bijvoorbeeld Tetris 99 – en worden je savegames naar de cloud geüpload, zodat je die altijd als back-up kunt gebruiken. Ook niet onbelangrijk is dat je alleen door lid te worden van Nintendo Switch Online twee apps kunt downloaden waarmee je toegang krijgt tot NES- en Super NES-games. Hierop staan tientallen klassieke Nintendo-spellen uit de jaren ’90, van Super Mario Bros. en World, The Legend of Zelda en Super Metroid tot Star Fox en Kirby’s Adventure.

Een Switch Online-abonnement kost 3,99 per maand, maar je kunt ook een abonnement voor drie maanden (7,99 euro) en een jaar (19,99 euro) afsluiten. Tot slot is het ook mogelijk om een familieabonnement te nemen voor 34,99 euro per jaar. Hier kunnen tot wel acht Nintendo-accounts tegelijk gebruik van maken. Zo kun je de kosten verdelen over je huisgenoten of vrienden – ook als ze allemaal hun eigen Switch hebben! Een abonnement sluit je via de Switch eShop af, of je koopt een code via Game Mania. Doe je dat laatste, dan wordt je abonnement na afloopt niet automatisch verlengd.

90 Dagen Nintendo Switch Online 365 Dagen Nintendo Switch Online 365 Dagen Nintendo Switch Online Familie lidmaadschap

Game-abonnementen op Xbox One

Xbox Live Gold

Xbox Live Gold is vergelijkbaar met PlayStation Plus: je hebt het nodig als je het online tegen andere spelers op wil nemen. Een abonnement is dus essentieel voor multiplayergamers. Elke maand ontvang je daarnaast tot wel vier gratis games, die je op Xbox One kunt blijven spelen tot je het Gold-abonnement opzegt. Hier zitten niet alleen Xbox One-games bij, maar ook Xbox 360-games die backwards compatible zijn op Xbox One. De ‘Games with Gold’ van de maand zijn hier te vinden. Ook Gold-leden worden daarnaast getrakteerd op allerlei aanbiedingen zodat je bepaalde games goedkoper binnen kunt halen.

Xbox Live Gold kost 6,99 euro per maand, 19,99 euro per kwartaal en 59,99 euro per jaar. Lid worden kan via het menu van je Xbox One, de Xbox-website of door een code te kopen via Game Mania. Zoals eerder al gemeld biedt die laatste optie het voordeel dat je na het aflopen van het abonnement nergens meer aan vastzit.

3 Maanden Xbox Live Gold 12 Maanden Xbox Live Gold

Xbox Game Pass

Met Xbox Game Pass kun je voor 9,99 euro per maand onbeperkt honderden Xbox One-games spelen. Je kunt deze spellen zolang je lid bent van de dienst downloaden naar je console en ze blijven spelen. Op deze website kun je alle games die op dit moment beschikbaar zijn bekijken. Let wel: Microsoft kan elk spel op elk gewenst moment ook weer van de service afhalen, en dan kun je ze niet meer spelen. Daar tegenover staat dat Microsoft de nieuwste games van het bedrijf zelf op de dag van release al op Game Pass plaatst. De nieuwste Gears of War was bijvoorbeeld ook vanaf dag één beschikbaar! Lid worden van Game Pass kan via je console, via Microsofts website of via een code die je bij Game Mania koopt. Ook belangrijk om te weten: op PC bestaat Xbox Game Pass ook, maar dit is een afzonderlijk abonnement met een kleinere selectie aan games.

3 maanden Xbox Game Pass 6 maanden Xbox Game Pass

Xbox Game Pass Ultimate

Xbox Game Pass Ultimate is het beste van beide werelden: naast een Game Pass-abonnement (zowel die voor Xbox One als pc) krijg je er ook Xbox Live Gold bij. Je kunt dus kiezen uit de honderden speelbare games die op Game Pass staan, maar kunt gelijk ook online gamen, de maandelijks gratis games downloaden en de diverse voordelen die bij Live Gold horen ontvangen. Was je toch al van plan om van beide services lid te worden, dan is dit de goedkoopste optie: het kost je namelijk 12,99 euro per maand (of 38,99 euro per kwartaal). Word lid via de Microsoft-websiteMicrosoft-website of via Game Mania.

1 maand Xbox Game Pass Ultimate 3 maanden Xbox Game Pass Ultimate

EA Access

Net zoals op PlayStation 4 kun je ook op Xbox One lid worden van EA Access. Dat werkt in feite precies hetzelfde: voor 3,99 euro per maand (lid worden kan via je console of via de officiële website) krijg je toegang tot tientallen games van Electronic Arts, waaronder de FIFA- en Battlefield-games. Het zijn vaak niet de allernieuwste releases, al zijn daar via EA Access wel proefversies van beschikbaar. Je ontvangt daarnaast tien procent korting op alle EA-games die je digitaal koopt, alsmede downloadbare content en seizoenspassen. Let wel op: de gameselectie van EA Access op Xbox One verschilt van die op PS4. Bekijk hier de games die specifiek op Xbox One speelbaar zijn met een lidmaatschap.