Jouw gids voor een gezellige game avond

De beste party games voor een geslaagde avond!

De dagen worden korter en de winter staat voor de deur. Verzamel je familie of vrienden, doe de deur op slot en gooi de sleutel weg, want met deze games heb je alles in huis voor een gezellige avond gamen met een leuk groepje mensen. Nu hoef je kerstavond ook niet geforceerd voor de duizendste keer Home Alone of The Polar Express te kijken, want of je nou een Xbox One, PlayStation 4 of Nintendo Switch hebt; met deze titels ben je uren zoet en is je feestje gegarandeerd geslaagd!

Voor het gezelschap dat graag met bananen gooit

Mario Kart 8 Deluxe (Nintendo Switch)

Met Mario Kart 8 Deluxe kun je weer lekker racen op diverse circuits met je favoriete personages. Of je nou houdt van Luigi of liever met een prinses speelt die iedereen van de weg afbeukt, het is allemaal mogelijk in de grootste Mario Kart game ooit. Mario Kart 8 Deluxe heeft daarnaast een aantal geweldige nieuwe toevoegingen die het spel beter maken dan de versie die uitkwam op de Wii U.

Zo kun je nu twee voorwerpen gelijktijdig vasthouden en ziet het er allemaal net een stukje mooier uit. Daarnaast is de besturing gemakkelijk op te pakken, waardoor het de perfecte game is voor iemand die nog nooit een controller vast heeft gehouden. Of je nou speelt met de Joy-Con die standaard bij je Nintendo Switch zitten of met een los verkrijgbare Pro Controller, het is gemakkelijk om onder de knie te krijgen. Via de nieuwe stuurhulp-optie lukt het zelfs je onhandige oom om op de baan te blijven. Het is simpelweg onmogelijk om niet met een grote grijns te racen!

Spelersaantal: 1 tot 4 spelers
Controllers: Joy-Con (1 per speler of een setje per speler), Pro Controller, GameCube Controller via externe GameCube-adapter
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Nintendo Switch

Voor het gezelschap dat niet van de telefoon kan afblijven

De PlayLink-games (PlayStation 4)

Met de Playlink games kun je op elk moment voor een feestje zorgen voor de hele familie. Zo kun je met acht spelers de longen uit je lijf zingen in SingStar Celebration, speel je in Frantics met vier spelers verschillende minigames en is Knowledge is Power de perfecte game om met maximaal zes spelers erachter te komen wie er het slimst is. Misschien is de leukste van allemaal wel Hidden Agenda, een game waarin je alleen of met maximaal zes spelers een seriemoordenaar probeert te ontmaskeren en de keuzes van de spelers het verhaal beïnvloeden.

Iedere game die we hierboven hebben genoemd, is volledig met je smartphone als controller te spelen en zijn daardoor niet zo moeilijk. Plezier en gemak gaan hand in hand en dat kan iedereen ervaren zonder al te veel moeite te doen. De games zijn daardoor zelfs toegankelijk voor mensen die pas enkele weken weten hoe ze een telefoon moeten gebruiken.

Spelersaantal: Afhankelijk van het spel, maar over het algemeen 2 tot 6 spelers
Controllers: Mobiele telefoon (gratis app vereist)
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Hidden Agenda Knowledge is Power Singstar Celebration

Game gelijk in huis hebben? Koop PlayStation-tegoed, kies een PlayLink-game en download direct via de PlayStation Store:

20 euro PSN Tegoed

Voor het gezelschap dat graag met de voetjes van de vloer gaat

Just Dance 2019 (Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Wii)

Als je door de koude winterdagen minder zin hebt om naar de sportschool te gaan en ook nog eens wat leuks met de familie wilt doen, kun je lekker dansen met Just Dance 2019. Het is zowel een workout als het perfecte medicijn voor een boze blik, want het is onmogelijk om niet vrolijk te dansen op het aanstekelijke ritme van een Disney-nummer. De game is niet alleen geschikt voor kinderen, want dankzij nummers uit de Top 40 zoals Finesse van Bruno Mars kan iedereen genieten.

Wat het spelen nog makkelijker maakt, is dat je op de PlayStation 4 en Xbox One kunt spelen met een mobiele telefoon. Het enige wat je moet installeren is de gratis Just Dance 2019 app. Op de Nintendo Switch kun je gebruik maken van de Joy-Con controllers. Je kunt de game ook spelen als je nog een Wii, Wii U of Xbox 360 met Kinect hebt staan.

Spelersaantal: 1 tot 6 spelers
Controllers: Mobiele telefoon of controllers
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

PlayStation 4 Xbox One
Nintendo Switch Nintendo Wii

Voor het gezelschap met een telefoon en een korte aandachtsspanne

The Jackbox Party Pack (Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One)

Of je nu met z’n tweeën speelt of met een leger van honderd man sterk; met The Jackbox Party Packs is het mogelijk. De pakketten bevatten ieder vijf verschillende partygames die je met je smartphone kunt spelen. De games zijn stuk voor stuk gemakkelijk om te leren. In het spelletje Drawful is het bijvoorbeeld de bedoeling om een tekening te maken op basis van een opdracht, terwijl de rest moet raden wat er getekend is.

Dan is er nog het trivia-spelletje You Don't Know Jack waarbij je triviavragen moet beantwoorden, de game die je kennis op de proef stelt met waar of niet waar vragen Lie Swatter en het woordspel Word Spud waarin synoniemen bedenken de sleutel tot succes is. Hierbij krijgt één speler een woord voorgeschoteld en moet er geraden worden waarmee je het woord kunt vergelijken. De andere spelers stemmen of de vergelijking kloppend is of niet en op basis daarvan worden punten verdiend. Iedere Jackbox Party Pack heeft alle ingrediënten in huis voor een gezellige game avond met de familie of vrienden.

Spelersaantal: 1 tot 100 spelers
Controllers: Mobiele telefoon met wifi (geen app nodig)
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Jackbox Party Packs zijn aan te schaffen in de digitale store van PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch! PlayStation-tegoed nodig? Bestel online en krijg de code direct in de mail!

15 euro PSN Tegoed 20 euro PSN Tegoed 25 euro PSN Tegoed

Voor het gezelschap dat elkaar graag treitert

Super Mario Party (Nintendo Switch)

Met Mario is het altijd een feestje. In Super Mario Party is het tijd om iedereen rondom de televisie te verzamelen om te dobbelen op een digitaal spelbord. Je kunt het vergelijken met Ganzenbord. Het enige verschil is dat je in Super Mario Party sterren moet verzamelen. Dit doe je door bepaalde plaatsten van het spelbord te bezoeken en door verschillende minigames te winnen. Iets wat goed te doen is aangezien je elke minigame eerst kunt oefenen als je nog niet zoveel ervaring hebt.

Die minigames moet je uitvoeren door gebruik te maken van de Joy-Con controllers, want de game is alleen met de speciale Nintendo-controller te spelen. Gelukkig is er daarom een Super Mario Party bundel met twee extra Joy-Cons zodat je gezellig met vier spelers de game kunt spelen. Dat zorgt namelijk voor het meeste plezier. De chaotische minigames weten de competitieve vlam van iedere speler aan te wakkeren.

Spelersaantal: 1 tot 4 spelers
Controllers: Joy-Con (1 per speler)
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Nintendo Switch

Voor het (culinaire) gezelschap dat gevoelig is voor hysterie

Overcooked 2 (Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One)

Als je al wat meer ervaring hebt met gamen en je vrienden die wat minder ervaring hebben mee wilt nemen op een leuk en chaotisch avontuur, dan is Overcooked 2 het spel voor jou. Met kleurrijke personages is het je taak om een koninkrijk van de afgrond te redden en dat doe je met een bijzonder wapen, namelijk een spatel en koksmuts. In de game moet je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk bestellingen afleveren door de juiste maaltijden te serveren.

Dat eten moet je eerst alleen wel bereiden door ingrediënten te snijden, bakken, braden, grillen en frituren. Gevalletje van klinkt makkelijker dan het is. De aftellende timer zorgt er al snel voor dat het zweet op je voorhoofd staat en samenwerken is daarbij niet geheel onbelangrijk. Warm je stembanden maar op, want dit kookspel staat garant voor het schreeuwen om de juiste ingrediënten zodra de hectiek toeslaat. Kortom, laat je vriendschap niet aanbranden.

Spelersaantal: 1 tot 4 spelers
Controllers: Controllers van desbetreffende platform
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Nintendo Switch PlayStation 4 Xbox One

Voor het gezelschap dat wat frustratie kwijt moet

Super Smash Bros. Ultimate (Nintendo Switch)

Het is niet elke dag dat je schattige, kleurrijke personages in elkaar kunt meppen, maar dat is precies het doel van Super Smash Bros. Ultimate. Met meer dan zeventig personages kun je de strijd aan gaan met je vrienden, familie of de computer en dat op talloze strijdvelden. De game is het moeilijkst om te perfectioneren door de diepgaande mogelijkheden, maar is ondanks dat toch toegankelijk voor nieuwe spelers. Iedereen kan binnen no time de basis van de besturing onder de knie krijgen.

Vervolgens kun je met maximaal acht personen het gevecht van je leven beleven waarbij iedereen veel plezier uit de game weet te halen. Zo voelt een goede stoot op de kaak van Mario heerlijk om uit te delen en kan het maar zo genoeg zijn voor de overwinning. En natuurlijk voelt die overwinning telkens weer zoet.

Spelersaantal: 1 tot 8 spelers
Controllers: Joy-Con (1 per speler of een setje per speler), Pro Controller, GameCube Controller via externe GameCube-adapter
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Nintendo Switch

Voor het competitief ingestelde gezelschap

ARMS (Nintendo Switch)

Super Smash is niet de enige game die garant staat voor een goede knokpartij. Ook het doldwaze vechtspel ARMS doet dit. Deze game combineert een gezellig avondje met een goede workout, want dankzij de Joy-Con controllers speel je het spel op een hele bijzondere manier. Je moet met de controllers de bewegingen namelijk zelf maken om een stoot uit te delen of om een tegenaanval te blokkeren. ARMS gebruikt daarbij cartoon-achtige personages dus realisme is gelukkig ver te zoeken.

Dankzij een scala aan unieke personages heeft iedereen een favoriet om te kiezen en de leuke onderlinge competitie die ontstaat weet de vurige passie voor de winst bij iedereen goed aan te wakkeren. Het is de perfecte test om te zien wie er thuis het vechtersbaasje is of om een gezellige avond een keer te veranderen in een strijdarena in plaats van dat er weer een film gekeken wordt vanaf de bank.

Spelersaantal: 1 tot 4 spelers
Controllers: Joy-Con (1 per speler of een setje per speler), Pro Controller
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Nintendo Switch

Door Luuc ten Velde (XGN.nl)