De Nintendo Switch

Een spelcomputer voor thuis én onderweg!

24/10/2016 14:16

Nintendo onthulde op donderdag 20 oktober 2016 haar gloednieuwe spelsysteem, de Nintendo Switch, aan de hand van een leuke video. Tot die tijd was het apparaat al langer bekend onder de geheimzinnige codenaam Nintendo NX. Maar wat is de Nintendo Switch nu precies? Wij sommen de 5 elementen op waardoor wij enthousiast werden over dit nieuwe apparaat.

Nintendo Switch console

1) De Nintendo Switch is een twee-in-één spelconsole

Tot nu toe heeft Nintendo steeds tegelijk ondersteuning moeten bieden aan twee soorten apparaten: de TV-spelcomputer en de handheld console. Deze opsplitsing was er op het einde van de jaren 80 al toen de NES en de GameBoy samen verkrijgbaar waren, maar ook vandaag moet je zowel een Wii U als een Nintendo 3DS in huis hebben om te kunnen genieten van al het moois wat Nintendo te bieden heeft. De Nintendo Switch is dé oplossing. De console bestaat namelijk uit een tablet die je met je televisiescherm kan verbinden, maar die je ook gewoon mee kan nemen wanneer je je huiskamer verlaat. Op die manier moet jij nog maar één spelcomputer van Nintendo in huis halen waarop je alles kan spelen én staan de spelontwikkelaars niet voor de lastige keuze voor welk systeem ze hun games moeten maken.

2) Een modulaire én traditionele controller zorgen voor veel flexibiliteit

Hoewel de Nintendo Switch voornamelijk bestaat uit een tablet heeft Nintendo een oplossing bedacht voor iedereen die graag games speelt met behulp van knoppen en thumbsticks. Aan weerszijden van de tablet kun je twee Joy-Con controllers bevestigen die het mogelijk maken om alle games met de nodige precisie te besturen. Deze controllers zorgen ervoor dat je de Nintendo Switch zonder enig probleem met je mee kan nemen om een lange trein- of autorit te overbruggen. Het is zelfs mogelijk om de Joy-Con controllers los te koppelen en deze als afzonderlijke mini-controllers te gebruiken. Speel je liever thuis, dan plaats je de tablet in de Switch Dock – een houder die ervoor zorgt dat je je games op je televisiescherm kan weergeven. Eens met je TV verbonden kun je de Joy-Con controllers loskoppelen van de tablet om er een volwaardige draadloze controller van te maken met behulp van van de Joy Con Grip. Nintendo geeft ons echter nog een derde optie: de Switch Pro Controller die nog het meest lijkt op een traditionele controller. Deze controller zal ongetwijfeld in de smaak vallen bij de hardcore gamer die graag zoveel mogelijk controle heeft over zijn spelervaring.

Nintendo Switch controller

3) De combinatie van Nintendo games én third-party games

Helaas moesten we vaststellen dat de ondersteuning van third-parties (spelontwikkelaars buiten Nintendo zelf) op de Wii U, de huidige console van Nintendo, na verloop van tijd sterk is afgenomen. Of de Nintendo Switch daar verandering in zal brengen valt uiteraard nog af te wachten. We hebben echter al een lijst te zien gekregen van alle uitgevers die op dit moment games voor de nieuwe console in ontwikkeling hebben:

 • Activision Publishing, Inc.
 • ATLUS CO.,LTD.
 • BANDAI NAMCO Entertainment Inc.
 • Bethesda
 • CAPCOM CO., LTD.
 • Codemasters®
 • DeNA Co., Ltd.
 • Electronic Arts
 • Epic Games Inc.
 • FromSoftware, Inc.
 • LEVEL-5
 • Nippon Ichi Software, Inc.
 • PlatinumGames Inc.
 • SEGA Games Co., Ltd.
 • SQUARE ENIX CO., LTD.
 • Starbreeze Studios
 • Take-Two Interactive Software, Inc.
 • Telltale Games
 • TT Games
 • UBISOFT
 • Warner Bros. Interactive Entertainment

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de games die Nintendo zelf gaat produceren voor de Switch, met momenteel als grootste klepper ongetwijfeld The Legend of Zelda – Breath of the Wild. Tijdens de onthulling van de Switch zagen we echter ook een gloednieuwe en vooral zeer zonnige Mario game de revue passeren die ons meteen terug deed denken aan Super Mario Sunshine en Super Mario 64. Ook liet Nintendo zien dat Splatoon en Mario Kart – twee van de beste games uit deze generatie - de oversteek van Wii U naar de Switch zullen maken. Tel daarbij op dat er achter de schermen al een nieuwe Pokémon game voor de Switch in ontwikkeling is en de vooruitzichten zien er best rooskleurig uit.

Nintendo Switch third party ontwikkelaars

4) De terugkeer van cartridges als drager van games

Het kwam maar heel erg kort voorbij tijdens de onthulling van de Nintendo Switch, maar we zien duidelijk dat er in de tablet een cartrigde gestopt wordt. Hoewel dat als een detail klinkt maakt dit ons erg enthousiast. Zo hebben cartridges er in het verleden al voor kunnen zorgen dat laadtijden aanzienlijk korter zijn dan wanneer een spelcomputer data van een schijfje moet lezen. Ook zijn cartridges in tegenstelling tot discs een stuk minder vatbaar voor beschadiging en vereisen ze minder energie van de spelconsole om er data van te lezen. Dit zal hopelijk een positief effect hebben op de levensduur van de batterij van de tablet (wat op dit moment nog een bezorgdheid is) . En als laatste punt: het stoppen van cartridges in een console van Nintendo die ook met je televisie verbonden kan worden doet ons nostalgisch terugdenken aan het tijdperk van de Nintendo 64, SNES en NES – de gouden jaren van Nintendo.

Nintendo Switch Dock en cartridge

5) We moeten niet lang meer wachten op de Nintendo Switch!

Nintendo riep vrij snel nadat ze voor het eerst lieten weten dat hun volgende console in ontwikkeling was, dat het nieuwe systeem begin 2017 op de markt zou komen. Hoe dichter we richting het einde van 2016 gingen begon deze statement steeds onwaarschijnlijker te klinken. Toch lijkt Nintendo voet bij stuk te houden: de Switch komt in maart 2017 op de markt. Op het moment van schrijven is dat nog een luttele 5 maanden van ons verwijderd en zijn we dus nu al aan het sparen om deze nieuwe spelcomputer onmiddellijk in huis te kunnen halen. Belangrijke vraagstukken betreffende de prijs, de levensduur van de batterij in de tablet én de launch line-up blijven voorlopig nog onbeantwoord, al verwachten we dat Nintendo daar ten laatste begin 2017 een antwoord op zal voorzien. Blijf dus zeker de productpagina van de Switch in de gaten houden voor meer updates rond dit ongetwijfeld veelbelovende apparaat.

Wil jij de Nintendo Switch pre-orderen? Ga dan naar jouw Game Mania Store om je bestelling te plaatsen!