Alles wat je moet weten over Metro Exodus

Survivalshooter in een post-apocalyptisch Rusland

Het eerste kwartaal van 2019 zit stampvol met potentiële topgames. Eén daarvan is Metro Exodus, en het zou een fout van epische proporties zijn om dit spel aan je voorbij te laten gaan. Of je nou nog nooit eerder een Metro-game hebt gespeeld, of na de vorige twee delen staat te popelen om nog meer schietgeweld: dit is alles wat je moet weten over Metro Exodus.

De vorige twee games in deze shooterfranchise, Metro 2033 en Metro: Last Light, verschenen begin dit decennium. Hoewel beide delen later als remasters uitkwamen in een totaalpakket genaamd Metro Redux, is lang niet iedereen bekend met de serie. Tijd dus om er wat dieper in te duiken en je klaar te stomen voor een bloedstollend avontuur. Het onderstaande filmpje helpt je daar sowieso bij.

 

De Metro-games zijn gebaseerd op Dmitry Glukhovsky’s spannende boek Metro 2033. Hierin proberen de laatste overlevenden van een nucleaire winter een nieuw leven op te bouwen in de metrostelsels onder Moskou. Het boek heeft diverse vervolgen gekregen, en er zijn na het eerste boek ook een groot aantal andere (korte) verhalen door allerlei auteurs gemaakt die zich in hetzelfde universum afspelen. Een post-apocalyptische wereld, gesitueerd in spannende gangenstelsels en met allerlei gevaarlijke, gemuteerde wezens die op de loer liggen, is natuurlijk perfect materiaal voor een gamereeks.

De wijde wereld in

Waar Metro 2033 en Last Light zich vooral in bovengenoemde gangenstelsels afspelen – vanwege straling en giftige stoffen kon je in die games alleen voor korte duur met een zuurstofmasker op het gezicht de buitenwereld verkennen – daar stuurt Exodus je eindelijk de wijde wereld in. De overlevenden in het metrostelsel gingen er van uit dat er van heel de wereld alleen een giftig, verlaten landschap was overgebleven, maar ze hadden het bij het verkeerde eind. Als Artyom – hetzelfde hoofdpersonage als uit de voorgaande games – vlucht je uit het metrostelsel en onderneem je een reis met andere overlevenden, genaamd de Spartan Rangers.

Metro Exodus screenshot

Het is 2036, 23 jaar nadat een nucleaire oorlog onherroepelijke schade aanrichtte, en dat zie je aan alles om je heen. De natuur heeft een groot deel van de beschaving weer overgenomen, wat prachtige plaatjes oplevert. Elk gebied en gebouw heeft wel een achterliggend verhaal te vertellen. Als Artyom volg je eerst de rivier Volga, om vervolgens op een locomotief te stappen en samen met de Rangers naar het oosten van het land te trekken om daar een nieuw leven op te bouwen. Aan deze groep kleurrijke personages ga je je al snel hechten, voor zolang dat mogelijk is natuurlijk. Het treinstelsel, genaamd de Aurora, dient tegelijk als je thuisbasis en veilige haven. Het is een vernuftige en realistische manier om het verhaal en de variatie in omgevingen op een hoog tempo te houden.

Uniek hierbij is dat het verhaal van Metro Exodus een jaar in de game beslaat. Aan het begin van het spel, in de catacomben van het verlaten metrostelsel in Moskou, woedt er nog een ijzige nucleaire winter, maar gedurende het spel passeren alle seizoenen en dat heeft natuurlijk een merkbare invloed op de natuur om je heen. Neem daarbij dat de lineaire stukken die al in de vorige games zaten nu afgewisseld worden met open gebieden om naar hartenlust te verkennen, en je hebt het recept voor een even indrukwekkende als uitdagende reis.

Metro Exodus screenshot Metro Exodus screenshot

Gevaarlijk

Natuurlijk ligt gevaar overal op de loer in Metro Exodus. De wereld barst van gemuteerde dieren en wezens, die soms tot gigantische proporties zijn gegroeid en je uit het niets kunnen aanvallen. Net zo gevaarlijk zijn echter mensen, die op verschillende in Rusland hun eigen samenleving hebben opgebouwd – vaak me het nodige geweld.

Gelukkig geeft de game je allerlei opties om jezelf te verdedigen. Je kiest in Exodus zelf hoe je gevechtssituaties aangaat – schiet je om je heen met de (spaarzame) ammo tot je beschikking, of sluip je rond om vijanden stilletjes één voor één neer te halen? Je kunt zelfs wachten met het infiltreren van vijandelijke kampen tot het nacht is, zodat je minder snel gespot wordt. Hier en daar een lamp in een vijandelijke basis kapotschieten doet soms ook al wonderen…

Metro Exodus screenshot

Ondanks dat je regelmatig je mes zal trekken voor een stille uitschakeling, is en blijft Metro Exodus een shooter en dus ligt er flink wat nadruk op allerlei geweren. Deze wapens zijn even inventief als de overlevenden in het spel die ze hebben samengesteld van allerlei schrootmateriaal. Machinegeweren, jachtgeweren, pistolen en kruisbogen: het grote scala aan wapens in Exodus is al indrukwekkend genoeg, maar door tijdens je reis genoeg materialen te verzamelen breid je je favoriete wapens uit tot verbeterde versies met meer mogelijkheden.

Het looten van lijken en het onderzoeken van locaties om nog meer schrootmateriaal te vinden, is sowieso een belangrijke bezigheid in de game, en niet alleen voor het uitbreiden van je wapens. Je bouwt er ook je eigen medkits mee om jezelf te genezen – je gezondheid wordt namelijk niet automatisch beter - en kunt er zelfs zuurstofmaskers van maken. Ondanks dat er geen giftige stoffen meer in de lucht hangen, zijn er nog genoeg binnenlocaties waar de helende kracht van de natuur niet zijn werk heeft kunnen doen. De spannende tochten door schijnbaar verlaten gangen met een wazig zuurstofmasker voor je ogen uit de voorgaande games, keren dus ook hier terug.

Op naar het moederland

De vorige Metro-games waren al ongelooflijk spannende survival-shooters, maar met Metro Exodus zou ontwikkelaar 4A Games wel eens nieuwe hoogtes kunnen bereiken. Het spel ziet er adembenemend mooi uit, met een even magistraal als verdorven post-apocalyptisch Rusland om te verkennen. De details zijn talrijk, van vegen op je zuurstofmaskerbril tot de pekkige huid van lijkbleke, gemuteerde schepsels. Neem daarbij de onverbiddelijk uitdagende gameplay waarbij je constant moet zien te overleven, en het resultaat is een gamemutatie waar je graag wat straling voor wil trotseren. Een enkeltje Rusland, graag!

Metro Exodus screenshot

Metro Exodus is vanaf 15 februari verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

preorder

Pre-order nu!


Pre-order nu en ontvang bij de PS4-versie een uniek dynamisch thema! Bestel de game voor Xbox One en je ontvangt een downloadcode voor Metro 2033, de eerste game in de franchise. Bij alle edities van Metro Exodus ontvang je bovendien een Creatures of Post-Apocalyptic Russia-poster en thumbgrips & patches in de stijl van Metro Exodus!

PlayStation 4
Pre-order Edition
Xbox One
Pre-order Edition
PC
Standaard Editie