Tips en tricks om een meester samoerai te worden in Ghost of Tsushima

Ga voorbereid aan de slag

In Ghost of Tsushima kruip je in het samoeraiharnas van Jin Sakai. Het eiland Tsushima wordt geteisterd door de Mongoolse invasie en als een van de laatste overlevende samoerai is het aan Jin om zijn geliefde eiland en zijn inwoners te beschermen. Met onderstaande tips ben je alvast goed voorbereid op je reis en beheers jij de way of the sword als een ware samoeraikrijger!

Plunder kampen en pik zoveel mogelijk spullen op

Tijdens je reis over het eiland zul je regelmatig vijandige kampen tegenkomen. Voor de kleine kampen is het voldoende om de Mongoolse troepen uit te schakelen, maar bij de grotere kampen dien je bijvoorbeeld ook gevangenen vrij te laten, gestolen spullen terug te claimen en naderhand alles in brand te steken. Het is een goed idee om deze kampen goed door te doorzoeken voor handige spullen, want meestal wemelt het er van de grondstoffen en verzamelbare materialen. Controleer vooral de yurts (tenten) – soms vind je er zelfs een schatkist. En steek uiteraard pas alles in brand als je alles hebt doorspit – anders vind je er alleen nog maar as terug!

Ghost of Tsushima tips tricks

Pas je outfit aan de situatie aan

In het begin heeft Jin alleen zijn gehavende  samoeraipantser, maar gaandeweg verzamelt hij een uitgebreide collectie aan harnassen, broekrokken en andere coole pakjes – en deze hebben allemaal hun eigen functie. De Traveler’s Attire laat je controller bijvoorbeeld trillen als er een verzamelobject in de buurt is, terwijl de outfit van Tadayori je een meester van de pijl en boog maakt. De Samurai Clan Armor daarentegen geeft betere bescherming tegen harde stoten. Je kan ieder moment wisselen van kledij, dus als een gevecht niet helemaal de goede kant op gaat (of je wilt jezelf nog wat meer bad-ass maken), duik dan even in de kledingkast!

Ghost of Tsushima tips tricks

Gebruik verschillende stances

Als meester zwaardvechter kan Jin zich aanpassen aan de vechtstijlen van zijn vijanden door verschillende vechthoudingen aan te nemen. Zo ben je met de Water Stance weerbaarder tegen vijanden met een schild, en is de Stone Stance geschikt tegen andere zwaardvechters. Jin leert deze vechtstijlen door Mongoolse leiders te verslaan (hierover straks meer), maar jij moet ze toepassen door op de juiste knoppen te drukken. Hiervoor is een handig ezelsbruggetje: rondje lijkt op een schild, driehoekje lijkt op een speerpunt, X lijkt op twee gekruiste zwaarden en vierkant is het grootst.

Ghost of Tsushima tips tricks

Laat je niet te lang verleiden door zijmissies

De open wereld van Ghost of Tsushima is betoverend mooi en de verleiding om achter elke heuvel, rotswand en bos te kijken is bijna onweerstaanbaar. Voordat je het in de gaten hebt, zijn er uren verstreken en ben je alleen maar bezig geweest met het ontdekken van zijmissies, het volgen van vossen, het stuiten op kampen en ronddobberen in de heetwaterbronnen. Maar het loont ook zeker om de verhaalmissies (de missies in het goud) te doen, want vaak ontgrendel je tijdens deze missies een nieuwe techniek, wapen of andere hulpmiddelen die een samoerai goed van pas komen. Je hoeft niet bang te zijn dat je hierdoor andere activiteiten mist, want de game laat duidelijk weten wanneer er een beslissend hoofdstuk aankomt.

Ghost of Tsushima tips tricks

Observeer de Mongoolse leiders

Zoals eerder gezegd leert Jin nieuwe vechthoudingen door Mongoolse kampleiders te verslaan. Maar dat is maar het halve verhaal. Wanneer je een vijandig kamp binnensluipt zul je soms de bonus objective “Kill or observe Mongol leader” zien. Wanneer je deze doelstelling voltooit, krijg je een punt waarmee je nieuwe vechthoudingen (stances) kunt leren.

Wat handig is om te weten, is dat je twee punten kunt verdienen als je eerst de vijand observeert en daarna pas doodt. Om de leider te observeren moet je ongezien het kamp binnensluipen en de leider zoeken – hij is degene die luidruchtig zijn vechtkunsten aan het oefenen is. Zodra je dichtbij genoeg bent, kun je de R2-knop ingedrukt houden om hem te observeren. Dat is alvast één punt! Nu kun je toeslaan en krijg je de tweede punt zodra hij zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Het aanleren van nieuwe vechthoudingen gaat op deze manier twee keer zo snel!

Ghost of Tsushima tips tricks

Gebruik de touch pad

Iets wat je niet duidelijk verteld wordt, is dat de touch pad een belangrijke rol speelt bij het verkennen van Tsushima. Zoals je misschien al weet heb je geen minimap in deze game, maar leidt de wind je naar je volgende bestemming. Als je even de weg kwijt bent of niet duidelijk ziet waar de wind naartoe waait, kun je van onder naar boven swipen op je touch pad om de wind wat krachtiger voor je uit te laten waaien. En swipe je van links naar rechts, dan kun je je katana uit de schede halen, of juist op een hele coole manier weer in de schede steken na een gevecht. Ten slotte kun je Jin laten buigen door van boven naar beneden te swipen. Doe dit in dorpen om mensen te begroeten, of bij lichamen om je respect te betuigen. Er zijn ook speciale plekken waar een bordje je erop wijst dat je daar moet buigen. Misschien gebeurt er dan iets speciaals…!

Ghost of Tsushima tips tricks

Volg het vogeltje

Tsushima zit vol met geheimen, activiteiten om te voltooien en prachtige landschappen om te ontdekken. Wanneer je getsjirp om je heen hoort en een goudgele vogel voor je uit ziet vliegen, is het een goed idee om de achtervolging in te zetten. Deze vogel leidt je namelijk naar bijzondere plekken, activiteiten of voorwerpen, zoals een nieuw hoofddeksel, een heetwaterbron, speciale Sashimono-vlagstokken of misschien zelfs een zijmissie. Wie weet wat je vindt!

Ghost of Tsushima tips tricks

Met deze tips kom je al aardig op weg. Vergeet tot slot niet om te genieten van de wereld en mooie foto’s te schieten met de uitgebreide fotomodus. Alvast veel plezier met Ghost of Tsushima!

 

Afbeeldingen