Gameseries die van de aardbodem zijn verdwenen

Maar niet vergeten

Gamers hebben meer keuze dan ooit tevoren, met letterlijk duizenden games die op deze generatie consoles zijn uitgekomen. Maar we willen altijd méér: zo zijn er een hoop gameseries waar we al geruime tijd niets meer van hebben gehoord. Welke toppers missen we als nooit tevoren?

Ridge Racer

De rustgevende vergezichten, de zwevende luchtballonnen aan de horizon en de opzwepende muziek die door de speakers knalt terwijl je met een prachtige bolide door de bocht drift: geen racegame komt in de buurt van het perfecte arcadegevoel als Ridge Racer. In een ver verleden stond de lancering van een nieuwe PlayStation-console synoniem aan een nieuwe Ridge Racer, maar inmiddels is Bandai Namco’s raceserie al jaren van de aardbodem verdwenen.

De laatste volledige release was Ridge Racer Unbounded uit 2012, dat eerder de Burnout-reeks kopieerde dan de typische Ridge Racer-gameplay bood. Op wat mobiele releases na moeten we het nu al jaren zonder deze spectaculaire franchise uithouden. Tijd om daar op de volgende generatie consoles verandering in te brengen. De strakke gameplay van Ridge Racer, gecombineerd met schitterende moderne graphics? Daar tekenen we voor!

Splinter Cell

Tijdens elke persconferentie of livestream verwachten we dat Ubisoft eindelijk een nieuwe Splinter Cell aankondigt, en elke keer laat geheim agent Sam Fisher het weer afweten. Jammer, want zeker nu het verhaal rondom Solid Snake en Big Boss uit de Metal Gear-franchise is afgelopen, kunnen we die andere stealth-held goed gebruiken. Sinds Blacklist hebben we de iconische drie groene lampjes van Fishers nachtvisiebril niet meer mogen aanschouwen. Zoals elk jaar verwachten we dat Ubisoft binnenkort ein-de-lijk de nieuwe Splinter Cell onthult… maar waarschijnlijk worden we wederom teleurgesteld. Fisher heeft zichzelf waarschijnlijk zó goed verstopt, dat Ubisoft hem ook niet meer kan vinden.

Dino Crisis

Resident Evil is populairder dan ook – niet alleen dankzij het prima ontvangen Resident Evil 7 en het aankomende Resident Evil Village, maar ook door de uitstekende remakes van Resident Evil 2 en 3. Die ándere klassieke horrorreeks van Capcom is echter helemaal in de vergetelheid geraakt. En dat is jammer, want Dino Crisis combineert de spanning en gameplay van Resident Evil met de coolste vijanden ooit: dinosauriërs! Capcom ziet hopelijk ooit zelf ook de waarde van deze schitterende franchise in en blaast dan op spectaculaire wijze nieuw leven in deze reeks. Er zit zó veel potentie in, en daarbij hebben de Jurassic World-films wel bewezen dat dino’s van alle tijden zijn!

Banjo-Kazooie

Toen Rare nog games voor Nintendo-systemen maakte, leerden ze enorm veel van het Japanse bedrijf. Na het succes van Super Mario 64 lag het dan ook in de lijn der verwachting dat Rare met zijn eigen 3D-platformer kwam. En wát voor een: Banjo-Kazooie was mooier, uitgebreider en misschien zelfs wel beter dan het platformavontuur van Nintendo’s eigen mascotte! De typisch Britse humor waarmee de vrolijke beer en sarcastische vogel zich door het avontuur heen rolden en sloegen, de geweldige transformaties die je kon maken – van een pompoen tot een wasmachine – en de heerlijke deuntjes die zich in je hoofd nestelden en daar nooit meer uitkwamen: Banjo-Kazooie is een regelrechte klassieker.

Het vervolg is bijna net zo goed, alleen de Xbox 360-games Boutjes & Moertjes viel niet bij alle fans even goed in de smaak. De Xbox Series X is wat ons betreft een perfect excuus om het platformduo eindelijk een verdiende comeback te laten maken.

Destruction Derby

Gamers van het eerste uur kunnen zich vast nog wel Destruction Derby herinneren. In deze games, die op de originele PlayStation verschenen, ben je niet zozeer bezig met racen, maar vooral met zoveel mogelijk schade aanrichten aan de auto’s van tegenstanders. Een handige weergave van je auto geeft aan welke onderdelen van je wagen bijna van ellende uit elkaar vallen. Hoewel je een nieuwe Destruction Derby voorlopig niet hoeft te verwachten, kun je een soortgelijke game straks wel op PlayStation 5 spelen. Destruction AllStars lijkt namelijk het spirituele vervolg op Destruction Derby te worden, met één groot verschil: je kunt ook uit je wagen stappen, mocht deze total loss raken in het heetst van de strijd.

Prince of Persia

De prins uit Perzië gaat al meerdere decennia mee. De originele game stond bekend om zijn uiterst realistische animatie en pittige moeilijkheidsgraad, en de Sands of Time-trilogie liet een compleet nieuwe generatie gamers kennismaken met de sterke platformgameplay van deze franchise. Maar toen had Ubisoft opeens goud in handen met Assassin’s Creed – een game die nota bene ooit als nieuwe Prince of Persia is begonnen – en raakte PoP langzaam maar zeker in de vergetelheid. Het is de hoogste tijd dat Prince of Persia terugkeert om zijn troont toe te eigenen. Eerder dit jaar lekte er al beelden uit van een geannuleerde Prince of Persia-game en dat smaakte naar meer! Hopelijk vergeet men daarbij vooral niet de uitdagende platformsecties die zo kenmerkend voor de franchise zijn.

F-Zero

Verschillende racegames van Nintendo verdienen een langverwacht nieuw deel. Zo deinen we maar wat graag weer over de golven in Wave Race of zoeven we over de piste in 1080 Snowboarding. Maar meer nog dan net genoemde spellen zouden we graag aan de slag gaan met een gloednieuwe F-Zero! Sinds de Super NES neemt deze futuristische raceserie een belangrijke plek in binnen Nintendo’s line-up, maar na F-Zero GX op de GameCube is er geen nieuw deel uitgekomen.

Dat is extra pijnlijk omdat GX, dat werd ontwikkeld door Sega, zo ongelooflijk goed is. Vloeiende beelden, ongelooflijke snelheden en prachtige graphics: Nintendo heeft er nog een flinke kluif aan een nieuwe game te maken dat dit deel overstijgt. Misschien heeft het bedrijf het daarom maar nooit geprobeerd. Perfectie kun je immers niet verbeteren. Maar een remaster zouden we ook met open armen verwelkomen, hoor!

Advance Wars

Twee tactische series van Nintendo gingen jaren hand in hand: Advance Wars en Fire Emblem. Laatstgenoemde heeft op de 3DS en Switch ongekende populariteit vergaard. Vooral Fire Emblem: Three Houses is zowel kritisch als commercieel gezien een groot succes. Maar Advance Wars heeft al jaren niets van zich laten zien. En dat terwijl de franchise toch al sinds de NES bestaat! In 2008 kwam op de Nintendo DS nog Advance Wars: Days of Ruin uit, dat de tekenfilmachtige en luchtige sfeer uit de voorgaande delen verving voor een realistischere, duisterdere vibe. Dat viel niet zo goed in de smaak bij veel fans. Tijd voor een reboot op de Switch.

Dead Space

Er zijn maar weinig games die zó goed het concept van overleven op een schijnbaar verlaten ruimteschip simuleren als Dead Space en het minstens zo toffe vervolg. Het doorlopen van de vele donkere gangetjes is werkelijk doodeng, om nog maar te zwijgen van de lugubere Necromorphs die je van alle kanten aanvallen. Gelukkig bevatten de games een systeem dat er voor zorgt dat je de ledematen van deze wezens één voor één eraf kunt knallen! Het spel zit dan ook vol met ingenieus werkende wapens die oorspronkelijk dienst deden als gereedschap.

De Dead Space-games zijn een ode aan benauwende science-fictionfilms zoals Event Horizon. Een nieuw deel zit er waarschijnlijk nooit meer in: ontwikkelaar Visceral Games bestaat niet meer. Electronic Arts heeft nog wel de licentie, dus wie weet kunnen we ooit een comeback verwachten. Blijven dromen dus… al zijn dromen over Dead Space eerder nachtmerries…

Silent Hill

We zeiden het hierboven al: Capcom’s Resident Evil-reeks is populairder dan ooit. Maar waar is Konami’s eigen horrorserie gebleven? Even was er sprake van dat niemand minder dan Metal Gear- en Death Stranding-ontwikkelaar Hideo Kojima een nieuwe Silent Hill zou maken – de P.T.-demo die enkele jaren geleden op PlayStation 4 verscheen bleek bij het uitspelen een demo voor ‘Silent Hills’ – maar na het vertrek van Kojima bij Konami werd ook het spel geannuleerd. Inmiddels gaan er al geruime tijd geruchten dat er op de PlayStation 5 een nieuwe Silent Hill uitkomt. Het is te hopen, want de bizarre, lugubere vijanden en naargeestige sfeer van het beruchte dorpje zijn een perfecte showcase voor de volgende generatie.

Natuurlijk zijn er nog veel meer gamefranchises te bedenken die eindelijk eens moeten terugkeren. De genoemde spellen hierboven zijn maar een kleine greep uit de vele series die een nieuwe kans verdienen. Als iets zeker is in de game-industrie, is dat elke franchise, hoe klein of onbekend ook, kans maakt op een weergaloze comeback!