Samen een verwoeste wereld opbouwen in Fallout 76

Ben je klaar voor je tweede leven in West Virginia?

Verlaten is een goed woord om de werelden in Fallout-games te beschrijven. Dankzij de nucleaire oorlog is er weinig overgebleven van het vooruitstrevende Amerika en alleen de kakkerlakken en harde bikkels leven tussen de resten. Daar komt verandering in met Fallout 76, want niet alleen word jij als speler losgelaten in het post-apocalyptische West Virginia, ook andere spelers zullen tegelijkertijd de wereld (on)veilig maken. Ben je er klaar voor om samen te strijden voor een betere wereld?

De bunker uitwandelen in een jumpsuit

Ondanks de ingrijpende verandering door van Fallout 76 een online game te maken, verandert er niet veel aan de formule van Fallout. Het begin is precies hetzelfde als in de andere games. Ten eerste moet je een personage maken en kiezen hoe diegene eruitziet, een aspect wat zeer belangrijk is in deze iteratie van Fallout, want je wilt er voor je medespelers natuurlijk wel goed uitzien. Daarnaast moet je ook een vaardigheid kiezen om te levelen, die invloed heeft op de Perks die je kan kiezen. Ben je bijvoorbeeld een groot fan van honkbalknuppels, dan kunnen we je de Strength-vaardigheid aanraden. Wanneer je blij bent met je personage, dan moet je alleen nog de deur van de gigantische bunker openen voordat je de eerste stap kan zetten in de nieuwe wereld.

Op zoek naar een vriend

De nieuwe wereld klinkt veelbelovend, maar vergeet niet dat je terecht bent gekomen in een post-apolyptisch landschap, waar het gevaar overal op de loer ligt. Van simpele Molerats en wilde honden, tot aan zombie-achtige Ghouls en gigantische, gemuteerde krabben. De flora en fauna van West Virginia is gevaarlijker dan die van Australië. Het is daarom handig om op zoek te gaan naar een vriend om samen het gevaar op te zoeken en te lijf te gaan. Gelukkig zijn er in Fallout 76 talloze andere spelers die op zoek zijn naar een partner in crime. Dat is helemaal van toepassing in de eerste gebieden van het spel, waar de spelers weinig middelen hebben om te overleven en aan elkaar zijn overgeleverd. Dus ga zo snel mogelijk op zoek naar een wapen, een appeltje voor de dorst en een trouwe vriend, voordat je aan de eerste opdrachten begint.

Werken voor je geld

Inderdaad, ook in Fallout 76 moet je weer werken voor caps (de kenmerkende flessendopjes) om nieuwe wapens, bepantsering en voedsel te kopen. Veel opdrachten zijn te voltooien in je eentje of met een kleine groep, zoals het doorzoeken van een huis dat vol zit met vijanden of het vinden van een bepaald voorwerp. Ook de opdrachten die onderdeel zijn van de hoofdverhaallijn zijn te doen met een paar spelers, dus als je Fallout 76 samen wilt spelen met een aantal vrienden dan is dat geen probleem. Er zijn daarentegen ook opdrachten te vinden in de wereld die een stuk meer spelers nodig hebben. Vaak komen daar of veel vijanden tegelijkertijd bij kijken of je krijgt te maken met een extreem sterke vijand. Pas dus goed op voordat je zomaar een monster te lijf gaat dat er indrukwekkend uitziet. Het kan zomaar je ondergang betekenen.

De dood is niet het einde

Gelukkig is doodgaan in Fallout 76 niet meteen het einde van je avontuur in West Virginia. Word je gedood door een monster, dan zul je alleen junk kwijtraken, je verzamelde 'troep' dus. Alle andere voorwerpen en ervaringspunten zal je gewoon behouden. Vervolgens word je een stukje verderop weer tot leven gewekt en kun je verder. Nu klinkt het kwijtraken van je troep niet heel erg, maar die materialen heb je wel nodig om nieuwe spullen in elkaar te zetten. Junk kan je gelukkig opslaan in huizen, dus als je van plan bent om een gevaarlijk gebied te bezoeken, is het wel zo handig om van tevoren even de kostbare troep op te slaan in een veilig gebied.

Je kan niet met iedereen bevriend zijn

Ondanks dat je in Fallout 76 waarschijnlijk veel nieuwe vrienden zal maken, kan je natuurlijk niet iedereen te vriend houden en in een gevecht met een andere speler komen. Kom je te overlijden door het toedoen van een andere speler, dan gelden er iets andere regels qua goederen die je kwijtraakt. Je raakt in dat geval namelijk niet alleen je junk kwijt, ook zal je een deel van je caps verliezen waar je hard voor hebt gewerkt. Wanneer een speler het heeft gemunt op andere spelers, dan zal er na verloop van tijd een premie op zijn of haar hoofd komen te staan. Is er dus een vijandelijke speler die constant het leven van jou en je vrienden zuur maakt, dan kun je er met een beetje mazzel een mooie geldprijs aan overhouden. Dat vormt een mooie compensatie voor de caps die je mogelijk hebt verloren.

West Virginia, jouw nieuwe thuis

Op een gegeven moment wordt het ook tijd voor jou en je vrienden om West Virginia een plek te maken waar je je thuis voelt. En daarvoor is het noodzakelijk om een plek te vinden waar je veilig kan wonen. Met junk kan je niet alleen spullen maken als omgebouwde wapens en kogels, maar je kan er ook spullen mee maken die je beschermen tegen de buitenwereld. Denk daarbij aan geïmproviseerde muren, automatisch afweergeschut en uitkijkposten. Net zoals in Fallout 4 haalt ontwikkelaar Bethesda de bouwer in je naar boven om de sterkste, mooiste en grootste nederzetting van de nieuwe post-apocalyptische wereld in elkaar te zetten. Met het planten van fruit en groente en het aanleggen van waterpompen kan je niet alleen een veilige nederzetting maken, maar ook een nederzetting waarvan de bewoners een volle maag hebben.

Ben jij er klaar voor een tweede leven te beginnen in een gevaarlijk, maar pittoresk West Virginia? Wij wachten op je aan de andere kant van Vault 76. De game is vanaf 14 november beschikbaar.

Meer weten over deze game?

Fallout 76 - PlayStation 4 Fallout 76 - Xbox One Fallout 76 - PC

Geschreven door Ralph Beentjes (XGN.nl)

Afbeeldingen