De eerste details van de PlayStation 5 zijn bekend

En jij kunt hem alvast winnen!

De winnaar van de wedstrijd is bekend! We feliciteren Ramon Schipper, want hij mag deze geweldige prijs in ontvangst nemen!
Proficiat Ramon en nogmaals bedankt voor al jullie inzendingen!

In een uitgebreid interview van Wired met Mark Cerny, de systeemarchitect van de PlayStation 4, zijn de eerste details uit de doeken gedaan van de next-gen PlayStation console. De voorlopig naamloze console maakt gebruik van de nieuwste Ryzen AMD processor, een variant van de Navi Radeon GPU en SSD opslagcapaciteit. Deze drie cruciale hardware onderdelen zorgen ervoor dat de nieuwe console de spelerervaring van de PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro ver zal overstijgen.

Wat dat precies betekent voor de gamer? Nou, onder andere nog scherpere, rijkere graphics, geen of zeer beperkte laadtijden, backwards compatibility met PlayStation 4-software en een future-proof maximale output van 8K! Lees snel verder om alles te weten te komen, of bekijk het filmpje hieronder waarin we de info bespreken!

De kracht en snelheid van de nieuwe console hebben we in de eerste plaats te danken aan de wensen van de spelontwikkelaars. Ook nu hebben Mark Cerny en zijn team nauw samengewerkt met spelontwikkelaars om ervoor te zorgen dat hun nieuwe console meer is dan een stapje boven de PlayStation 4 Pro en ontwikkelaars het gereedschap in handen krijgen om de games te maken die voorheen technisch niet haalbaar waren.

Supersnelle SSD

Als demonstratie startte Cerny tijdens het interview Marvel’s Spider-Man (2018) op. Wanneer je op de PS4 Pro teleporteert tussen de verschillende punten op de kaart bedraagt de laadtijd ongeveer 15 seconden. De kracht van de volgende PlayStation-console verkort deze laadtijden tot maar 0,8 seconden. Deze grote sprong voorwaarts is vooral te danken aan de SSD-schijf die in de nieuwe PlayStation zit. Er zit echter meer achter dan alleen de toevoeging van SSD-opslag aan de bestaande X86-instructieset (huidige PC-architectuur). Als je namelijk de hardeschijf in je PlayStation 4 vervangt met een SSD, betekent dat niet gelijk dat je de laadtijden van een game halveert of verkort naar ettelijke seconden. In tegenstelling tot de PS4 is de interne architectuur van de next-gen PlayStation ontworpen om optimaal gebruik te maken van de snelheid van SSD-opslag. Hier gaat de next-gen PlayStation dus enorme sprongen maken.


De kracht van SSD: Op de nieuwe PlayStation laadt Spider-Man binnen een enkele seconde.

De laadtijden zijn overigens niet het enige wat zal verbeteren. De omgevingen van games moeten in real-time opgebouwd worden, wat betekent dat elk gebouw, personage of object in de spelwereld ingeladen moet worden vanaf de hardeschijf - en dat telkens in een fractie van een seconde. De snelheid van de console bepaalt dus ook de snelheid waarmee Spider-Man door New York kan slingeren. Met de nieuwe hardware vallen die boeien volledig weg.

Levensechte lichteffecten

De belangrijkste verbetering van AMD’s Ryzen processor-chip is de ondersteuning van Ray Tracing. Ray Tracing is de realistische weergave van licht en de weerkaatsing ervan op verschillende oppervlaktes (glas, vloeistoffen, spiegels) en objecten. De technologie kent al een wereldwijde toepassing in de filmindustrie maar een beperkte adoptie in videogames. Alle films met veel CGI (computeranimatie) maken gebruik van deze technologie om de grenzen tussen werkelijkheid en fictie te vervagen. Op het ogenblik van schrijven zijn er slechts een handvol games die gebruik maken van Ray Tracing (bijvoorbeeld Battlefield V en Metro Exodus). Eens Ray Tracing een standaard is in elke console zal de technologie veel breder ingezet worden door ontwikkelaars en gaat de gamer de vruchten ervan plukken. Bekijk bijvoorbeeld het volgende filmpje dat de kracht van Ray Tracing in games demonstreert.

 Een technische demonstratie van hoe Ray Tracing in games er uit kan zien.

3D audio uit je tv-speakers

Een tweede belangrijke toevoeging aan de hardware is 3D audio-ondersteuning. Het is één van Mark Cerny’s grootste ergernissen dat audio nooit een grote sprong heeft gemaakt tussen de PS3 en de PS4. Dankzij de toegewijde 3D audio chip zal geluid – voornamelijk merkbaar met een hoofdtelefoon – een compleet nieuwe dimensie aannemen en je daadwerkelijk het gevoel geven alsof je je in de game bevindt. Een van de belangrijkste factoren die deze evolutie teweeg heeft gebracht is het belang van 3D-audio in PlayStation VR-games. Virtual reality-games beleef je op een hele andere manier (alsof je in de game zit) wanneer het geluid zo nauwkeurig en realistisch mogelijk weergegeven wordt. Goed audiodesign leidt je hoofd nog sneller om de tuin, waardoor het lijkt alsof je het allemaal echt beleeft. Helaas vertelt Mark Cerny dat ze voorlopig geen concrete informatie kunnen geven over hun toekomstige PlayStation VR-plannen. Wat hij wel bevestigt is dat de huidige PlayStation VR-headset ook compatibel zal zijn met de nieuwe console.


Komt Sony ook met een nieuwe PlayStation VR-bril?

De komende maanden komen we vast meer te weten over de volgende PlayStation maar onze honger is tijdelijk gestild. De sappige details van Mark Cerny laten ons alvast dagdromen over de geruchten rond games zoals Death Stranding en Horizon Zero Dawn 2 die optimaal gebruik zullen maken van de nieuwe hardware. Nu Sony bevestigd heeft geen persconferentie te geven tijdens de jaarlijkse E3-beurs in juni, is het nog gissen wanneer we nieuwe informatie mogen verwachten. De console zelf zal in ieder geval niet in 2019 verschijnen, maar volgend jaar kan het mogelijk ineens snel gaan. Wij houden jullie op de hoogte! Wil je voortaan het laatste nieuws over de volgende PlayStation ontvangen, schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief via het formulier hieronder en wie weet win jij de PlayStation 5 wel!

Wil jij de nieuwe PlayStation alvast winnen?

Hoewel nu het tipje van de PlayStation-sluier is gelicht, zijn de meeste details over de next-gen PlayStation nog in een mysterie gehuld. De eerste info is gelukkig al veelbelovend en wij kijken nu al uit naar de dag dat er een nieuwe PlayStation-generatie wordt ingeluid. Wil jij vanaf het eerste moment al kunnen gamen op de volgende PlayStation? Dan hebben wij goed nieuws. Je kunt hem namelijk nu al winnen! Vul simpelweg het formulier hieronder in en je maakt kans! Veel succes!

Wedstrijdreglement

Het onderstaand reglement is van toepassing op de Next-Gen PlayStation wedstrijd van Game Mania.

  • Artikel 1: De Organisator - De Wedstrijd wordt georganiseerd door Game Mania (hierna te noemen: de Organisator).
  • Artikel 2: Voorwaarden - De deelname aan deze wedstrijd staat open voor personen die in België en Nederland wonen. De persoonlijke gegevens van de Deelnemers zullen worden bewaard en worden elektronisch verwerkt in overeenstemming met de Europese voorschriften voor de bescherming van de privacy met betrekking tot de verwerking van persoonlijke gegevens. U heeft altijd het recht om de door u verstrekte informatie in te kijken, te verbeteren of aan te passen. Daartoe stuurt u een schriftelijk verzoek naar het bovengenoemde adres.
  • Artikel 3: Looptijd van de Wedstrijd - Begin van de Wedstrijd: 18-4‐2019. Einde van de Wedstrijd: 31‐05‐2019 18:00. De winnaar wordt uiterlijk op 07-06-2019 op de hoogte gebracht.
  • Artikel 4: Deelname - Om te kunnen deelnemen aan de Wedstrijd moet de Deelnemer via het formulier antwoord geven op de schikkingsvraag. Enkel bij het invullen van correcte gegevens is deelname geldig.
  • Artikel 5: De prijs - De winnaar krijgt als prijs de volgende generatie PlayStation-console. De prijs kan niet worden vervangen door een geldbedrag of willekeurig welke andere compensatie. De Organisator kan, indien hij daar buiten zijn wil om door omstandigheden toe gedwongen is, elke prijs door een vergelijkbare en gelijkwaardige prijs vervangen.
  • Artikel 6: De Winnaar - De winnaar wordt op basis van de schikkingsvraag gekozen. Bij vermoeden van fraude, behoudt Game Mania zich het recht een deelname ongeldig te verklaren.
  • Artikel 7: Wetgeving - De algemene voorwaarden zijn onderhevig aan de Belgische wetgeving, en worden geïnterpreteerd en uitgevoerd conform het Belgisch recht. Alle eventuele geschillen die hieruit voortvloeien of verband houden met deze wedstrijd, en welke niet in der minne kunnen opgelost worden, zullen worden voorgelegd aan de daartoe bevoegde rechter.