Leer alles wat je moet weten over headsets in deze handige tips gids!

De ultieme koopgids voor wie op zoek is naar een headset!

Iedere online gamer heeft zich volgende vraag al vaak gesteld: welke headset past bij mij? Deze prangende vraag gaan wij vandaag zo goed mogelijk beantwoorden in de officiële Game Mania headset koopgids.

De kwaliteit van een headset is vaak afhankelijk van de noden en wensen van de gebruiker. Welke eigenschappen zijn überhaupt belangrijk voor gamers? Hopelijk kunnen we jullie pad naar een nieuwe headset verlichten met een toelichting van de volgende kenmerken: het type, het frequentiebereik, de bass, de drivers, de gevoeligheid, de verbindingsmethode, het gewicht en ten slotte enkele typerende eigenschappen van gaming headsets.

 

Klik hier voor alle HEADSETS!

 

Technische specificaties

Op onze website worden alle bestverkochte headsets voorzien van een technische fiche. Via deze gids krijg je een beter begrip van alle punten die we opgenomen hebben in de technische fiches bij ons assortiment :

TECHNISCHE SPECIFICATIES
MERK Op zoek naar een specifiek model of merk? Game Mania heeft de populairste headset merken op voorraad! 
PLATFORMEN Niet onbelangrijk bij je keuze van een gaming headset zijn de platformen waarvoor je het toestel wil gebruiken. Ben je een PC of console speler? Speel je alleen op PlayStation 4/Xbox One of moet je headset werken met alle nieuwste platformen?
TYPE Binnen headsets zijn er een aantal verschillende types: de earbuds (of oortjes), de open headset en de closed headset. Lees meer over de verschillen tussen de diverse modellen in onze tips en weetjes onderaan!
FREQUENTIE Het frequentiebereik van een headset geeft aan hoe breed het geluidsspectrum van de headset is. Lees meer over de verschillen tussen de diverse modellen in onze tips en weetjes onderaan!
DRIVERS De grootte van de drivers in de headset wordt aangeduid door middel van de doorsnede: 40 mm of 50 mm zijn de meest gebruikte groottes voor headsets. Lees meer over de verschillen in onze tips en weetjes onderaan!
GEWICHT Een headset heb je vaak uren op je hoofd staan. Langdurig gebruik van een zware headset kan zorgen voor vermoeidheid. Let dus op het gewicht van een headset. Onze tip: zet de headset op je hoofd voor je overgaat tot aankoop.
NOISE CANCELLING Headsets met noise-cancelling creëren een vorm van antiruis om de échte ruis te verdoezelen. Ze werken het best in rumoerige omgevingen zoals tijdens een bus- of treinrit in de ochtend maar evengoed wanneer je een luidruchtig familie in de huiskamer hebt. 
WIRED/WIRELESS Wil je vrij zijn van draden? Vind je het niet erg om daarbij geluidskwaliteit in te boeten of mogelijk interferentie op te pikken? Dan raden we steevast een Bluetooth headset aan. Het gemak van een draadloze headset is niet te onderschatten. Een belangrijke factor bij je keuze is de levensduur van de batterij. 
KANALEN Hier lees je of je headset mono, stereo of zelfs virtual surround sound ondersteunt. Om surround sound te verkrijgen heb je verschillende individuele speakers nodig. Sommige headsets bootsen dit effect na (Virtual Surround Sound) door middel van softwaretechnieken.
VERBINDING Headsets met USB bezitten een geïntegreerde geluidskaart en interpreteren het inkomende signaal onafhankelijk van de geluidsprocessor in je PC/console. De geïntegreerde geluidskaart zorgt in sommige gevallen ook voor het “Virtual Surround Sound”-effect. Heb je een PC met een slechte geluidskaart dan kan een USB headset betere kwaliteit geven.
IMPEDANCE Afhankelijk van de weerstand (uitgedrukt in Ohm) heeft de headset een sterker of zwakker signaal nodig om hetzelfde volume te behalen. Heb je een hoofdtelefoon nodig voor een televisieversterker dan kies je best voor een headset met een hoge weerstand. Zoek je een headset voor een console of mobiel apparaat zoals je smartphone of tablet dan kies je best voor een headset met een weerstand van 32 Ohm of minder.
GEVOELIGHEID De gevoeligheid van geluidsapparaten wordt aangeduid met dB of decibel. Deze waarde is het max. volume dat de headset kan produceren. Als contrast hebben we drie voorbeelden:
  • 60 dB = een gewoon gesprek
  • 110 dB = geschreeuw in je oor of elektrische zaag
  • 120 dB = live rock concert of kettingzaag
Alles boven 90 dB is in staat om het menselijk gehoor te beschadigen bij lange blootstelling. Een stijging van 3dB stemt overeen met het verdubbelen van het volume. Het verschil tussen 90 dB en 110 dB is dus aanzienlijk. 

Wil je meer bijleren over de verschillende eigenschappen dan hebben we nog extra tips en informatie over de technische aspecten van headsets. 

Game Mania Tips en Weetjes!

Type

In de technische fiche spraken we al kort over de verschillende opties binnen headsets maar het type bepaalt vaak het comfort en de kwaliteit van het geluid. Een korte toelichting van de verschillen binnen alle types maken je duidelijk welke headset bij jou past.

Er zijn aantal verschillende types:

  • Earbuds (of oortjes)
  • Open headset (on-ear)
  • Closed headset (over-ear)

De oordopjes of earbuds hebben als belangrijkste voordeel dat ze draagbaar en comfortabel zijn voor iedereen die een bril draagt of grote oorschelpen heeft. Het geluid moet vaak lijden onder de kleine drivers. Er zijn er die meerdere drivers integreren in dat kleine oordopje maar die zijn vaak véél duurder vanwege hun complexiteit.

Open headset modellen werden vóór de introductie van de earbuds vaker gebruikt. Ze bedekken het oor maar vormen geen gesloten omgeving rond het oor. De voordelen van deze modellen zijn:  in veel gevallen bieden ze het meeste comfort, zijn ze draagbaar genoeg zijn om ook on-the-go te gebruiken en ze sluiten de gebruiker niet volledig af van de buitenwereld.

Ten slotte zijn er de Closed headset modellen die de volledige oorschelpen bedekken. Dit zijn de meest verkochte en meeste gebruikte headsets van het ogenblik. De nadelen: ze zijn groot, niet erg draagbaar en zorgen voor warme oren. De voordelen: ze geven gegarandeerd de beste geluidskwaliteit dankzij de grootte van de drivers, betere geluidsisolatie omdat ze de volledig oorschelp bedekken en de oorkussens zorgen vaak voor extra comfort.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik van een headset geeft aan hoe breed het geluidsspectrum van de headset is. Dat spectrum wordt aangegeven door middel van twee waarden: de max. frequentie van de lage en hoge tonen.

Een doorsnee headset heeft een frequentie tussen 20Hz en 20.000Hz. De eerste frequentie (20Hz) staat voor het bassgeluid. Hoe lager het getal, hoe beter en dieper de bassweergave. De tweede frequentie zorgt voor de helderheid van de hoge tonen. Headsets met een bereik tot 20.000 Hz zorgen alvast voor een breed spectrum. Een volwassene ouder dan 20 jaar zal frequenties boven de 18.000 Hz minder makkelijk kunnen horen dus vanaf deze drempelwaarde gaan steeds minder mensen de impact merken.

Toch willen we benadrukken dat headsets met brede frequentiewaarden geluid helderder zullen weergeven bij zowel jong als oud.

Gevoeligheid

Het meten van geluidsvolume wordt gedaan aan de hand van decibels. Decibels zijn een unieke waarde want de decibelschaal is een logaritmische schaal wat wil zeggen dat het geluidsvolume exponentieel toeneemt bij elke decibel. De regel is dat het geluidsvolume verdubbeld bij elke verhoging van 3dB. Het verschil in volume tussen 90 en 100 dB is dus tien keer zo groot. Het menselijk gehoor werkt haast op dezelfde manier dus worden decibels ook gebruikt als een manier om aan te duiden wanneer gehoorschade kan optreden.

Drivers

De meeste headsets bezitten slechts één driver met een diameter tussen 40mm en 50mm. Dit is de doorsnede van het geluidsmembraan of diafragma in de headset. In tegenstelling tot wat velen zeggen, mag de diameter van de driver geen doorslaggevende factor in de keuze van een headset. Het design en de kwaliteit van de driver is vaak belangrijker dan de grootte.

Hoe werkt het? Het signaal wordt vaak via een jack- of USB-verbinding doorgestuurd naar de drivers van de headset. Eens het elektrische signaal de headset bereikt gaan magneten vibreren in het diafragma van de headset. De snelheid van de vibraties zorgt voor een verplaatsing van de lucht en dat noemen we een geluidsgolf. High-end headsets kunnen verschillende drivers bezitten: een driver voor lage, midden en hoge tonen, respectievelijk de tweeter, midrange speaker en woofer genaamd. Dit is echter uitzondering in de wereld van de gaming headsets en meer van toepassing bij hi-fi speakers en high-end hoofdtelefoons.

Basshunters

Games zijn altijd een bombastisch medium geweest. First person shooters zijn de meest gespeelde online games van het ogenblik. In deze games vliegen de granaten en kogels je om de oren en word je vaak overweldigd door een zondvloed van geluid. Met een goede bass voel je de impact van het gevecht en kan je je beter inleven in de actie. Het helpt je ook met het lokaliseren van de tegenstander wanneer je weet vanwaar de kogel komt.

Factoren die bass beïnvloeden zijn: de vormgeving van de headset, de afsluiting van de oorschelpen en de grootte van de drivers. Hoe groter het membraan, hoe breder het geluidsspectrum. Bass komt het beste tot zijn recht in een verzegeld vacuüm (luchtdichte omgeving). Helaas zorgen het hoofd en andere onregelmatigheden zoals het haar of een bril voor een verminderd effect. Een goed ontwikkelde headset zorgt dus voor een goede afsluiting van de oorschelp om bass te optimaliseren.

Try before You Buy 

Bij Game Mania is ons hoofddoel steeds om de klant goed te informeren over zijn aankoop. Een belangrijke hulp hierbij is de mogelijkheid om vrijwel elke headset in ons assortiment te testen in één van onze filialen. Sommige kwaliteiten van een headset zijn niet altijd af te lezen van de technische specificaties (comfort, afsluiten van de oorschelpen, hoe voelt hij aan met een bril,…) en ondervind je best aan de lijve. Niet alle eigenschappen zijn voor elke klant even belangrijk. Twijfel je nog over een aankoop en wil je dit een laatste keer bespreken? Kom dan naar een van onze filialen waar je altijd terecht kan bij ons geïnformeerd Game Mania winkelpersoneel. 

 

Klik hier voor alle HEADSETS!