De stoerste vrouwen in games

Deze virtuele vrouwen hebben hun strepen wel verdiend

Het is vandaag Internationale Vrouwendag, een dag waarop we stilstaan bij de strijdbaarheid van vrouwen. Een mooi moment dus om een aantal sterke vrouwelijke gamepersonages in de spotlight te zetten die in recentelijk uitgekomen of aankomende games een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten.

Aloy – Horizon Zero Dawn

Ga er maar aan staan: Aloy brengt haar leven als de outcast van haar stam door, maar kan toch echt niet bij de pakken neerzitten. Ze gaat op een groots avontuur in een mysterieuze wereld gevuld met agressieve robots om de waarheid achter een eeuwenoude Apocalyps te achterhalen. Ze gebruikt niet alleen haar fysieke krachten om de grootste metalen wezens met de grond gelijk te maken – of ze voor haar eigen karretje te spannen – maar zet ook haar intelligentie in om iedereen er van te overtuigen dat samenwerken een absolute noodzaak is. Met Horizon Zero Dawn hebben de Amsterdamse ontwikkelaars van Guerrilla Games een sterk en uitermate succesvol nieuw vrouwelijk personage neergezet. Laat maar komen dat vervolg!

Sadie Adler – Red Dead Redemption 2

Helaas is ze niet speelbaar in de game, maar Sadie Adler doet in Red Dead Redemption 2 bepaald niet onder voor de mannelijke personages in de Dutch van der Linde-bende. Sterker nog; ze komt regelmatig zelfs stoerder uit de hoek dan Arthur Morgan, het personage dat je als speler bestuurt. Sadie zint op wraak nadat de O’Driscolls bij haar hebben ingebroken en haar man hebben vermoord, en ze rust niet tot ze deze nare groep bandieten naar de eeuwige jachtvelden heeft gestuurd. Tegelijkertijd is ze enorm trouw aan mensen waar ze iets goeds in ziet – zoals Arthur – en straalt ze ook nog eens één en al vrouwelijkheid uit. Een knappe prestatie in het vuile en gewelddadige Wilde Westen.

Clementine – The Walking Dead

Clementine is zonder twijfel de echte ster van Telltale’s episodische reeks The Walking Dead. Dat is extra indrukwekkend wanneer je beseft dat ze nog maar acht jaar oud is. In het vierde en laatste seizoen zet ze alles op alles om een nieuwe, veilige plek te vinden voor haarzelf en het jongetje AJ. Waar ze aan het begin van de reeks nog een weerloos meisje is, groeit ze gedurende het verhaal uit tot een stoer, krachtig personage die alles behalve egoïstisch is. De problemen waar Telltale als studio mee te maken kreeg zorgden er bijna voor dat we Clem’s spannende reis nooit af konden maken, maar gelukkig worden we deze maand toch op de slotaflevering getrakteerd.

Senua – Hellblade: Senua’s Sacrifice

Senua is juist zo stoer omdat ze kwetsbaar is. Dit duistere avontuur van Ninja Theory, dat terecht overladen is met awards, biedt op het eerste gezicht vooral veel spectaculaire actie terwijl Senua zich een weg baant naar Helheim, de Noorse versie van de hel. Maar het is tegelijkertijd een synoniem voor de interne strijd die Senua voert tegen haar psychose. Ze is juist zo krachtig omdat ze in de game om leert gaan met haar geestesziekte. Hellblade is daarom niet alleen een game met een sterke vrouw in de hoofdrol, het is ook nog eens een spel dat taboes doorbreekt en begrip toont richting iedereen die wel eens in de clinch ligt met zijn of haar innerlijke demonen. Later dit voorjaar kunnen trouwens ook Switch-bezitters van dit indrukwekkende avontuur genieten.

Lara Croft – Shadow of the Tomb Raider

De iconische Lara Croft mag natuurlijk niet ontbreken in een lijst met stoere virtuele dames, maar de ‘oude’ mevrouw Croft uit de klassieke games zou naar hedendaagse maatstaven geen recht op een plekje hebben in dit artikel. Ondanks dat Lara Croft in de eerste Tomb Raider-games de weg heeft geplaveid voor talloze vrouwelijke gamepersonages, was ze met haar overdreven lichamelijke vormgeving en gebrek aan echte diepgang niet per se een voorbeeld voor alle vrouwelijke gamers. 

Met de reboot-reeks die in 2013 van start ging, is dat gelukkig veranderd. Na allerlei ijzingwekkende situaties die zowel fysiek als mentaal het uiterste van een nog jonge en onervaren Lara hebben gevraagd, gaat ze in Shadow of the Tomb Raider haar meest intense avontuur tot nu toe aan en leert ze ook dat haar acties gevolgen hebben – niet alleen voor haarzelf, maar ook voor de mensen om haar heen. Met Shadow of the Tomb Raider is de transformatie van Lara Croft naar een modern, sterk gamepersonage compleet.

Kassandra – Assassin’s Creed Odyssey

In Assassin’s Creed Odyssey bepaal je zelf met wie je de gehele game doorspeelt: Alexios of Kassandra. Hoewel dit verder totaal geen invloed heeft op het verhaal of de gameplay, is Kassandra misschien wel de beste keuze voor je speelsessie. Veel gamers zweren er immers bij dat Kassandra net iets beter en natuurlijker wordt geacteerd, en daarbij is het prachtig om te zien hoe ze haar mannetje staat in het oude Griekenland. Minstens zo fijn is dat het spelen met Kassandra niets verandert aan de seksuele keuzes die je in de game kunt maken. Daardoor komt Kassandra over als een vrijgevochten persoon die zelf wel bepaalt wat ze wil doen en met wie ze dat wil doen.

Ellie – The Last of Us en The Last of Us: Part II

Ellie veroverde ieders hart tijdens de griezelige en tegelijk hartverwarmende tocht die zij samen met Joel maakte door de met ‘Infected’ overladen spelwereld van The Last of Us. Deze stoere meid verliest haar familie en moet vervolgens zien te overleven met iemand die ze niet echt kent, in een wereld die voorgoed is veranderd. Tegen de tijd dat je het einde van het spel bereikt, moet je wel heel emotieloos zijn wil de sterke plot je niet weten te raken.

Gelukkig krijgen we in de toekomst wederom een kijkje in Ellie’s leven via The Last of Us: Part II. De eerste beelden tonen dat ze wat ouder is geworden, en met deze nieuwe levenservaring komt ook meer geweld om de hoek kijken – een noodzakelijk kwaad wanneer er overal om je heen monsters (in de vorm van de Infected én slechte mensen) kunnen opduiken. Maar als onderstaande trailer van The Last of Us: Part II één ding bewees, is dat er ook in dit vervolg ruimte is voor positieve, menselijke emoties waar we onszelf allemaal in kunnen vinden.

Dit is maar een kleine greep uit de steeds groter wordende selectie aan met veel liefde en oog voor detail ontworpen vrouwen in games. Het is onderdeel van overkoepelende trend waarbij gamepersonages – of ze nou vrouwelijk of mannelijk zijn – sowieso steeds meer diepgang en realistischere persoonlijkheden krijgen. Gamers hebben steeds meer de behoefte om personages die menselijk overkomen te besturen, en dat levert zoals bovenstaande opsomming bewijst een breed scala aan verschillende personages op die we niet meer weg kunnen denken uit het gamelandschap. Dat er nog maar veel sterke digitale vrouwen bij mogen komen!

Download een gratis thema voor PlayStation 4!

Ter ere van Internationale Vrouwendag heeft Sony weer een speciaal thema voor de PlayStation 4 uitgebracht! Concept artist Choro Choi bij Guerrilla Games (Horizon Zero Dawn) heeft een prachtige illustratie gemaakt voor dit thema van de stoerste vrouwen uit PlayStation-games, zoals Aloy uit Horizon Zero Dawn, Ellie uit The Last of Us, Kara uit Detroit: Become Human, Chloe en Nadine uit Uncharted™: The Lost Legacy, Freya uit God of War en meer!

Download dit thema vandaag uit de PlayStation Store!