De vijftien beste games voor Nintendo Switch

Laatste update: 31 juli 2020

De Switch is inmiddels een kleine drie jaar verkrijgbaar en draait op volle toeren. Er zijn honderden games beschikbaar voor de hybride console van Nintendo die je zowel thuis onderuitgezakt voor de televisie, als overal waar je maar bent kunt spelen. Maar wat zijn nu de beste spellen voor het apparaat? Hieronder nemen we de vijftien beste Switch-games met je door – naar onze bescheiden mening natuurlijk!

Lees ook:

1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Genre: Actie/Avontuur
PEGI-leeftijd:
Vanaf 7 jaar

Jong en oud kunnen genieten van de epische The Legend of Zelda-serie, maar met Breath of the Wild slaat Nintendo een nieuwe, indrukwekkende weg in. Het spel biedt een gigantische, open wereld die vrij te verkennen is. Zie je die bergen in de verte? Daar kun je heen en zelfs op klimmen! Als Link moet je na een diepe slaap van honderd jaar erop uit om de slechte Calamity Ganon tegen te houden. Hij dreigt Hyrule Castle en het complete land op te slokken. Verken prachtige stranden, glooiende heuvels en mysterieuze bossen en wordt sterk genoeg om af te rekenen met het kwaad. Breath of the Wild houdt je letterlijk honderden uren zoet. Nog nooit was een Zelda-game zó avontuurlijk!

Probeer in deze serie ook: The Legend of Zelda: Link's Awakening

Zelda Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

2. Super Mario Odyssey

Genre: Platformer
PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar

De wereldberoemde loodgieter is terug in dit uitgebreide platformavontuur waarin hij in een luchtschip in de vorm van een hoed de wereld doorreist! Bowser heeft namelijk Princess Peach ontvoerd en Mario moet er snel achteraan voordat ze gedwongen in het huwelijksbootje moet stappen. Bezoek de wolkenkrabbers in New Donk City, de eindeloze woestijn van Sand Kingdom of loop een T-Rex tegen het lijf in Cascade Kingdom. De vrijheid die je in de grote, open levels krijgt is vergelijkbaar met spellen als Super Mario 64 en Super Mario Sunshine. De originele uitdagingen die zichzelf in rap tempo opvolgen doen dan juist weer denken aan de Super Mario Galaxy-games. Hoe dan ook biedt Super Mario Odyssey een wereldreis om nooit te vergeten.

Probeer in deze serie ook: New Super Mario Bros. Deluxe

Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey

3. Pokémon Sword & Pokémon Shield

Genre: RPG
PEGI-leeftijd:
Vanaf 7 jaar

Verken de compleet nieuwe Galar-regio – gebaseerd op Groot-Brittannië – in Pokémon Sword en Shield. De prachtige heuvels en stadjes in het spel worden gecomplimenteerd door de Wild Area. Voor het eerst in de Pokémon-franchise kun je dit open gebied op eigen tempo verkennen en de meest uiteenlopende pokémon tegenkomen. Natuurlijk zitten er heel wat oude bekende zakmonstertjes in het spel, maar de nieuwe pokémon zijn minstens zo interessant. Dankzij de nieuwe Dynamax-optie kunnen de pokémon daarnaast gigantisch worden. Dat maakt de gevechten nog gevarieerder en spannender.

Probeer in deze serie ook: Pokémon Let's Go Pikachu en Eevee

Pokemon Sword

Pokémon Sword

Pokemon Shield

Pokémon Shield

4. Super Smash Bros. Ultimate

Genre: Fighting
PEGI-leeftijd:
Vanaf 12 jaar

Al die schattige personages uit de stal van Nintendo kunnen ook flink van zich afbijten. In Super Smash Bros. Ultimate nemen ze het namelijk allemaal tegen elkaar op in arena’s! Je kunt met tientallen vechters knokken, van Mario, Link en Donkey Kong tot Samus Aran en Bowser. Er zitten zelfs personages in uit games die niet van Nintendo zijn, zoals Pac-Man, Solid Snake en Ryu en Ken. Bij elkaar zorgen ze voor het grootste rooster ooit in de geschiedenis van Super Smash Bros. Natuurlijk keren alle bekende modi terug en kun je het online of lokaal tegen vrienden opnemen. Daarnaast kun je nu Spirits verzamelen, gebaseerd op honderden bekende gamepersonages, die unieke eigenschappen aan gevechten geven. Super Smash Bros. Ultimate is een bomvol spel en essentieel voor iedereen die een voorliefde voor games heeft.

Probeer in dit genre ook: Dragon Ball FighterZ

Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate

5. Mario Kart 8 Deluxe

Genre: Racing
PEGI-leeftijd:
Vanaf 3 jaar

Start de motoren maar! Met Mario Kart 8 Deluxe heb je meteen een zeer compleet pakket in handen: het spel bevat alle parcours uit de Wii U-game Mario Kart 8, alsmede de tracks die als uitbreiding zijn verschenen. Dat betekent dat je 48 verschillende duizelingwekkende racetracks aandoet waarop je met karts alle kanten op scheurt… zelfs ondersteboven! Veel van de tracks zijn gebaseerd op bekende locaties uit de Mario-games, al zullen ook fans van Zelda en F-Zero enkele omgevingen herkennen. Met verschillende snelheden en een uitgebreide online modus - inclusief de optie om elkaar aan te vallen in arena’s - raak je nooit uitgespeeld met Mario Kart 8 Deluxe. En hadden we de meer dan veertig personages al genoemd?

Probeer in dit genre ook: Crash Team Racing: Nitro-Fueled

Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxe

6. Animal Crossing: New Horizons

Genre: Simulatie
PEGI-leeftijd:
Vanaf 3 jaar

Als je in de put zit door de waan van de dag, dan heeft Tom Nook de perfecte oplossing voor je: zijn gloednieuwe, superexclusieve Eilandleven-pakket! Je hebt overal kleurrijke personages ontmoet. Je hebt mogen proeven aan het stadsleven. Je hebt misschien zelfs een tijdje een publieke functie bekleed! Maar schuilt er niet iets in je dat smacht naar… vrijheid? Gewoon doen waar je zin in hebt, wanneer het jou uitkomt? Een lange strandwandeling op een onbewoond eiland met ongerepte natuur is wellicht precies wat de dokter je heeft voorgeschreven!

Probeer in dit genre ook: Two Point Hospital, Farming Simulator 20 en Rollercoaster Tycoon Adventures

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons

7. Dragon Quest XI S: Definitive Edition

Genre: RPG
PEGI-leeftijd:
Vanaf 12 jaar

Dragon Quest XI is een van de meest indrukwekkende RPGs van deze generatie! Met de Luminary trek je er op uit om de wereld van Erdrea te redden van monsters. Dat levert een episch avontuur op van honderden uren, waarin je talloze turn-based gevechten in je voordeel beslecht en de meest uiteenlopende locaties verkent. De Switch-versie wordt met recht de definitieve versie van het spel genoemd, aangezien het bomvol zit met vele extra’s. Zo kun je op elk moment schakelen tussen moderne HD-graphics en 16-bit-beelden, zodat het spel op een Super NES-RPG lijkt! Ook bevat deze versie zowel Engelse als Japans ingesproken stemmen en een grote hoeveelheid aan extra outfits.

Probeer in deze serie ook: Dragon Quest Builders 2

Dragon Quest XI S Definitive Edition

Dragon Quest XI S: Definitive Edition

8. Fire Emblem: Three Houses

Genre: Strategie/RPG
PEGI-leeftijd: Vanaf 12 jaar

In de Fire Embleem-reeks vinden gevechten als het ware op een groot bord plaats, waarbij je om de beurt een aantal acties uit kunt voeren om het gevecht naar je hand te zetten. Tactisch oorlog voeren dus, en dat alles verpakt in een meeslepend verhaal. Je bent een leermeester aan de Officers Academy in Fódlan, waar je je leerlingen de fijne kneepjes van het vechten bijbrengt. Maar dan slaat het noodlot toe: de oorlog breekt uit en jij moet er met je favoriete groep studenten op uittrekken om het kwaad te verslaan. Kies uit de Black Eagles, de Golden Deer of de Blue Lions – je keuze heeft een enorme invloed op de afloop van het verhaal!

Probeer in dit genre ook: Mario + Rabbids Kingdom Battle

Fire Emblem Three Houses

Fire Emblem: Three Houses

9. Astral Chain

Genre: Actie
PEGI-leeftijd:
Vanaf 16 jaar

De Japanse ontwikkelaar PlatinumGames is een expert op het gebied van razendsnelle actiegames. Met Bayonetta hebben ze een torenhoge reputatie opgebouwd, en ook Astral Chain voldoet aan de verwachtingen. Je bent samen met je tweelingbroer of -zus onderdeel van en speciale politie-eenheid die mysterieuze monsters uit een andere dimensie tegen moet zien te houden. Gelukkig krijg je hulp van het levende wapen genaamd de Legion. Deze wezens zitten met een ketting aan je vast en bestuur je los van je eigen personage om zo de meest indrukwekkende vechtcombo’s tot stand te brengen. Maar je bent niet alleen aan het vechten: ook verken je de futuristische stad genaamd de Ark, waar je inwoners helpt en diverse missies kunt accepteren. Op het politiebureau kom je vervolgens even tot rust en pas je je personage, wapens en outfit aan.

Probeer in dit genre ook: Bayonetta 2

Astral Chain

Astral Chain

10. Luigi's Mansion 3

Genre: Adventure
PEGI-leeftijd:
Vanaf 7 jaar

Het is griezelen geblazen met Luigi, het angstige broertje van Mario! In Luigi’s Mansion 3 gaat de hele groep op vakantie in een prachtig hotel, maar ’s nachts slaat het noodlot toe… wanneer Luigi wakker wordt, zijn Mario en zijn vrienden gevangengenomen door een stel spoken die in het hotel wonen. Met zijn zaklamp verkent hij de verschillende verdiepingen van het hotel om de rest te redden. Gelukkig heeft hij zijn trouwe Poltergust bij – een stofzuiger waarmee hij de spoken kan vangen. Elke verdieping van het hotel heeft weer een totaal ander thema, van een uitgebreide filmset tot een levensecht winkelcentrum. Er zit zelfs een multiplayermodus in Luigi’s Mansion 3, waarin je het tegen maximaal zeven andere spelers opneemt in de chaotische tumulttoren.

Probeer in dit genre ook: Captain Toad: Treasure Tracker

Luigi's Mansion 3

Luigi's Mansion 3

11. Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Genre: RPG
PEGI-leeftijd:
Vanaf 12 jaar

 Als je op zoek bent naar een epische RPG om vele tientallen uren in te verliezen, dan ben je bij Xenoblade Chronicles: Definitive Edition aan het juiste adres. Deze remake van de culthit die oorspronkelijk op de Wii verscheen bevat een gigantische, betoverende spelwereld om te verkennen samen met Shulk en Fiora. Ontdek waar het avontuur begon en verken bevroren lichamen van de goden Bionis en Mechonis, die samen de spelwereld vormen. Daarbij bevat deze remake een uitgebreid epiloog dat compleet nieuws is en de brug slaat tussen deze game en het eerder verschenen Xenoblade Chronicles 2. Je kunt, mocht je dat willen, zelfs eerst aan de nieuwe content beginnen. Of je nou nieuw bent in deze prachtige spelwereld of terugkeert: Xenoblade Chronicles is een van de beste RPG’s ooit!

Probeer in dit genre ook: Tales of Vesperia: Definitive Edition en Ni No Kuni: Wrath of the White Witch

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

12. Paper Mario: The Origami King

Genre: RPG/Adventure
PEGI-leeftijd:
Vanaf 7 jaar

De Paper Mario-reeks staat al jaren garant voor een unieke blik op Mario’s wereld, gecombineerd met spannende RPG-gevechten en originele puzzels. Op Switch keert Paper Mario via The Origami King terug naar de uitmuntende kwaliteit van diens hoogtijdagen. Een open spelwereld die geheel van papier gemaakt is smeekt om verkend te worden. Overal waar je gaat of staat zie je grappige referenties naar Mario-spellen. De gevechten met vijanden zijn ditmaal een soort puzzel op zich: in een grote ring probeer je vijanden zo te positioneren dat je ze zo snel en krachtig mogelijk uitschakelt. Houd de kwaardaardige koning Olly tegen en redt de in origami getransformeerde Princess Peach!

Probeer in dit genre ook: Yooka-Laylee & The Impossible Lair en Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Paper Mario: The Origami King

Paper Mario: The Origami King

13. Splatoon 2

Genre: Shooter
PEGI-leeftijd:
Vanaf 7 jaar

Ken je de unieke personages uit Splatoon al? Deze wezens schieten in menselijke vorm de spelwereld vol met felgekleurde verf… om er vervolgens in te springen en zich als inktvis razendsnel er in voort te bewegen! Splatoon 2 biedt een uitgebreid singleplayeravontuur waarin je de meest gevarieerde uitdagingen voorgeschoteld krijgt, maar minstens zo leuk is de online (en lokale) multiplayermodus waarin je in teamverband het uitvecht. Soms moet je proberen zoveel mogelijk van de arena in verf onder te kliederen, op andere momenten is het juist de bedoeling de tegenstanders uit te schakelen. Verven was nog nooit zo spannend!

Probeer in dit genre ook: Overwatch

Splatoon 2

Splatoon 2

14. Ring Fit Adventure

Genre: Sport
PEGI-leeftijd:
Vanaf 7 jaar

Met Ring Fit Adventure blijf je niet alleen fit dankzij de bijgeleverde Rig-Con en beenband, je gaat ook op een spannend avontuur in een fantasievolle spelwereld. Door te joggen beweeg je je echt voort in het spel, en tijdens je avontuur krijg je allerlei fysieke oefeningen voorgeschoteld die je armen, buik en benen trainen. Je hartslag wordt ook geregistreerd, zodat je een schatting krijgt van hoeveel calorieën je verbrandt. En heb je even geen zin in het uitgebreide avontuur? Dan kun je elke dag specifiek de oefeningen opstarten om zo toch in conditie te blijven. Leuk én goed voor de gezondheid, een ideale combinatie!

Probeer in dit genre ook: Just Dance 2020

Ring Fit Adventure

Ring Fit Adventure

15. Overcooked Double Pack

Genre: Party
PEGI-leeftijd:
Vanaf 3 jaar

Met Overcooked Double Pack ontvang je twee games voor de prijs van één: zowel Overcooked als het nog hectischere vervolg zitten hierin gebundeld. In de Overcooked-games werk je samen met vrienden in de meest uiteenlopende keukens. Samenwerken is echt het sleutelwoord hier: door taken duidelijk te verdelen krijg je binnen de tijd zoveel mogelijk gerechten af. De ene speler kan bijvoorbeeld borden afwassen en ze naar de kok brengen, die ondertussen het vlees bakt en de broodjes snijdt. Het helpt ook niet mee dat de keukens steeds gekker worden, van een vlot die over een rivier dendert tot een luchtballon!

Probeer in dit genre ook: Super Mario Party en 51 Worldwide Games

Overcooked Double Pack

Overcooked Double Pack

Of je nou van epische avonturengames zoals The Legend of Zelda of Super Mario Sunshine houdt, gewoon plezier wil hebben met vrienden in partygames zoals Overcooked of Super Smash Bros. Ultimate, of het relaxte eilandleven in Animal Crossing: New Horizons op wil zoeken: de Switch heeft voor ieder wat wils!

Lees ook: