Domo Arigato, Nippon!

De comeback van de Japanse game industrie

20/04/2017 10:00

Veel jongere Westerse gamers beseffen niet dat de Japanse game industrie de redder is van de hedendaagse videogames. Als Nintendo in 1989 met de NES (Nintendo Entertainment System) de heengegane industrie - na de videogame crash van 1983 - niet had gered dan was Game Mania allicht nooit geworden wat het nu is. We zijn allemaal gamers opgevoed met paplepels vol Nintendo, Sega, Capcom, Konami, SNK, Koei-Tecmo en Squaresoft. Vandaag willen wij Japan met zijn trotse, vaak eigenwijze, soms bizarre maar immer fascinerende videogamecultuur vieren. Januari, februari en maart zijn voorbij gevlogen! Tijd om dus even stil te staan bij wat die eerste maanden van 2017 zo speciaal maakten, met dank aan Japan!

Japan domineert 2017

De start van 2017 zal ons nog lang bij blijven. Gravity Rush 2, Dragon Quest VIII (3DS), Yakuza 0, Resident Evil VII, Nioh, Kingdom Hearts II.8 HD, Nier-Automata, Legend of Zelda-Breath of the Wild en tot slot Persona 5... het zijn stuk voor stuk parels met een Japanse stempel. Yakuza 0 lichten we graag uit omdat het op en top Japanse cultuur ademt. Je eet typische Japanse gerechten, ontdekt de typische SEGA arcades en ontmoet Mr. Libido (euh…). Yakuza is al een tijdje in het Westen beschikbaar maar het is Yakuza 0 dat een ongekende balans wist te vinden tussen het frivole en het tragische van Japanse cultuur.

Komedie en tragedie in Shinjuku

Eén van de (talloze) zijmissies van Yakuza 0 wist ons grondig te verassen. Kiryu - een verstoten Yakuza - ontmoet een jongen op straat die aanschuift voor de laatste game in een populaire spelreeks (knipoog naar Dragon Quest). De 8-jarige jongen wordt beroofd en Kiryu belooft hem te helpen de dader te vatten. Hilariteit alom wanneer je ontdekt dat de dief het spel gestolen heeft van een dief, die op zijn beurt van een andere dief stal die eerder de game van een andere dief had gestolen, die de game had gestolen. Volg je nog? Wel, op het einde van de questlijn ontdek je dat een armoedige vader een dief had aangespoord om de game voor zijn zoons verjaardag te stelen. Wat de vader niet weet is dat de jongen die beroofd werd zijn bloedeigen zoon was die met zijn zuurverdiende centjes voor zijn verjaardag de game had gekocht. In slechts 15 minuten ga je door een achtbaan van emotie dat je alleen in een Japanse game terugvindt.

Tokyo Chainsaw Massacre

Resident Evil VII is dan weer de keerzijde van deze tragische luchthartigheid. Wij hadden nooit kunnen voorspellen dat Capcom de spelreeks terug op het juiste pad ging krijgen. Maar ere wie ere toekomt. De reden waarom REVII is wat het is, hebben we te danken aan de visionaire videospelmaker Hideo Kojima. In een samenwerking met Konami bracht hij in 2014 “PT” uit, een demo voor het inmiddels opgeborgen Silent Hills. Capcom dacht dat kunnen wij beter en als resultaat kregen we één van de beste VR-ervaringen tot op heden én een game die de Westerse invloed van Texas Chainsaw Massacre perfect combineerde met het klassieke survival-horror element dat Resident Evil zo uniek maakte in de jaren ‘90.  Heb je hem nog niet gespeeld, doe ons dan een plezier en speel hem de eerste keer in VR. Onze pampers zijn helaas uitverkocht…

 

De frisse wind van Nintendo

Op de volgende game hebben we 6 jaar gewacht: Legend of Zelda - Breath of the Wild! Geen woorden doen de game eer aan. Je moet de game spelen om zijn eenvoudige complexiteit te begrijpen. Breath of the Wild is een game waar de natuurelementen op elkaar inspelen. Wat je ook kan bedenken is mogelijk in de beste Zelda game ooit. Doorgewinterde spelers zullen merken dat je net als in de allereerste Legend of Zelda het gevoel hebt dat je een avonturier bent in een wereld vol verrassingen en verwondering. Wanneer Nintendo ons in een avontuurlijke open wereld gooit zonder gids, voelen wij ons weer een kind van vijf jaar in een zandbak waar alles kan. Hyrule verkennen was nooit zo leuk!

Games met persoonlijkheid

Tot slot, we zijn helemaal lyrisch over Persona 5 en zijn bloedmooie visuals en catchy acid-jazz soundtrack. Persona 5 is allicht de meest Japanse game in het rijtje. Persona 5 is een visual novel met gameplay in de vorm van keuzes én een fijn laagje turn-based JRPG (Japanse RPG). Conversaties drijven je door het verhaal en relaties met de in-game personages worden langzaam opgebouwd zodat je na uren spelen niet anders kan dan oprecht geven om je in-game vrienden. Persona doet daarom denken aan een steengoede animatiereeks waarbij je in tientallen uren diverse persoonlijkheden leert kennen. De Game Maniacs die de game spelen, hebben het einde nog niet bereikt na meer dan 50 uur spelen maar toch zijn zij inmiddels onafscheidelijk van Ann, Ryuji, Morgana en Yusuke…

Wat brengt 2017? 

We kunnen doorratelen over games als Gravity Rush 2 (wat een artstyle, jongens!), de 3DS remake van Dragon Quest VIII, Kingdom Hearts (een onvergetelijk combo van Disney en JRPG), Nier-Automata (ontwikkeld door Platinum Games - bekend van de beste action games allertijden zoals Bayonetta en Metal Gear Rising: Revengeance) en Nioh maar we zijn ervan overtuigd dat je ondertussen begrijpt hoe speciaal de bijdrage is van Japan aan de hedendaagse videogamecultuur. 

Ben je niet vertrouwd met Japanse games? Twijfel je nog over een van deze games? Geef ze een kans en een nieuwe wereld gaat voor je open.

Voor we afsluiten, willen we jullie ogen nog richten naar de toekomstige Japanse games van 2017. Een selectie uit de line-up van 2017: