De beste lokale multiplayer games voor Nintendo Switch tot 30 euro

Voor 2 tot en met 8 spelers!

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Soms wil je in plaats van alleen op avontuur gaan gewoon samen met een vriend of vriendin aan de slag. Zie je het competitieve aspect van reguliere multiplayermodi niet zo zitten, dan bieden co-op games soelaas: deze spellen laten je het niet tegen elkaar opnemen, maar juist samenwerken om samen het doel te behalen. In dit artikel nemen we de leukste co-op games voor de Switch met je door die je samen op de bank (of in de bus, op het schoolplein of op kantoor) kunt spelen. En het mooiste is: al deze spellen zijn voor minder dan 30 euro verkrijgbaar!

Lees ook:


The Stretchers

2 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Cons en Pro Controllers

In deze knotsgekke eShop-game van Nintendo kruipen twee spelers in de huid van de Stretchers; twee dokters die in hun ambulance door de stad racen om mensen die duizelig worden te redden. Scheur vliegensvlug naar de locatie van iemand die hulp nodig heeft en draag ze mee op een stretcher om ze te redden! Elke speler kan het spel besturen met één Joy-Con, dus extra controllers zijn niet nodig. De uitdaging zit hem in het samen dragen van de stretchers en ondertussen allerlei obstakels vermijden, van meubels tot gevaarlijke lasers. Kunnen je vriend of vriendin en jij zoveel mogelijk duizelige mensen redden?

The Stretchers

The Stretchers


PICO PARK

2-8 spelers - Controllerondersteuning: Joy-Cons en Pro Controllers

Een game hoeft niet ingewikkeld te zijn om voor eindeloos plezier te zorgen. Dat bewijst Pico Park anders wel. In deze geinige game besturen jij en maximaal zeven vrienden een uniek gekleurde kat en is het de bedoeling om een sleutel te pakken en de deur te bereiken. Dat klinkt makkelijker dan het is, want er is nauw teamwerk nodig om jullie doel te bereiken. Ieder level heeft wel een bepaalde gimmick die overwonnen moet worden. Zo is het nodig om op elkaars hoofd te staan om bij de sleutel te komen, een brug te vormen om iedereen veilig een afgrond te laten oversteken en zit je soms zelfs met touwen aan elkaar vast en moet je abseilend de sleutel pakken - maar pas op dat je je vrienden niet mee de afgrond in sleurt! Pico Park staat garant voor hilarische avonden als je veel vrienden over de vloer hebt, en is dankzij de simpele besturing toegankelijk voor iedereen.

PICO Park

PICO PARK


Overcooked! en Overcooked! 2

1-4 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Cons en Pro Controllers

In Overcooked! en het minstens zo leuke vervolg kruip je in de huid van een kok en moet je zo snel mogelijk allerlei gerechten klaarmaken. Dat betekent dat je in de meest knotsgekke keukens ingrediënten moet pakken, koken, bakken en gerechten moet serveren. De bestellingen blijven maar binnenkomen en het wordt steeds hectischer, dus samenwerken met je medekok(s) is essentieel! Zo kun je een speler op het bakken van hamburgers zetten, terwijl de ander weer de hamburgerbroodjes en sla klaarlegt, een derde speler met de ingrediënten en borden zeult en een vierde speler de afwas doet. Communicatie is dan ook de sleutel, maar kijk uit dat het je niet te veel wordt en je als een kip zonder kop rondrent zonder dat er gewerkt wordt. In principe is  Overcooked voor iedereen makkelijk te begrijpen, maar levels worden na verloop van tijd behoorlijk hectisch!

Overcooked 2

Overcooked! 2


Lovers in a Dangerous Spacetime

1-4 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Cons en Pro Controllers

Reis af naar een kleurrijk sterrenstelsel waarin je de kwade krachten van Anti-Love moet verslaan en ontvoerde ruimtekonijntjes probeert te bevrijden. Werk samen om een random gegenereerd ruimtestation draaiende te houden en vijanden te verslaan. Haast je door het schip om op tijd te wisselen tussen wapens en schilden. Aangezien het schip willekeurig gegenereerd wordt, voelt geen één potje hetzelfde aan en blijft de game oneindig speelbaar. Je kunt de 2D-shooter Lovers in a Dangerous Spacetime alleen spelen, maar dan wordt je vergezeld door een computergestuurd personage. Leuker is natuurlijk om met andere spelers samen te werken!

Lovers in a Dangerous Spacetime

Lovers in a Dangerous Spacetime


Snipperclips Plus

2-4 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Cons

Snipperclips is een originele puzzelgame van Nintendo zelf. Hoewel je het spel in je eentje kunt spelen, komt Snipperclips het beste tot zijn recht wanneer je samen met een vriend of vriendin speelt. Beide spelers hebben een Joy-Con vast en besturen de vrolijke figuurtjes Snip en Clip. Door de Joy-Con te kantelen en delen van het lichaam van Snip en Clip af te knippen, los je allerlei puzzellevels op. Zo moet je in een bepaald level een basketbal in een basket te gooien. De ene speler kan als Snip dan bijvoorbeeld een kuiltje in het lichaam van Clip maken, om daar de basketbal vervolgens in de dragen. Snipperclips Plus is een uitgebreidere versie van het origineel met veertig extra levels voor nog meer co-op-plezier. Daarnaast zitten er ook levels voor tot wel vier spelers in de game. Het simpele en vrolijke concept zorgt er voor dat jong en oud zich met Snipperclips kan vermaken. Zolang er één speler met iets meer game-ervaring aanwezig is, staat plezier gegarandeerd.

Snipperclips

Snipperclips


Rayman Legends Definitive Edition

1-4 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Cons en Pro Controllers

De toegankelijke platformactie van Rayman Legends is perfect voor meerdere spelers. Met een simpele druk op een controller naar keuze kunnen tot wel vier spelers zich meteen toevoegen aan jouw speelsessie. Doorloop samen de vele uitdagende platformlevels en probeer elkaar geen klap te verkopen… of juist wel, met alle hilarische gevolgen van dien! Wanneer iemand door een vijand geraakt wordt, verandert diegene in een bubbel, en kunnen andere spelers hem of haar weer redden door de bubbel kapot te slaan. Daardoor is Rayman Legends erg toegankelijk voor gamers met niet zoveel ervaring achter de kiezen. Wil je tussendoor even ontladen, start dan het hectische Kung Foot op, waarin je met goed getimede klappen een heel speciaal potje voetbal speelt.

Rayman Legends

Rayman Legends


The Jackbox Party Pack-games

2-8 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Con voor het menu, smartphones en tablets voor games zelf

De verschillende Jackbox Party Pack-games die je via de Switch eShop kunt downloaden - er zijn er inmiddels al zes - zijn perfecte spellen voor een middag of avond met vrienden! Elke Party Pack-game bevat een stuk of vijf afzonderlijke spellen. Eén speler start de game op en vervolgens kan iedereen met zijn of haar mobiel, smartphone of laptop meedoen. Zo zijn er spellen waarin je kennisvragen voorgeschoteld krijgt, spellen waarin je moet raden waar bepaalde geluiden vandaan komen, wedstrijden wie het mooiste kan tekenen en een moordmysteriespel. In feite zijn de Jackbox Party Pack-games de moderne vervanging van avondjes ouderwets Trivia Pursuit of Pictonairy spelen. Iedereen kan dan ook zonder moeite meespelen, en het mooiste is dat je er niet eens extra controllers voor nodig hebt!

Onze persoonlijke aanraders zijn Jackbox Party Pack 3 en Jackbox Party Pack 5. Let op: de games zijn enkel in het Engels te spelen. Alleen Jackbox Party Pack 6 bevat Engelse ondertiteling.

The Jackbox Party Pack

The Jackbox Party Packs


Shovel Knight - Treasure Trove

1-2 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Cons en Pro Controllers

Shovel Knight is een 2D-platformer met een prachtig pixelig retro-uiterlijk, waarbij je met de Shovel Knight – of een van de andere personages in de uitbreidingen die bij Treasure Trove zijn inbegrepen – diverse uitdagende platformlevels voltooit. De Wii U-versie van de game had een co-op modus die via een amiibo kon worden ontgrendeld, maar dankzij Treasure Trove is de co-op-modus eindelijk op alle platforms beschikbaar. Samen met een vriend of vriendin kun je nu levels doorlopen en elkaar zelfs helpen: het is bijvoorbeeld mogelijk om met je trouwe schep op de andere speler te stuiteren en zo gemakkelijker op moeilijk te bereiken plekken te komen. Wel moet je al het gevonden goud samen delen, maar aan de andere kant worden alle gekochte upgrades ook meteen voor de andere speler ontgrendeld.

Shovel Knight Treasure Trove

Shovel Knight: Treasure Trove


Mario + Rabbids Kingdom Battle

1-2 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Cons en Pro Controllers

Mario + Rabbids: Kingdom Battle koop je niet specifiek voor de co-op-mogelijkheden, maar als je de singleplayercampagne toch al hebt uitgespeeld, is het zonde om niet eens aan de slag te gaan met de co-op! Door op de wereldmap in de Buddydome te gaan (die wordt ontgrendeld na het uitspelen van wereld 1.5), krijg je een aantal speciaal voor co-op ontwikkelde missies voorgeschoteld waarin twee spelers elk twee personages besturen. Op die manier verdeel je de taken tijdens de strategische gevechten en moet je dus goed communiceren om er voor te zorgen dat je de vijanden verslaat. De speciale co-op-missies worden ontgrendeld door de werelden in de singleplayercampagne uit te spelen. De co-op-modus van Mario + Rabbids is zeker niet bedoeld voor nieuwkomers, maar heb je beiden afzonderlijk van het spel genoten dan is dit een goede manier om je krachten te bundelen en samen unieke uitdagingen aan te gaan!

Mario Rabbids Kingdom Battle

Mario + Rabbids Kingdom Battle


Cuphead

1-2 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Cons en Pro Controllers

Cuphead verscheen een aantal jaar geleden al op de Xbox One, maar is sinds een tijdje ook op de Switch verkrijgbaar. Gelukkig maar, want hoe meer mensen kunnen genieten van deze speciale actie-platformer, des te beter! De prachtige graphics en animaties in de game laten Cuphead lijken op een soort speelbare Disney-tekenfilm uit het begin van de vorige eeuw. Het spel stuurt de ene na de andere uitdagende eindbaas op je af. Doodgaan is meer regel dan uitzondering. Langzaam maar zeker leer je de patronen van de eindbazen uit je hoofd en kom je als overwinnaar uit de bus. Een extra helpende hand komt dus goed van pas! Terwijl je zelf als Cuphead speelt, bestuurt een tweede speler zijn maatje Mugman en schiet je er samen op los. Extra handig is dat je elkaar voor korte tijd opnieuw tot leven kunt wekken als dat nodig is. Maar vergis je niet: Cuphead is vaak extreem moeilijk en alleen voor de meest ervaren gamers bedoeld. Voor spelers die een uitdaging niet uit de weg gaan dus!

Cuphead

Cuphead


Minecraft

1-4 spelers – Controllerondersteuning: Joy-Cons en Pro Controllers

Minecraft is een van de populairste games van de afgelopen tien jaar, en met goede reden: het spel maakt van jong en oud een creatieveling. Door blokjes in de spelwereld te mijnen, vergaar je bouwstenen om zelf de meest indrukwekkende bouwwerken mee te maken. Bouw je eigen huis, kasteel, of zelfs een complete stad! De enige limiet is je eigen creativiteit… daarom is het juist zo fijn om het spel met vrienden te spelen! Via split-screen kunnen tot wel vier spelers samen op een map aan de slag om zo samen de mooiste bouwwerken tot stand te brengen. Waar je vroeger met vrienden of vriendinnen samen aan Lego-gebouwen werkte, doe je dat nu digitaal in Minecraft! Dat scheelt ook weer met opruimen…

Minecraft

Minecraft


Lees ook: