De beste games voor PS5 om nu te spelen

Van Spider-Man: Miles Morales en Demon’s Souls tot Bugsnax en Dirt 5

De PlayStation 5 is nog niet zo lang verkrijgbaar, maar toch zijn er al een aantal mooie games op uitgekomen om je spiksplinternieuwe console te laten pruttelen. Hieronder vind je op willekeurige volgorde de tien beste games om te spelen op de PS5. Pak je DualSense-controller er maar bij en geniet van het gevarieerde aanbod aan topspellen!

Marvel's Spider-Man - Miles Morales

Marvel's Spider-Man - Miles Morales


Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 16 jaar
Peter Parker – de echte identiteit van de vriendelijke superheld Spider-Man – gaat eens lekker met vakantie. Gelukkig blijft New York niet onbeschermd achter, want zijn goede vriend Miles Morales, die je misschien nog kent uit de vorige game, heeft zijn eigen latex pakje en duizelingwekkende moves om de vele slechteriken te dwarsbomen. Inwoners van de wereldstad noemen hem dan wel gekscherend ‘Spider-Boy’; hij staat wel degelijk zijn mannetje, niet in de laatste plaats door zijn elektrische aanvallen. Miles Morales speelt zich net als Spider-Man af in Manhattan, maar nu is het winter en dat levert een aantal prachtige, besneeuwde plaatjes op. Het verhaal is in een uur of vijftien te doorlopen, maar weet de spanning daardoor juist constant vast te houden. Dankzij de ray-tracing technologie van de PS5 zie je jezelf voorbij sjezen in de reflectie van wolkenkrabbers, en dat alles wordt afgebeeld in een heerlijk soepele 60 frames per seconde. De echte ster van de game blijft echter de besturing, waarmee het een eitje is om heerlijk over de drukbevolkte straten van New York te swingen.


Demon's Souls Remake

Demon's Souls


Genre: Actie-RPG
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
Doodgaan is eerder regel dan uitzondering in games als Dark Souls en Bloodborne. Het ‘soulslike’-genre werd echter geboren met Demon’s Souls. De nieuwe generatie begint voor PlayStation-gamers meteen goed met een remake van die revolutionaire titel. Nog steeds is het zaak om de aanvallen van vijanden nauwlettend te bestuderen, om jezelf zo te wapenen tegen de onverbiddelijke moeilijkheidsgraad. Elke keer wanneer je doodgaan begin je van vooraf aan in een level, maar je wordt steeds een beetje beter in de aanval inzetten en jezelf te verdedigen in deze lugubere, gotische wereld. Gruwelijke monsters en gigantische draken staan je op te wachten, maar de aanhouder wint! En dit alles heeft er nog nooit zo mooi uitgezien als op de PlayStation 5. De kracht van de console brengt de Middeleeuwse omgevingen echt tot leven. Nu je eigen hachje nog zien te redden!


Astro's Playroom

Astro's Playroom


Genre: 3D-platformer
PEGI-Leeftijd: Vanaf 7 jaar
De driedimensionale platformer Astro’s Playroom, waarin je een schattig ogende robot bestuurt, speelt heerlijk soepel weg en zit vol met talloze kleine details die je gamershart opwarmen. De game is werkelijk één grote viering van decennia aan PlayStation-herinneringen. Niet alleen vind je onderweg allerlei oude PlayStation-consoles en -accessoires die je kunt verzamelen, in elke uithoek van de levels zijn ook robotjes te spotten die bekende gameseries uitbeelden. Van God of War en Horizon Zero Dawn tot Castlevania en Metal Gear Solid: het is haast een sport om alle referenties te vinden. Astro’s Playroom is daarbij de ideale showcase voor de DualSense-controller en de gevarieerde feedback die de controller kan geven via diverse trillingen. Het mooiste van dit alles is dat deze compacte maar liefdevolle ervaring je geen cent kost: het spel staat namelijk automatisch op elke PlayStation 5 geïnstalleerd!


Assassin's Creed Valhalla

Assassin's Creed Valhalla


Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
De Assassin’s Creed-serie staat de laatste jaren garant voor tot de nok toe gevulde, gigantische open spelwerelden die je helemaal opslokken en niet meer loslaten tot je alle steden hebt verkent, elke Tempelier hebt gedood en je personage hebt uitgebouwd met alle dodelijk moves. Valhalla verplaatst de actie naar de tijd van de Vikingen, die vanuit Scandinavië allerlei landen in én buiten Europa aandeden om dorpen leeg te plunderen en de macht over te nemen. Als Eivor verlaat je de prachtige witte bergen van Noorwegen om voet te zetten aan Engeland. Daar meng je je in allerlei politieke intriges tussen legendarische Vikingen en Engelse koningen, val je talloze rustieke dorpjes aan, verken je mysterieuze grotten en galoppeer je over de vele groene, rollende heuvels die het land zo herkenbaar maken. Als je goed zoekt, kun je zelfs op de legendarische, bovennatuurlijke koninkrijken uit de verhalen van Vikingen stuiten… Zet maar gerust honderd uur apart voor dit epische avontuur! En als je hem dan toch speelt, dan het liefst op de een next-gen console zoals de PlayStation 5: de omgevingen ogen verbluffend mooi en gedetailleerd in 4K – je kunt zowat heel de spelwereld zien vanaf de hoge bergen! – en Eivor rent, springt en rolt een stuk soepeler op de nieuwe console.


Sackboy - A Big Adventure

Sackboy - A Big Adventure


Genre: 3D-platformer
PEGI-Leeftijd: Vanaf 7 jaar
Het schattige poppetje uit de LittleBigPlanet-games heeft nu zijn eigen 3D-game waar je alleen of met vrienden doorheen kunt springen! In Craftworld leven de Sackpeople in vrede tot slechterik Vex de wereld over probeert te nemen. Samen met Sackboy steek je daar een stokje voor. Je baant je een weg door allerlei 3D-levels met de meest uiteenlopende uitdagingen. Dankzij verschillende items gooi je met een boemerang, hang je met een touw aan platforms of suis je zelfs met een jetpack door de lucht. Verken bergdorpjes, zompige jungles en zelfs futuristische steden. Levels uitspelen is maar de helft van de uitdaging: de echte doorzetter zoekt in elke wereld alle verzamelbare items, waaronder een grote diversiteit aan grappige pakjes voor Sackboy. Voordat je het weet loop je als sjamaan, piraat of zelfs Roodkapje rond! Op PlayStation 5 zijn de laadtijden daarbij zo kort dat je nauwelijks hoeft te wachten tussen al dat speelplezier.


Immortals Fenyx Rising

Immortals Fenyx Rising


Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Wat gebeurt er als Ubisoft de open werelden van games als Assassin’s Creed combineert met fantasievolle elementen? Dan krijg je Immortals: Fenyx Rising! Als de gevleugelde halfgod Fenyx moet je de Griekse goden redden van een vloek. In de praktijk verken je daarom een prachtige, kleurrijke open wereld, waar je de meest uiteenlopende avonturen beleeft en puzzels oplost. Het spel heeft best wat weg van Zelda: Breath of the Wild, waardoor avonturiers van het eerste uur zich hier meteen thuis zullen voelen. Gebruik je goddelijke krachten om mythologische helden en monsters te verslaan en suis door de lucht met je magische vleugels. Op de PlayStation 5 draait het spel in een schitterende 4K-resolutie, waardoor de schilderachtige graphics nog beter tot hun recht komen.


Bugsnax

Bugsnax


Genre: Avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 7 jaar
In het heerlijk vreemde Bugsnax ga je als journalist op onderzoek uit op een mysterieus eiland. Een groep onderzoekers heeft daar een bizarre nieuwe diersoort gevonden: de Bugsnax. Deze wezens kun je het beste omschrijven als een mix tussen insecten en heerlijke snacks. Rondwandelende hamburgers, klimmende zakjes friet en vliegende marshmallows: niets is te gek. Vind alle Bugsnax en leg ze op de gevoelige plaat, en help het onderzoeksteam met hun dagelijkse problemen. Het resultaat is een uniek avontuur dat niet alleen je hart verwarmt, maar je maag ook nog eens goed vult!


Dirt 5

Dirt 5


Genre: Race
PEGI-Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Off-road racen was nog nooit zo gevarieerd als in Dirt 5, dat zowel voor nieuwkomers als fanatiekelingen de ultieme off-road ervaring biedt! Je bezoekt de gehele wereld en rijdt over allerlei soorten parkoers en oppervlakten, waaronder ijs, grind en natuurlijk modder. Scheur over een bevroren East River in New York of rij in Noorwegen terwijl boven je het noorderlicht een schitterend luchtspektakel vormt. Je kunt op de PlayStation 5 daarbij kiezen of je het spel in 4k speelt, of voor een uiterst soepele 120 framer per seconde gaat, zodat je preciezer dan ooit op het juiste moment de bocht in kunt gaan. Met zowel online als offline multiplayer en spannende dialogen van gamesterren Nolan North en Troy Baker ben je voorlopig wel even zoet met deze spectaculaire racer!


Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion


Genre: Actie-avontuur
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
In het Londen van de nabije toekomst heb je als inwoner weinig meer in te brengen: deze politiestaat wordt gecontroleerd door de corrupte overheid en minstens zo corrupte bedrijven. Gelukkig kun je een team van rebellen samenstellen: het ondergrondse DedSec vecht voor de vrijheid van inwoners. Vooral uniek aan Watch Dogs Legion is dat je iedereen op straat kunt rekruteren voor het verzet, zelfs dat lief ogende oude omaatje! Je rebellen hebben allemaal zo hun eigen sterke punten waarmee je door ze op de juiste missie te sturen Londen langzaam maar zeker bevrijdt van zijn onderdrukkers. Dankzij speciale coöp-missies kun je natuurlijk ook de hulp van je vrienden inschakelen. Natuurlijk is de Watch Dogs Legion-ervaring op de PlayStation 5 op zijn best: in 4k en met ray-tracing, zodat je realistische reflecties in de spelwereld om je heen ziet.


Call of Duty Black Ops - Cold War

Call of Duty Black Ops - Cold War


Genre: Shooter
PEGI-Leeftijd: Vanaf 18 jaar
De nieuwste Call of Duty-game is een direct vervolg op de allereerste Black Ops en daardoor een heerlijk nostalgisch ritje door de jaren ’80. De sfeer zit er meteen goed in met een eerste missie die begint in een oer-Hollands café, waarna een spectaculaire achtervolging over de Amsterdamse daken volgt. De actie was nog nooit zo gevarieerd, met missies die je in een helikopter boven de Vietnamese jungles plaatsen, je in een door Russen nagebouwde Amerikaanse stad laten knallen en je stiekem door de streng bewaakte straten van Oost-Berlijn laten sluipen. Natuurlijk wordt de spetterende campagne gecomplimenteerd door een uitgebreide multiplayer vol met modi en maps, én keert de geprezen Zombies-modus terug. De soepele framerate en nauwelijks bestaande laadtijden op de PlayStation 5 zorgen ervoor dat je nog nooit zo secuur en snel te werk kon gaan op het slagveld. En vergeet ook zeker de toegevoegde waarde van de DualSense-controller niet, waarmee elk geweer weer nét even anders aanvoelt.


Met bovenstaande games hoef je je voorlopig in ieder geval niet te vervelen op de PlayStation 5. En er komen natuurlijk alleen maar meer toffe spellen uit naarmate de tijd verstrijkt. Game on!


Lees ook: