De tien beste games van 2020 die je gespeeld moet hebben

Vaste kost voor gamers

In 2020 was afleiding meer dan welkom en gelukkig was het dan ook een magnifiek gamejaar. Er kwamen talloze toppers uit in een grote verscheidenheid aan genres. Onderstaande tien games zijn – in willekeurige volgorde – in ieder geval sowieso een aantal van de beste spellen uit het topjaar. Mis deze meesterwerkjes niet!

DOOM Eternal

DOOM Eternal


Genre: First-person shooter
PEGI-leeftijd: Vanaf 18 jaar

In de Doom-games reis je regelmatig af naar de hel om daar af te rekenen met een heel peloton aan demonen. Doom Eternal is de volgende stap in de serie: de hel heeft de aarde overgenomen! Dat is een prima excuus om duizenden vijanden aan stukken te schieten en scheuren met een stel krachtige wapens. De gameplay van Doom Eternal is zoals altijd soepel en snel, waardoor je als een schietgrage acrobaat door de prachtig ogende levels heen danst. Je ‘meat hook’, waarmee je je in het vlees van vijanden klieft en jezelf naar ze toetrekt, maakt de gameplay nóg flitsender. De vele klassieke monsters uit de Doom-franchise keren terug en worden aangevuld met nieuwe gruwelijkheden als de Marauder en Gladiator. Met de opzwepende gitaren in de soundtrack op de achtergrond en al het bloed en gore dat in het rond spettert, geeft Doom Eternal je een adrenalinerush waar je terecht even van moet bijkomen.

Ook beschikbaar als download voor Nintendo Switch via de eShop. Koop hier je tegoedkaarten!


Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima


Genre: Actie-avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 18 jaar

Maar weinig games in 2020 waren zo stijlvol als Ghost of Tsushima. De kleuren spatten van je scherm wanneer je met hoofdpersonage Jin, een eervolle samoerai, het Japanse Tsushima-eiland moet verdedigen tegen de Mongoolse invasie. Goudkleurige bossen, weelderige watervallen en de meest gevarieerde flora en fauna voeren je mee naar een exotische locatie waar je even helemaal zen wordt. Tot je op de Mongolen stuit natuurlijk, die je met een uitgebreid vechtsysteem met vier verschillende stances kunt overmeesteren. Tegelijk verander je ook langzaam maar zeker in de ‘Ghost’, waardoor stealth een allesbepalend onderdeel van je aanvalstactiek wordt. Een gigantische open spelwereld met een grote variatie aan locaties wordt aangevuld met diepgaande gameplay en een spannend en emotioneel verhaal. Het resulteert in onmisbare kost voor de fijnproevers.


Assassin's Creed Valhalla

Assassin's Creed Valhalla


Genre: Actie-avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 18 jaar

Vikings zijn populairder dan ooit en Assassin’s Creed Valhalla laat je dan ook ervaren hoe het is om uitgedost als strijder uit het oude Noorwegen te leven. Als mannelijke of vrouwelijk Eivor reis je af naar het oude Engeland om daar dorpen te plunderen, leden van de Oude Orde uit te schakelen en allianties te sluiten met verschillende Jarls en koningen en zo je stempel op de geschiedenis te drukken. Het typische Engeland met zijn rollende heuvels en pittoreske dorpjes wordt op prachtige wijze in de game getoond, terwijl er meer variatie in de gameplay zit dan ooit. Wissel het hoofdverhaal en de vele raids af met een drinkwedstrijd, een dobbelspel, een rijmsessie om je tegenstander belachelijk te maken of de ontelbare kleine zijmissies die je een unieke blik geven op het leven in die tijd. Het leven van een Viking is heerlijk, skål!


Demon's Souls Remake

Demon's Souls Remake


Genre: Actie-rpg
PEGI-leeftijd: Vanaf 18 jaar

FromSoftware heeft met games als Dark Souls, Sekiro: Shadows Die Twice en Bloodborne een nieuw genre gecreëerd: de soulslike. Deze harde leerschool laat spelers het keer op keer opnemen tegen extreem uitdagende vijanden. Eén verkeerde beweging kan fataal zijn. Het gevolg is – na aanvankelijk een hoop frustratie – een getrainde speler die zijn of haar weg als een expert door de onverbiddelijke spelwereld baant. Het genre werd geboren met Demon’s Souls, de voorloper van de Dark Souls-games. Dankzij een ijzersterke PlayStation 5-remake van Bluepoint Games (die eerder ook de Shadows of the Colossus-remake op zich namen) kan een hele nieuwe generatie gamers kennismaken met deze moderne klassieker. Dankzij de prachtige nieuwe graphics ervaar je de Middeleeuws aandoende spelwereld van Boletaria als nooit tevoren, terwijl de geprezen gameplay intact blijft voor de puristen. Een droom van een lanceringsgame!


Final Fantasy VII Remake

Final Fantasy 7 Remake


Genre: RPG
PEGI-leeftijd: Vanaf 16 jaar

Gamers van het eerste uur kunnen zich waarschijnlijk nog de klassieke RPG Final Fantasy 7 herinneren, waarmee de allereerste PlayStation-console een ongekend succes werd. Dit prachtige verhaal rondom een stel rebellen die de bewoners van de futuristische stad Midgar probeert te helpen is in 2020 op duizelingwekkende wijze op de schop genomen. Final Fantasy 7 Remake is een remake in alle opzichten: de wonderschone graphics trekken het klassieke avontuur naar de moderne tijd, terwijl de gebeurtenissen uit het origineel enorm worden uitgebreid. Final Fantasy 7 Remake is dan ook het eerste deel in een reeks die samen het verhaal van het origineel opnieuw vertellen. Maar laat dat je niet misleiden: deze remake is een op zichzelf staand avontuur bestaande uit tientallen uren. Met een modern, actief gevechtssysteem en vele prachtige filmpjes en dialogen is Final Fantasy 7 Remake onmisbaar voor zowel fans als nieuwkomers.


Hades

Hades


Genre: Actie (Roguelite)
PEGI-leeftijd: Vanaf 12 jaar
Platform: Nintendo Switch en pc

Hades afdoen als ‘weer een roguelite’ zou een vergissing van epische proporties zijn. Natuurlijk, het lijkt in de basis op genregenoten (zoals Dead Cells): probeer de game in één keer uit te spelen, faal en begin helemaal overnieuw. Maar Hades is ook zoveel meer dan dat. Je ontgrendelt niet alleen permanente upgrades en wordt natuurlijk steeds beter in de game, maar arriveert na elk Game Over-scherm ook terug in een dorpje waar je diens bewoners steeds beter leert kennen. Dat levert een sterke band met deze figuren op, waardoor het niet eens érg is om te sterven in Hades. Een bijzondere prestatie voor een roguelite! Gelukkig is het ook geen ramp om de game te doorspelen, want de besturing is uiterst soepel en precies en de prachtige setting en audiovisuele presentatie maken het plaatje compleet. Een onmisbare parel!

Beschikbaar op Nintendo Switch via de Nintendo eShop. Koop hier je tegoedkaarten!


Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales


Genre: Actie-avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 16 jaar

Marvel’s Spider-Man was een van de leukste en meest succesvolle games op de PlayStation 4 en een vervolg kon dan ook niet lang uitblijven. Spider-Man: Miles Morales is niet alleen zowel op PS4 als PS5 verkrijgbaar, de game draait zoals de naam al verraadt niet langer om Peter Parker, maar Miles Morales. Deze knul kruipt nu in het spandex pak van de superheld en moet in een razend tempo de fijne kneepjes van het vak leren. Op spectaculaire wijze swing je aan spinnenwebben langs de vele wolkenkrabbers in New York. Dat ziet er niet alleen duizelingwekkend mooi uit – op PlayStation 5 met raytracing voor ultrarealistische weerspiegeling in de glazen gebouwen - maar bestuurt net als het origineel ook extreem soepel. In de huid van Miles Morales neem je het weer op tegen een hoop iconische schurken uit het stripuniversum, terwijl een hartverwarmend verhaal de kou van de besneeuwde straten van Manhattan tegengaat.


Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons


Genre: Simulatie
PEGI-leeftijd: Vanaf 3 jaar

Reis af naar een pittoresk eiland, waar je al snel vriendschap sluit met een stel kamperende, pratende dieren! Jij word aangewezen als kampleider en mag het eiland naar eigen inzicht uitbouwen en inrichten. Een huisje voor een dorpsbewoner hier, een supermarkt daar, en een handige brug over die rivier! Je bepaalt zelf wat je elke dag in Animal Crossing: New Horizons doet. Misschien wil je je eigen huis wel naar eigen smaak inrichten, help je je dierlijke dorpsbewoners met allerlei taken of voer je dagelijkse klusjes uit zoals onkruid uit de grond trekken en fruit verzamelen. Wat je ook doet: het is allemaal enorm ontspannend. Daarbij houdt het spel de tijd en de datum van het echte leven aan. In de avond wordt het ook echt donker op het eiland en verschillende feestdagen, zoals Halloween en Kerstmis, worden gevierd met allerlei leuke activiteiten en nieuw verkrijgbare spullen. Daardoor blijft Animal Crossing: New Horizons jaar in jaar, jaar uit de moeite van het spelen waard.


Ori and the Will of the Wisps

Ori and the Will of the Wisps


Genre: Actie-platformer
PEGI-leeftijd: Vanaf 12 jaar

In Ori and the Blind Forest kon je een magisch bos verkennen, vol met platformuitdagingen en vijanden. Vervolg Ori and the Will of the Wisps verbetert zo’n beetje alles aan het origineel en is dan ook een verplichte aankoop voor iedereen die ook maar een beetje passie heeft voor 2D-platforming. Niet alleen wordt de spelwereld verplaats naar buiten het bos, wat in een veel groter speeloppervlak resulteert, maar Ori’s moveset is ook enorm uitgebreid. Daardoor springt en zoeft hij nóg sneller en soepeler door de spelwereld. Daarbij kun je zelf bepalen welke mogelijkheden van Ori worden uitgebreid, zodat je game een persoonlijke ervaring wordt. De echte ster van de show is echter zonder twijfel het adembenemende, kleurrijke uiterlijk van de game. Dankzij een update ziet het spel er op de Xbox Series X zelfs nóg beter uit!


The Last of Us: Part II

The Last of Us: Part II


Genre: Actie-avontuur
PEGI-leeftijd: Vanaf 18 jaar

De verwachtingen waren na de eerste The Last of Us logischerwijs hooggespannen, maar toch wist ontwikkelaar Naughty Dog daar met gemak overheen te walsen. Het tweede deel plaatst je wederom in een post-pandemisch Amerika dat geteisterd wordt door een schimmel die mensen in een soort gruwelijke zombies verandert. Ondanks dit gegeven is The Last of Us: Part 2 – meer nog dan het origineel – een verhaal vol met menselijke emoties. De band tussen Joel en Ellie – het tweetal dat in deel één door de VS trok in een wanhopige poging te overleven – staat meer centraal dan ooit en levert een aantal hartverscheurende scènes op. Naughty Dog blaast op magische wijze leven in zijn personages en houdt de aandacht er goed bij dankzij de uitdagende en afwisselende gameplay, dat je de vrijheid geeft om vijandelijke situaties op creatieve manieren aan te pakken. Niemand is nog hetzelfde na het spelen van The Last of Us: Part 2!


De bovenstaande tien games beslaan natuurlijk maar een klein gedeelte van alle spellen die in 2020 zijn uitgekomen. Daar zaten meer dan genoeg andere toppers bij die de moeite waard zijn, waaronder spellen als Microsoft Flight Simulator, Cyberpunk 2077 (als je over een next-gen console of deftige pc beschikt!) Astro’s Playroom, Half-Life: Alyx, Xenoblade Chronicles: Definitive Edition, Bugsnax, Nioh 2, Fall Guys: Ultimate Knockout, Immortals: Fenyx Rising, Crash Bandicoot 4: It’s About Time, Spiritfarer en Tony Hawk’s Pro Skater 1+2. Genoeg kwalitatief hoogstaand materiaal om jezelf jaren mee te vermaken dus!


Lees ook: