Gameontwikkelaar worden? Het kan!

Stuur je game-idee in en win fantastische prijzen

Heb je er ooit van gedroomd om je eigen game te maken? Het hoeft echt niet bij een droom te blijven. Een succesvolle gameontwikkelaar worden is namelijk echt niet alleen weggelegd voor inwoners van bepaalde werelddelen of voor excentrieke visionairen! Wist je namelijk al dat een van de beste gameopleidingen ter wereld is gevestigd in Kortrijk? En dat België al tientallen getalenteerde gamestudio's kent, van opkomende indieontwikkelaars tot een van de toonaangevende leiders in het rpg-genre?

Up your game!

Game Mania geeft in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) jou de kans om meer te weten te komen over het Vlaamse gamelandschap en om in de schoenen te stappen van een gameontwikkelaar door je eigen game-idee in te sturen! Behoort jouw gameconcept tot de beste zes? Dan mag je deze zelfs komen pitchen voor een professionele jury op een speciaal event georganiseerd in Game Mania Antwerpen! Uiteraard ga je niet met lege handen weg, want er zijn goodiebags voor alle aanwezigen (ook als je niet meedoet met de wedstrijd) en de finalisten winnen allemaal fantastische prijzen!

Hoofdprijs: Nintendo Switch Lite
2e plaats: €200 waardebon
3e plaats: €100 waardebon
Overige finalisten: Troostprijs

Wat moet je doen?

Deel jouw fantastische gameconcept met ons via het onderstaande formulier en misschien nodigen wij je uit om je idee te pitchen voor een professionele jury op ons evenement in Game Mania Antwerpen! Het evenement vindt plaats op 22 september en voorafgaand aan de pitches zijn er tal van activiteiten die je onderdompelen in de wereld van Vlaamse gameontwikkeling. Volg bijvoorbeeld een interessante workshop, praat met gamedevelopers of afgezanten van gamescholen en speel leuke Vlaamse games!

Kom naar het evenement!

Ook als je niet aan het broeden bent op een idee voor een game kun je naar ons speciale evenement komen om meer te weten te komen over gameontwikkeling in Vlaanderen, informatie op te vragen over gameopleidingen, een workshop te volgen, games te spelen of gewoon een gezellig babbeltje te maken met gelijkgestemden. Er is eten en drinken aanwezig en je gaat naar huis met een leuke goodiebag!

Locatie: Game Mania Antwerpen
Datum: Zondag 22 september
Tijd: Vanaf 11:00 voor finalisten, vanaf 15:00 voor iedereen

Wat is een game-idee?

"Je rent van links naar rechts door een level, pakt muntjes en je moet vijanden ontwijken of op ze springen, en zo de finish bereiken zonder te vallen of geraakt te worden." Klinkt dit je bekend in de oren? Het was inderdaad zo'n simpel idee dat heeft geleid tot het gamefenomeen wat we nu kennen als Super Mario. Tegenwoordig vind je games op de markt met zeer complexe ideeën en systemen, maar er ligt altijd een eenvoudig idee aan de basis. Begin dus met de kern van je game: wat is het doel ervan en hoe bereikt de speler dat doel, en werk dan de details uit. Het beste idee is niet het idee met de grootste werelden, de beste graphics en de vetste wapens, maar juist iets wat interessant klinkt, haalbaar is met de huidige techniek en simpelweg uitnodigt tot spelen!

Laat je inspireren door deze Vlaamse gamestudio's

Benieuwd naar welke games in ons eigen landje zijn ontwikkeld? We zetten een aantal getalenteerde Belgische gamestudio's in de schijnwerper in een videoreeks gemaakt door het VAF. Ontdek hoe ze in de gamewereld zijn gerold en welke stappen zij hebben gezet om zover te komen en laat je inspireren! Misschien vind je zelfs een handige tip die je kunt helpen bij het verzinnen van een geweldig game-idee.


Cybernetic Walrus met de
futuristische racer Antigraviator


Rocket Vulture met de casual
driving game Drifty


LuGus Studios met de
drone racegame Liftoff


Creative Concepts met de
in-line skategame ON A ROLL


Triangle Factory met de
mobiele triviagame Switch


Curious Cats met de
educatieve game Ava & Trix

Stuur je idee in en win!

Nu is het jouw beurt! Deel jouw geniale idee voor een spel met ons en wie weet nodigen we je uit om naar de finale bij het Up Your Game-evenement te komen in de Game Mania in Antwerpen op 22 september. Wees er dus wel zeker van dat je aanwezig kunt zijn op dit event, want als je gekozen wordt als een van de zes finalisten dien je hierbij aanwezig te zijn! Uiterlijk op 14 september hoor je of je bij de finalisten hoort, maar ook zonder plek in de finale ben je uiteraard van harte welkom op het evenement en valt er genoeg te zien en te beleven.

Gameontwikkelaar worden? Het kan!

We zijn maar een klein landje maar België kent een aantal van de beste gameopleidingen ter wereld! Jaarlijks studeren er honderden studenten af in de richting Digital Arts & Entertainment, Game Design of andere op games georiënteerde opleidingen. Maar je hoeft niet per se voor een bacheloropleiding te gaan om je te verdiepen in game design. Voor de jongste aspirant game designers is er bijvoorbeeld CoderDojo en voor degenen die de schoolbanken al hebben verlaten bestaan er handige cursussen. Bekijk hieronder welke optie het beste bij jou past!

Game design Campus C-Mine Genk - Luca School of Arts

LUCA biedt de enige academische game-opleiding in Vlaanderen. Heb je een passie om games te ontwikkelen van bordspellen tot volledig afgewerkte 3D games? Dan heb je de juiste opleiding gevonden. Binnen de richting Game design ontwikkel je jezelf op drie domeinen. Je leert grafisch een 2D- of 3D-spelwereld uitwerken, de kracht van spelmechanismen kennen en je leert programmeren om je visie te realiseren. Het is een continu leerproces waarbij je probleemoplossend leert denken. Op het einde van de rit weet je hoe een game van A tot Z moet ontwikkelen. Naast je praktische en theoretische vakken kan je meermaals per jaar tonen wat je geleerd hebt aan de hand van cases. Hier krijg je een concrete opdracht waar je individueel of in groep aan werkt onder de begeleiding van docenten. Toon welke vaardigheden je hebt opgedaan en koppel die aan jouw creatieve insteek. Deze afwisseling van theorie en praktijk staat centraal in deze richting en helpt je creatief projectmatig denken en uitwerken.

Na je bacheloropleiding kies je tussen de artistieke master of de educatieve master. Kies je voor de artistieke master dan realiseer je een innovatief gameproject en stippel je een eigen praktijkgericht onderzoekstraject uit. Daarvoor maak je zelfstandig keuzes. Je kan je kennis en inzicht verder aanscherpen in onderzoeksgerichte modules en ondersteunende labs. Tijdens je persoonlijk traject krijg je ondersteuning van een docententeam dat actief is in de game-industrie en verschillende game onderzoeksprojecten. Ook in de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties, maar dan met het oog op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). Kies je voor de artistieke master en ben je nadien toch geïnteresseerd in educatie? Na het behalen van je masterdiploma Game Design kan je instromen in de verkorte, eenjarige educatieve master.

Lees hier meer over de Game Design Campus bij Luca School of Arts

Digital Arts & Entertainment - Howest

Twee jaar op rij werd Howest met zijn opleiding Digital Arts en Entertainment (DAE) verkozen tot “#1 Game Design & Development School” in de wereld door de internationale jury van de ‘The Rookies’. Het programma wordt in het Engels en Nederlands onderwezen en trekt dan ook heel wat nationale en internationale studenten aan die allemaal dezelfde passie delen en zorgen voor een bruisende campus.

DAE is een curriculum ontworpen door en voor creatieve ambitieuze mensen die hun eigen limieten en die van de interactieve en niet interactieve 3D willen verleggen binnen de Game en VFX industrie. Deze opleiding omvat dan ook vier afstudeerrichtingen: 3D Production en VFX, Game Development, Game Graphics Production en Independent Game Production; die elk dieper ingaan op specifieke kennis die nodig is om binnen deze industrie aan de slag te gaan.

Meer info vindt je op www.digitalartsandentertainment.be en www.howest.be

NxT Media Technology - Karel de Grote Hogeschool

Je start in deze bachelor met een stevige technische en creatieve basis in NxT Media Technology. In het tweede en derde jaar geef je je studie een eigen accent en kun je je gaan specialiseren als bijvoorbeeld 3D Developer of  3D en VFX Creator. Waar deze opleiding zich in onderscheidt is dat het veel breder gaat dan enkel gaming en je dus ook leert over AR/VR, elektronica en andere mogelijkheden van 3D toepassingen zoals simulatoren, training tools, mobile apps en meer. Door je specialisatie te combineren met vakken uit andere profielen (Audio/video, Web, UX/UI of NxT Media Maker ) creëer je je eigen unieke traject en zorg je voor een veelzijdige kennisbodem waarmee je na het afstuderen uit de voeten kunt.

Lees hier meer over NxT Media Technology bij KdG

Syntra

Wie niet meer terug de schoolbanken in wil kan terecht bij Syntra. De Vlaamse gamestudio Cybernetic Walrus biedt hier bijvoorbeeld een opleiding aan; deze opleiding laat de cursist kennismaken met Unity als game engine. Er is een basiscursus waar het 2D-aspect van de Unity-engine wordt beschreven, alsook enkele basis begrippen rond het programmeren in C#. Op het einde van de cursus is elke cursist in staat om zelf een klein 2D-game te maken. In de gevorderde cursus wordt alles bekeken in 3D, worden er wat gevorderde programmeerbegrippen meegenomen en laten ze zelfs zien hoe je Unity kan gebruiken om een Augemented Reality app te bouwen.

Cybernetic Walrus is ook de enige Unity Authorized training partner. Ze bieden dan ook alle officiële Unity-cursussen aan. Deze gaan door op bepaalde tijdstippen. Je kan deze terug vinden via de website.

CoderDojo

Jong geleerd is oud gedaan. CoderDojo Belgium organiseert gratis workshops (doe-het-zelf lessen) voor meisjes en jongens van 7 tot 18 jaar. Een Club of Dojo wordt volledig door vrijwilligers voorbereid en gegeven. Quasi elke Dojo gebruikt - zeker voor de beginners - Scratch, een intuïtieve programmeertaal ontwikkeld door MIT die gratis ter beschikking wordt gesteld, maar afhankelijk van de Dojo wordt ook nog Arduino, Minecraft, mbots, Lego Mindstorms, of HTML/CSS aangeboden. Op sommige plaatsen vind je zelfs PHP, Ruby, Unity of Raspberry Pi. Het is dus de perfecte kans om vanaf een jonge leeftijd al een basiskennis op te bouwen die later van grote waarde kan zijn voor iedere aspirant gameontwikkelaar!

Kom hier meer te weten over CoderDojo


Wedstrijdregelement

Het onderstaand reglement is van toepassing op de “Up your Game” wedstrijd van Game Mania.

  • Artikel 1: De Organisator - De Wedstrijd wordt georganiseerd door Game Mania (hierna te noemen: de Organisator).
  • Artikel 2: Voorwaarden - De deelname aan deze wedstrijd staat open voor personen die in België wonen. De persoonlijke gegevens van de deelnemers zullen worden bewaard en worden elektronisch verwerkt in overeenstemming met de Europese voorschriften voor de bescherming van de privacy met betrekking tot de verwerking van persoonlijke gegevens. U heeft altijd het recht om de door u verstrekte informatie in te kijken, te verbeteren of aan te passen. Daartoe stuurt u een schriftelijk verzoek naar het bovengenoemde adres.
  • Artikel 3: Looptijd van de Wedstrijd - Begin van de Wedstrijd: 12-8‐2019. Einde van de Wedstrijd: 7‐09‐2019 18:00. De winnaar wordt uiterlijk op 14-09-2019 op de hoogte gebracht.
  • Artikel 4: Deelname - Om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd moet de deelnemer via het formulier inschrijven. Enkel bij het invullen van correcte gegevens is deelname geldig. De deelnemer moet ook vanaf 11:00 uur aanwezig kunnen zijn bij de finale bij Game Mania Antwerpen op zondag 22 september.
  • Artikel 5: De prijs – De zes winnaars krijgen als prijs een plaats in de finale bij Game Mania Antwerpen op zondag 22 september. Daar zullen de winnaars hun idee voorstellen aan een professionele jury.
  • Artikel 6: De Winnaar - De winnaar wordt door de professionele jury gekozen. Bij vermoeden van fraude, behoudt Game Mania zich het recht een deelname ongeldig te verklaren.
  • Artikel 7: Het idee – De ingestuurde ideeën blijven ten alle tijden van de deelnemers. Game Mania deelt de ideeën niet met derden.
  • Artikel 8: Copyright – Het ingestuurde idee dient een origineel idee te zijn en respecteert het copyright van bestaande door copyright beschermde handelsmerken.
  • Artikel 9: Uitgesloten voor deelname – Professioneel actieve game-ontwikkelaars zijn uitgesloten van deelname aan deze wedstrijd.
  • Artikel 10: Wetgeving - De algemene voorwaarden zijn onderhevig aan de Belgische wetgeving, en worden geïnterpreteerd en uitgevoerd conform het Belgisch recht. Alle eventuele geschillen die hieruit voortvloeien of verband houden met deze wedstrijd, en welke niet in der minne kunnen opgelost worden, zullen worden voorgelegd aan de daartoe bevoegde rechter.