Alles over de Xbox Series X en Xbox Series S

De overeenkomsten en verschillen uitgelegd

Op 10 november lanceren de twee nieuwe next-gen spelcomputers van Microsoft: de Xbox Series X en de Xbox Series S. Wat kun je allemaal van deze aankomende krachtpatsers verwachten en wat zijn de verschillen tussen de twee apparaten? Dit artikel zet alles op een rij, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je tot aanschaf overgaat.

Xbox Series X en Series S consoles

De Xbox Series-consoles

De naam zegt het eigenlijk al: De Xbox Series X en Xbox Series S zijn onderdeel van dezelfde familie. Het zijn de next-gen consoles van Microsoft en daarmee volgen ze dus de huidige spelcomputers van het bedrijf – de Xbox One, Xbox One S en Xbox One X – op. De Series X en Series S zijn dus krachtiger, en hoewel in het begin diverse games op beide generaties spelcomputers uitkomen, zijn de Series X en Series S toekomstbestendig en blijven deze consoles de komende vijf tot zeven jaar ondersteund worden met nieuwe spellen. Wil je vanaf dit najaar dus een Xbox-console in huis halen, dan kun je het beste voor de Series X of Series S gaan.

Beide consoles zijn backward compatible

Niet alleen omdat alle toekomstige games op deze twee spelcomputers uitkomen, maar ook omdat ze backward compatible zijn met spellen die op de vorige Xbox-consoles verschenen. Alle Xbox One-games kun je ook op de Series X en Series S afspelen, alsmede de Xbox 360- en originele Xbox-games die ook al op Xbox One speelbaar waren. Veel van deze spellen worden ook nog eens in een hogere resolutie en met een betere framerate afgespeeld op de nieuwe consoles – kortgezegd zien ze er dus beter dan ooit uit op de Series X en Series S. Zelfs de opstart- en laadtijden worden fors ingekort!

Xbox Backwards Compatibility

De overeenkomsten tussen de Xbox Series X en Series S

Beide consoles hebben een aantal overeenkomsten. Zo lopen beide consoles op dezelfde processor en chips. Dat heeft als voordeel dat games er op beide spelcomputers prachtig uitzien. Beide spelcomputers bieden een flinke verbetering qua graphics en snelheid ten opzichte van de huidige generatie consoles. 
Het andere grote voordeel van de overeenkomsten tussen Series X en Series S is dat ze dezelfde games kunnen afspelen. Alle Xbox Series-games die de komende jaren verschijnen, kunnen dus op beide systemen worden afgespeeld. Ook zijn dezelfde oude games via backward compatibility speelbaar op beide apparaten. Welke versie je ook koopt, je bent er dus zeker van dat je dezelfde games kunt spelen!

Natuurlijk werken ook alle controllers en accessoires van Xbox op beide spelcomputers. De Xbox Series X als Series S worden met dezelfde controller geleverd – alleen de kleur is anders. Beide spelcomputers tonen games en films ook in HDR, Dolby Vision en Dolby Atmos – de meest moderne en best ogende weergave van spellen en films.

Xbox Familie van Controllers - Carbon Black, Shock Blue en Robot White 

De verschillen tussen de Xbox Series X en Series S

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen de Xbox Series X en Xbox Series S. Dat is gezien het grote prijsverschil ook logisch: de Xbox Series X kost 499 euro, terwijl de Xbox Series S 299 euro kost. Dat grote prijsverschil moet natuurlijk wel merkbaar zijn wanneer je de twee spelcomputers naast elkaar legt, en dat is het ook.

Simpel gezegd is de hardware in de Xbox Series X krachtiger en completer, waardoor het apparaat zo’n beetje de meest krachtige console van dit moment is. De Series X kan games dan ook met gemak in een 4K-resolutie afspelen – ideaal wanneer je een 4K-televisie thuis hebt staan! – en kan in sommige gevallen zelfs 8k aan. In vergelijking kan de Series S games ‘maar’ tot 1440p uitbeelden. Dat is perfect voor de doorsnee televisie. Zelfs op een 4K-tv ziet de Series S er echter nog goed uit, want de machine schaalt de beelden op naar 4K. Niet verkeerd! Beide spelcomputers kunnen overigens supersnelle beelden van 60 tot wel 120 frames per seconde afbeelden, en beiden ondersteunen ook een techniek genaamd ‘ray tracing’, waarmee de weerspiegeling van licht op oppervlaktes extreem realistisch wordt weergegeven.

Xbox Series X en Series S verschillen

Een ander groot verschil is dat er in de Xbox Series X een disk drive zit, terwijl er in de Series S géén disk drive zit. Dat betekent dat je voor de Series X nog gewoon fysieke games kunt kopen in de winkel, maar dat je die op de Series S niet af kunt spelen – daar moet je alles op downloaden via de digitale winkel op de console. De keuze tussen wel of geen disk drive is erg persoonlijk. Misschien vind je het fijn om spellen écht in je kast te hebben staan, ook zodat je ze later kunt uitlenen of doorverkopen, of misschien vind je het juist handig om meteen op de dag van release een spel vanuit je luie stoel te kunnen downloaden. Let ook op je oude gamesverzameling: fysieke Xbox 360- en Xbox One-games kun je natuurlijk niet in de diskdrive-loze Xbox Series S stoppen. En ook je (4k) blu-ray collectie kan alleen afgespeeld worden op de Series X.

Een ander verschil is de opslagruimte op beide consoles. Op Xbox Series X heb je 1 TB aan opslagruimte ter beschikking, op Xbox Series S is er 512 GB aanwezig – ongeveer de helft dus. De grootte van spellen verschilt heel erg, maar verwacht flink wat next-gen games die rond de 100 GB aan opslagruimte vereisen. Op de Xbox Series S ben je dus simpelweg wat vaker ruimte aan het maken door spellen te wissen, om zo weer nieuwe games te kunnen installeren. Voor beide spelcomputers kun je echter ook een uitbreiding kopen in de vorm van een ‘Expansion Card’ van 1 TB, waarmee je meer opslagruimte ter beschikking krijgt. Ook kun je er externe USB 3-schijven aan koppelen.

Het laatste grote verschil is het uiterlijk: de Xbox Series X is een indrukwekkende, zwarte toren die wel wat wegheeft van een subwoofer. De Series S is een lekker compacte, witte machine met een opvallend ogende luchtventilatie aan de voorkant.

Xbox Live Gold en Xbox Game Pass

Of je nou voor de Xbox Series X of Series S gaat, beide consoles laten je een Xbox Live Gold- en Xbox Game Pass-abonnement afsluiten. Met Xbox Live Gold speel je online tegen anderen, terwijl Xbox Game Pass je onbeperkt toegang geeft tot meer dan honderd games. Alle spellen van Microsoft zelf verschijnen meteen op Game Pass en tegenwoordig is ook EA Live onderdeel van de service, waardoor je toegang krijgt tot tientallen klassieke EA-games en diverse demo’s voor nieuwe spellen.

De beste deal om toegang te krijgen tot dit alles is Xbox Game Pass Ultimate. Met één abonnement ben je lid van Xbox Live Gold, Xbox Game Pass en Game Pass voor PC. Daarbij ontvang je ook toegang tot cloud gaming voor Xbox, waarmee je ontelbare Xbox-games overal waar je bent op je smartphone of tablet kunt spelen. Hier lees je daar meer over.

Xbox Game Pass Ultimate en EA Play

De games op Xbox Series X en Series S

Zoals eerder gezegd spelen zowel Xbox Series X als Series S dezelfde games af. De komende vijf tot zeven jaar – afhankelijk van hoelang de generatie precies duurt – verschijnen er dan ook honderden nieuwe spellen voor de spelcomputers. Die kun je allemaal spelen, ongeacht welk van de twee systemen je hebt staan. 

Eind dit jaar komen er bijvoorbeeld al diverse grote releases beschikbaar, van de nieuwe FIFA 21, Call of Duty: Black Ops Cold War en Assassin’s Creed Valhalla tot moderne klassiekers als Fortnite. Ook zijn er meer dan genoeg exclusieve spellen in ontwikkeling. Het volgend jaar te verschijnen Halo Infinite wordt natuurlijk het paradepaardje. Niet alleen moet de game weer terugkeren naar de roots van de franchise, de multiplayer wordt ook nog eens geheel gratis speelbaar! Andere games waar je naar uit kunt kijken zijn onder andere Rare’s kleurrijke Everwild, de lugubere horrorgame The Medium en het langverwachte vervolg Senua’s Saga: Hellblade 2.

Games voor Xbox Series

Xbox Series X of Xbox Series S?

Samengevat kun je met beide consoles de komende jaren dus prima uit de voeten. Ze spelen dezelfde games af, zijn beiden krachtig en snel en hun designs ogen beiden op hun eigen manier erg uniek en vooruitstrevend. Welke console je uiteindelijk kiest, hangt vooral veel af van je persoonlijke smaak.

Als je graag de meest krachtige hardware die mogelijk is hebt staan, dan is de Xbox Series X de beste keuze. Games zien er op die console sowieso op hun best uit, en op die manier benut je ook ten volle je (toekomstige) 4K-televisie. Mocht dat laatste je niet zoveel uitmaken, dan is de Xbox Series S een prima alternatief waarmee je tweehonderd euro bespaart – tweehonderd euro die naar een stapeltje nieuwe games kan gaan!

Ook is belangrijk om te bepalen hoeveel waarde je hecht aan fysieke games. Als je die nog regelmatig koopt, of veel oude Xbox-games hebt liggen die je op de aankomende console wil spelen, dan is de Series X een logische aankoop. Download je liever spellen, dan is de Series S daar perfect voor – het bespaart je ook nog eens flink wat ruimte in je televisiemeubel.

Xbox Series X en Series S consoles naast elkaar

Welke console je vanaf 10 november ook kiest, je bent verzekerd van jarenlang speelplezier en hebt de optie om via Game Pass honderden games voor een habbekrats te spelen! Wil je weten hoe je een Xbox Series X of Series S kan reserveren bij Game Mania, kijk dan hier.