Alles over de PlayStation 5

Bereid je voor op de lancering

Vanaf 19 november is het dan eindelijk zover: dan is de PlayStation 5 in Nederland en België verkrijgbaar. Wat kun je precies verwachten van de nieuwe console van Sony, wat is het verschil tussen de twee modellen en welke games kun je op de dag van lancering spelen? Dit artikel legt het stapsgewijs aan je uit.

De PlayStation 5

Sony’s PlayStation 5 is logischerwijs de opvolger van de PlayStation 4. Dat betekent dat de console een stuk krachtiger is dan diens voorganger en dat uiteindelijk alle nieuwe games op de PS5 uitgebracht gaan worden. De console is voor de meeste gamers dan ook een logische aankoop – daarmee zit je de komende vijf tot zeven jaar weer goed.

Zonder te veel uit te wijden over allerlei ingewikkelde technische specificaties, is een groot verschil ten opzichte van de vorige generatie spelcomputers dat de PlayStation 5 een SSD-schijf bevat. Deze supersnelle harde schijf zorgt er voor dat spellen binnen een handomdraai ingeladen zijn. Een halve minuut of langer naar laadschermen kijken is er als het goed is dus niet meer bij. Ontwikkelaars kunnen daardoor ook veel grootschaligere games zonder (verborgen) laadschermen maken.

Daarbij draaien nieuwe spellen op de PlayStation 5 automatisch in een 4K-resolutie. Deze resolutie zorgt voor nog meer details in games. De games zien er eigenlijk op elke televisie wel mooier uit, maar logischerwijs haal je het onderste uit de kan op een televisie die 4K ondersteunt. De PlayStation 5 ondersteunt zelfs 8K, mocht je thuis een peperduur scherm hebben staat die dat aankan. Een belangrijk onderdeel van de mooie graphics is ‘ray tracing’: dat is een technologie waarmee licht op een realistische manier op virtuele oppervlakten weerkaatst. Genoeg eye candy dus!

Het verschil tussen de PlayStation 5 en PlayStation 5 Digital Edition

Er komen op 19 november twee edities van de PlayStation 5 beschikbaar: de reguliere versie voor 499 euro en de Digital Edition voor 399 euro. De Digital Edition is dus goedkoper, maar heeft als nadeel wel dat er geen diskdrive in zit. Je kunt dus alleen spellen downloaden en niet fysiek in de winkel kopen. Ook kun je er niet je fysieke PS4-games op afspelen, want de diskdrive ontbreekt dus. De reguliere PlayStation 5 laat je zowel fysieke als digitale games afspelen. Verder kennen de twee consoles geen verschillen.

De DualSense-controller

De PlayStation 5 wordt geleverd met de DualSense-controller: de opvolger van de welbekende DualShock. Qua design voelt de controller erg vertrouwd aan, maar toch zijn er enkele opvallende verschillen. Zo bevat de controller gedetailleerde haptic feedback. Zo voel je via de actieknoppen en triggers precies aan op wat voor ondergrond je in de game loopt of rijdt, en hoeveel weerstand bijvoorbeeld de trekker van een geweer of een aangespannen boog geeft. Op die manier voelt het nog meer alsof je daadwerkelijk onderdeel bent van de game. De gratis meegeleverde game Astro’s Playroom laat je de nieuwe techniek in de DualSense-controller meteen ervaren.

Andere accessoires voor de PlayStation 5

Naast de DualSense-controller komen er nog een aantal accessoires beschikbaar voor de PlayStation 5. Hieronder nemen we ze met je door.

PlayStation 5 Pulse 3D draadloze headset

Een unieke feature van de PlayStation 5 is 3D-audio, waarmee je precies kunt horen waar bepaalde geluiden in de game vandaan komen. 3D-audio kun je als het goed is ook door reguliere speakers of je soundbar horen, maar helemaal opvallend is het met de Pulse 3D-headset op je hoofd. Op die manier word je echt in de game getrokken en oriënteer je je nog sneller.

DualSense oplaadstation

Met het oplaadstation voor PlayStation 5 kun je twee DualSense-controllers tegelijk opladen. Wel zo handig om nooit zonder opgeladen controllers te zitten en dus altijd meteen te kunnen gamen!

PlayStation 5 HD Camera

Met de nieuwe HD Camera voor de PS5 kun je scherpe Full-HD video’s opnemen en uitzenden, zodat je livestreams er zo professioneel mogelijk uitzien. Ook kun je de nieuwe camera gebruiken voor PlayStation VR.

PlayStation 5 Media Remote

Zeker als je van plan bent om de PlayStation 5 als entertainmentcenter te gebruiken, komt de Media Remote goed van pas. De PlayStation 5 kan immers gewone dvd’s en blu-ray’s, maar ook UDH-films (blu-ray’s in 4K-kwaliteit) afspelen! De Media Remote is vooral handig om de menu’s van deze schijfjes te besturen. Natuurlijk kun je er ook de verschillende media-apps mee aansturen, zoals Netflix, Spotify en YouTube.

Hoe werkt backward compatibility op PlayStation 5?

Sony heeft aangegeven dat zo’n beetje alle PlayStation 4-games op PlayStation 5 afgespeeld kunnen worden. Een enkele titel werkt mogelijk slecht of niet op de PlayStation 5, maar het gaat daarbij echt op uitzonderingen op de regel. Heb je de game digitaal op de PS4, dan kun je wanneer je op de PS5 inlogt op je account deze games weer downloaden en spelen. Ook je fysieke PS4-schijfjes kun je met de PS5 afspelen, tenzij je de PlayStation 5 Digital Edition hebt natuurlijk.

PSOne-, PlayStation 2- en PlayStation 3-games zijn niet backward compatible op PlayStation 5. Die spellen kun je dus niet afspelen op de nieuwe console.

Daarnaast biedt de PlayStation 5 ook ‘forward compatiblity’: door PS4-games te kopen en die in de PlayStation 5 te stoppen, kun je in veel gevallen een gratis update downloaden waarmee je dus kosteloos naar de PS5-versie schakelt. Op deze pagina is er een overzicht van de games die dit ondersteunen.

Achttien gratis games via de PlayStation Plus Collection

Op lancering kun je meteen met achttien van de beste PlayStation 4-games aan de slag op PlayStation 5! Als je een PlayStation Plus-abonnement hebt, kun je deze spellen zonder extra kosten downloaden en spelen op de PS5. Dat is erg fijn als je alle lanceringsgames al hebt gespeeld, of enkele klassiekers op de PS4 hebt gemist. Onder de games die onderdeel zijn van de collectie, vallen onder andere Uncharted 4: A Thief’s End, The Last of Us Remastered, Resident Evil 7, Battlefield 1, Bloodborne, God of War, Final Fantasy 15, Days Gone, Mortal Kombat X en Monster Hunter World.

Hoe zit het met PlayStation VR?

Heb je thuis nog een PlayStation VR liggen? Gooi die vooral niet weg! Je kunt hem namelijk gewoon aansluiten op de PlayStation 5. Aangezien de console backward compatible is, speel je je PSVR-games die op PlayStation 4 zijn verschenen gewoon door op PlayStation 5. Ook de DualShock 4-controller werkt op PS5 met PS4-games, en natuurlijk kun je ook de Move-controllers er op aansluiten. Via een adapter kun je zelfs de PS4-camera gebruiken op PS5, al kun je natuurlijk ook de nieuwe, verbeterde camera kopen.

Welke games brengt Sony op lancering uit?

Vanaf 19 november zijn er meteen een hoop games beschikbaar op de PlayStation 5, waaronder een flink en gevarieerd aanbod van Sony zelf. Hieronder zijn de spellen te vinden.

  • Demon’s Souls Deze remake van Demon’s Souls pakt de klassieke uitdagende gameplay van het origineel en geeft het een prachtig next-gen jasje. Je hebt nog steeds stalen zenuwen nodig om je door dit Middeleeuwse, spannende avontuur te worstelen!
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Deze voortzetting van het succesvolle Spider-Man speelt zich wederom in New York af, maar dit keer draagt Miles Morales het superheldenpak! Het spel biedt een compleet nieuwe verhaallijn om in rond te slingeren. Er verschijnt ook een speciale editie waar een PS5-versie van de originele Spider-Man bijgeleverd wordt.
  • Sackboy: A Big Adventure De schattig ogende held uit de LittleBigPlanet-games keert terug in deze schattige 3D-platformer vol met kleurrijke levels. Je kunt de game met maximaal vier spelers doorlopen.
  • Destruction AllStars Oudgedienden kunnen zich misschien nog wel Destruction Derby herinneren, waarin je met auto’s vooral zoveel mogelijk schade aan moest richten tegen andere wagens. In feite leunt Destrution AllStars op datzelfde concept, met één groot verschil: je kunt nu ook uit de wagen stappen!
  • Astro’s Playroom – Zoals gezegd wordt een digitale versie van Astro’s Playroom bij elke PlayStation 5 geleverd. De vrolijke platformer met de held uit de geprezen vr-game Astro Bot: Recue Mission leert je binnen de kortste keren alle nieuw features van de DualSense-controller.
  • Andere uitgevers Diverse andere uitgevers hebben op 19 november natuurlijk ook hun PlayStation 5-games klaarstaan. Denk aan spellen als Call of Duty: Black Ops Cold War, Assassin’s Creed Valhalla en de actie-lootgame Godfall. Natuurlijk kun je ook PS4-games via backward compatibility spelen. Zo kun je op 19 november ook meteen aan de slag met het langverwachte Cyberpunk 2077 op de PlayStation 5!

De toekomst van gaming begint op 19 november

Hopelijk ben je dankzij dit artikel helemaal op de hoogte van de PlayStation 5. Mocht je toch nog vragen of twijfels hebben, spreek dan vooral een medewerker van je plaatselijke Game Mania aan – zij helpen je graag verder! Wil je weten hoe je een PlayStation 5 kunt reserveren, kijk dan hier. En voor ieder die een reservering heeft staan: veel speelplezier alvast!